Met de veerboot naar Sardinië

Met de veerboot naar Sardinië

Met je busje roadtrippen door Sardinië #hoedan! Vliegen en dan een auto of camper huren is een optie, maar veel leuker is natuurlijk met je eigen busje of camper en dit is ook nog eens super easy. Je kan namelijk met je campertje en al de veerboot naar Sardinië nemen, 8 uur later sta je al op dit prachtige eiland.

Op Instagram zag ik wat jaloersmakende plaatjes voorbij komen van vanlifers die al een paar weken met het hele gezin lekker aan vertoeven waren op Sardinië. Met onze roadtrip op de planning en Sardinië al jaren op onze bucketlist ben ik maar eens gaan informeren hoe zij dit dan precies voor elkaar hadden gekregen. Online is er namelijk niet echt heel veel over te vinden. Wat blijkt je kan gewoon een veerboot pakken naar het eiland. Voor ons echt ideaal, aangezien we na Italië Portugal op de planning hadden staan. Vanuit Sardinië gaan er namelijk ook veerboten direct naar Barcelona. Zo slaan we een groot deel over.

roadtrip Sardinie Colonica
roadtrip sardinie

De kosten van de veerboot naar Sardinië

Oké let’s talk money mensen! Want wat kost dat nou zo’n bootje naar één van de mooiste eilanden naar Sardinië? Vanuit Livorno, Italië moet je rekening houden met iets minder dan 100 euro voor 2 personen en een kleine camper. De kosten zijn natuurlijk wel een beetje afhankelijk van het aantal personen, vervoersmiddel en welke periode je gaat. Maar dit is een kleine indicatie. De boottocht van Sardinië naar Barcelona duurt iets langer, namelijk 12 uur en kost hierdoor ook iets meer. Voor deze tocht hebben wij ongeveer 165 euro betaalt. In totaal dus 265 euro. Yup dit klinkt als muchos dineros, maar hier een klein rekensommetje.

Onze camper rijdt namelijk op zijn zuinigst 1 op 10, tja oude busjes hebben ook zo zijn nadelen. De autorit van Livorno naar Barcelona is 1037 km en duurt ongeveer 10,5 uur met een auto, voor ons echter 14 uur, dus ongeveer 3 nachten (dit is al 60 euro aan extra overnachtingen). De benzineprijs in Italië bedraagt momenteel € 1,60. Alleen al voor benzine zouden we 166 euro kwijt zijn. Reken daar minimaal 50 euro tol bij en een aantal extra overnachtingen en dan zit je al snel rond de 250-300 euro. Daarnaast staat de zuidkust van Frankrijk er niet echt bekend als een budgetbestemming. Plus Sardinië is freakin mooi en geweldig, dus gewoon doen.

roadtrip Sardinie

HIer doe je het natuurlijk voor!

Kosten veerboot van Rome naar Sardinië

In 2022 besloten Sardinië weer aan onze roadtrip toe te voegen met onze nieuwe bus, een oude Mercedes 508 uit 1985. Deze bus is een stuk groter. Daarnaast namen we dit keer de veerboot vanuit Rome en boekten we er een cabine.  Hierdoor liepen de kosten wel iets op. Om naar Sardinië te komen betaalden we ongeveer 200 euro.

veerboot naar Sardinië
veerboot naar Sardinië

Vergeet niet iets warms mee te nemen op de boot, anders moet je de trui van je vriendin aan en loop je er net zo uber hipster bij als Leroy met zijn croptop!

Welke veerboot moet ik kiezen naar Sardinië

Allereerst ga niet op zoek naar reviews van de maatschappijen. Stop! Doe het niet! Holy crap wat zijn de reviews slecht zijn. Wij waren daarom voorbereid op het aller aller aller ergste. Zeg maar een veerbootje a la Indonesia. Uiteindelijk kozen we voor Grimaldi, want die had 0.00001% minder slechte reviews. Eenmaal op de boot begrepen we er niks van. Waar is die ongelooflijk slechte boot gebleven? Dit lijkt wel een cruise. Wij hebben al heel wat veerbootjes gepakt en dit is veruit de beste tot nu toe. De boot heeft verschillende restaurants, een sportbar, lekker comfy banken, buiten deck, buiten bar en zelfs een zwembad. Oké het toilet kan dan misschien een beetje smerig zijn en stinken, maar lieve mensen er is ook nog zoiets als lekker hangen boven een toiletje, meteen goed voor het trainen van je hamstrings. Plus de mensen van Grimaldi deden ongelooflijk hun best om alles schoon te houden. En nee dit is geen add of een sponsored post, we hebben gewoon de volledige mep betaald. Als je zelf een ticket wil boeken dan kun je dat het beste via de site van Grimaldi doen.

veerboot naar Sardinië
grimaldi

Links bar op de boot voor een hapje en een drankje & rechts uitzicht vanaf de boot

Grimaldi Haven

Het wekkertje ging gigantisch vroeg, maar we hadden lekker veel tijd ingepland om de veerboot te halen. Je moet namelijk 2 uur van te voren aanwezig zijn (dit slaat echter nergens op, want sommige mensen komen serieus nog 10 minuten van te voren aan kakken). We hadden de navigatie ingesteld op de haven van Livorno met de gedachte dan zou het wel goed moeten komen. Dom!  De haven is gigantisch!!!!! Ga je met Grimaldi zorg er dan voor dat je gewoon navigeert naar Grimaldi harbour. Zij hebben namelijk een apart deel op de haven.

met de boot van spanje naar italie
ilvorno naar Sardinië

Voor Buddha was het ook veels te vroeg & het was wel even billen knijpen om te zien hoe dicht iedereen naast elkaar geparkeerd staat!

Een cabin, zitplek of gewoon helemaal niks boeken

Het is een beetje onduidelijk hoe en wat je moet boeken. Zo zijn er cabins die je kunt boeken met simpele bedjes. Super fijn maar ook meteen 50 tot 80 euro duurder. Wij besloten daarom om een stoel te boeken. Ook omdat we nog steeds de veerboten van Indonesië in onze achterhoofd hadden en er niet echt vanuit gingen dat je anders ergens kon gaan zitten. Bij aankomst bleek dat dit deel niet toegankelijk was voor honden. Haha 20 euro well spent. Bovendien was een stoel ook helemaal niet nodig. Je hebt werkelijk overal op de boot plek om te zitten. De bankjes in het restaurant zijn echter razend populair door mensen die lekker de hele weg liggen te tukken onder een dekentje. De terugweg besloten we daarom om een dekentje mee te nemen en als een gek eerst keihard naar een bankje te rennen. Geloof me hier krijg je geen spijt van plus iedereen doet dit, dus er is no-shame!

Alleen een bootticket is voldoende. In het laagseizoen althans. Ik kan mij voorstellen dat het tijdens het hoogseizoen behoorlijk druk kan zijn.

veerboot Sardinië
boot italie naar spanje

Waarom een cabin toch wel heel fijn is

In 2022 gingen we voor de tweede keer terug naar Sardinië, dit keer via Rome. Omdat de rit wat langer zou zijn en we toch liever iets meer luxe wilden, besloten we te gaan voor een cabine. Hier betaalden we ongeveer 50 euro extra voor en dat was echt elke cent waard. We moesten beide nog flink wat werken en vonden het wel fijn als we dit in alle rust konden doen. De cabine heeft 2 bedden (en eventueel nog 2 stapelbedden), een eigen badkamer en zelfs een bureautje. Echt ideaal! Vooral de boottocht naar Barcelona was behoorlijk heftig door een storm op zee. Ik (Desi) werd hierdoor erg beroerd en dan is het toch wel fijn om je eigen bedje te hebben en lekker te kunnen liggen.

cabin Sardinie veerboot
cabin sardinie
cabin Sardinie veerboot
cabin sardinie

Welke faciliteiten heb je allemaal op de veerboot naar Sardinië

Pak je de veerboot naar Sardinië dan is de kans groot dat je gaat met Grimaldi Lines veerboot. Wij vonden de faciliteiten echt top! Je kan het volgende verwachten:

Cabines: Verschillende typen cabines zijn beschikbaar, variërend van standaard cabines tot luxe suites, allen met eigen badkamerfaciliteiten.

Restaurants en Bars: het zijn misschien geen toprestaurants maar je hebt een paar plekken waar je een hapje of drankje kan doen. Wij namen wel ook flink wat eten mee, aangezien de prijzen vrij heftig zijn en het eten niet fantastisch. Maar het is fijn dat je in ieder geval verschillende opties hebt. Zo is er ook een buiten bar.

Winkels: Er is een klein winkeltje aan boord waar je belastingvrije producten kunt kopen, zoals parfums, cosmetica, drank, snoep, en cadeauartikelen.

Live muziek en game hals: wij waren niet weg te slaan bij Guitar Hero in the gamehal. Ook is er een zwembad (al lijkt die nooit open te zijn) en was er zelfs een soort karaoke.

Wifi: Wifi is vaak beschikbaar op de schepen van Grimaldi Lines en die was eigenlijk best prima. Je moet hier wel voor betalen uiteraard.

Elke veerboot is natuurlijk anders, dus het is wel goed om dit van te voren even te checken.

restaurants Sardinie veerboot
restaurantssardinie

Met de hond de veerboot pakken naar Sardinië

Ons kleine, liefdevolle ball of fur moest natuurlijk ook mee! Voor de tweede keer betraden we, mét hond, de veerboot om Sardinië te bezoeken. Het meenemen van je hond op de veerboot is absoluut geen probleem. Er zijn zelfs speciale cabines beschikbaar waar je samen met je hond mag verblijven.

Voordat je echter aan boord gaat, zijn er een aantal belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je hond de nodige vaccinaties heeft gehad voor de reis en dat je alle vereiste documenten bij je hebt, waaronder het Europese dierenpaspoort. Vergeet ook niet om voldoende water en voedsel mee te nemen, evenals eventuele medicijnen die je hond nodig heeft.

Het is belangrijk om te weten dat je hond altijd aangelijnd moet zijn op de veerboot. Er is de mogelijkheid om je hond uit te laten op het dek. Overweeg ook om een absorberende mat mee te nemen voor de behoeftes van je hond.

Handige tips voor de veerboot naar Sardinië

  • Neem zelf eten en drinken mee
  • Neem een dikke trui mee en vergeet je dekentje niet
  • Laat je niet opfokken door de mensen van Grimaldi bij het parkeren van je auto. Ze schreeuwen wat, maar bedoelen het goed. Doe gewoon gezellig mee en het komt allemaal goed.
  • Je kan bij beide havens ‘s nachts al op de parkeerplaats staan. Wij besloten echter om te overnachten bij een nabijgelegen camping. Zo konden we nog een beetje rustig opstaan en even snel douchen.
  • Let op waar je je bus of camper kampeert in Livorno. We kwamen een busje tegen waar ze de nacht ervoor voor de tweede keer in Livorno hadden ingebroken.
  • Hoe vroeger je boekt hoe goedkoper de ticket

Verder reizen naar

@foedsie

Benieuwd waar we nu zijn? Volg ons op instagram. Vinden we leuk!

Booking.com
Booking.com

Eén reactie op “Met de veerboot naar Sardinië”

  1. Maria schreef:

    Haha ook echt een trui van jou aan doen, wel fijn dat er ook van alles is te doen op de boot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *