Met de boot van Bali naar Lombok

Met de boot van Bali naar Lombok

Ben je bezig met een mooie reis plannen naar Indonesië, dan zijn Bali en Lombok de perfecte combinatie. Deze eilanden zijn niet al te groot en liggen superdicht bij elkaar. Er zijn verschillende manieren om van het ene naar het andere eiland te reizen. Of je nu van Bali naar Lombok wilt of juist andersom, de afgelopen maanden hebben we alle opties voor je uitgeprobeerd.

In dit artikel

Wat is de beste manier om te reizen van Bali naar Lombok?

Dat hangt helemaal af van jouw voorkeuren. Waar begin je je reis? Hoeveel tijd heb je? En niet te vergeten, wat is je budget? Dat zijn allemaal dingen om in gedachten te houden wanneer je beslist of je de veerboot, fastboat of het vliegtuig pakt naar Bali of Lombok.

  • Vliegtuig: Het duurst, maar wel het snelst als je van Bali naar Lombok wilt reizen en beide bestemmingen op het vaste land bezoekt. Bekijk de tickets op Airasia >
  • Fast Boat: Perfect als je op de Nusa- of Gili-eilanden verblijft.
  • Veerboot: De meest budgetvriendelijke optie als je van Bali naar Lombok wilt gaan en onze persoonlijke favoriet.

De verschillende boot opties van Bali naar Lombok

De meest populaire en betaalbare manier om van Bali naar Lombok te reizen is per boot. Je hebt twee keuzes: de veerboot, ook bekend als de ‘Slow Boat’, of de Fast Boat. Veerboten zijn veel voordeliger en hoewel ze iets langzamer zijn, scheelt het qua tijd niet zo veel met de Fast Boat. Maar let op: voor de lokale veerboot van Bali naar Lombok heb je slechts één opstappunt, van Padang Bai naar Lembar, en andersom.

Fast Boats zijn sneller, maar ze maken vaak tussenstops op verschillende eilanden. Zelfs als er wordt geadverteerd met een ‘directe verbinding’, is dat vaak niet helemaal waar. Een groot pluspunt is dat je de Fast Boat op meerdere plekken kunt pakken, zoals Padang Bai, Bangsal, Nusa Lembongan, Nusa Penida, Gili Air, Gili Meno of Gili Trawagan. Als je niet op het vasteland bent, is dit meestal de logische keuze. Maar wanneer je op het vasteland van Bali of Lombok bent, kan de veerboot vaak comfortabeler, goedkoper en soms zelfs sneller zijn.

veerboot bali

De veerboot van Bali naar Lombok of andersom

De veerboot is onze favoriete manier om van Lombok naar Bali of andersom te reizen. Niet alleen is het de meest betaalbare optie, maar het is ook comfortabel reizen. De veerboten zijn ruim, met talloze bankjes en zitplekken, een klein winkeltje waar je eten en drinken kunt kopen, en soms zelfs bedjes.
De veerboot vertrekt vanaf de haven van Padang Bai op Bali en komt aan in de haven

Tip! Download onze complete Lombok e-book →

Wat kost de veerboot van Bali naar Lombok

Het kost je ongeveer tussen de 50.000 en 75.000 rupiah voor een veerboot ticket (ongeveer 3 tot 5 euro). In principe moet je het ticket online kopen, maar tot nu toe is ons dat nog niet gelukt. Daarom halen wij onze tickets altijd ter plekke in de haven. Als je vanuit Lombok reist, vind je vlak voor de haven aan de rechterkant van het op één na laatste winkeltje een klein hokje waar je tickets kunt kopen. Hier betaal je doorgaans zo’n extra euro voor de service.

Op Bali kochten we ons ticket van een lokale man die bij de kassa stond te wachten. Het vergt wel wat onderhandelingen, maar als je aangeeft dat je de veerboot al eerder hebt genomen, kun je vaak tot rond de 70.000 rupiah per persoon komen.

Reis je met een voertuig, dan komen er natuurlijk extra kosten bij. Hier zijn de prijzen inclusief de bestuurder:

  • Normale motor: 80.000 rupiah
  • Motorfiets <500cc: 170.000 rupiah
  • Motorfiets >500cc: 313.000 rupiah
  • Auto: 1,2 miljoen rupiah
veerboot lombok

Hoe lang duurt de veerboot van Bali naar Lombok

De reisduur van de veerboot is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, maar doorgaans duurt de overtocht van Bali naar Lombok ongeveer 4 uur. Het is echter slim om het veerbootschema te controleren.

Die schema’s van de veerboten kunnen wat verwarrend zijn. Hoewel er wordt gezegd dat er elk uur een veerboot vertrekt, hebben we zelf ervaren dat dit zeker niet altijd het geval is. Soms moet je dus wat langer wachten in de haven.

Hier zijn wat vertrektijden waar je ongeveer op kunt rekenen: 6:30, 9:30, 11:30, 14:30, 16:30, 19:30, 21:30. Maar let op, we hebben zelfs meegemaakt dat de laatste veerboot om 14:00 uur vertrok vanwege slecht weer. Dus de vertrektijden zijn hier in Indonesië geen vast gegeven, maar meer een ruwe indicatie.

Ons advies? Zorg ervoor dat je zeker voor 11 uur ’s ochtends op de haven bent en vermijd gokken op de avondveerboten. Het is beter om vroeger aanwezig te zijn om eventuele vertragingen of wijzigingen in de vertrektijden op te vangen.

Hoe ziet de veerboot van Bali naar Lombok eruit

We waren echt verrast door het comfort dat de veerboten bieden, vooral als je ze vergelijkt met de fastboats. De meeste veerboten hebben comfortabele stoelen, soms zelfs banken en bedden. Er zijn stopcontacten, handige tafeltjes om aan te werken en een klein winkeltje waar je eten en drinken kunt bestellen. Vaak is er ook een televisie aan boord waar tijdens de reis films worden vertoond. Maar let op, deze worden willekeurig gestart en het kan gebeuren dat ze net voor het einde worden uitgezet.

Het internet is grotendeels afwezig, dus het is slim om wat series of films te downloaden voor vertrek. Persoonlijk vond ik het prettig om wat werk te doen tijdens de tocht, zaken die geen internet vereisen zoals foto’s bewerken en teksten schrijven. Zo voelt zo’n reisdag toch nog behoorlijk productief aan. Het is een mooie gelegenheid om wat zaken af te handelen zonder afleiding van het wereldwijde web.

lombok boot
lombok
lombok
lombok

De fastboat van Bali naar Lombok

Hoewel de fastboat sneller is op het water, duurt de reis van Bali naar Lombok soms langer dan met de “SLOW” veerboot. Dit komt doordat de fastboat op verschillende plekken stopt. De boot vaart meestal van Padang Bai of Sanur naar Nusa Lembongan, Nusa Penida, Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno voordat deze in Bangsal op Lombok aankomt.

De opties voor fast boats zijn eindeloos. Er zijn talloze maatschappijen die die kant op varen, zoals:

Onze ervaring is dat het niet heel veel uitmaakt welke fast boat je neemt; ze werken allemaal ongeveer hetzelfde. Het is vaak chaotisch, druk en de rit kan behoorlijk heftig zijn. Een reispilletje is geen overbodige luxe.

Wij zijn niet echt fan van de fastboat, omdat deze veel duurder zijn, minder comfortabel en vaak erg lang duren. Onlangs namen wij de veerboot van Nusa Lembongan naar Gili Air, wat meer dan 5 uur in beslag nam. Dit kwam doordat we één keer van boot moesten wisselen en bij elk eiland nieuwe mensen bijkwamen en anderen van boord gingen. Een ander groot nadeel is dat je je bagage moet afgeven. Zo was mijn backpack en inhoud zeiknat ondanks dat ik er een regenhoes om had gedaan.

Waarom dan toch de fastboat nemen? Eigenlijk alleen als je van Nusa naar Gili reist of andersom. Vanaf deze eilanden is dit de makkelijkste, snelste en vaak enige manier om van het ene naar het andere eiland te reizen.

Voor alle andere opties zou ik een lokale veerboot pakken. Dit is ook mogelijk tussen de verschillende Gili Eilanden en ook tussen Nusa Penida en Lembongan.

Wat kost de fastboat van Bali naar Lombok

De prijs voor een fastboat varieert afhankelijk van het vertrekpunt en de gekozen maatschappij. Voor een reis van Bali naar Lombok kun je rekenen op kosten tussen de 250.000 en 750.000 Indonesische roepia per persoon, wat neerkomt op ongeveer 15 tot 45 euro per persoon. Luxe fastboats met extra voorzieningen kunnen wat duurder zijn, terwijl eenvoudigere opties wat voordeliger uitvallen. Vaak zijn er ook retourtickets beschikbaar, waarbij je mogelijk iets korting krijgt in vergelijking met twee losse enkele reizen. Het is verstandig om de tarieven te vergelijken en de beschikbaarheid van verschillende fastboatbedrijven te controleren voordat je je tickets boekt.

Hoe lang duurt de fastboat van Bali naar Lombok

De reisduur van je fastboat-ervaring hangt af van het vertrekpunt en de maatschappij die je kiest, maar wees voorbereid op een reistijd van 4 tot 8 uur. Als je vertrekt vanaf Sanur of Padang Bai naar Bangsal in Lombok, of andersom, kan de reis van begin tot eind zo’n 6 tot 8 uur in beslag nemen. Onlangs hebben we de fastboat genomen vanaf Nusa Lembongan met Gili Air als eindbestemming, wat ongeveer 4,5 uur duurde.

Sommige maatschappijen maken minder tussenstops of hebben kleinere boten, waardoor er minder op- en afstappen nodig is. Deze maatschappijen zijn vaak wat sneller onderweg. Het is handig om hiermee rekening te houden bij het plannen van je reisschema, afhankelijk van de gewenste snelheid en bestemming.

Aankomst in Lembar Lombok met de veerboot

Als je de veerboot neemt vanaf Bali, arriveer je in Lembar. Veel reizigers vervolgen dan hun reis naar Kuta Lombok of Senggigi. De reis van Lembar naar Kuta duurt ongeveer 45 minuten. Van Lembar naar Senggigi ben je iets langer onderweg, namelijk 1,5 uur. Als je geen eigen vervoer hebt, is het handig om vooraf een taxi te regelen. Hoewel je ter plaatse ook iets kunt regelen of een Grab kunt gebruiken, blijkt de eerste optie vaak gemakkelijker en voordeliger.

In onze Lombok Travel Guide hebben we twee lokale taxi nummers in Kuta Lombok en één in Bali toegevoegd. Download de Travel Guide hier of stuur ons een DM via Instagram. Wij betalen doorgaans ongeveer 400.000 roepia voor een rit van Lembar naar Kuta Lombok. Een alternatieve optie is om het vervoer vooraf te regelen via de accommodatie.

Aankomst in Bangsal Lombok met de Fast Boat

Wanneer je kiest voor de fast Boat dan kom je aan in Bangsal. Dit ligt iets verder van Kuta Lombok, maar wel weer gunstiger als je Senggigi of Noord Lombok als eerste bestemming op je reis hebt staan. Van Bangsal naar Senggigi ben je ongeveer 45 minuten onderweg. Ga je naar Kuta, dan ben je ongeveer 1,5 uur ongeveer met de auto.

Er gaan verschillende shuttle busjes vanaf Bangsal. Dit is de goedkoopste optie. Je kan dit vaak via je accommodatie vooraf regelen. Vaak betaal je tussen de 150k en 250k p.p. Wil je wat sneller op je bestemming aankomen, dan kun je ter plekke of vooraf ook een prive taxi regelen.

Handige tips voor het reizen van Bali naar Lombok per boot

Als je vanaf het hoofdeiland Bali vertrekt, is de veerboot niet alleen de meest budgetvriendelijke optie, maar vaak ook de snelste en meest relaxte manier om te reizen.

Zorg ervoor dat je voor vertrek wat series of films downloadt om jezelf te vermaken tijdens de overtocht. Dat maakt de reis een stuk aangenamer!

Voor degenen die gevoelig zijn voor zeeziekte, kan het slim zijn om van tevoren een reispilletje in te nemen voor wat extra comfort onderweg.

Als je met een snelle boot reist en een backpack meeneemt, denk dan aan goede waterdichte bescherming voor je rugzak om je spullen droog te houden.

Plan van tevoren je transport naar je accommodatie. Of je nu een privé taxi of een shuttlebus kiest, een vooraf geregelde rit maakt de aankomst een stuk vlotter.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *