Secret Gili’s: paradijsje van lombok

Secret Gili’s: paradijsje van lombok

Holy Moly,, hebben we hier toch een waar paradijsje gevonden in Lombok: Secret Gili’s.

Als je aan “Gili” denkt, schieten waarschijnlijk Gili Air, Trawangan of Meno als eerste te binnen, maar er zijn nog veel meer Gili’s te ontdekken op Lombok. “Gili” betekent namelijk “klein eiland” in het Sasak, de lokale taal van Lombok. Rondom Lombok vind je dus talloze Gili’s waaronder het paradijsje: The Secret Gili’s. Ze bevinden zich in het zuidwesten van Lombok en hoewel ze misschien niet meer zo topgeheim zijn, zijn ze nog steeds relatief onontdekt en ongelooflijk prachtig!

Waarom je heul snel die tour naar The Secret Gili’s moet boeken

The Secret Gili’s zijn nog steeds een hidden-gem en al helemaal niet te vergelijken met de populaire Gili eilanden. Er varen wel wat bootjes, maar je deelt de eilanden met slechts een handjevol andere geluksvogels. En de schoonheid houdt niet op bij de kust; het snorkelen hier is gewoonweg adembenemend. Ook zijn de afstanden lekker klein, waardoor je niet al te veel tijd doorbrengt op de boot, wat betekent dat je het grootste deel van je dag op de mooiste stranden van Lombok of in het water doorbrengt. Klinkt niet slecht toch!

Download onze Lombok e-book →

Het boeken van je tour naar The Secret Gili’s

Het regelen van een tour naar The Secret Gili’s is easy peasy. Vooral als je in Kuta Lombok of Senggigi bent, is het super eenvoudig om een dagtrip naar The Secret Gili’s te regelen. Op straat vind je overal kleine kraampjes waar je makkelijk tours kunt boeken. Ook bieden veel accommodaties tours naar The Secret Gili’s aan, en als ze dat niet doen, weten ze meestal wel bij wie je terecht kunt.

secret gili

The Secret Gili’s on a budget

Maar het kan zeker nog goedkoper! Je kan namelijk ook zelf met de scooter naar het strand Laut Biru rijden. Daar kun je eenvoudig een boot huren (ongeveer 500k – 750k voor een retour). Langs de weg zie je al borden met “Gili Tour” of “Boat Rental”. Hoe meer mensen je kunt overhalen om met je mee te gaan, hoe goedkoper het wordt want je betaalt namelijk per boot. Het fijne hieraan is dat je alles zelf kunt regelen. Wil je langer op een van de eilanden blijven, dan kan dat natuurlijk ook. En als je nog meer kosten wilt besparen, kun je er zelfs voor kiezen om bijvoorbeeld maar naar twee van de eilanden te gaan. Maar de combinatie van alle drie de Secret Gili’s maakt de tocht extra bijzonder.

Tip: Zorg dat je genoeg contant geld bij je hebt, want pinnen is hier niet mogelijk.

secret gili tips
secret gili Lombok

Wat kost een dagje naar The Secret Gili’s

Bij Adventure Divers betaalden wij voor een volledige dag, inclusief lunch, 750.000 IDR per persoon, wat ongeveer 46 euro per persoon is. Dit is inclusief vervoer naar de haven, snorkeluitrusting, lunch, water en de boottocht naar drie eilanden. Als je het via een kraampje op straat boekt, is het waarschijnlijk iets goedkoper. Wij zagen aanbieders voor 600.000 IDR (35 euro).

Ga je met eigen vervoer dan betaal je ongeveer 750.000 (46 eur) voor de boot. Dus hoe meer mensen, hoe goedkoper. Snorkel Gear moet je dan wel nog zelf regelen.

secret gili's

Kamperen op Gili Kedis

JAAAA! Dit kan gewoon: kamperen op een Secret Gili. Hoewel wij dit niet zelf hebben gedaan, kun je ook overnachten op het kleinste en mooiste eiland Gili Kedis. Het is super basic, maar met zo’n omgeving WHO CARES! Je komt wat later op de dag aan en slaapt in een klein tentje. Er wordt voor je gekookt en ’s avonds kun je gezellig rondom het kampvuur zitten. Achteraf hadden wij een beetje spijt dat we dit niet hadden gedaan.

Hoe ziet een dagtocht naar The Secret Gili’s eruit

Hoewel elke trip iets anders kan zijn, kun je ongeveer dit verwachten van een tour naar The Secret Gili’s:

  • 9.30 uur: Ophalen met de taxi
  • 10.30 uur: Aankomst bij de haven
  • 11.30 uur: Aankomst op Gili Nanggu
  • 13.00 uur: Aankomst op Gili Sudak voor de lunch
  • 14.30 uur: Aankomst op Gili Kedis
  • 16.30 uur: Terug bij de haven
  • 17.30 uur: Terug in Kuta

Gili Nanggu

Je eerste stop is het eiland Gili Nanggu. Na een korte boottocht van 15 minuten kom je aan op een klein, ongerept eiland met kristalhelder water en parelwit zand. Hoewel je wellicht verleid wordt om op het strand te gaan liggen, draait het hier vooral om snorkelen. Dus zet je duikbril op, trek je vinnen aan en spring in het water! Je zwemt tussen ontelbare tropische vissen, en op veel plaatsen is het nog steeds ongelooflijk mooi. Wat ook geweldig is om te zien, is dat hier flink wordt geïnvesteerd in het herstel van koraalriffen.

secret gili's

Gili Sudak

Voor de lunch stap je op de boot naar Gili Sudak, op ongeveer 15 minuten van Gili Nanggu. Hier kun je met je voeten in het zand genieten van gerechten als Nasi Goreng, Soto of Gado Gado, en natuurlijk een koude kokosnoot van de lokale warung. Er lopen wat koeien en kippen rond en verder is het vooral niksen en genieten.

Gili Kedis

Na een stevige lunch is het tijd voor het hoogtepunt: GILI KEDIS! Dit eiland is piepklein en heeft een echte Robinson Crusoe-sfeer. Wat een plaatje! In het midden van het eiland vind je een kleine toko waar je een ijskoude Bintang kunt halen. Maar voordat je dat doet, duik je eerst het water in. Het leuke aan Gili Kedis is dat je hier helemaal rond kunt snorkelen. Na het spotten van Nemo (clownvis), zeesterren en talloze tropische vissen, is het tijd om je dag op dit prachtige strand af te sluiten met een ijskoude Bintang.

secret gili

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in de omgeving van The Secret Gili's?

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *