Siladen – Bunaken National Park

Ben je een reis aan het plannen naar Sulawesi, dan komt Bunaken waarschijnlijk als één van de eerste bestemmingen naar boven.Het is namelijk één van de mooiste duikbestemming van de wereld. Hoewel bijna iedereen altijd spreekt over Bunaken, bestaat dit gebied echter uit 5 eilanden: Bunaken, Manado Tua, Mantehage, Nain en Siladen. De meeste accommodaties vind je op Bunaken, maar ook op het piepkleine Siladen kun je prachtig overnachten. Staat een bezoek aan één van de eilanden op de planning dan is dit waarschijnlijk om het gigantische Bunaken Manado Tua Marine National Park te bezoeken.

Tip! Download onze complete Sulawesi Travel Guide →

Bunaken

Bunaken is de laatste jaren gigantisch gegroeid. Het eiland staat hierdoor vol met hotels, homestays en hostels. Het zijn vaak simpele accommodaties in verschillende prijsklassen. Echt mooie stranden heeft het eiland helaas niet, maar het koraal is er wel adembenemend.

Siladen

Heb je wat ruimer budget dan raden we je zeker aan om te overnachten op Siladen. Dit eiland ligt naast Bunaken en is echt een paradijsje met witte stranden en kraakhelder water. In een klein half uurtje loop je van Noord naar Zuid. Het eiland is ontzettend rustig, waardoor de kans groot is dat je het strand helemaal voor jezelf hebt. Ook hier vind je een prachtig koraalrif rondom het eiland. Er zijn een paar resort/hotels waar je kunt overnachten.

siladen

Bezienswaardigheden Siladen

Duiken in Bunaken National Park (of snorkelen)

Ieder jaar wordt dit park bezocht door talloze duikers en snorkelaars. In dit gebied vind je namelijk gigantische coralwall. DIt zijn diepe wanden vol met koraal. Sommige honderden meters diep. Door de diepte en stroming in het gebied is het koraal nog in perfecte staat. Onderwater vind je de meeste bijzondere zachte en harde koralen.

Het gebied is echt gigantisch groot, waardoor een duikspot nooit heel druk is. Zo kun je altijd heerlijk rustig duiken. Ook het zicht is vaak briljant. Zo hebben je soms een visibility van meer dan 30 meter. In Bunaken National Park vind je meer dan 3.000 vissoorten en ook nog eens 300 koraalsoorten. Binnenkort meer over onze duikervaring met Celebes Divers in Bunaken.

Dolfijnen spotten

Ben je niet zo’n duiker of heb je zin een dagje wat anders doen, dan is de dolfijnen trip echt een aanrader. Met een bootje vertrek je naar een gebied waar vaak veel dolfijnen voorkomen. Ze garanderen zelf bijna met 100% dat je dolfijnen zult spotten. Zo heb je de kans om honderden dolfijnen tegelijkertijd te spotten.

Genieten van de prachtige stranden op Siladen

Ook een dagje heerlijk relaxen op één van de fantastisch mooie stranden op het eiland SIladen is absoluut geen vervelende taak. Hoewel Bunaken niet echt geschikt is voor een strandvakantie, is Siladen dat absoluut wel. Hier vind je parelwitte stranden en ook nog eens geweldig huisrif.

Een dagtrip naar Bunaken

Heb je niet genoeg tijd of wil je liever op het vasteland blijven, dan kun je ook een dagtrip of duiktrips boeken vanuit Manado naar Bunaken.

TIp! Wil je in Manado blijven, maar niet zo fan de drukke stad? Boek dan een kamer bij Mapia Resort, onderdeel van Celebes Divers. Lees hier meer over dit resort.

duiken siladen

Beste reistijd Siladen

De beste periode om dit gebied te bezoeken is van juli t/m oktober. Vooral augustus en september zijn perfecte periodes om te duiken in dit gebied.

Vervoer in Siladen

Vervoer kun je vaak regelen via het resort. Dit is iets minder geregel, maar daardoor vaak ook iets duurder. Je kan ook dagelijks vanuit Manado een boot pakken of zelf een boot regelen in de haven. De boottocht duurt ongeveer een uurtje en kost rond de 25 euro.

De goedkoopste optie is de dagelijkse public ferry. DIe kost ongeveer 4 euro en vertrekt iedere dag m.u.v. zondag tussen 2-3 uur.

Welk budget heb ik nodig in Siladen?

Voor Siladen heb je een iets ruimer budget nodig, maar het eiland is het waard. Je hebt hier overigens al accommodaties voor rond de 80 euro per nacht volpension, zoals het resort Onong Onong. Op het naastgelegen eiland Bunaken heb je wat goedkopere homestays, maar het eiland is lang niet zo mooi dan Siladen.

Belangrijk om te weten is dat je voor het National Park ongeveer 10 euro entree moet betalen.

Celebes Divers

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Siladen?

OVernachten op Siladen hoeft absoluut niet duur te zien. Zo heb je al een heerlijke kamer voor ongeveer 85 euro bij het Onong Onong. DIt is dan volpension. Bovendien heeft dit resort een erg professioneel duikcentrum. HEt resort zit pal aan zee met een prachtig strand.

Heb je iets meer budget, dan kun je ook een beach villa boeken bij Kuda Laut. Je zit dan pal aan het strand, hebt je eigen hippe hangmat en de kamers zijn echt vreselijk luxe. Wil je jezelf een paar dagen in de watten leggen, dan is dit de plek! Lees meer over ons verblijf bij Kuda Laut en Onong Resort.

7 reacties op “Siladen – Bunaken National Park”

  1. Maria schreef:

    Wat heb je een mooie nieuwe site, en mooi beschreven hoe jullie het daar hebben gehad prachtige stranden en mooie foto’s!

  2. Nadia schreef:

    Wat een prachtige foto’s! Ik kan daar zo van genieten… ook erg mooi geschreven!

  3. Deborah schreef:

    Oeh je artikel nodigt uit voor meer…
    Ben zelf nog nooit die kant op gegaan. Het heeft mij lange tijd ook niet getrokken. Maar sinds enige tijd ben ik steeds nieuwsgieriger geworden. Het is dan erg leuk om dit soort blogs te lezen. Een sneekpeak van wat is…

  4. Dhini schreef:

    Wat heerlijk zeg! Ik zou graag daar zijn. Zelf ben ik nog nooit naar Sulawesi geweest

  5. Natalie schreef:

    Mij zegt dit soort bestemmingen niet zo veel (gewoon niet zo mijn ding), maar ik zou wel eens graag willen snorkelen, lijkt me echt een unieke ervaring om zoveel zeedieren te spotten!

  6. Danielle schreef:

    Wauw die foto van de schildpad! Dat lijkt me aan de ene kant zo gaaf om eens te doen, duiken of snorkelen op zo’n mooie locatie. Maar ik heb echt een extreme angst voor diep water en niet weten/zien wat onder je gebeurt.

  7. Blog & Beauty schreef:

    Het lijkt me echt prachtig daar. Ik ben me nu al een beetje aan het oriënteren voor de zomer van 2019. Ik weet nog niet wat ik wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *