Onze reis door Sri Lanka: lees hoe onze reis per dag eruit zag

Elke reis die we maken proberen we vast te leggen op PolarSteps. Zo ook dus Sri Lanka. Natuurlijk krijgen alle bestemmingen een mooi plekje op Foedsie incl. leuke tips, maar dit zijn onze eigen ervaringen en herinneringen hoe we dit prachtige land van dag tot dag hebben ervaren.

Nederland

17 Februari 2022

Nog super last minute inpakken, bus “opruimen” En 100.000 knuffels geven aan die kleine dikzak.

Dubai

18 Februari 2022

Midden in de nacht komen we aan in Dubai waar we 5 uur moeten wachten. Dus een dutje is best een goed plan. Ook al is dat midden in de chaos en tegenover een volle costa koffiezaak 😄

Ze keken Leroy wel erg bijzonder aan tijdens het maken van de foto. Hij staat nu bekend als die vreemde dude die stiekem foto’s maakt van slapende vrouwen op het vliegveld.

sri lanka rondreis
sri lanka backpack

Negombo

18 Februari 2022

Na een reis van bijna 20 uur komen we aan in Negombo. Net iets rustiger dan Colombo en op prima afstand van het vliegveld. We hebben een fijn plekje geboekt voor 2 nachten en besluiten de komende 2 dagen eventjes te bij te komen van de reis. Wat voor ons betekent massage, biertjes en heul veul lekker eten.

Negombo is niet een hele mooie stad, maar wel een hele fijne plek om deze reis te starten. Wat hebben we Azië gemist. De chaos, de hitte, de mensen en ja zelfs de zooi en de bijbehorende stank hebben we gemist.

De jetlag valt zwaar. We geven de nacht de schuld, maar waarschijnlijk speelt leeftijd ook een rol mee 😉

Na 2 dagen Negombo hebben we een klein beetje een plan voor de komende weken en besluiten we dat Galle onze volgende stop wordt, zodat we kunnen beginnen met wat dagen aan het strand.

Negombo travelguide
Negombo tips
negombo blog
Negombo travelguide
Negombo tips

Colombo

20 Februari

Het idee was om een uber te pakken naar Colombo en dan vanuit daar de trein te pakken naar Galle. Dus lekker vroeg opgestaan, kei rustig ontbeten want alle tijd want we pakken een uber. Uitchecken, uber boeken…… geen uber 🤣 Na 10 minuten besluiten we een tuktuk te pakken naar de bushalte, maar deze lieve man brengt ons naar het treinstation. Dan maar de trein. We komen we er achter dat we dan de aansluiting missen naar Galle. Er zit maar 1 optie om in Colombo te komen en dat is een tuktuk pakken (we hadden ook gewoon de bus kunnen pakken 😆 maar er was paniek).

Dus Tuktuk geregeld voor 7 euro om ons helemaal naar Colombo te brengen. Waar we hebben slechts 45 minuten voor hebben. Max Verstappen, uh ik bedoel onze tuktuk driver weet dit ook en gaat met zijn batmobile als een raket over de weg. Bussen, range rovers en eigenlijk iedereen de we onderweg trotseren, halen we in. Met als resultaat nog 10 minuten op de klok om een kaartje te scoren en de trein te vinden. We rennen naar het loket, nog 5 minuten over….. Two tickets to Galle. “GALLE 1 OR 2 HOURS DELAY”. Even wennen weer dat we in Azië zijn 😊

We besluiten om toch maar 2 uur te wachten en jaaaa hoor na 1 uur en 55 minuten volgt daar onze trein. 1 grote chaos met instappen maar we hebben beide (wel apart van elkaar) een plekje gevonden. Het is zweten geblazen, er is herrie, het stinkt en het is druk. Kortom: dit is toch genieten 😍 We hobbelen alle kanten op en rijden langs kleine huisjes, spelende kinderen langs het spoor, het strand en heul veul palmbomen. We zijn er! We zijn nu echt in Sri Lanka.

Negombo travelguide
Negombo tips
negombo blog

Galle

20 Februari 2022

We komen door de vertraging met de trein een beetje laat aan in Galle. Eerste stop het hostel a.k.a. onze dampende hok met schimmel plafond en pakken de tuktuk naar Galle. (misschien toch het budget even overzien 😜)

Het is er Poepie druk maar ook rete mooi. Prachtige gebouwen, hippe shops, nog hippere restaurants en toffe straatjes. We kunnen gelukkig nog een zonsondergang mee pikken op de muur en besluiten daarna ons vooral te richten op het vinden van lekker eten. Dat lukt! We vinden een tof restaurantje met als pronkstuk het 10 curry gerecht! Willen wij natuurlijk. Dus hatseflats met 10 curry weer vrolijk terug naar ons dampende hok zonder ramen of airco maar met schimmel en waarschijnlijk ergens een verstopte kakkerlak. Wat een succes blijkt voor een goede nachtrust want we slapen allebei fantastisch 🤣 15 euro goed besteedt zeg ik 💪

Galle
Galle tips

Hikkaduwa

21 Februari 2022

Hikkaduwa ❤️ Wat een fijne plek is dit. 1 weg en wat toffe eetplekjes en that’s it. Een heerlijke surfplek met een leuke combi van hippe en traditionele eetplekjes. We vinden een geweldige guesthouse net over het spoor. Hierdoor moeten een paar keer per dag het spoor over wat het centrale punt van de locals blijkt te zijn. Ouderen maken hier een babbeltje, kinderen zijn aan het spelen en de honden liggen zoals eigenlijk altijd niet veel te doen. Dit is precies het beeld wat we van Sri Lanka hadden. Alhoewel we het wel een stuk drukker vinden dan verwacht. De hoofdweg is echt altijd een chaos aan bussen, tuktuks, auto’s en tuktuks en de stranden zijn elke dag gevuld met toeristen. Iets minder onontdekt dan je zou denken. Maar dat maakt Sri Lanka zeker niet minder mooi en als je even een zijweg inslaat ontdek je meteen een hele andere kant van dit land.

In Hikkaduwa besluiten we naar het Tsunami museum te gaan wat op ons beide heel veel indruk maakt. Het is eigenlijk gewoon een vervallen huis met foto’s, maar het verhaal en de beelden doen echt wat met ons. We realiseren ons ook nu pas echt goed dat iedereen in dit gebied iets meedraagt van deze vreselijke ramp. Verlies van ouders, kinderen of mensen die zelf de ramp hebben meegemaakt. In totaal vielen er 38.000 doden in Sri Lanka en was na Indonesië het zwaarst getroffen land. Ben je in Sri Lanka bezoek dan dit of een ander tsunami museum. Je draagt zo toch iets bij ❤️

hikkaduwa
hikkaduwa tips
Hikkaduwa Sri Lanka
Hikkaduwa Sri Lanka
Hikkaduwa Sri Lanka

Unawatuna

23 Februari 2022

Zoals altijd eigenlijk gooien we onze plannen iets om en besluiten we een nachtje te boeken in Unawatuna en o.a. jungle Beach te bezoeken.

Ik mag dit keer de accommodatie kiezen. BIG Mistake. Opnieuw weet ik een groot schimmel hok te boeken waar de airco van kapot is en de ventilator ongeveer 1 slag draait per uur. De kamer is ook nog eens vies en dus word ik officieel ontslagen als accommodatie boeker. Maar er is wel een mopshond wat heel veel goed maakt.

Unawatuna is een beetje druk, maar het heeft wel wat. We besluiten het lekker rustig aan te doen en vooral op het strand te liggen. We bezoeken ook nog Jungle Beach wat echt prachtig is.

De volgende dag worden we wakker met het bericht van de oorlog in Oekraïne. Het houdt ons de hele dag (en de dagen die erop volgen) bezig. Sri Lanka is ook nog eens een populaire vakantiebestemming van Russen, de verdeling is zonder grap 80% Russen en 20% andere nationaliteiten. Er heerst een gek sfeertje en ook veel Russen zijn zichtbaar ontdaan van dit nieuws. Dat niet alleen maar ook merken we dat veel Russen vertrekken uit Sri Lanka. Wat erg verdrietig is voor de locals hier die door Covid en de aanslagen in 2019 juist zo blij zijn met de komst van de eerste toeristen.

Het voelt gek om nu hier te zitten als er zoveel aan de hand is in Europa. Ook ben ik verdrietig en boos op de wereld. Zoveel haat, ik snap het gewoon niet. Onze vrijheid en luxe positie in deze wereld komt meerdere keren per dag keihard binnen en dan voel ik vaak me vaak schuldig.

Hopelijk kunnen we toch nog laten zien hoe geweldig mooi Sri Lanka is, zodat we andere mensen enthousiast kunnen maken over dit land en we in ieder geval Sri Lanka een klein beetje helpen.

unawatuna jungle beach
unawatuna
unawatuna tips
Jungle beach Sri Lanka

Mirissa / klein beetje Weligama en Matara

24 Februari 2022

Holy Moly Marissa.

Mirissa is de place to be voor hippe koffietentjes, insta hotspots en feestjes op het strand. Voor 1 dag helemaal top, maar na 8 dagen strandhoppen aan de drukke zuidkust van Sri Lanka zijn we wel toe aan wat minder toeterende tuktuks en schreeuwende toeristen.

Maar eerlijk is eerlijk Marissa is wel heel mooi. Mijn lieve vriendin Lis gaf ook nog als tip om het binnenland in te gaan, dus besloten we 1 dag een scooter te huren.

De dag begonnen we in Weligama voor een uurtje surfen, vervolgens reden we via het binnenland richting het strand van Matara om bij een hippe hotspots en nog hippere pizza te happen (of zoals mijn neefjes en nichtjes zeggen lekker een pizza klappen). In de avond vonden we een leuke plek met ja hoor een heuse beach party. Aangezien we onze dansmoves al een aantal maanden in de kast hebben liggen gingen heul snel die voetjes van de vloer en dat voelde heel fijn.

10 liter zweet en een incident met 2 vechtende honden op de dansvloer verder besloten we dat Mirissa stiekem best wel fijn was, ondanks de drukte. Maar nu tijd voor wat rust in die kont, dus hatseflats met de lokale bus richting Tangalle.

coconut tree hill
Mirissa coconut hill
mirissa
mirissa tips
surfen Sri Lanka

Tangalle

26 Februari 2022

Alleen maar liefde voor deze plek. Bomvol leuke lokale restaurants, prachtige stranden en verder helemaal niet zo veel. Het verschil met de andere kust plekken is enorm en het is precies wat we even nodig hebben.

De guesthouse die we hebben geboekt is echt fantastisch en ligt op slechts 50 meter van het strand. Na aankomst vertrekken we dan ook snel naar het strand voor een welverdiend biertje en een prachtige zonsondergang.

De volgende dag heeft de eigenaar een scooter geregeld en crossen we richting DickWella om daar te surfen of nou ja vooral te dobberen op een surfboard want veel golven zijn er niet. Maar het is een mooi strand met leuke plekjes dus we mogen zeker niet klagen.

Verder genieten we vooral heel veel van het ontspannen sfeertje van Tangalle en doen we niet zoveel meer. Behalve dan als idioten in de golven springen 😊

Tangalle Sri Lanka
Tangalle Sri Lanka

The Kingdom EconLodge

28 Februari 2022

Holy Cows! Of eigenlijk moet ik zeggen holy elephants. Na veel verhalen over de drukte van Yala National Park kom ik een tip tegen over een kleine Eco Lodge The Kingdom. Deze Eco Lodge bevindt zich in het noorden (in de buurt van Thelulla) net buiten het National Park van Yala. Voor 100 euro per nacht kun je hier overnachten. Je verblijft dan in een simpele maar oh zo’n toffe buitenkamer, alle maaltijden zijn inbegrepen, je doet een kleine safari net buiten Yala Park en je kan ook nog een boottocht doen.

Rond half 2 komen we aan bij de Lodge waar ze al druk bezig zijn met de lunch. We worden ook meteen verwelkomd door de huis monitor lizard. Goed begin dus. In totaal zijn er 4 huisjes dus je bent altijd met een gezellig groepje. Het is een leuke mix van een Nederlands stel, een Engelse Nomad en een gepensioneerde dame uit Canada. Hoewel wij de nieuwelingen zijn, want zij zitten hier al een dagje (of meerdere) worden we meteen met open armen ontvangen. Gezellig stel dus. We luisteren aandachtig naar de verhalen dat er olifanten bij de huisjes zijn gespot en dat ze tijdens de safari wel 40 olifanten zijn gekregen. Dat willen wij natuurlijk ook, maar de kans dat je niks spot is er natuurlijk ook.

Om half vijf begint de safari. Het gebied is niet heel groot, dus een safari bij de Lodge is wat minder uitgebreid dan bij Yala, maar je komt er wel niemand tegen. Met een groepje van 4 vertrekken we vol goede moed. Een groep buffels kunnen we al snel van de bucketlist afstrepen en ook zien we 2 olifanten in de verte passeren. Ik al zo gelukkig als een klein kind. We rijden iets verder en ja hoor een super grote groep olifanten incl. Heel veel Ieniemienies. Wat een prachtige, zachtaardige en tegelijkertijd imposante beesten zijn het toch. We blijven een hele tijd staan en ik kan (zoals je wellicht ziet) mijn camera maar moeilijk neerleggen. Na een tijdje besluiten we weer om te keren, maar na 10 minuten moeten we stoppen want een nieuwe olifanten groep blokkeert de weg. Hoe gaaf wil je het hebben. Wanneer we toch passeren beginnen 2 olifanten op ons af te rennen met veel kabaal. De boodschap is duidelijk, jullie zijn veel cooler dan ons 😜 Op een afstandje vinden ze ons helemaal niet meer zo boeiend en kunnen we ook hier de groep bewonderen.

Het diner bestaat uit een barbecue met verse vis uit het meer en kip niet afkomstig uit het meer. Voor mij een heerlijke vega salade. We praten over van alles en nog wat en genieten van de gezelligheid en alsof de dag nog niet geweldig genoeg was horen we plotseling olifanten door het water wandelen nog geen 50 meter van ons vandaan.

We duiken vroeg het bed in, wanneer Leroy mij plotseling wakker maakt om 3 uur s nachts. “Olifanten Dees”. Terwijl we op bed zitten zien we 4 olifanten incl.baby 😍 voorbij wandelen door het water. Zo bijzonder om dit vanuit bed te kunnen bewonderen.

Om 6 uur, met zonsondergang, staat de eigenaar naast onze kamer om ons opnieuw te waarschuwen dat we weer olifanten zijn. Het moet echt niet gekker worden. We kruipen half slapend uit bed en het eerste wat we zien is een groepje olifanten rustig voorbij wandelen in het prachtige oranje licht van de zon. 1 van de vetste reiservaringen tot nu toe.

Na het heerlijke ontbijt komen er ook nog twee grote groepen buffels voorbij, zien we een krokodil en meerdere olifanten aan de overkant van het meer.

Een ervaring om echt noooooit meer te vergeten.

olifanten sri lanka
kingdom ecolodge
olifanten safari sri lanka
sri lanka bezienswaardigheden

Ella

2 Maart 2022

Under my UmbrELLA 🤪

En toen was het plotseling 10 graden kouder en viel er zelfs wat regen in het stadje Ella. Wat een verschil met de 35+ graden van de afgelopen dagen. Stiekem best wel even lekker.

Door de regen pakken we in de ochtenduren toch snel even wat werk op en wandelen we ons in de middag helemaal de RamBam. Zo bezoeken we The Nine Arch Bridge en wandelen naar de top van Little Adams Peak. We genieten van hippe koffies in hippe tentjes en knuffelen we ons een ongeluk met de teckels van de homestay. Ella je was heel fijn.

ella
kingdom ecolodge
ella
kingdom ecolodge
ella
ella

Nuwara Eliya

4 Maart 2022

De treinrit van Ella naar Nuwara Eliya is al prachtig. We hadden een dag van te voren 2e klas kaartjes gereserveerd met zitplekken. Wat achteraf echt een top idee blijkt te zijn.

Nuwara Eliya valt helaas een beetje tegen. Het is maar 1 nachtje dus besluiten meteen een tuktuk te regelen naar wat theeplantages en een waterval. Niet dat het niet prachtig mooi is, maar het is het gewoon net niet. Heb je soms ook. Gelukkig maakt de waterval op het einde echt alles goed. Wat een imposante verschijning. Een flinke klim omhoog maar wat een uitzicht 🤗

Nuwara Eliya
Nuwara Eliya

Kandy

5 Maart 2022

En toen kwam de trein naar Kandy aan in Nuwara Eliya en daar stonden we met onze kaartjes zonder plek. De cabines echt bommetje vol. Amper plek om te staan laat staan om je rugzak ergens neer te proppen. Niet het idee wat we hadden van de wereldberoemde treinreis. We staan met ongeveer 18 man in een klein halletje. Continue lopen er verkopers doorheen en de zon begint al bizarre temperaturen te bereiken. Het stinkt, het is zweten, het is ongemakkelijk en zelfs ik geniet hier op dit moment helemaal niet van. Gelukkig gaan er naar een uurtje wat mensen uit en weten we een plekje te bemachtigen bij de deur waar we in ieder geval een soort van kunnen zitten maar belangrijker nog wat frisse lucht hebben. De overige 3’5 uur zijn dan ook een stuk beter en het uitzicht is echt 1 van de mooiste die we ooit tijdens een treinreis hebben gezien. Met de beentjes hangend uit de trein genieten we van de prachtige ongelooflijk groene landschappen van Sri Lanka.

Eenmaal aangekomen in Kandy doen we het die dag lekker rustig aan om de volgende dag lekker fit aan de foodtour te beginnen. Ohhhhh die foodtour 😍 er is echt geen betere manier om een stad te leren kennen. Je leert meer over de stad, over het eten en over de leukste eetplekjes. Absoluut een highlight van onze reis.

We doen nog een poging om de temple of the Tooth te bezoeken, maar worden eerst geweigerd door de korte broek van Leroy. Dus snel naar een winkel een doek scoren. Komen we terug blijkt dat we een laken hebben gekocht. Misschien best street fashion maar niet de stylo van de tempel schijnbaar. We geven het op en gaan aan het bier 🍺

In Kandy hebben we dan vooral heel veel eten gezien en geproefd en dat vonden wij eigenlijk best prima 🤗

kingdom ecolodge
ella
Nuwara Eliya
Nuwara Eliya

Dambulla

7 Maart 2022

In plaats van een treinreis of de public bus kiezen we voor een tuktuk rit naar Sigiriya zodat we onderweg nog een paar keer kunnen stoppen.

De eerste stop is een kleine tempel

De tweede is de Dambulla Cave temple en het die echt te gek! Het is even 300 treden beklimmen in de bloedhitte maar dan heb je ook wat. De tempel is gebouwd in een rots. Niet alleen de tempel is absoluut prachtig ook het uitzicht is adembenemend.

Nuwara Eliya
Nuwara Eliya
kingdom ecolodge
ella
Nuwara Eliya

Sigiriya

9 Maart 2022

We kwamen naar Sigiriya voor Lions Rock maar werden echt verrast door de prachtige natuur 😍 Wat een plek.

We huurden in de ochtend fietsen – of nou ja 2 roestbakken met wielen zonder remmen of versnellingen – en reden zo het binnenland in. Olifanten in overvloed dus 1000 waarschuwingsbordjes met pas op overstekende olifanten dus wij als een gek alvast oefenen hoe hard we kunnen fietsen mocht het nodig zijn. Breekt ook nog een pedaal af. Dus hatseflats verder op onze 1 pedaal hebbende krakkemikkige niet eens stationswaardige fietsen dwars door het olifanten gevarenzone. We kunnen er vooral erg om lachen en helaas maar vooral ook gelukkig geen olifanten meer gespot.

Net voor zonsondergang besluiten we Pidurangala te beklimmen voor het mooiste uitzicht op Lion’s Rock.

We zijn veel te vroeg voor de zonsondergang maar het uitzicht is geweldig en er zijn bijna geen mensen. Net voor de zon onder gaat wordt het steeds drukker, dus we besluiten de zonsondergang op het terras te bewonderen.

Terwijl ik net een foto probeer te maken, komt er plotseling een olifant voorbij wandelen. Wat een dag! Echt Sigiriya wat was je geweldig mooi.

Nuwara Eliya
kingdom ecolodge
ella
Nuwara Eliya

Trincomalee

9 Maart 2022

En toen was het tijd voor zon, zee en strand en heel weinig tijd voor foto’s. Trincomalee was iets minder mooi dan verwacht maar absoluut heel fijn. Precies wat we even nodig hadden.

Omdat het duiken niet doorgaat besluiten we een scooter te huren en de omgeving te verkennen. Fantastisch mooi en nauwelijks toeristen te bekennen. We bezoeken ook nog een schitterende tempel op een rots. Trincomalee had even wat tijd nodig, maar wij vonden het heerlijk.

Hoewel we nog een paar dagen op de planning hadden staan, besloten we onze tickets om te boeken. Niet omdat we niet langer in Sri Lanka wilden blijven, maar omdat onze furry vanlifer opnieuw wat onderzoeken nodig heeft en daar willen we gewoon bij zijn. Na een gesprek met de dierenarts en onze lieve oppas ouders besluiten we iets eerder terug te komen.

Dus we gooien het schema gewoon iets om en gaan de laatste 3 dagen extra hard genieten.

Nuwara Eliya

Anuradhapura

Anuradhapura staat vooral bekend om haar prachtige tempels. We vinden hier een onwijs fijne homestay. De kamers zijn super netjes en we krijgen een hele tour door het huis met als trots de keuken. Dit stel is al een eeuwigheid bij elkaar en praten nog steeds zo verliefd over elkaar. We kunnen een scooter huren en racen zo door de stad heen op zoek naar wat tempels. Er zijn een paar belangrijke tempels waar je flink wat geld voor moet neerleggen maar aangezien we maar heel even in deze stad hebben, besluiten we de focus te leggen op wat kleinere gratis tempels. Na drie tempels hadden we het allebei alweer een beetje gezien. De tempels zijn absoluut mooi, maar niet onwijs bijzonder. Niet zo als de cave tempel bijv. Dambulla Cave temple.

We rijden weer terug naar de homestay waar we een geweldige diner krijgen.

Nuwara Eliya

Wilpattu

Een andere reden waarom we Anuradhapura aan de route hebben toegevoegd, is Wilpattu. Dit is een wat minder druk bezochte natuurpark waar je o.a. panters kunt spotten. De kans is natuurlijk wel heel klein, maar ik koop een staatslot ik geloof in die kans ;p De volgende ochtend hebben we via onze homestay vervoer geregeld naar het park. Minder bezocht is echt een understatement. Het lijkt wel of we het park helemaal voor ons alleen hebben. Terwijl we net onderweg zijn spotten we een zwarte beer. Het is de zeldzame lippenbeer. Hoewel spotten een groot woord is. Ik zag een zwarte vorm bewegen in de jungle. Maar HEY lippenbeer van de wildlife bucketlist kunnen afstrepen.

We gaan weer verder en zien onder andere herten, wilde zwijnen, bijzondere vogels zoals de hornbill, apen, een giga sand lizard en abnormaal veel pauwen. Haha ja echt PAUWEN! Het mooie is ook nog dat onze chauffeur bij elke pauw gewoon doodleuk stopt.

We zijn al flink wat tijd onderweg wanneer plotseling het weer omslaat. Het onweert en het bliksemt maar helaas geen meters bier. Leroy houdt echt totaal niet van onweer, maar ook ik zit hem toch wel met samengeknepen billetjes in onze open jeep. Als plotseling de bliksem net naast ons inslaat vraag ik toch maar even of het niet gevaarlijk is aan de chauffeur. Hij knikt lachend YES, Dangerous, YES! Oké fijn, ik besluit dit niet zo gezellige nieuws toch maar niet te delen met de lijkbleke Leroy naast me en zeg dat het helemaal oké is.

Hoe snel de storm kwam, hoe snel die ook weer ging liggen. De safari zit erop en helaas geen olifanten of panters gespot maar wel een hele mooie trip en op het einde zelfs nog wat avontuur. Ik zeg top afsluiter van onze mooie reis door Sri Lanka.

Nuwara Eliya

Negombo

Voor onze laatste nacht besluiten we te gaan voor een hotel! Ja echt! Of nou ja het zijn meer huisjes. Een hele fijne plek in Negombo net iets buiten de stad. We gaan heerlijk luxe uit eten en boeken een massage. We blikken terug op een hele fijn reis ondanks dat we nu plotseling iets eerder terug moeten. Tijd om terug te gaan naar die kleine dikzak. Sri Lanka je was top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *