Sigiriya: meer dan alleen Lion Rock
Sigiriya: meer dan alleen Lion Rock

Sigiriya: meer dan alleen Lion Rock

Lion Rock is één van de must-visits tijdens je reis door Sri Lanka. Je vindt de iconische Lion Rock in het stadje Sigiriya. Maar ook buiten deze wereldberoemde trekpleister heeft Sigiriya nog veel meer te bieden, zoals de oude botanisch tuinen, het paleis en de prachtige omgeving.

Sigiriya behoort tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het wordt door de lokale bevolking ook wel het ‘Achtste Wonder’ en wij snappen wel waarom. Dus waar wacht je nog op, voeg Sigiriya heel snel toe aan je Sri Lanka route! In dit artikel lees je alle tips voor een bezoek aan Sigiriya.

In dit artikel

lion rock

Bezienswaardigheden Sigiriya

Lion Rock

Lion Rock is niet alleen een bijzonder uitzicht er hoort ook een bijzonder verhaal bijl. 1600 jaar geleden werd bovenop Lion Rock een paleis gebouwd door Koning Kassapa nadat hij zijn eigen vader had vermoord door hem in een muur te laten metselen, LEVEND! Yup vrij bijzonder inderdaad. Hoewel eigenlijk zijn halfbroer de opvolger zou zijn, liet Koning Kassapa hem verbannen naar India. Om zijn positie te beschermen besloot hij het paleis te bouwen bovenop Lion Rock. Daar heeft hij nog geen 20 jaar van kunnen genieten, want zijn halfbroer keerde terug met een leger. Koning Kassapa pleegde uiteindelijk zelfmoord, waardoor zijn halfbroer uiteindelijk alsnog koning werd. Hij vertrok naar Anuradhapura waardoor het paleis leeg kwam te staan.

lion rock

Lion Rock beklimmen

Midden in de oude botanische tuinen omringd door de jungle van Sri Lanka vind je het prachtige Lion Rock. Middels 1200 treden kun je vrij eenvoudig naar de top wandelen. Goedkoop is het alleen niet. Lion Rock is inmiddels een iconisch beeld van Sri Lanka en trekt jaarlijks talloze toeristen. Je betaalt ongeveer 25 euro per persoon. Hoewel je kunt genieten van een mooi uitzicht en de overblijfselen van het paleis kunt bewonderen, mis je natuurlijk het iconische beeld van de Lion Rock zelf. Daar sta je inmiddels zelf op. Daarom kiezen veel mensen om in plaats van Lion Rock, Pidurangala Rock te beklimmen.

Ook wij kozen ervoor om Lion Rock over te slaan en in plaats daarvan Pidurangala Rock te beklimmen.

Tips voor Lion Rock

 • Een kaartje bedraagt ongeveer 25 euro p.p.
 • Tijdens zonsondergang is het er erg druk
 • Kleed je netjes
Sigiriya Tips
Lion Rock

Beklim Pidurangala Rock

Op een paar kilometer van Lion Rock vind je Pidurangala rock. Deze rots is vrijwel even hoog als de wereldberoemde Lion Rock, waardoor je vanaf de top een schitterend uitzicht hebt op de Lion Rock. Je betaalt een kleine donatie om de rots te beklimmen (ongeveer 2-3 euro). Er zijn een paar treden, maar voor een groot deel is het een natuurlijk wandelpad naar boven met soms wel een kleine klim. Pidurangala is absoluut geen onontdekt plekje meer, maar het is er wel een stuk rustiger dan Lion Rock.

Veel mensen kiezen ervoor om rond zonsondergang de rots te beklimmen. Wij besloten echter midden op de dag te gaan, waardoor we helaas niet konden genieten van een mooie zonsondergang maar de rots wel bijna helemaal voor onszelf hadden. Tijdens de weg terug naar beneden rond werd het onwijs druk. Wij waren daarom blij om juist op een ander moment Pidurangala Rock te bezoeken.

lion rock
lion rock

Tips voor Pidurangala Rock

 • KLeed je netjes, want aan de voet van Pidurangala Rock vind je een heilig gebied, waardoor je je schoenen moet uittrekken in het eerste deel en je knieën en schouders bedekt moeten zijn. Je kan bij de ingang gratis een sarong lenen.
 • Je betaalt ongeveer 2-3 euro om de rots te mogen beklimmen
 • Neem tijdens zonsondergang een tuktuk en ga niet wandelen in het gebied, omdat olifanten tijdens dit moment van de dag erg actief zijn
 • Trek goede schoenen aan, want op sommige delen is het een kleine klim.
 • Tijdens zonsondergang is het erg druk bij de rots
lion rock
Sigiriya Tips
Sigiriya Sri Lanka

Pak de fiets en ontdek de omgeving van Sigiriya

In Sigiriya kun je op verschillende plekken fietsen huren en wij zeggen zeker doen! Rondom de Lion Rock liggen verschillende botanische tuinen waar je omheen kunt fietsen, maar ook de omgeving zelf is prachtig. Wij hebben Sigiriya als een klein rustig dorpje ervaren en vonden het heerlijk om hier doorheen te fietsen. Let wel op dat je tijdens zonsondergang de fiets ergens parkeert. Tijdens deze periode van de dag zijn de olifanten uit de omgeving erg actief waardoor er wordt afgeraden om rondom Lion Rock te fietsen of te wandelen.

Ook zijn er vaak krokodillen rondom het water. Just so you know voordat je voetje gaat baden ;p

lion rock
lion rock

Dambulla Grottempel

Wij besloten om van Kandy naar Sigiriya een tuktuk te boeken en onderweg nog verschillende stops in te plannen. één van deze stops was bij het prachtige Dambulla Cave Temple. Voor mij persoonlijk de mooiste tempel die wij bezocht hebben in Sri Lanka en absoluut een must-visit. Je vindt de Dambulla Cave Temple op ongeveer een half uurtje rijden van Sigiriya. De tempel is gebouwd, zoals de naam al doet vermoeden, in een grot. Het bestaat uit vijf verschillende grotten waar je talloze gigantische boeddha beelden en schitterende muurschilderingen vindt. De tempel dateert al uit de eerste eeuw van christus.

Niet alleen de tempel is een plaatje, ook de omgeving is schitterend. Je betaalt ongeveer 1500 sri lankese roepies, zo’n 7,5 euro tijdens onze reis door Sri Lanka.

dambulla tempel
Sigiriya Tips
dambulla Sri Lanka
lion rock

Hotspots en eten in Sigiriya

Verwacht in Sigiriya geen hippe hotspots zoals je in Ella vindt, maar goed eten kun je in Sri Lanka gelukkig overal. Dit waren onze favoriete restaurants in de omgeving:

 • Kenoli Restaurant
 • Sigiriya Cool Place
 • Sigiriya Wew Thawulla Restaurant

Beste reistijd Sigiriya

De beste reistijd om Sigiriya en Lion Rock te bezoeken is van januari, februari, maart en december. In deze periode valt er weinig neerslag. pril en de laagste is 29°C in januari.

Sigiriya Tips
Sigiriya Sri Lanka

Welk budget heb ik nodig in Sigiriya?

Sri Lanka en daarmee ook Sigiriya is een hele fijne budgetbestemming. Wij bezochten Sigiriya voor 2 nachten en 3 dagen en maakten ongeveer 124 euro op. Dat is een dagbudget van 42 euro voor 2 personen.

Roepies Euro
Accommodatie 5022 € 22,86
Vervoer
– Vervoer van Kandy naar Sigiriya + tour 6000 € 27,00
– Vervoer naar Pidurangala Rock 300 € 1,35
– Vervoer terug naar accommodatie 500 € 2,27
Bezienswaardigheden
– Dambulla Cave 4000 € 18,02
– Fiets voor 2 personen 800 € 3,60
– Pidurangala Rock beklimmen 2000 € 9,10
Restaurants
– Snack 1200 € 5,40
– Lunch 1800 € 8,11
– Diners 4000 € 18,02
– Biertjes 2000 9,02
Totaal 27622 € 124,75
Per dag 9207,33 € 41,58
lion rock
Sigiriya Tips
Sigiriya Sri Lanka
lion rock

Praktische informatie over Sigiriya

 • Neem kleingeld mee voor het bezoek aan de tempels en rotsen voor de entree, maar ook voor een lekkere snack onderweg.
 • De hike is niet heel heftig, maar goede schoenen zijn wel handig
 • Pak de tuktuk naar de rotsen, aangezien er tijdens zonsondergang veel wilde olifanten rondlopen
 • Neem zonnebrandcrème mee. Er zijn veel open vlaktes in Sigiriya.
 • Voor een Tuktuk ritje betaal je ongeveer 100 – 300 roepies (ongeveer 1,50 max). Dit is voor een ritje van ongeveer 5 – 15 minuten.
 • Ze rijden LINKS in Sri Lanka. Niet vergeten hé.
 • Bij de meeste restaurants betaal je 10% extra servicekosten. Het is dan nog steeds gebruikelijk om 5 – 10% fooi te geven (afhankelijke van het eten en services). Klinkt misschien veel maar gem. kost een diner met drankjes nog geen 10 euro incl. servicekosten. Dus die ene euro kun je best wel missen ;p
 • Wil je een tempel bezoeken? Hou dan rekening met je kleding. VOor zowel mannen als vrouwen geldt benen en schouders bedekt. Koop ergens een leuke sarong en zorg ervoor dat je die altijd mee hebt.
lion rock
Sigiriya Tips
Sigiriya Sri Lanka

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Sigiriya?

Van luxe villa’s tot charmante homestays. In Sri Lanka vind je het allemaal. Wij boeken alle accommodaties tijdens het reizen en dat ging in Sri Lanka echt prima. Heel veel populaire accommodaties zijn wel wat sneller volgeboekt, maar dan is de keuze nog steeds enorm.

 • € = onder de 15 euro per nacht
 • €€ = 15 – 25 euro per nacht
 • €€€ = 25 – 50 euro per nacht
 • €€€€ = 50 euro en meer per nacht

Hoe kom ik in Sigiriya?

Sigiriya ligt in de buurt van de drukke stad Dambulla.Wij bezochten Sigiriya vanuit Kandy. Omdat we onderweg een paar plekken wilden bezoeken besloten we van Kandy naar Sigiriya met de tuktuk te reizen. Onderweg zijn we gestopt bij 3 verschillende tempels waaronder de Dambulla Cave tempel. Hierdoor voelden de reisdag niet als een “verloren” dag en ging het reizen erg snel. Normaal gesproken is het ongeveer 3-4 uur rijden met de auto, met de tuktuk en de verschillende stops hebben wij er ongeveer 6 uur over gedaan.

Wil je wat kosten besparen dan kun je ook van Kandy naar Dambulla reizen en vanaf Dambulla een tuktuk pakken. Je bent dan ongeveer 4-5 uur onderweg.

Save & Pin

Verder reizen naar

Ons oordeel

Sigiriya is een must-visit tijdens je reis door Sri Lanka. Niet alleen voor een bezoek aan Lion Rock, maar ook omdat de omgeving nog veel meer te bieden heeft.
Door By :>Foedsie 9 / 10

Nog meer foto's zien?

Wellicht ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *