Nepal Travel Guide
Nepal stond als eerste vast toen we onze route voor Azië gingen bepalen. We moesten hoe dan ook dit land bezoeken. Nog steeds ben ik zo enorm blij met deze beslissing, want Nepal was nog mooier dan verwacht. Van de chaos in Kathmandu, het sfeertje van Pokhara, de jungle in Chitwan tot de imposante bergen van de Annapurna. We hadden hiervan niks willen missen.
Route door Nepal
We begonnen onze reis in Kathmandu wat heel veel indruk op ons maakten. De stad is heel intens en heftig en misschien daarom wel zo bijzonder. Hoewel het geen mooie stad is, mag je Kathamandu zeker niet overslaan.
Van Kathamandu naar Pokhara
Vanuit Kathmandu vertrokken we naar Pokhara waar we in een compleet andere wereld terecht kwamen. Pokhara is hip, toeristisch, schoon en rustig. Lekker aan het meer zitten, buiten bioscoopje pakken en lekker uiteten gaan met de prachtige bergen van de Annapurna op de achtergrond. Geen slechte plek om even wat tijd door te brengen.
Annapurna Circuit
Pokhara is bovendien de perfecte plek om je Annapurna trekking te starten. Wij kozen voor het Annapurna Circuit. De hoogte Pas ter wereld. Hoe bad ass klinkt dat. We deden er 12 dagen over met als hoogste punt Thorung la pas met 5416 meter hoogte. Ontzettend zwaar, maar wel het mooiste wat we tijdens onze reis gedaan hebben.
Chitwan
Na even een paar dagen uitrusten in Pokhara vertrokken we naar Chitwan waar je gewoon wilde olifanten, beren, tijgers en neushoorns kunt spotten. Natuurlijk moet je wel gelukt hebben. Tijgers en beren hebben we helaas niet gespot, maar we kwamen wel heel dichtbij 2 neushoors. Foedsie heeft maar 1 tip: GAAN!
Route Nepal
- Kathmandu: 2 nachten (Intens en tegelijkertijd onmisbaar)
- Pokhara: 2 nachten (Genieten van de heerlijke vibe in Pokhara)
- Annapurna: 12nachten (Geen worden voor zo mooi, bekijk hier onze Annapurna Route)
- Pokhara: 2 nachten (bijkomen van de trekking)
- Chitwan: 2 nachten (welcome to the jungle, baby)
- Pokhara: 2 nachten (wij besloten weer terug te gaan naar Pokhara, maar je kan ook Kathmandu vallei)
- Kathmandu: 1 nacht
Lees ook het artikel “Route Nepal”
Bezienswaardigheden Nepal
Annapurna Circuit
Een meerdaagse hike maken, mag sowieso niet ontbreken aan je to do lijstje als je Nepal gaat bezoeken. En de keuze is reuze mensen. Een trekking door de hoogste berg ter wereld, het nog relatief onbekende Upper Mustang of ga je de hoogste berpas ter wereld doen? In nepal kan het allemaal. Wij hebben gekozen voor het Annapurna Circuit en het was geweldig.
Lees ook het artikel “Alles wat je moeten weten voor het Annapurna Circuit”
Welcome to the Nepali Jungle
Jaaaa hoor, Nepal heeft zelfs een jungle. En niet zo maar eentje. Je kan hier namelijk zelfs tijgers spotten. Dan moet je wel ontzettend geluk hebben. Wij zagen helaas geen tijgers, maar kwamen wel oog in oog te staan met een neushoorn, een wild zwijn (die ik nog steeds allemaal Pumba noem), tientallen krokodillen en zagen ook nog even wat olifanten voorbij komen. En ja dit deden we allemaal te voet.
Lees ook het artikel “Een jungle trekking door Chitwan; de jungle van Nepal”
Chillen aan het Phewa Lake
Pokhara is zoooo fijn. Hier moet je zeker een paar daagjes naar toe om lekker te chillen. Wil je iets heftigers dan kun je hier ook Parasailen.
Hotspots en eten in Nepal
De Nepalese keuken is niet heel uitgebreid, maar goed eten kun je hier zeker. Dal Bath is het nationale gerecht en wordt door meer dan 80% van de bevolking zelfs 2x per dag gegeten en ook tijdens je hike ontkom je niet aan de Dal Bath power.
Een ander heerlijk gerecht wat je niet mag missen is Momo. Een soort van dumpling.
Even geen zin in Dal Bath dan vind je in Pokhara heel veel leuke hotspots. Lees het artikel 10x de leukste hotspots in Pokhara. In Kathmandu aten we de beste Döner en dat voor maar 1 euro.
Beste reistijd Nepal
Ga je naar Nepal dan staat een trekking waarschijnlijk wel op de planning. De beste reisperiode is dan van september t/m november. In november kan het wel al behoorlijk houd worden. Maart en april zijn ook fijne maanden. Het is dan erg groen. Het regent dan wel iets vaker.
Beste reistijd van oktober t/m november
Vervoer in Nepal
In de steden pak je een kleine taxi’s. De taxi’s in Nepal zijn echt geweldig en kosten vaak heel weinig. Voor de grotere afstanden pak je de bus. Openbaar vervoer in Nepal is makkelijk te regelen, het verkeer kan echter wel behoorlijk heftig zin. Het is er chaotisch en de wegen zijn vaak niet goed. Hierdoor ben je vaak erg lang onderweg.
Welk budget heb ik nodig in Nepal?
Nepal is een perfecte budget bestemming. Accommodatie, reizen en eten alles is hier erg goedkoop. De accommodaties zijn dan wel erg basic en het eten op straat is niet altijd even verstandig om te kopen. En jaaa ik eet normaal heel veel streetfood.
- Streetfood +/- 1 euro
- Westers eten +/- 5 euro
- Accommodatie +/- 15 euro voor een hotelkamer
- Bus +/- 5 euro voor ritjes van 8 uur
Praktische informatie over Nepal
Visum
Een visum voor Nepal kun je bij aankomst op het vliegveld in Kathmandu regelen. Hou er wel rekening mee dat het behoorlijk chaotisch en druk is. Je kan ook een visum van te voren regelen, dit is een stuk duurder en het vliegveld blijft nog steeds chaotisch en druk ;p Dus onze tip is om het gewoon bij aankomst te regelen.
Kosten visum Nepal
De kosten voor een visum Nepal voor 15 dagen is 25 dollar, 40 dollar voor 30 dagen en 90 dagen kost je 100 dollar.
Wat heb je nodig voor je visum Nepal
- zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is
- een duidelijke pasfoto in kleur (wij hebben dit uiteindelijk niet nodig gehad, maar het is altijd fijn om bij je te hebben)
- uitvlieg ticket en hotelbevestiging
- het visumformulier (dit kun je vaak ook ter plekke invullen, maar het scheelt veel werk en stress als je dit van te voren doet).
Tip: vul van te voren al het visum formulier in
Inentingen
Zoals bij de meest landen in Azië worden inentingen voor DTP en hepatitis A aanbevolen. Als je wat langer blijft (of vaak reist) kun je ook inenten tegen Rabiës.
De meningen zijn hier vaak over verdeeld, mocht je namelijk gebeten worden dan moet je als nog laten inenten. Belangrijk om te weten is, dat ze niet overal het belangrijke vaccin hebben. Je hebt door de inentingen extra tijd en minder vaccinaties nodig wanneer je gebeten wordt. Daarnaast is de inenting eenmalig (mits je gebeten wordt) dus voor de rest van je leven hoef je er geen zorgen over te maken. Voor ons een reden om het meteen maar te doen.
Tijdverschil
In Nepal is het 4 uur en 45 minuten later dan in Nederland