Tentena: de verassing van Sulawesi

Tentena: de verassing van Sulawesi

Tentena wat was je een fijne verrassing tijdens onze reis door Sulawesi. We zouden hier eigenlijk alleen een nachtje blijven om de lange reis naar de Togian Islands te onderbreken. Maar Tentena wist ons compleet te in te pakken met haar schoonheid.

Het eerste wat je opvalt aan deze plek is het Poso meer. Niet te missen,want het Poso meer is met haar 320 km² het op twee na grootste meer van Indonesië (Het grootste meer is Lake Toba, ook heel mooi) . Je waant je eerder op een tropisch eiland dan aan een meer. Zo heeft het water een prachtige heldere kleur en vind je overal verscholen strandjes.

tentena

Bezienswaardigheden Tentena

Saluopa waterval

Op ongeveer 10km van Tentena vind je de prachtige Saluopa watervallen. Je wandelt eerst langs wat rijstvelden, dan nog een klein stukje door de jungle waarnaar je een prachtige verborgen en erg indrukwekkende waterval treft. De Saluopa waterval bestaat uit verschillende verdiepingen. Via een “trap”kun je helemaal omhoog klimmen. Onderaan de waterval kun je lekker afkoelen. Aanrader.

tentena
tentena waterval
tentena waterval

Huur een scooter

Tentena is de perfecte plek om een scooter te huren en de omgeving te verkennen. Overal ontdek je leuke dorpjes, rijstvelden en jungle. Rij je langs het meer op dan vind je mooie verlaten strandjes, rotsachtige landschappen en prachtige viewpoints.

tentena waterval

Bezoek de lokale markt

De markten van Sulawesi zijn behoorlijk heftig om te bezoeken. Op Sulawesi eten ze namelijk alles. Op de lokale markt vind je daarom slangen, vleermuizen, ratten en zelfs honden. Sommige nog levend in kooien. Het schijnt erg indrukwekkend te zijn om een lokale markt te bezoeken. Hoewel ik eigenlijk altijd openstaan voor dit soort plekken, hebben wij de markt toch maar overgeslagen. Na Tana Toraja had ik mijn portie doden dieren wel een beetje gehad. Wij besloten daarom een dagje lekker te ontspannen aan het meer. Wel hebben we van verschillende gehoord dat het toch wel een must-see is wanneer je in Sulawesi bent.

Een dagje relaxen aan het Poso meer

Alles kan, niksen mag. Zo nu en dan is absoluut niks doen zo fijn. Dat is ook precies wat wij hebben gedaan in Tentena. Na een bezoekje aan de watervallen en touren op de scooter, besloten wij met een bintang aan het meer te liggen. Helemaal geen slechte beslissing.

Hotspots en eten in Tentena

Tentena is niet heel groot, dus een leuk eettentje vinden, kan een behoorlijk zoektocht zijn. Op de markt kun je leuke lokale gerechten scoren, pisang, dragon fruit of een stukje vleermuis ;p.  Als je de watervallen gaat bezoeken dan is het zeker een aanrader om een biertje of wat fris te drinken in de rijstvelden. Verder moet je gewoon lekker rondcruisen en stoppen als je iets leuks tegenkomt, want het eten in Indonesië is eigenlijk altijd lekker.

Beste reistijd Tentena

De beste reistijd om Tetena te bezoeken loopt van juni t/m begin oktober. Dan zijn de temperaturen aangenaam en er is weinig kans op regen.

Vervoer in Tentena

Tentena is maar een klein dorp. Je zal hier daarom ook geen Grab of Uber vinden. Het beste kun je een scooter huren bij je accommodatie en zo de omgeving ontdekken.

tentena waterval

Praktische informatie over Tentena

  • Leer voor vertrek een paar woordjes bahasa, zoals goedemorgen, smakelijk eten, bedankt. Locals vinden dit altijd erg leuk.
  • Google translate is echt een must. Niet iedereen op Sulawesi spreekt engels.
  • De meeste inwoners van Sulawesi zijn islamtisch, hou hier rekening mee. Bij veel hostels heb je bijvoorbeeld geen gezamenlijke slaapzalen (hier kwamen wij een beetje laat achter). En hou ook een beetje rekening met je outfit.
  • Een groot deel van de accommodaties staan niet op booking of airbnb. Het beste kun je googlen naar “plaats + accommodation”, via googlemaps wat speurwerk verrichten of ter plekke een overnachting regelen
  • Alcohol is niet altijd overal verkrijgbaar.
  • Download de currency app. Het omrekenen naar euro’s kan soms een hele klus zijn.
  • Neem een creditcard mee op reis. Het kan soms zijn dat maestro niet geaccepteerd worden. Het is dan altijd prettig om een extra kaart achter de hand te hebben.
  • Ook betaal je bij de meeste banken een behoorlijk bedrag voor het opnemen van geld in het buitenland. Wij hebben daarom een KNAB rekening aangevraagd. Bij Knab betaal je namelijk nooit extra kosten.
tentena waterval

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Tentena?

