Tangkoko National Park: de jungle van de zwarte makaak en het spookdiertje

Sulawesi, holy moly, dat eiland heeft gewoon álles in de aanbieding! Denk je aan waanzinnige duikparadijzen? Check! Kan je niet genoeg krijgen van bounty eilanden? Ze hebben er daar een overload van! En alsof dat nog niet genoeg is, hebben ze daar ook nog eens een hoop zeldzame dieren rondhuppelen. In het Tangkoko National Park op Sulawesi kun je namelijk zomaar oog in oog komen te staan met zwarte makaken, Beerkoeskoezen, en hier komt het hoogtepunt, het schattigste diertje OOIT, ja echt, het spookdiertje (ofwel de Tarsier voor de netjes). Wij verbleven een nachtje vlakbij het park, doorkruisten de jungle de hele dag en beleefden ’s avonds de kers op de taart: het spookdiertje. Een avontuur dat je niet mag missen!

In dit artikel

tangkoko
tangkoko

Bezienswaardigheden Tangkoko

Als je een bezoekje brengt aan het Tangkoko National Park, dan draait het eigenlijk allemaal om één ding, en dat is de jungle, gast. Je kunt op eigen houtje de jungle in hiken (wel even wat kleingeld meenemen), maar met gids is het natuurlijk veel mooier, interessanter, veiliger en leuker! Tangoko op Sulawesi is misschien niet zo’n reusachtige jungle zoals je die op Sumatra of Borneo hebt. De jungle zelf is niet per se mega-indrukwekkend, maar geloof me, de bizarre dieren die je hier kunt spotten, maken dat meer dan goed. Echt waar!

Beerkoeskoes

Nee beerkoeskoes klinkt misschien als een couscous gerecht met bier, maar dat is het niet. Het is een heel schattig dier wat lijkt op een beer en ook een beetje op een aap, maar het is een buideldier. Volg je me nog 🙂 Wat ze vooral zijn, is ontzettend schattig en uniek. Ze komen alleen in Sulawesi voor en wij werden getrakteerd op niet 1 maar 9 beerkoeskoezen. Geluksballen!

tangkoko

Zwarte Makaken

Nog een dier wat alleen in Sulawesi voorkomt is de zwarte makaak, ook wel de kuifmakaak of de Sulawesi Makaak genoemd. Ze hebben eerder iets weg van een baviaan, maar het is toch echt een makaak. Gelukkig niet zo’n brutale stelende rotzakken zoals de makaken op andere eilanden. De zwarte makaak is rustig en zijn wat minder gewend aan mensen. Zo konden wij heel dichtbij komen, terwijl zij gewoon lekker hun ding deden. Met een hele groep stormden ze voorbij. Families kunnen bestaan uit honderden apen. Ze zien er met hun lange gezichten erg snoezig en aaibaar uit.

Wat grappig is aan de zwarte makaak, is dat ze vooral leven van vruchten en vooral op de grond leven. Ze hebben eigenlijk geen natuurlijke vijanden meer, dus hun staart ook niet meer nodig. Hoewel ze geen natuurlijke vijanden hebben, is de zwarte makaak wel een bedreigd diersoort.

tangkoko
tangkoko

Het spookdiertje

Nog nooit gehoord van het spookdiertje? Get ready for some cuteness overload. Spookdiertjes zijn namelijk inimini primaten van ongeveer 12cm, hebben inimini handjes, inimini voetjes, maar wel gigantische doppen van ogen. Het zijn nachtdiertjes en hebben dankzij hun grote ogen ‘s nachts goed zicht. Fun fact! Elk oog heeft dezelfde afmeting als de hersenen. Moet je eens voorstellen als dat bij mensen zo zou zijn. Doordat de ogen zo groot zijn, kunnen de ogen bijna niet draaien. Ze draaien dus hun hele hoofd, soms zelfs 180 graden.

s avonds komen er hele groepen te voorschijn, klaar om op jacht te gaan naar insecten. Het spookdiertje springt dan van de ene tak naar de andere. Het heeft een lange staart en super grappige lange vingers met kussentjes. Ze kunnen soms wel meters ver springen. Echt een bijzonder exemplaar om een keer gezien te hebben. Het spookdiertje komt maar op een paar plekken in de wereld voor, waaronder Sulawesi. Zoals je leest ben ik in ieder geval mega enthousiast.

tangkoko
sulawesi tips
spookdiertje

Vogelspotters

Voor vogelspotters is Tangkoko National Park een paradijsje. Je kunt hier talloze unieke vogelsoorten spotten. Helaas is mijn kennis over vogels nul, waardoor ik er eigenlijk maar 1 heb onthouden en dat is de neushoorn vogel. Ook erg zeldzaam om te spotten. Het was overigens wel tof om te zien hoe sommige mensen mega enthousiast werden van bepaalde vogels.

tangkoko
tangkoko

Vogelspin

Tjaaaa… en dan mijn minst favoriete dier van de Sulawesi jungle; de vogelspin. De gigantische tarantula komt namelijk voor in Tangkoko National Park en wanneer je kiest voor avond trekking kun je de spin spotten. Juppiedepuppie! Zijn we daar even blij mee. Met zijn allen wachten totdat er een gigantische spin uit een boom komt kruipen die je eventueel kan opeten. Nja… dat laatste is misschien een tikkeltje overdreven en stiekem was het best tof om ze te zien. Totdat ik terug was in het huisje en mezelf bedacht dat we ongeveer 50m van de jungle zijn verwijderd en er dus best wel eens een kans bestaat dat zo’n gigantisch vogelspin een bezoekje doet aan je bed terwijl je ligt te slapen ;p Ik heb overigens als een baby geslapen. Was kapot van de jungletrek en zo moe dat die hele vogelspin me gestolen kon worden.

vogelspin indonesie

Beste reistijd Tangkoko

De maanden tussen mei en oktober is de beste reistijd voor een bezoek aan Tangkoko. Dat is het droge seizoen, en dat betekent dat de kans op regenbuien een stuk kleiner is. Lekker droog blijven is toch wel fijn als je eropuit trekt, toch?

Dus, als je een slimme keuze wilt maken, mik dan op deze maanden.

Welk budget heb ik nodig in Tangkoko National Park?

  • Vervoer naar Manado of Surabaya beach (Bangka Island) 15 euro
  • Accommodatie incl. ontbijt 25 euro
  • Lunch en diner 2 euro p.p.
  • Jungletrekking 15 euro p.p.
tangkoko indonesie

Praktische informatie over Tangkoko

  • Zorg dus dat je genoeg water meeneemt om die dorst te lessen!
  • Trek fijne wandelschoenen aan
  • Neem voldoende zonnebrand en insectenspray mee
  • Trek een lange broek en shirt met lange mouwen aan
  • Neem voldoende geld mee, aangezien je er niet overal kan pinnen

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Tangkoko?

Hoe kom ik in Tangkoko?

Tangkoko National Park is vanaf Manado erg eenvoudig te bereiken met een Uber of Grab. Het duurt ongeveer 2,5 uur mits je niet in de file staat en kost je een paar euro. Je kan ook altijd vervoer regelen bij je accommodatie. De terugweg heb je eigenlijk niet zoveel keuze en moet je het vaak wel regelen met je accommodatie. Zij bellen dan een lokale taxi. Volgens mij waren wij ongeveer 10-15 euro kwijt.

Ook leuk om te lezen:

Ons oordeel

Hoewel de jungle niet heel spectaculair is, zijn de dieren die er wonen dat absoluut wel. Je kan er overnachten, maar tijdens een dagtrip kun je ook een mooie trekking doen. Om het spookdiertje te spotten moet je wel tot in de avond blijven. Ze komen namelijk tijdens zonsondergang te voorschijn.
Door By :>Foedsie 8 / 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *