Thekkady: Jungle trekking in National park Periyar

Thekkady is de plek om het national park Periyar te bezoeken. Dit is één van de beste plekken in Zuid India om wildlife te spotten waaronder de tijger! Maar ook wilde olifanten, bizons en verschillende soorten apen kun je hier zo maar spotten. Het is een populaire bestemming is voor natuurliefhebbers en avonturiers. Lees snel verder voor alle tips.

Periyar National Park

Het Periyar National Park is een van de meest bekende natuurreservaten in India en staat bekend om zijn rijke biodiversiteit en wilde dieren, waaronder olifanten en tijgers. Het park strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 925 m2. Er zijn diverse trektochten, wildlife safari’s en boottochten die je kunt boeken om meer van de jungle te zien. Het park heeft ook een indrukwekkende verscheidenheid aan flora, met meer dan 2000 verschillende plantensoorten,waaronder endemische soorten.

jungle india

Welke dieren kun je er spotten?

Ga je naar Thekkady dan kom je waarschijnlijk om één hele belangrijke reden, namelijk het spotten van wildlife. Hoewel de kans klein is om een tijger te spotten, blijft het natuurlijk een bijzondere gedachte dat je door een jungle wandelt waar de tijger nog steeds in het wild leeft. Naast tijgers vind je er ook olifanten, bizons, sambar herten, Indische wilde zwijnen, langoeren en verschillende soorten apen. Ook zijn er vele soorten vogels te zien, zoals de Indiase hornbill, kingfishers, ijsvogels en vele andere exotische soorten.

Er leven in totaal 35 tijgers in het gebied. Het spotten van olifant is een iets grotere kans, er leven namelijk ongeveer 1000 olifanten in het hele district Idukki, waar het park zich bevindt.

jungle india
thekkady
national park Periyar

Wat kost een jungle trek in Thekkady

De kosten voor een trekking zijn afhankelijk van de soort hike dat je kiest. Een korte hike kost ongeveer 15 euro, maar ga je voor een trekking met overnachting dan ben je al snel meer dan 100 euro kwijt. Voor een full day trek betaalden wij ongeveer 50 euro voor 2 personen incl. lunch.

jungle india

Is een hike in het Periyar National Park veilig?

Bij het Periyar National Park nemen ze verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat wandelingen en hikes veilig verlopen. Hier zijn enkele manieren waarop ze veiligheid waarborgen:

 • Professionele gidsen: Alle wandelingen en hikes in het park worden begeleid door goed opgeleide en ervaren gidsen. Deze gidsen hebben uitgebreide kennis van het gebied, de paden, de flora en fauna, evenals de veiligheidsrichtlijnen. Ook is er één gids bij met een geweer.
 • Ze wandelen altijd met kleine groepen
 • De paden in het park zijn gemarkeerd met bewegwijzering en routeaanduidingen. Dit helpt om de wandelaars op het juiste pad te houden en te voorkomen dat ze verdwalen.
 • De gidsen zijn uitgerust met communicatiesystemen om in geval van nood contact te kunnen maken met het parkbeheer of andere relevante instanties.
 • Regelmatige evaluatie van de paden: Het park beoordeelt regelmatig de staat van de paden en voert onderhoud uit om ervoor te zorgen dat ze veilig begaanbaar zijn.

Het Periyar National Park hecht veel belang aan de veiligheid van de bezoekers en neemt de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat wandelingen en hikes op een verantwoorde en veilige manier worden uitgevoerd. Het is echter altijd belangrijk dat bezoekers de instructies van de gidsen opvolgen en zich bewust zijn van hun eigen veiligheid tijdens het verkennen van het park.