Dolidi Ndano Resort

De reden waarom we Tentena ook zo geweldig vonden, was grotendeels te danken aan onze accommodatie: Dolidi Ndano Resort. Een prachtig klein resort met een paar huisjes aan het Poso Meer. De huisjes zien er top uit en hebben een geweldig uitzicht over het meer. Bij het resort zit een klein restaurantje waar je kan lunchen en dineren. Wanneer je het overdag te warm hebt neem je een duik in het meer en ’s avonds kun je  op de steiger genieten van een geweldig uitzicht.

Misschien wel het meest bijzondere aan deze accommodatie is dat de Nederlandse eigenaar ook een weeshuis heeft in de omgeving. Een deel van je verblijf gaat dus ook naar kansarme kinderen in centraal Sulawesi. Stichting Dolidi Ndano zorgt ervoor dat kansarme kinderen weer een kans krijgen op een goede toekomst. In totaal kunnen ze 20 kinderen een veilige haven bieden. Maar ook bieden zij scholing en medische hulp voor kinderen in de omgeving.

Boeken kan door de eigenaar een mailtje te sturen. Wees er echter wel snel bij. Het resort heeft maar een paar huisjes en zit daarom snel vol.

Hoe kom ik in Tentena?

Tentena?

Vervoer naar Tentena is eenvoudig te regelen. Je kan ervoor kiezen om met de lokale bus te gaan of je regelt een taxi. Hou er rekening mee dat de afstanden in Sulawesi enorm zijn en dat deze rit waarschijnlijk één van de pittigste zal zijn.

Vanaf Tana Toraja kun je een bus nemen om in Tentena te komen. Dit is wel een enorm lange rit en duurt minstens 12 uur. De bus vertrekt pas rond 10 uur waardoor je pas laat in de avond, zo rond 23.00 uur aankomt. Het kost je dan ook maar 10 euro p.p.

Wij besloten om vroeg met eigen vervoer te gaan, zodat we nog iets aan de dag hadden. Het verschil in prijs is wel enorm, want in totaal betaalden we 50 euro om in Tentena te komen. We hadden dan wel de vrijheid om alles zelf te bepalen. Zo vertrokken we om 7 uur in de ochtend en kwamen we voor het donker aan in Tentena. We hebben heerlijk gegeten aan het meer en voelden ons eigenlijk top fit. Zeker de 50 euro waard. Andere gasten kwamen namelijk pas om 23.00 uur aan, hadden de hele dag in een vreselijke bus gezeten en konden helaas nergens meer eten krijgen. Als je besluit om iets meer uit te geven aan je vervoer, dan kunnen we je vooral aanbevelen om dit te doen tijdens je rit van Tana Toraja naar Tentena.

In totaal hebben we 2 nachten overnacht in Tentena en dit was prima. Om naar de Togian Islands te gaan, zul je eerst naar Ampana moeten om vanuit daar de volgende dag naar de eilanden te gaan. Ampana is echter maar een klein mini havenstadje waar je niet te lang wilt blijven. Wij besloten daarom ook eigen vervoer te regelen van Tentena naar Ampana en besloten wat later te vertrekken. Zo konden we in de ochtend lekker rustig aan doen en nog even genieten van de mooie omgeving van Tentena.

Verder reizen naar

Ons oordeel

Tentena heeft ons compleet verrast met haar schoonheid. Het is een heerlijke, rustige plek om even bij te komen. Super mooi, maar omdat er verder niet is, zijn 2 nachtjes voldoende.
8 / 10

Nog meer foto's zien?

Bekijk alle artikelen over
Bekijk alle artikelen over

Vaak Foetsie, beetje

Reizen naar het mooie Indonesië

Wij zijn fan! Wat is Indonesië mooi. Dit land heeft alles: strand, avontuur, wildlife, geweldig eten en natuur. Bezoek het hippe eiland Bali of ontdek het ongerepte Sulawesi. Met meer dan 15.000 eilanden is Indonesië een perfect land voor alle type reizigers.

@foedsie

Benieuwd waar we nu zijn? Volg ons op instagram. Vinden we leuk!

Booking Deals voor Bali

Booking.com

Vliegen met Qatar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaak Foetsie en een beetje een foodie. Dat ben ik in een notendop. Het liefst ben ik zoveel mogelijk weg, op reis, de wereld aan het ontdekken. Dit doe ik niet alleen, maar samen met mijn grote liefde (bijna man) en heel af en toe onze lieve, oude, brompot van een mopshond. Maar ook met vrienden en familie natuurlijk. Van duiken tot het beklimmen van gigantische bergen, eten aan straat tot luxe villa’s, van helemaal niks doen tot blaren onder onze voeten lopen.