Rammang Rammang

Rammang Rammang

Het is bijna niet voor te stellen, maar op ongeveer een uurtje rijden van het chaotische Makassar sta je midden in het natuurgebied Rammang Rammang. Prachtige mangroves, gigantische kalksteenrotsen en heel veel groen. Een sprookjesachtige omgeving, die absoluut de moeite waard is om te bezoeken.

Rammang Rammang maakt deel uit van het Batimurung Natoinaal park. Het is een klein dorpje wat vooral bekend staat om haar adembenemend omgeving. Het dorpje is alleen te bereiken via een bootje, doordat het omringd is door gigantische karstgebergtes. In het dorpje vind je traditionele huisjes (vaak op palen op het water), vele visvijvers en grotten. Het gebied is gigantisch, zo groot dat het behoort tot één van de grootste kalksteengebieden ter wereld.

Rammang Rammang dorp

Voor ons was Rammang Rammang het begin van onze reis door Sulawesi en we werden meteen verrast door haar schoonheid. Sulawesi is nog steeds een stukje onontdekt Indonesië. Veel gebieden zijn nog onaangetast en puur. Zelfs bij Rammang Rammang één van de drukst bezochte bezienswaardigheden in de omgeving, waren wij bijna de enige toeristen. We hebben al veel mooie plekken mogen bezoeken in de wereld, maar soms voelen nationaal parken meer aan als een museum dan een leefbaar gebied. Dat was hier absoluut niet het geval. Het dagelijks leven ging gewoon rustig door en de lokale bevolking trekt zich eigenlijk vrij weinig aan van die paar gekke toeristen die hier in de snikkende hitte rondlopen. Kinderen die aan het spelen zijn, hele groepen die aan het vissen waren en gezinnen die de schaduw opzoeken met de allerkleinsten. Het leven in Rammang Rammang.

Hoe kom je in Rammang Rammang

In Makassar zijn er talloze mensen die je graag naar het gebied brengen en je ook wat vertellen over de omgeving. Super handig en nog steeds erg betaalbaar. Je hoeft dan nergens zorgen om te maken. Je spreekt een tijd af en ze komen je voor je hotel ophalen. Je bent hiervoor ongeveer 20 euro kwijt.

Wil je liever wat geld besparen dan kun je ook een Grab pakken voor een paar euro. Je wordt vervolgens bij de haven afgezet, waar je een bootje kunt regelen. Eenmaal aangekomen op het park kun jezelf het gebied verkennen. Het is allemaal vrij eenvoudig. Vervoer is in de omgeving van Makassar erg eenvoudig te regelen. En zijn er geen taxi’s dan is er altijd wel iemand in de buurt die weer iemand kent om je weg te brengen.

Met een bootje naar Rammang Rammang

Wanneer je bent aangekomen bij “de haven” van het nationaal park word je met een klein traditioneel bootje naar het dorp gebracht. De boottocht over de Pute-rivier is al een ervaring op zich. De prachtige omgeving en de gigantische kalksteengebertes maken die een bijzondere ervaring. De boottocht duurt ongeveer een half uurtje.

Grotten, prachtige rijstvelden en viewpoints

Een bezoek aan Rammang Rammang is eigenlijk heel simpel. Wanneer je bent aangekomen in het dorpje zoek je je eigen weg. Er hangen wat kleine geïmproviseerde bordjes met een verwijzing naar één van de grotten. Je kunt de smalle paadjes volgen en genieten van de natuur. Een aanrader is naar een viewpoint te gaan waarbij je het hele gebied kunt bewonderen. Hoewel ik niet echt werelds grootste grotten fan ben, zijn de grotten hier wel erg uniek. Er zijn hier namelijk handafdrukken en tekeningen gevonden die al duizenden jaren oud zijn. Zin in een kopi koffie of een lekker hapje, bij een aantal traditionele huisjes kun je terecht voor een hapje en een drankje.

Ons eindoordeel: een dikke vette 8,5! Dit gebied is echt een mooie verrassing. Vooral het contrast met de stad Makassar is bizar. Een absolute aanrader en een prachtig begin van je reis door Sulawesi.

MEER INSPIRATIE? VOLG FOEDSIE OP INSTAGRAM

Verder reizen naar

Nog meer foto's zien?

Bekijk alle artikelen over
Bekijk alle artikelen over

Wie is (er) Foedsie? Desi, Leroy en Buddha zijn vaak Foetsie en altijd op zoek naar food. Reis met ons mee naar de leukste bestemmingen & lekkerste hotspots.

Reizen naar het mooie Indonesië

Wij zijn fan! Wat is Indonesië mooi. Dit land heeft alles: strand, avontuur, wildlife, geweldig eten en natuur. Bezoek het hippe eiland Bali of ontdek het ongerepte Sulawesi. Met meer dan 15.000 eilanden is Indonesië een perfect land voor alle type reizigers.

@foedsie

Benieuwd waar we nu zijn? Volg ons op instagram. Vinden we leuk!

Booking Deals voor Bali

Booking.com

Vliegen met Qatar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaak Foetsie en een beetje een foodie. Dat ben ik in een notendop. Het liefst ben ik zoveel mogelijk weg, op reis, de wereld aan het ontdekken. Dit doe ik niet alleen, maar samen met mijn grote liefde (bijna man) en heel af en toe onze lieve, oude, brompot van een mopshond. Maar ook met vrienden en familie natuurlijk. Van duiken tot het beklimmen van gigantische bergen, eten aan straat tot luxe villa’s, van helemaal niks doen tot blaren onder onze voeten lopen.

Foedsie