De route Annapurna Circuit

Koop een grote kaart in Pokhara of Kathmandu en plan je eigen route. Dit is zo ontzettend leuk om te doen. Wij besloten een globale planning te maken waarbij we vooral rekening hebben gehouden met de hoogte die we per dag mochten stijgen. Om hoogteziekte te voorkomen is het verstandig om niet hoger dan 500 meter te slapen dan de plek waar je die dag bent vertrokken. Je kunt de route helemaal zelf bepalen, maar je gaat al snel merken dat bijna iedereen dezelfde route loopt. Dit komt door het aantal uur dat je op een dag wilt afleggen en de hoogte waar je rekening mee dient te houden.

Hoewel we een planning hadden gemaakt, hadden we met elkaar afgesproken dat we onderweg zouden bepalen of we verder konden gaan of dat we bijv. liever ergens anders wilde slapen. Zo hebben we onze route onderweg verschillende keren omgegooid. Ook kreeg ik last van de hoogte toen we in Manang waren aangekomen. Veel mensen gaan vanaf Manang eerst naar Tilichio lake. Dit schijnt een zware, maar erg mooie hike te zijn. Wij besloten om meteen door te gaan naar Basecamp. Ook besloten we het eerste stuk met de jeep te doen. Dit is geen aanrader. De jeeprit is echt vreselijk en de omgeving is veel te mooi om  over te slaan.

De trekking vonden wij een stuk zwaarder dan verwacht. Na 12 dagen bereikte we Johmsom en besloten we dat we met de bus terug naar Pokhara te pakken. Ook vonden we de weg naar beneden een stuk minder mooi dan omhoog, maar dit blijkt later op de route wel beter te worden. Je kunt dus ook nog een paar dagen naar beneden lopen en zelfs Annapurna Basecamp aan je trekking plakken.

Dag 1 Pokhara naar Chamje

Ongeveer 10 uur met bus en jeep
Accommodatie Tibet Lasha
Annapurna Chamje

Dag 2 Chamje naar Bagachap

Een prachtige wandeling. De weg naar Bagachap is erg groen met ontzettend veel bruggen en watervallen. Meteen in het begin heb je een prachtige viewpoint waar je een kopje thee kunt drinken. De wandeling was wel zwaar met veel steile stukken.
Duur: +/- 8 uur
Accomodatie  eerste guesthouse aan de rechterkant. Ontzettend aardige man, maar accomodatie viel erg tegen.

Annapurna Circuit

annapurna circuit

annapurna circuit

Dag 3  Bagachap naar Chame

De wandeling was een stuk minder zwaar. De weg naar Chame was weer erg groen met veel water. Af en toe wat lastige stukken. Het werd onderweg al een stuk kouder en het begon aan het einde van de dag zelfs te hagelen. Chame is behoorlijk groot en je hebt er zelfs kleine winkeltjes met mutsen, handschoenen, wandelstokken etc.

Duur: +/- 7 uur
Accommodatie: Royal Garden (ontzettend goed met eigen badkamer en een warme douche)

annapurna circuit chame

annapurna circuit chame

Dag 4  Chame naar Uper Pisang 3300 meter

Geen makkelijke tocht, maar zeker te doen. Je komt hier de eerste yaks tegen. Aan het einde van de dag begon het te sneeuwen wat een prachtig beeld creëerde. Je kunt er ook voor kiezen om naar Lower Pisang te gaan. Wat wel een aanrader is, omdat het wat minder hoog is. De kans op hoogteziekte wordt hier namelijk al groter en het is daarom verstandig om hier wat lager te blijven. Ik werd de dag erop namelijk ontzettend ziek, waarschijnlijk doordat we direct naar Upper Pisang zijn gegaan.

Duur: +/- 7 uur
Accomodatie: Hotel hilltop view (erg gezellig druk, bedden zijn een beetje hard maar wel badkamer aan de kamer)

annapurna circuit upper pisang

annapurna circuit upper pisang

Dag 5 Upper Pisang naar Manang

Voor mij was dit de zwaarste dag. Als je de wandelroute pakt ga je namelijk in één ruk van 3300 meter naar 3900 meter. Het is een gigantische klim direct aan het begin van je wandeling, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht. Het mooiste uitzicht wat wij tijdens de hele trekking gezien hebben. Bovendien heb je op de top een houten hutje waar je echt de lekkerste warme chocomel en appeltaart kunt bestellen. Alleen na deze vreselijke klim moet je nog een paar uur. Helaas werd ik op deze dag erg ziek. Terwijl dit echt één van de mooiste stukken is tijdens je trekking. Je komt echt de mooiste landschappen tegen en je ziet het landschap nu echt veranderen. Het is prachtig, maar ook erg zwaar. Normaal doen mensen er 8 uur over, maar wij deden er helaas bijna 11 uur.

Duur +/- 11 uur
Accomodatie Hotel Yak (prima, maar er zijn leukere accommodaties in Manang)

annapurna circuit

annapurna circuit

annapurna circuit

annapurna circuit

Dag 6 Manang rustdag

Yes! Rustdag. Wat was dit fijn zeg. We hebben het heerlijk rustig aan gedaan. Om te acclimatiseren besloten we wel een kleine wandeling te doen naar een viewpoint en het meer. De rest van de dag hebben we heerlijk in het zonnetje gezeten bij het nabijgelegen bakkerij Tilicho. Wat echt een aanrader is. De applecrumble en de koffie zijn echt gruwelijk.

Accomodatie; Hotel Yak

annapurna circuit

Dag 7 Manang naar Yak Kharka

Vanuit Manang kun je ook nog een hike doen naar het Tilichio lake. Dit schijnt erg mooi te zijn, maar ook gigantisch zwaar. Je klimt namelijk al naar 4900m. Goed voor je acclimatisatie, maar ook erg zwaar. De kans dat je ziek wordt, is ook weer groter.

Duur 5 uur
Accommodatie Gangapurna hotel

annapurna circuit

Dag 8 Yak Kharka naar Thorung Pedi Basecamp

Dit is geen lange, maar wel een heftige dag. Je gaat steeds meer last krijgen van de hoogte en iedere stap wordt zwaarden. Op Thorung Pedi Basecamp heb je 1 grote accommodatie waar bijna iedereen blijft slapen. Hoewel het een leuke tent is, voel je de spanning. Veel mensen vertrekken van Thorung Pedi Basecamp direct naar de Thorung la pas. Je kunt er ook voor kiezen om een extra nacht te verblijven op High Camp. Het grootste nadeel hiervan is dat er een kans is dat je hoogteziekte krijgt en als nog de hele weg terug moet. Aangezien ik al een dag ziek was geweest, besloten om we de tocht in één keer probeerde te doen.

annapurna circuit

annapurna circuit

Dag 9 Thorung Pedi Basecamp naar Muktinath

We vertrokken om 3 uur ‘s nachts naar High Camp. Dit stuk was al erg steil en zwaar. We deden er ongeveer 3 uur over en besloten om eerst nog snel een theetje te doen op high camp. Nadat we iets waren opgewarmd vertrokken we naar Thorung la pas het hoogste punt van de circuit. De tocht is heel heftig Iedere stap is zwaar en kost zoveel moeite. De lucht, de kou, de klim alles is heftig. Ook zijn het vooral heel veel bochten, waardoor het een eeuwigheid duurt voordat pas het einde in zicht is. Maar zodra je de vlaggetjes ziet weet je niet wat je meemaakt. Voor mij (en veel mensen met mij) een erg emotioneel moment. Na dagen wandelen, niet douchen, hard werken bereik je dan eindelijk de top. Een heerlijk moment. Alleen nu nog naar beneden. Misschien wel het zwaarste van alles.

annapurna circuit

annapurna circuit

annapurna circuit

cof

annapruna circuit

Dag 10 Mukltinath naar Kagbeni

annapurna circuit

annapurna circuit

annapurna circuit

Dag 11 Kagbeni naar Johmson

annapurna circuit

Lees meer over Nepal
Bekijk alle artikelen over het
Bekijk alle artikelen over

Desi is Foedsie

Vaak Foetsie en een beetje een foodie. Het liefst zoveel mogelijk op reis op zoek naar de leukste bestemmingen, lekkerste hotspots en beste streetfood samen met de liefde van mijn leven en af en toe onze gezellige mopshond. Hoewel we geen krijgen van Azië, staat ook de rest van de wereld nog op onze bucketlist.

Plannen/reizen voor 2019

– Zuid Tirol (Februari)
– Keulen (Maart)
– Zwarte Woud (juni)
– Hongarije (juli)
– Montenegro
– Kroatië
– Slovenie
– Italie
– Spanje

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de leukste bestemmingen, de lekkerste hotspots en handige tips. Aanmelden >>

Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yes! Doe mij ook eens zo'n Foedsie nieuwsbrief