jungle india

De verschillende trekkingen

 • Nature Walk: Trekken met sandalen om wilde dieren, vogels en vlinders te spotten in het park. Getrainde gidsen nemen maximaal zes mensen mee op verschillende natuurpaden gedurende de dag. Een leuke manier om in contact te komen met de natuur en de dieren te horen en zien.
 • Green Walk: De Green walk is een 2,5 uur durende wandeling biedt een kans om vogels, vlinders en wilde dieren te observeren tijdens een 4-5 km lange wandeling. Er kunnen maximaal 6 personen deelnemen, begeleid door een getrainde stamgids.
 • Bambook rafting Full day: Een dagvullend wandel- en vlotterprogramma in het Periyar Tiger Reserve. Geniet van panoramische uitzichten en observeer dieren zoals olifanten, gaurs en sambars. Inclusief thee, snacks en lunch onderweg.
 • Tiger Trail: Een avontuurlijk kampeer- en trekkingprogramma van één tot drie dagen onder begeleiding van ervaren gidsen, voorheen stropers, in het Periyar Tiger Reserve.
 • Border HIke Full Day: Een dag lang wandelprogramma langs de grenzen van het Periyar Tiger Reserve. Verken verschillende hoogtes en observeer wilde dieren zoals gaurs, luiaardberen en olifanten.
 • Jungle scout Nacht: Een nachtelijk patrouilleprogramma in de Eco-ontwikkelingszone van het Tiger Reserve, gericht op het afschrikken van smokkelaars en het bieden van fascinerende macrofotografiemogelijkheden.
jungle india

Nog meer te doen in Thekkady:

Naast het geweldige Periyar National Park zijn er in Thekkady nog tal van andere toffe dingen te doen. Check deze leuke activiteiten:

 • Ga naar een Kalari-show: Hier kun je een traditionele vechtkunst genaamd Kalari checken. Die komt helemaal uit Kerala en is echt badass. Ze laten je de meest coole moves zien!
 • Kruidenplantages bezoeken: Thekkady is bekend om zijn kruidenplantages. Ga op tour en kom alles te weten over de verschillende kruiden en specerijen die ze daar verbouwen.
 • Relaxen bij de Mangala Devi-tempel: Ga naar de Mangala Devi-tempel op een heuveltop en geniet van een geweldig uitzicht. Het is niet alleen een belangrijke spirituele plek, maar ook perfect om even tot rust te komen en te mediteren.

En dat is nog niet alles! Je kunt ook lekker wandelen in de natuur, massages boeken, vogels spotten, raften op de Periyar-rivier, de lokale markt verkennen en smullen van heerlijk Keralitisch eten. Thekkady heeft echt voor ieder wat wils: avontuur, cultuur en natuurlijke schoonheid. Dus kom langs en have a blast!

jungle india

Belangrijk om te weten:

 • Het spotten van dieren is natuurlijk geen zekerheid, maar een kwestie van geluk
 • Ga respectvol om met de omgeving en laat geen vuilnis achter
 • Geef voorrang aan dieren.
 • Draag kleding die past bij de natuurlijke omgeving.
 • Maak foto’s, maar verstoord de wilde dieren niet.
 • Respecteer de lokale gebruiken.
 • Houd een redelijke afstand van wilde dieren en provoceer ze niet.
 • Praat niet luid of speel geen harde muziek.
 • Stap niet uit het voertuig of benader wilde dieren niet.
 • Kom niet dichterbij dan 15 meter van de dieren of verstoord ze niet terwijl ze rusten.
 • Neem geen flora en fauna mee in de vorm van stekken, zaden of wortels.
 • Voer geen wilde dieren.
 • Stop niet langer dan 5 minuten in het reservaat.
 • Maak geen vuur en rook niet binnen beschermde gebieden. Per ongeluk veroorzaakte bosbranden veroorzaken onherstelbare schade.
thekkady
national park Periyar

Hotspots en eten in Thekkady

Thekkady is een beetje een drukke niet super gezellige stad, maar er zijn nog zat leuke plekjes waar je neer kunt ploffen voor een lekkere curry of ijskoud biertje.

Thuskers Café: Indian food op zijn best

Geniet van heerlijke Indiase gerechten bij Thuskers Café. Hier kun je smullen van traditionele curry’s en andere lekkernijen.

Grandma’s Cafe: Voor een heerlijk biertje in de tuin

Bij Grandma’s Cafe kun je ontspannen in de tuin en genieten van een verfrissend biertje. Een perfecte plek om tot rust te komen na een dag vol avontuur.

Pizzato: Voor een snelle pizza

Heb je zin in een snelle pizza? Ga dan naar Pizzato. Hier kun je genieten van heerlijke pizza’s in een gezellige omgeving.

thekkady
national park Periyar

Beste reistijd Thekkady

Thekkady kun je het beste bezoeken tijdens de wintermaanden, van oktober tot februari. Tijdens deze periode is het weer perfect en de temperaturen niet te hoog. Ook heb je weinig last van neerslag. De dagen zijn meestal zonnig en aangenaam, waardoor het de perfecte dag is om het Periyar National Park te verkennen.

In de zomermaanden, van maart tot mei, kan het behoorlijk heet worden in Thekkady, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 35 graden Celsius. Wij bezochten Thekkady mid maart en tijdens de hike hadden we toch wel last van de warmte. De moesson loopt van juni tot september. Dit maakt de omgeving prachtig groen en weelderig, maar zorgt dus ook voor zware regenval.

Kortom, de wintermaanden zijn over het algemeen de beste tijd om Thekkady te bezoeken.

thekkady
national park Periyar

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Thekkady?

Wij sliepen bij Green View en dat vonden wij een topaccommodatie. Dichtbij het park in een leuk straatje. Kamers waren schoon, ruim en met een balkonnetje. En ook nog eens super betaalbaar.

Hoe kom ik in Thekkady?

Het Periyar National Park bevindt zich in de toeristische stad Thekkady, vlakbij de grens tussen de staten Kerala en Tamil Nadu in het uitgestrekte West-Ghatgebergte. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Madurai in Tamil Nadu, op 128 kilometer afstand, en Kochi in Kerala, op 190 kilometer afstand. Hoewel de afstanden niet enorm zijn, zorgen het bergachtige terrein en de wegcondities ervoor dat de reis ongeveer vier uur of langer duurt vanaf beide luchthavens. Het dichtstbijzijnde treinstation bevindt zich in Kottayam, op 112 kilometer afstand of ongeveer drie uur met de auto.

Vanaf het busstation in Kochi, dat een van de grootste steden in Kerala is, vertrekken dagelijks talloze bussen naar Thekkady. Het is de goedkoopste manier om bij het park te komen en relatief eenvoudig, hoewel de lange rit ongeveer zes uur duurt.

Wij bezochten Thekaddy vanuit the Backwaters en boekten om tijd te besparen een privé taxi om tijd te besparen. We waren hiervoor ongeveer 50 euro kwijt.

Het is ook mogelijk om met het OV naar Thekaddy te reizen. Je bent dan minder kwijt, maar wel een stuk langer onderweg.

jungle india
thekkady
national park Periyar

Pin & Save for Later

Ook leuk om te lezen:

Ons oordeel

Thekkady was een leuke toevoeging aan onze reis, maar ik zou het niet per se als een must-visit bestempelen. Het nationale park is absoluut prachtig, met weelderige groene landschappen en een serene sfeer. Echter, het was natuurlijk wel jammer dat we geen enkel stukje wildlife hebben kunnen spotten tijdens ons bezoek. We hebben een trekking van 8 uur gedaan in maart en eerlijk gezegd was dit te lang voor ons, vooral vanwege de intense hitte. We raden je aan om gewoon lekker een korte wandeling te doen. Als je van wandelen en natuur houdt, is Thekkady nog steeds een plek om te overwegen. Maar als je specifiek op zoek bent naar het spotten van wildlife, is het misschien een gok.
Door By :>Foedsie 7 / 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *