De route Annapurna Circuit

De route Annapurna Circuit

Ben je van plan om het Annapurna Circuit van je bucketlist af te strepen? Gaaf! Voor ons wat het Annapurna Circuit namelijk één grote highlight en een ervaring om nooit meer te vergeten. We hebben er in totaal 13 dagen over gedaan. In dit artikel lees je meer over onze route.

De route plannen

Koop een grote kaart in Pokhara of Kathmandu en plan je eigen route. Dit is zo ontzettend leuk om te doen. Wij besloten een globale planning te maken waarbij we rekening hebben gehouden met de hoogte die we per dag mochten stijgen, want om hoogteziekte te voorkomen is het verstandig om niet hoger dan 500 meter te slapen dan de plek waar je die dag bent vertrokken. Hoewel je de route helemaal zelf kan bepalen, zal je al snel merken dat bijna iedereen dezelfde route loopt. Dit komt door het aantal uur dat je op een dag wilt afleggen en de hoogte waar je rekening mee dient te houden.

Hoewel we een planning hadden gemaakt, hadden we met elkaar afgesproken dat we onderweg zouden bepalen of we verder konden gaan of dat we bijv. liever ergens anders wilde slapen. Zo hebben we onze route onderweg verschillende keren omgegooid. Ook kreeg ik last van de hoogte toen we in Manang waren aangekomen. Veel mensen gaan vanaf Manang eerst naar Tilichio lake. Dit schijnt een zware, maar erg mooie hike te zijn. Wij besloten om meteen door te gaan naar Basecamp. Ook besloten we het eerste stuk met de jeep te doen. Dit is geen aanrader. De jeeprit is echt vreselijk en de omgeving is veel te mooi om over te slaan.

De trekking vonden wij een stuk zwaarder dan verwacht. Na 12 dagen bereikte we Johmsom en besloten we dat we met de bus terug naar Pokhara te pakken. Ook vonden we de weg naar beneden een stuk minder mooi dan omhoog, maar dit blijkt later op de route wel beter te worden. Je kunt dus ook nog een paar dagen naar beneden lopen en zelfs Annapurna Basecamp aan je trekking plakken.

Leuk om te lezen voor later

Alles wat je moet voor het Annapurna CircuitInpakken voor het Annapurna CircuitKosten Annapurna Circuit

Overzicht route Annapurna Circuit

Na dit overzicht vind je een uitgebreide beschrijving van onze route per dag incl. accommodatie, afstand en hoogte.

 • Pokhara naar Chamje (1300m)
 • Chamje naar Tachi Bagarchhap (1900m)
 • Bagachap naar Chame (2600m)
 • Chame naar Uper Pisang (3300m)
 • Upper Pisang naar Manang (3590m)
 • Manag Rustdag
 • Manang naar Yak Kharka (4018m)
 • Yak Kharka naar Thorung Pedi Basecamp (4450m)
 • Thorung Pedi Basecamp naar Muktinath ( 3800m (hoogste punt Thorong La 5416m)
 • Mukltinath naar Kagbeni (2804m)
 • Kagbeni naar Jomson (2743m)
 • Jomson naar Pokhara

Annapurna Circuit route per dag

Dag 1 Pokhara naar Chamje

Vanuit Pokhara vertrokken we eerst met de bus naar Besisahar. De busrit duurde ongeveer 4 uurtjes. De meeste mensen starten hun hike hier. Je kan er ook voor kiezen om een deel over te slaan en met de jeep direct naar Chamje te gaan. Het voordeel is dan dat je het circuit in minder dagen kunt afronden. Wij kozen voor het laatste. De jeep rit was echt een hel en duurde bijna 6 uur waar we achter in een jeep stonden! Mocht ik het opnieuw doen, dan had dit stuk liever gewandeld en 2 dagen aan de hike toegevoegd.

 • Tijd: Ongeveer 10 uur met bus en jeep
 • Accommodatie: Tibet Lasha
 • Hoogte: 1300m

Dag 2 Chamje naar Tachi Bagarchhap

Een prachtige wandeling. De weg naar Bagarchhap is erg groen met ontzettend veel bruggen en watervallen. Meteen in het begin heb je een prachtige viewpoint waar je een kopje thee kunt drinken. Het was onze eerste hike en het was behoorlijk pittig. Sommige stukken waren erg steil, maar tegelijkertijd ook één van de mooiste routes.

 • Tijd: +/- 8 uur
 • Accommodatie: Eerste guesthouse aan de rechterkant. Ontzettend aardige man, maar accommodatie was erg basic.
 • Hoogte: 1900m
annapurna circuit
Chamje annapurna circuit

Dag 3 Bagachap naar Chame

De wandeling was een stuk minder zwaar. De weg naar Chame was weer erg groen met veel water. Af en toe wat lastige stukken. Het werd onderweg al een stuk kouder en het begon aan het einde van de dag zelfs te hagelen. Chame is behoorlijk groot en je hebt er zelfs kleine winkeltjes met mutsen, handschoenen, wandelstokken etc.

 • Tijd: +/- 7 uur
 • Accommodatie: Royal Garden (ontzettend goed met eigen badkamer en een warme douche)
 • Hoogte: 2600m
annapurna circuit
annapurna nepal

Dag 4 Chame naar Uper Pisang 3300 meter

Geen makkelijke tocht, maar zeker te doen. Je komt hier de eerste yaks tegen. Aan het einde van de dag begon het te sneeuwen wat een prachtig beeld creëerde. Je kunt er ook voor kiezen om naar Lower Pisang te gaan. Wat wel een aanrader is, omdat het wat minder hoog is. De kans op hoogteziekte wordt hier namelijk al groter en het is daarom verstandig om hier wat lager te blijven. Ik werd de dag erop namelijk ontzettend ziek, waarschijnlijk doordat we direct naar Upper Pisang zijn gegaan.

 • Tijd: +/- 7 uur
 • Accommodatie: Hotel hilltop view (erg gezellig druk, bedden zijn een beetje hard maar wel badkamer aan de kamer)
 • Hoogte: 3300m
annapurna circuit
Chame annapurna circuit

Dag 5 Upper Pisang naar Manang

Voor mij was dit de zwaarste dag. Als je de wandelroute pakt ga je namelijk in één ruk van 3300 meter naar 3900 meter. Het is een gigantische klim direct aan het begin van je wandeling, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht. Het mooiste uitzicht wat wij tijdens de hele trekking gezien hebben. Bovendien heb je op de top een houten hutje waar je echt de lekkerste warme chocomel en appeltaart kunt bestellen. Alleen na deze vreselijke klim moet je nog een paar uur. Helaas werd ik op deze dag erg ziek. Terwijl dit echt één van de mooiste stukken is tijdens je trekking. Je komt echt de mooiste landschappen tegen en je ziet het landschap nu echt veranderen. Het is prachtig, maar ook erg zwaar. Normaal doen mensen er 8 uur over, maar wij deden er helaas bijna 11 uur.

 • Tijd: +/- 11 uur
 • Accommodatie: Hotel Yak (prima, maar er zijn leukere accommodaties in Manang)
 • Hoogte: 35190m
annapurna circuit
manang annapurna circuit

Dag 6 Manang rustdag

Yes! Rustdag. Wat was dit fijn zeg. We hebben het heerlijk rustig aan gedaan. Om te acclimatiseren besloten we wel een kleine wandeling te doen naar een viewpoint en het meer. De rest van de dag hebben we heerlijk in het zonnetje gezeten bij het nabijgelegen bakkerij Tilicho. Wat echt een aanrader is. De applecrumble en de koffie zijn echt gruwelijk.

annapurna circuit
annapurna trekking nepal

Dag 7 Manang naar Yak Kharka

Vanuit Manang kun je ook nog een hike doen naar het Tilichio lake. Dit schijnt erg mooi te zijn, maar ook gigantisch zwaar. Je klimt namelijk al naar 4900m. Goed voor je acclimatisatie, maar ook erg zwaar. De kans dat je ziek wordt, is ook weer groter.

 • Tijd: +/- 5 uur
 • Accommodatie:Gangapurna hotel
 • Hoogte: 4018m
annapurna circuit
annapurna bergen nepal

Dag 8 Yak Kharka naar Thorung Pedi Basecamp

Dit is geen lange, maar wel een heftige dag. Je gaat steeds meer last krijgen van de hoogte en iedere stap wordt zwaarden. Op Thorung Pedi Basecamp heb je 1 grote accommodatie waar bijna iedereen blijft slapen. Hoewel het een leuke tent is, voel je de spanning. Veel mensen vertrekken van Thorung Pedi Basecamp direct naar de Thorung la pas. Je kunt er ook voor kiezen om een extra nacht te verblijven op High Camp. Het grootste nadeel hiervan is dat er een kans is dat je hoogteziekte krijgt en als nog de hele weg terug moet. Aangezien ik al een dag ziek was geweest, besloten om we de tocht in één keer probeerde te doen.

 • Tijd: +/- 5 uur
 • Accommodatie: Er is hier maar 1 accommodatie, dus die keuze is in ieder geval lekker makkelijk.
 • Hoogte: 4450m
annapurna circuit
annapurna hiken

Dag 9 Thorung Pedi Basecamp naar Muktinath

We vertrokken om 3 uur ‘s nachts naar High Camp. Dit stuk was al erg steil en zwaar. We deden er ongeveer 3 uur over en besloten om eerst nog snel een theetje te doen op high camp. Nadat we iets waren opgewarmd vertrokken we naar Thorung la pas het hoogste punt van de circuit. De tocht is heel heftig Iedere stap is zwaar en kost zoveel moeite. De lucht, de kou, de klim alles is heftig. Ook zijn het vooral heel veel bochten, waardoor het een eeuwigheid duurt voordat pas het einde in zicht is. Maar zodra je de vlaggetjes ziet weet je niet wat je meemaakt. Voor mij (en veel mensen met mij) een erg emotioneel moment. Na dagen wandelen, niet douchen, hard werken bereik je dan eindelijk de top. Een heerlijk moment. Alleen nu nog naar beneden. Misschien wel het zwaarste van alles.

 • Tijd: +/- 12 uur
 • Accommodatie: Hotel Bob Marley. Een geweldige plek. We hebben hier een klein feestje gebouwd. De pizza’s zijn hier echt top. Vooral na 12 dagen dal bhat.
 • Hoogte: 3800m (hoogste punt Thorong La 5416m)
annapurna circuit
thorung la annapurna
route annapurna circuit

Dag 10 Mukltinath naar Kagbeni

Na flink wat biertjes in Muktinath besluiten we de volgende dag meteen verder te wandelen. We hebben gelezen dat Kagbeni een erg knus en schattig dorpje is om te stoppen en besluiten dat dit onze volgende stop. De spierpijn van de tocht van gisteren is behoorlijk aanwezig. Vooral de flinke tocht naar beneden na het behalen van de top was niet zo fijn voor de hamstringetjes. We doen het lekker rustig aan. We merken direct dat de infrastructuur hier veel beter is dan aan de andere kant van de berg. Er rijden continue jeeps voorbij en het wandelen is hierdoor wat minder fijn. Hoewel de omgeving nog steeds geweldig mooi is, is het niet te vergelijken met de eerste paar dagen. Doordat ze hier een weg aan het aanleggen zijn, is idyllische er een beetje af. Kagbeni is overigens inderdaad een schattig dorpje om te stoppen.

 • Tijd: +/- 6 uur
 • Hoogte: 2804m
annapurna circuit
route annapurna circuit

Dag 11 Kagbeni naar Jomson

De volgende dag wandelen we verder naar Jomson, één van de grotere dorpen in het gebied. Hoewel ook dit gebied prachtig is, storen we ons ook tijdens deze wandeling vaak aan de vele jeeps die voorbij komen. Als we aankomen in Jomson besluiten we dat dit onze eindbestemming wordt en de volgende de bus terug gaan pakken naar Pokhara. In eerste instantie wilden we graag terug wandelen, maar we zijn op en de route is een stuk minder mooi dan de eerste helft van de trekking. Voor niet ervaren hikers hebben we het aardig goed gedaan. Eenmaal aangekomen in Pokhara hoorden we wel van verschillende mensen dat de route voorbij Jomson weer erg mooi wordt en zeker de moeite waard is om te hiken. Heb je nog wat kracht en dagen over dan raden we je toch aan om de route uit te wandelen. De bus terug naar Pokhara was lekker hobbelig maar prima te doen. Wel niet te vaak naar buiten kijken, want lekker langs het randje rijden op een giga berg vinden ze in Nepal niet zo heel bijzonder.

Jomson vonden we overigens echt vreselijk. De accommodaties zijn gigantisch duur en het is er behoorlijk druk.

 • Tijd: +/- 6 uur
 • Hoogte: 2743m
annapurna circuit
annapurna

Holy crap wat is Nepal toch mooi. Dit was één van de meest zware en tegelijkertijd indrukwekkende reiservaringen tot nu toe. Het was soms flink bikkelen, maar echt iedere seconde was het waard. Wij hadden dit voor geen goud willen missen en gaan absoluut nog een keer een soortgelijke trekking in Nepal doen. Niet alleen de omgeving is geweldig, maar ook de ervaring is zo mooi. Onderweg ontmoet je de meest bijzondere mensen. Ben je in Nepal, dan zeg ik doen! Ook al ben je niet echt een hiker. Wij zijn alles behalve ervaren wandelaars en hadden nooit gedacht dat we zo zouden genieten van 13 dagen wandelen door de bergen. Heb je nog vragen over de trekking of over Nepal of een leuke tip voor Foedsie, laat het weten in een reactie of een stuur een berichtje via Instagram.

Verder reizen naar

Bekijk alle artikelen over
Bekijk alle artikelen over

Nepal

Nepal wat ben je prachtig! Toen we besloten om 6 maanden te gaan reizen, stond Nepal als eerste op ons lijstje. We zouden hier hoe dan ook naar toe gaan. En wat ben ik blij met deze keuze.

@foedsie

Booking.com

Volg foedsie op Instagram

annapurna circuit chame

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *