Vipava Vallei

Vipava Vallei

De Vipava vallei is het wijngebied van Slovenië en nog redelijk onontdekt. Naast een prachtige omgeving kun je hier genieten van de beste wijnen van Slovenië. De Vipava Vallei is een kleine vallei in het dal nabij Nova Gorica. Vooral voor foodies is een korte stop in dit gebied zeker de moeite waard.

Wijnproeverij bij Lepa Vida Winery

In de buurt van onze camping vonden wij de winery Lepa Vida. Met 5-sterren (whatttt??! Ja echt 5 sterren op Google met +60 beoordelingen) moesten en zouden we hier een wijnproeverij gaan doen. Niet dat we zo’n ongelooflijke wijnkenners zijn, maar als je in de regio bent is dit echt een must. Plus je maakt mij sowieso altijd blij met wijn, dus voor mij klonk dit als een droomactiviteit.

Lepa Vida Winery bevindt zich midden in de wijnvelden. Bij aankomst kijk je je ogen uit. De ruimte heeft een grote glaswand met een prachtig uitzicht op de wijnvelden. Tijdens de proeverij worden we hierdoor niet alleen getrakteerd op de beste wijntjes maar ook nog eens op een adembenemende zonsondergang.

 Vipava
Vipava

De wijnproeverij bestaat uit 6 verschillende wijntjes en huisgemaakte hapjes. De hapjes waren echt goddelijk. Na de proeverij zaten wij behoorlijk vol en hebben op de camping volgens mij alleen nog iets lichts gegeten. Bij ieder wijntje weet de eigenaresse vol enthousiasme alles over de druifsoort, het proces en de geschiedenis te vertellen. Wat ik erg leuk vond is dat ze ook duidelijk aangeeft wat precies het verschil is wat je proeft per wijntje. Wat voor een impact een bepaald soort houtvat bijvoorbeeld heeft of het mengen van twee verschillende druifsoorten. Voor een wijn noob als mij erg fijne info. Ook de unieke oranje wijn mochten we proeven. Deze wijn komt volgens mij alleen voor in Slovenië. Het is een witte wijn die volgens de rode druif proces wordt gemaakt. Doordat de druiven langer bij de schillen blijven liggen krijgt de wijn een oranje kleur.

In totaal duurde de proeverij ongeveer 2,5 uur. We namen twee wijntjes mee naar de bus, maar dit was nog bescheiden aangezien er mensen met complete dozen vertrokken.

 Vipava
Vipava

Je moet vooraf wel even reserveren. De wijnproeverij kost 20 euro per persoon. Voor wat je krijgt echt geen geld.

Naast heel veel wijn en lekker eten kun je er ook heerlijk fietsen en wandelen. Wij hebben het echter alleen op het wijn drinken en eten gezet 🙂

Kamperen in de Vipava Vallei

Wil je alleen een wijnproeverij doen en één overnachting, dan raden we je aan om te stoppen bij Lepa Vida WInery. Zij hebben namelijk een camperplaats voor ongeveer 10 euro. Er is een toilet en douche aanwezig. Wij kwamen hier helaas iets te laat achter.

De eerste nacht hebben wij gekampeerd bij Saksida Wine & Camping resort. De plekken vonden wij iets minder. Je kan hier echter wel een uitgebreid diner boeken die erg goed schijnt te zijn.

De volgende dag vertrokken wij naar Park Lijak. Een erg leuke ruim opgezette camping. 1 nadeel het kan er vreselijk waaien. Wij hebben er geen oog dicht gedaan door een flinke storm. 

Naast de wijnproeverij waren wij verder niet echt razend enthousiast over de Vipava Vallei. Het is er zeker mooi, maar het is bijvoorbeeld niet te vergelijken met een Toscane. Ben je op doorreis, kom je er toevallig langs op of ben je een enorme wijnkenner dan raden we je zeker aan om hier even te stoppen. 

Pin & Save for later

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Vipava?

Verder reizen naar

Ons oordeel

Prachtige omgeving en geweldige wijnen! Mocht je tijd hebben dan raden we je zeker aan om het Vipava vallei te bezoeken.
Door By :>Foedsie 7 / 10

Nog meer foto's zien?

@foedsie

Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *