Phnom Penh

Phnom Penh

Wat te doen in Phnom Penh

Van Ho Chi Minh vertrekken we met de bus naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. De grensovergang gaat erg soepel en kost ons niet meer dan een uur. In totaal zijn we ongeveer 6 uurtjes onderweg als we aankomen in Phnom Penh. Het verschil tussen Vietnam en Cambodja is al snel duidelijk. Cambodja is een stuk rustiger en minder gericht op toeristen. Als je Phnom Penh binnenkomt ben je niet direct enthousiast. In Cambodja zijn ze nog niet zo ontwikkelt als bijvoorbeeld Vietnam. Dit heeft juist een bepaalde charme. Behalve met het vuilnis. Ze hebben hier nog niet echt een procedure voor, waardoor sommige delen (vooral bij binnenkomst) erg vies zijn en je je neus beter dicht kunt houden.

Laat je vooral niet te veel beïnvloeden door de mening van andere over deze stad. Voordat we hier naar toe gingen, hoorden wij alleen maar negatieve verhalen. Dit zorgde ervoor dat we hier een beetje met tegen zin heen gingen. Terwijl de stad best wel mooie dingen te bieden heeft. Het is absoluut niet onze favoriete stad van Azië, maar je kan er heerlijk eten en borrelen, winkelen, je hebt er parkjes om doorheen te wandelen en prachtige gebouwen. Natuurlijk zijn er ook mindere delen in Phnom Penh (zoals in alle steden), maar deze hoef je natuurlijk niet op te zoeken.

Vervoer Phnom Penh

In Phnom Penh zijn er geen taxi’s, maar doe je alles met de Tuktuk. Ook in Cambodja geldt dat je tijdens je tuktuk rit goed op je spullen moet letten. Een ritje met de tuktuk kost ongeveer 1 euro. Betaal je meer dan 3 euro, dan heeft de chauffeur een erg goede dag.

Accommodaties Phnom Penh

Voor ons verblijf in Phnom Penh zijn we uitgenodigd om bij het Iroha Garden resort te verblijven. Een heerlijk rustig hotel midden in de drukke stad. Het leuke aan dit hotel is dat iedere kamer uniek is en zijn eigen thema heeft. Ook is de service perfect en de mensen opnieuw erg vriendelijk. Het hotel heeft ook een heerlijk zwembad. Want in Cambodja is het warm en dan bedoel ik niet zoals een vervelende warme 30 graden dag in Nederland, maar 1 seconde buiten en je bent al doorweekt warm. Extreme hitte dus. Het is dan ook bijna een basisbehoefte om een zwembad bij het hotel te hebben. De ultieme afsluiter na een warme dag wandelen door de stad. Lees meer over ons verblijf in Iroha Garden.

Wat is er allemaal te doen in Phnom Penh

Tijdens ons verblijf in Phnom Penh hebben wij het Tuol Sleng museum en de killing fields bezocht. Dit was geen vrolijke dag, maar voor ons wel een belangrijk moment tijdens onze reis. De geschiedenis van Cambodja is namelijk erg tragisch. Toch weten maar weinig mensen hier van af.

Tuol Sleng Museum

Het hotel heeft een vaste tuktuk chaffeur met hem spreken we een totaalbedrag af voor de hele dag (rond de 5 eur0). We bezoeken eerst het Tuol Sleng museum.

Het Tuol Sleng Museum was tijdens de periode van de Rode Khmer een gevangenis waar duizenden mensen en kinderen zijn gemarteld en vermoord. Met een audio tour loop je door de oude gevangenis heen, waar je langs duizenden foto’s van de slachtoffers komt. De gevangenis was voor de oorlog nog een prachtige school, maar is tijdens de Rode Khmer een afschuwelijk plek geworden. We zijn hier ongeveer 2 uur geweest. Ik heb het meerdere keren niet droog kunnen houden. Wat een heftige geschiedenis. Wat een verschrikkelijke beelden.

Killing Fields

De Killing fields (Choeung Ek), nog steeds krijg ik de rillingen als ik eraan terug denk. Ongeveer een half uurtje rijden met de Tuktuk sta je bij de zo geheten velden des doods. Dit is slechts 1 van de vele killing fields in Cambodja. De gevangen van Tuol Sleng werden hier tijdens de oorlog naar toe gebracht en direct vermoord. Na de oorlog vond men hier verschillende graven, waaronder een graf met kinderen en moeders. Om kogels te besparen sloeg de Rode Khmer kinderen dood door ze tegen bomen aan te slingeren. De boom staat er nog steeds en tijdens ons bezoek was hier een indrukwekkende ceremonie aan de gang. Meer dan 20.000 mensen zijn hier omgebracht. En dit is maar een fractie van het totaal, want tijdens de oorlog is ongeveer 25% van de bevolking overleden.

In het midden staat een monument waar veel schedels liggen. Omdat de mensen hier de doden niet langer willen storen, zijn ze gestopt met het opgraven. Hierdoor zijn restanten van mensen en kleding soms nog zichtbaar. Tijdens het regenseizoen komen er steeds weer dingen naar boven. De monniken zorgen ervoor dat dit weer netjes wordt opgeborgen. Dit is absoluut geen museum voor kinderen en ook niet voor alle volwassen.

Ook ik had vaak moeite om het droog te houden. De verhalen en foto’s zijn bijna te heftig om te binnen te laten komen. Deze dag hebben wij niet gelachen, maar vooral stil gestaan bij de ellende die de mensen in Cambodja  hebben moeten doorstaan. En hoe het mogelijk is dat wij hier zo weinig van weten.

Eten en drinken in Phnom Penh

Phnom Penh was natuurlijk niet alleen maar ellende. Tijdens ons verblijf hebben we ook wat leuke tentjes gespot. Natuurlijk willen wij graag onze hotspots van Phnom Penh met jullie delen.

Che Culo

Even geen zin in rijst en noodles, dan is Che Culo the place to be. Hier serveren ze heerlijke mediterraanse hapjes. Het is een super hip tentje met goed eten en geweldige cocktails. Zeker de moeite waard als je in Phnom Penh bent.

Mok Mony

De eigenaar van Mok Mony komt oorspronkelijk uit Maleisië, hierdoor kun je kiezen uit verschillende Aziatische gerechten. Op advies van de kok kozen wij voor de beef rolletjes (grilled betel leaf), Kip Redang en de Khmer Red Chicken Curry. Beste advies ooit. Alles was ongelooflijk lekker en ook nog eens erg goedkoop. Het is misschien niet de gezelligste plek om te zitten, maar het eten en drinken is fantastisch. Probeer ook de lemongrass mojito. Spotgoedkoop en super lekker.

Eclipse Sky Bar

Ben je in een grote stad als Phnom Penh dan is je trip eigenlijk pas compleet wanneer je  een skybar bezocht hebt. En hoewel Phnom Penh niet echt bekend staat om haar mooie hoge gebouwen, was het toch erg fijn om ’s avonds met een drankje van haar uitzicht te genieten. Eclipse skybar is de perfecte plek om dit te doen. Er is hier geen dresscode, de sfeer is erg ontspannen en het mooiste van alles het is er een stuk koeler. Natuurlijk zijn de prijzen wat hoger, maar het uitzicht maakt veel goed.

Bekijk alle artikelen over
Bekijk alle artikelen over

Cambodja

Stel je eens voor; achterin een tuktuk door de ongerepte natuur, groene rijstvelden en bij ieder dorpje ontvangen worden door de lokale bevolking met een vriendelijke glimlach. Reizen door Cambodja is een ervaring om nooit meer te vergeten.

Bestemmingen

 • Phnom Penh
 • Sen Monorom
 • Siem Reap
 • Terug naar alle artikele over Cambodja
 • Accommodaties

  Booking.com

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *