Mardi Himal Trekking: alles wat je moet weten
Staat de Mardi Himal Trekking in Nepal op jouw bucketlist en wil je graag wat meer weten over deze trektocht? Lucky you! Wij hebben dit artikel namelijk ramvol gegooid met al onze tips en ervaringen. Van moeilijkheidsgraad, veiligheid, beste reistijd, paklijst, kosten en natuurlijk de complete route met onze accommodaties. Haal die wandelschoenen maar alvast uit de kast hoor.
- Duur: 3 – 6 dagen trekking
- Moeilijkheidsgraad: medium
- Startpunt: Pokhara of Kathmandu
- Laagste punt: 1600 meter
- Hoogste punt: 4500 meter
- Beste reistijd: okt – nov of mrt – apr
- Populair: uitzicht op 5 iconische bergtoppen
Mardi Himal is de trekking van de bergtoppen! In slechts 4 tot 7 dagen klim je jezelf helemaal de rambam om op 4500 meter te genieten van een adembenemend uitzicht. Op het hoogste punt van je trekking kun je namelijk 5 iconische bergtoppen van de Himalaya spotten, waaronder de Machapuchare, Annapurna South en Annapurna 1! De Mardi Himal trekking, ook wel de Mardi Himal Base Camp Trek genoemd, begint lekker in het zonnetje op 1600 meter en eindigt (als je geluk hebt) in de sneeuw op ongeveer 4500 meter. Het is bikkelen, flink klimmen, zweten en vloeken geblazen, maar dat maakt de omgeving, de ervaring en de mensen allemaal goed! Een onvergetelijke hike!
Deze hike is ontstaan in 2011 en is hierdoor nog relatief nieuw. Het mooie aan de Mardi Himal trekking is dat je deze perfect kunt combineren met andere hikes, zoals de ABC en Poon Hill. Er zijn verschillende variaties en routes, waardoor ook de reisduur wat kan verschillen.
In dit artikel
Bergtoppen
Tijdens de trekking kijk je je ogen uit! Onderweg kun je namelijk verschillende gigantische bergtoppen bewonderen. De volgende bergtoppen die je kunt spotten zijn:
- Annapurna I: 8091 meter
- Gangapurna: 7455 meter
- Annapurna South: 7.219 meter
- Fishtail (Machapuchare): 6.993 meter
- Hiunchuli: 6441 meter
- Mardi Himal: 5.587 meter
Route (3, 4 of 5 dagen)
Er zijn mensen die Mardi HImal in slechts 3 of 4 dagen doen, maar wij raden je aan om minimaal 5 dagen voor deze hike uit te trekken. Doe je dit niet, dan stijg je waarschijnlijk te veel op 1 dag, waardoor de kans op hoogteziekte sneller voorkomt. Wij kwamen onderweg diverse mensen tegen die last hadden van hoogteziekte op de laatste dag en hierdoor de trekking niet konden afronden. Doe het gewoon lekker rustig aan, geniet van je hike en pak je momentje!
De verschillende opties voor Mardi Himal
Route 3 dagen
- Dag 1: Kande – Forest Camp/Low Camp (2500/2900 m)
- Dag 2: High Camp/Mardi Himal Base Camp (3550 – 4500m)
- Dag 3: Sidhing (1280m)
Route 4 dagen
- Dag 1: Kande – Deurali (2150m)
- Dag 2: Deurali – Low Camp (3035m)
- Dag 3: High Camp/Mardi Himal Base Camp (3550 – 4500m)
- Dag 4: Sidhing (1280m)
Route 5 dagen
- Dag 1: Route 1: Kande – Deurali (2150m)
- Dag 2: Forrest/Rest Camp (2600/2800m)
- Dag 3: Badal Danda (3300m)
- Dag 4: High Camp/Mardi Himal Base Camp (3600 – 4500m)
- Dag 5: Sidhing (1280m)
Dag 1 – Pokhara – Kande/Pedi – Deurali – 2150 meter
Hoogte: 700 meter – 1800 – 2150 meter
Duur: 3 – 4 uur
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Accommodatie: New Laliguransh Guest House and Restaurant
Vanaf Pokhara vertrekken er bussen naar Kande of Pedi. Als je tijd wilt besparen, kun je ook een taxi regelen naar het startpunt van je hike. Tip: Vergeet niet om je vergunning te ondertekenen in Kande of Pedi.
Als je vanaf Kande begint, loop je door het bos naar Australian Camp en vervolgens naar Deurali, waar je je eerste stop maakt. Het is ook mogelijk om met de auto naar Dhampus te rijden en daar je hike te beginnen. Ook in dat geval loop je door bosrijk gebied en eindig je de eerste dag in Deurali.
De eerste dag is een relatief eenvoudige wandeldag met weinig hoogteverschil. Je loopt op een rustig tempo en bereikt een hoogte van 2150 meter.
Tijdens onze trekking vonden we een uitstekende plek om te overnachten bij New Laliguransh Guest House and Restaurant. Deze accommodatie biedt kamers met eigen badkamer en was absoluut onze favoriete plek tijdens de trekking. Er is ook een aangenaam terras waar je kunt ontspannen; ’s avonds wordt er een vuurtje aangestoken en heerst er een gezellige sfeer.
Dag 2 – Deurali – Forest Camp/Rest Camp – 2600/2800 meter
Hoogte: 2150 – 2970 meter
Duur: 3 – 5 uur
Moeilijkheidsgraad: medium
Accommodatie: Hotel Rest Camp & Restaurant
De dag beginnen we met een kop koffie en een adembenemende zonsopgang met uitzicht op de prachtige bergtoppen van de Himalaya, waaronder de unieke Fishtail. Na een stevig ontbijt zijn we klaar om te vertrekken. We wandelen grotendeels door het bos en hebben af en toe de kans om een glimp op te vangen van de bergtoppen. Wanneer we kunnen, ploffen we neer op een bankje en genieten we van het uitzicht. Hoewel de hike van vandaag te doen was, was het geen gemakkelijke tocht. Vooral veel klimmen, klimmen en nog eens klimmen. Na 3 uur wandelen komen we aan bij Forest Camp. Je zou eventueel verder kunnen wandelen naar Rest Camp (of zelfs naar Low Camp), dat ongeveer een half uur verderop ligt, maar we vonden het goed zo.
De volgende dag besloten we nog een nacht te blijven bij Rest Camp, omdat Leroy behoorlijk ziek was geworden. Bij Rest Camp is er slechts één accommodatie, maar het is meteen een hele fijne: Hotel Rest Camp & Restaurant. Het uitzicht op de bergen is prachtig en de slaapkamers zijn erg comfortabel.
Mocht je nog kunnen wandelen, dan raad ik je zeker aan om Forest Camp over te slaan en te overnachten bij Hotel Rest Camp & Restaurant.
Dag 3 – Rest Camp – Badal Danda – 3300 meter
Hoogte: 2800 – 3300 meter
Duur: 3 – 5 uur
Moeilijkheidsgraad: medium
Accommodatie: Hotel 360
Veel mensen kiezen ervoor om op deze dag al naar High Camp te klimmen. Dit zorgt ervoor dat je snel in hoogte stijgt, wat de kans op hoogteziekte vergroot. We hebben verschillende mensen ontmoet die uiteindelijk de top niet hebben bereikt omdat ze hoogteziekte kregen op High Camp. Erg jammer! Daarom raden we aan om gewoon een extra dag toe te voegen.
We wandelen door het bos naar boven en de klim is zo nu en dan echt wel pittig. Als we op Low Camp aankomen, heeft het bos plaatsgemaakt voor sneeuw en bergtoppen. Een mooi moment om even tot rust te komen en alvast te genieten van al dit moois.
Inmiddels gaan de jassen aan, want het begint ook al wat kouder te worden. We verlaten Low Camp en staan binnen no-time met onze voeten in de sneeuw. Ook spotten we de eerste yaks. De omgeving wordt mooier en mooier. Na ongeveer 4 uur hiken en bikkelen komen we aan op Badal Danda. WAT EEN UITZICHT! We zien Mardi Himal al liggen. Het lijkt zooooo dichtbij!
We slapen hier bij hotel 360. Echt een vreselijke plek, maar er is niet zoveel keuze dus we doen het er maar mee.
Dag 4 – High Camp – 3600 meter
Hoogte: 3300 – 3600 meter
Duur: 2 – 3 uur
Moeilijkheidsgraad: medium
Accommodatie: Hotel peaceful
Vandaag is het maar een klein stukje en meteen één van de mooiste hikes van deze trekking. We lopen tussen de bergtoppen richting High Camp. Het is genieten van het fantastische uitzicht, waarbij steeds meer bergtoppen zich laten zien. We besluiten naar de laatste accommodatie te lopen, zodat dit ’s nachts weer een kleine klim scheelt.
Na een drankje maken we nog een korte hike om alvast een beetje te acclimatiseren. We zien niet veel, want elke avond trekt alles hier dicht. We duiken vroeg het nest in, want om 3 uur vannacht gaat de wekker alweer.
Dag 5 – Mardi Himal Base Camp – Sidhing/Pokhara
Hoogte: 3600 – 4500 – 1200 meter
Duur: 7 – 10 uur
Moeilijkheidsgraad: medium/zwaar
Om 3 uur in de nacht gaan de hoofdlampjes op en de crampons aan. Vandaag wandelen we naar de top, van 3600 meter naar ongeveer 4500 meter. Een flinke klim dus! Niet alleen een behoorlijke stijging, maar omdat er gigantisch veel sneeuw ligt, is het ook nog best wel bikkelen. We vertrekken om 3.00 uur omdat we graag met zonsopgang op de top willen staan. En ja hoor, dat lukt! De hike is te doen, alleen het laatste stukje is even zwaar. Het is behoorlijk steil, glad en de hoogte helpt natuurlijk ook niet mee. Er wordt flink gevloekt (door mij dan, Lis rent gewoon bijna omhoog), maar we doen het gewoon! Eenmaal boven ben je alles vergeten. Wat een uitzicht! Wat is dit mooi. Met een klein groepje staan we ons hier, helemaal kapot te genieten. We maken ongeveer 600.000 foto’s, proberen zoveel mogelijk in ons op te nemen, lachen, dansen op de berg, en genieten ontzettend hard. We kijken ons de rambam en zijn stiekem best wel trots dat we dit gewoon even geflikt hebben.
Na ons momentje op de berg besluiten we terug te hiken naar High Camp, waar Leroy ons met een dikke glimlach staat op te wachten. Het gaat iets beter, maar inmiddels heeft hij drie dagen alles eruit gegooid, niets gegeten maar wel elke dag een hike gedaan. Hoewel we eigenlijk door zouden gaan naar de ABC trek, vinden we het allemaal verstandiger om eerst terug te gaan naar Pokhara om even aan te sterken.
Dat betekent wel dat we in één dag van 4500 meter naar 800 meter moeten afdalen! Gelukkig kunnen we in Siding een jeep vinden om ons meteen naar Pokhara te brengen. We kunnen niet meer. De benen zijn op. Naar boven lopen is peanuts in vergelijking met de afdaling. Om 19.00 uur komen we dan aan in Pokhara. Wat een dag! Wat een trekking!
Hoe moeilijk is de Mardi Himal trekking?
De Mardi Himal wordt vaak omschreven als een korte en vrij makkelijke hike die door iedereen gedaan kan worden. Het klopt dat de hike geschikt is voor alle niveaus, maar een goede basisconditie is wel echt een vereiste. Daarnaast moet je de hoogte van 4500 meter niet onderschatten.
Zelf vond ik de hike zwaarder dan verwacht. Dit kwam doordat bijna alle dagen bestaan uit klimmen en de route vrij steil is. Er zitten weinig minder steile stukken in waarbij je lekker kunt wandelen, zoals bijvoorbeeld bij het Annapurna Circuit. Doordat je veel moet klimmen, zijn de wandeldagen wel vrij kort.
Vooral de laatste dag is vrij pittig. Deze wandeldag bevat veel gladde, steile stukken en zowel de klim als de afdaling zijn vrij lang.
Beste reistijd voor Mardi Himal
De Mardi Himal Trekking kan het beste worden gedaan in oktober, november, maart of april. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen goed en is er minder kans op regen en sneeuw. Oktober en november zijn de drukste periodes, omdat de lucht dan vaker helder is doordat er in de maanden daarvoor veel regen is gevallen.
Zo hadden wij in april veel last van kleine brandjes, wat leidde tot veel smog. Hierdoor waren de bergtoppen niet altijd zichtbaar. Ook hadden we een aantal dagen regen.
Wat kost Mardi Himal
De exacte bedragen zijn afhankelijk van je eigen wensen en welke tijd je reist naar Nepal. Hieronder een kleine kostenindicatie wat de trekking ongeveer kost. Houd er rekening mee dat hoe hoger je komt, hoe duurder eten en drinken wordt.
- Gids voor 5 dagen: 125 – 150 euro
- Accommodatie per nacht: 5 – 10 euro
- Bahl Dath / Curry / Mom’s / Omelet: 1 – 3 euro
- Snickers: 3 euro
- Thee/koffie: 1 euro
Kostenoverzicht voor 5 dagen Mardi Himal voor 2 personen:
- Overnachting, eten en drinken: 150 – 200 euro
- Taxi/bus/jeep: 50 euro
- Gids: 150 euro
- Vergunning: 50 euro
Totale kosten Mardi Himal: 450 euro voor 2 personen (+/- 45 euro p.p. per dag)
Veiligheid, gids & permits
Hoogteziekte, ook bekend als acute hoogteziekte of AMS (Acute Mountain Sickness), kan optreden wanneer je snel op grote hoogte stijgt zonder voldoende tijd te nemen om te acclimatiseren. Om hoogteziekte te voorkomen, is het verstandig om niet meer dan 500 meter hoger te gaan dan de vorige dag. Als je bijvoorbeeld op 3000 meter hebt geslapen, is het aan te raden om de volgende dag niet hoger dan 3500 meter te gaan of lager te blijven. Op deze manier krijgt je lichaam de kans om te wennen aan de hoogte. Het krijgen van hoogteziekte kan iedereen overkomen en heeft dus niets te maken met je gezondheid of conditie. De kans op hoogteziekte neemt al toe boven de 2500 meter.
Symptomen zijn:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid en braken
- Duizeligheid en licht in het hoofd
- Vermoeidheid
- Verlies van eetlust
Neem voldoende rust, drink goed en doe het rustig aan. Krijg je toch symptomen van hoogteziekte, stop dan meteen met stijgen.
Daarnaast is het van groot belang om de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten te houden. Vooral op de laatste dag is het cruciaal om alleen te vertrekken bij gunstige weersomstandigheden, omdat het pad niet goed gemarkeerd is. Vooral in aanwezigheid van sneeuw kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Met gids of zonder gids
Sinds 1 april 2023 is het officieel verplicht om de bergen in Nepal met een gids te betreden. Een gids voor de Mardi Himal trekking kun je op verschillende plekken regelen, zowel in Pokhara als in Kathmandu. Er zijn complete trekkingwinkels en ook freelance gidsen beschikbaar. Het is een goed idee om advies in te winnen via Nepalese of Annapurna Facebook-groepen, of om ter plaatse aan medereizigers te vragen of ze goede aanbevelingen hebben. Een gids kun je vaak ook enkele dagen van tevoren regelen.
De kosten voor een gids bedragen meestal tussen de 20 en 30 euro per dag. Voor een drager (porter) wordt vaak tussen de 15 en 20 euro per dag betaald.
In 2017 bezochten we Nepal al eerder en kozen ervoor om zonder gids het Annapurna Circuit te doen, wat een geweldige ervaring was met ultieme vrijheid. Hoewel onze gids Kumar tijdens de Mardi Himal trekking erg vriendelijk was, hadden we het gevoel dat we minder controle hadden over onze hike. Uiteraard hangt dit af van persoonlijke voorkeur, maar ik geef de voorkeur aan het doen van de hike zonder gids. Helaas is dit nu officieel niet meer toegestaan, maar de regels zijn nog steeds enigszins onduidelijk. Op sommige plaatsen lijkt het nog steeds mogelijk te zijn om zonder gids te wandelen.
Daarom is het verstandig om ter plaatse goed te informeren.
Naast een gids kun je er ook voor kiezen om een drager (porter) in te huren, iemand die jouw rugzak draagt. Porters komen vaak uit afgelegen dorpen en dit biedt hen een bron van inkomsten. Het dragen van zware bagage vraagt fysiek veel van hen. Persoonlijk voel ik me hier niet comfortabel bij en draag ik mijn eigen spullen liever zelf. Als je toch besluit om een drager in te huren, let dan nog steeds op de inhoud van je rugzak. Neem alleen de spullen mee die je zelf ook zou dragen, aangezien het onredelijk is om een drager te belasten met buitensporig zware lasten.
Permits
Voordat je aan de Mardi Himal Trekking in Nepal begint, heb je 2 vergunningen nodig: de Annapurna Conservation Area Permit (ACAP) en de Trekkers’ Information Management System (TIMS) Card. Als je met een gids reist, kunnen zij dit vaak voor je regelen. Maar je kunt dit ook zelf regelen bij het Tourist Service Centre in Kathmandu of Pokhara. Voor de TIMS-kaart betaal je ongeveer 15 euro en voor de ACAP ongeveer 30 euro.
Je hebt de volgende informatie nodig:
- jouw aankomst- en vertrekdata voor Nepal
- de toegangs- en uitgangspunten van jouw trektocht
- een gedetailleerde trekkingrouteplanning
- een lokaal noodcontactnummer (kan je touroperator zijn)
- een noodcontactnummer in jouw thuisland
- jouw verzekeringspolisnummer (je kunt niet trekken zonder reisverzekering)
Je moet ook de volgende documenten verstrekken:
- een kopie van jouw paspoort
- twee pasfoto’s in paspoortstijl
Accommodaties
Tijdens je Mardi Himal trekking overnacht je bij simpele homestays & guesthouses. Deze bestaan vaak uit een simpele kamer en een gedeelde badkamer. Een eigen badkamer en warm water is echt schaars. Wel hebben ze bijna overal een westers toilet, behalve bij Badal Danda, hotel 360. Daar was het sanitair echt vreselijk.
Mardi Himal is een vrij nieuwe wandelroute waarbij je dus niet door authentieke dorpjes wandelt. De meeste dorpen/huizen zijn aangelegd omdat deze route is ontstaan in 2011. Hierdoor mist de trekking wat charme en comfort, die je bijvoorbeeld wel ziet bij ABC, Poon Hill en het Annapurna Circtuit.
Paklijst
Elke kilo voelt tijdens een trekking, 10x zo zwaar! En ja, dat is echt niet overdreven. Pak dus licht! Probeer tussen de 5 en 10 kilo te blijven. Wij hadden het volgende gepakt:
- Goede wandelschoenen: het liefst waterdichte bergschoenen
- Slippers
- Wandelstokken
- 2 paar wandelsokken
- 1 korte wandelbroek/legging
- 1 lange wandelbroek/legging
- 1 lange broek voor in de avond
- 3 korte shirts
- 1 dikke trui
- 1 waterdichte softshell jas
- Muts
- Sjaal
- Handschoenen (dunne handschoenen vond ik prima)
- Headlights
- Shampoo bar
- Tandpasta en tandenborstel
- Deo
- Slaapzak (het was tijdens onze trekking erg koud)
- Zonnebrand
- Lippenbalsem (niet vergeten! thank me later)
- Crampons: bij ons lag er veel sneeuw en crampons waren echt noodzaak.
- Blarenpleisters
- Powerbank
- Oplader
- Hoogteziekte Pillen
- Diarreeremmers
- Paracetamol
Onze ervaring
Mardi Himal is prachtig en een geweldige trekking om monsters van bergen te spotten. Ik vond het een geweldige ervaring en fantastisch mooie hike. Je kan deze trekking super goed combineren met andere wandelingen wat Mardi Himal helemaal top maakt. Daarnaast heb ik op weinig plekken zo’n mooi uitzicht gehad als bij Mardi Himal Basecamp. Was er dan helemaal niks negatiefs? Natuurlijk wel. We moeten toch altijd iets te zeuren hebben ;p Ik miste tijdens de trekking de charme van authentieke dorpjes, zoals we die hadden ervaren tijdens het Annapurna Circuit. Ook ligt de focus bij Mardi Himal meer op de top behalen en wat minder op de hike ernaar toe. Zo was het veel klimmen en korte wandeldagen. Mijn voorkeur gaat dan toch uit naar lange wandeldagen en minder heftige klimmen.
Combineer je Mardi Himal met het ABC of Poon Hill dan heb je een beetje van beide. Dit zou ik dan ook iedereen aanraden.
Heb jij nog toevoegingen voor dit artikel of vragen voor Foedsie! Stel ze gerust. Stuur een DM via instagram, email naar desi@foedsie.nl of reageer onder dit bericht.
Denk je HOLY CRAP wat een geweldig artikel & wil je ons wat liefde sturen. Volg ons dan op INSTAGRAM! Dat helpt ons enorm om Foedsie online te houden.