Makassar – Beginpunt van onze Sulawesi Reis

Makassar – Beginpunt van onze Sulawesi Reis

Makassar is met meer dan 1 miljoen inwoners één van de grootste steden van Indonesië. Deze stad ligt in het Zuiden van het eiland en is hierdoor de perfecte plek om je geweldige reis door Sulawesi te starten.

Makassar verdient misschien geen schoonheidsprijs, maar mag zeker niet overgeslagen worden. De omgeving rondom Makassar is namelijk prachtig. Zo vind je op een uurtje rijden het oogverblindende nationale Park Rammang Rammang. En je kunt er geweldig eten. Voor Foedsie natuurlijk genoeg reden om even in de stad te blijven hangen.

Makassar, stukje onontdekt Indonesië

Sulawesi is nog relatief onontdekt, vooral als je het eiland vergelijkt met populaire bestemmingen als Java en Bali. Wij besloten Sulawesi net buiten het hoogseizoen te bezoeken en merkten bij het uitstappen van onze taxi nogal wat vreemde blikken. We bleken al snel één van de weinige toeristen te zijn. En met een kerel van bijna 2 meter aan mijn zijde, vielen we ook nog eens behoorlijk op. Maar zoals we van Indonesië gewend zijn, werden we ook hier met veel gelach (en zelfs diverse serenades) en open armen ontvangen. Bereidt je wel voor op de nodige selfies en schreeuwende tieners.

Bezienswaardigheden Sulawesi

Rammang Rammang

Absoluut nummer 1 must visit in Makassar is het bezoeken van Rammang Rammang. Dit gebied is absoluut adembenemend. Het is onvoorstelbaar dat je na een uurtje rijden in zo’n prachtig groene omgeving staat. Met een bootje vaar je door de mangrove langs gigantische karstgebergte op om vervolgens aan te meren bij een idyllisch dorpje. Binnenkort meer over Rammang Rammang.

Fort Rotterdam

Vroeger was de haven van Makassar één van de belangrijkste handels plekken van de VOC. Het was ooit het het Makassaarse verdedigingswerk Ujung Pandang, maar is overgenomen tijdens de bezetting van Nederland en kreeg tijdens deze tijd zijn originele vorm.

Een wandeling over de Boulevard

Iedere avond is de boulevard ontzettend druk. Jong en oud komen hier naar toe voor een pisang goreng (met kaas en chocolade), zoete drankjes, maar vooral voor de gezelligheid.

Hotspots en eten in Makassar

88 Noodle house

Jaaaa dit is echt een dikke tip van Foedsie. Want wat waren wij blij met Noodle House. Het eten is hier echt FANTASTISCH. De gefrituurde vis en dumplings moet je echt proberen. Zo komen ze langs met een karretje, waar je verse dumplings van kunt kiezen. Wij hebben ons hier echt rond gegeten. En de mensen waren zo vriendelijk. Wij vonden dit echt een top plek.

Koffie bij POD house hostel

Koffie verslaafd? Ga dan naar POD House Hostel. Hier kun je namelijk de beste koffies krijgen van Makassar.

Begin de dag met COTO

Coto is vergelijkbaar met Soto, maar net iets anders. Je kan het in iedere warung krijgen. Het wordt door de lokale bevolking vaak in de ochtend gegeten, maar je kunt het de hele dag bestellen. Loop een willekeurige warung binnen en je zult er Coto vinden. Precies langs POD House Hostel vind je een warung waar ze heerlijke Coto serveren. Voor de gezelligheid hoef je er echt niet te zitten, maar daar moet je maar een beetje doorheen kijken.

Beste reistijd Makassar

De meeste regen valt in de wintermaanden, van januari t/m maart. Juli t/m oktober is de beste reistijd voor Sulawesi.

Vervoer in Makassar

Uber natuurlijk! Of Grab. Beide apps werken hier perfect. Lekker makkelijk dus. Ook rijden er overal lokale taxi’s. Tip! Pak de nachtbus naar Tana Toraja. Die is echt geweldig. Vooral Prima Donna. Je betaalt iets meer, maar dan heb je ook wat.

Welk budget heb ik nodig in Makassar?

Sulawesi is “nog”niet echt een backpack eiland. Hierdoor zijn er weinig hostels en is vervoer soms wat lastiger te regelen. Daarentegen zijn er wel weer veel homestays en kost een hotel relatief weinig. Voor 20 euro heb je al een luxe overnachting. Eten en drinken is er spotgoedkoop. Vooral bij de warungs kun je heerlijk eten voor erg weinig geld.

Hoewel Sulawesi goed is voor je budget, is het soms een beetje puzzelen waar je moet eten, waar je een scooter kunt huren en hoe je op je volgende bestemming komt. De meeste toeristen huren namelijk een privé chauffeur voor een paar dagen. Hoewel dit nog steeds erg goedkoop is, is dit voor de meeste backpackers niet te betalen. De goedkope mini vans rijden hier helaas niet, waardoor je voor vervoer vaak wat meer kwijt bent.

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Makassar?

Op zoek naar een leuk hostel in Makassar, dan POD house Makassar echt iets voor jou! Super hip, schoon en heerlijke koffie in de ochtend. Voor stelletjes niet aan te raden, aangezien je alleen mannen en vrouwen dorms hebt. Dit staat echter niet vermeldt op Booking. Helaas kwamen wij hier iets te laat achter.

Omdat we het toch iets gezelliger vonden om bij elkaar op de kamer te liggen, besloten we een kamer te boeken bij Expressia Hotel. Kamers zijn modern en schoon en de ligging is erg centraal. Voor 20 euro per nacht een aanrader.Booking.com

Hoe kom ik in Makassar?

Makassar?

Wij begonnen onze reis in Makassar. Wij vlogen van Amsterdam naar Denpasar om vervolgens na 1 nacht in Bali door te reizen naar Makassar. Dit vonden wij een erg fijne start. Bovendien zijn tickets naar Bali vaak veel goedkoper.

Verder reizen naar

Ons oordeel

Wij vonden Makassar een fijne plek om te starten en hadden Rammang Rammang absoluut niet willen missen. Maar de stad is niet echt mooi en heeft naast goed eten en Rammang Rammang weinig te bieden. 2 dagen is daarom meer dan voldoende.
7 / 10
Bekijk alle artikelen over
Bekijk alle artikelen over

Wie is (er) Foedsie? Desi, Leroy en Buddha zijn vaak Foetsie en altijd op zoek naar food. Reis met ons mee naar de leukste bestemmingen & lekkerste hotspots.

Reizen naar het mooie Indonesië

Wij zijn fan! Wat is Indonesië mooi. Dit land heeft alles: strand, avontuur, wildlife, geweldig eten en natuur. Bezoek het hippe eiland Bali of ontdek het ongerepte Sulawesi. Met meer dan 15.000 eilanden is Indonesië een perfect land voor alle type reizigers.

@foedsie

Benieuwd waar we nu zijn? Volg ons op instagram. Vinden we leuk!

Booking Deals voor Bali

Booking.com

Vliegen met Qatar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaak Foetsie en een beetje een foodie. Dat ben ik in een notendop. Het liefst ben ik zoveel mogelijk weg, op reis, de wereld aan het ontdekken. Dit doe ik niet alleen, maar samen met mijn grote liefde (bijna man) en heel af en toe onze lieve, oude, brompot van een mopshond. Maar ook met vrienden en familie natuurlijk. Van duiken tot het beklimmen van gigantische bergen, eten aan straat tot luxe villa’s, van helemaal niks doen tot blaren onder onze voeten lopen.

Foedsie