Lake Toba: het grootste kratermeer van Indonesië

Lake Toba: het grootste kratermeer van Indonesië

Lake Toba is één van de grootste kratermeren in de wereld.  Het is ongeveer 75.000 jaar geleden ontstaan door een reusachtige vulkaanuitbarsting (supervulkaan). Het meer is ongeveer 100km lang en 31 km breed en heeft een oppervlakte van circa 1146 km2 en is maar 450 meter diep. Je kunt nauwelijks voorstellen dat dit ooit een vulkaan is geweest. Zo machtig groot. Het is het grootste meer in Zuidoost-Azië. Nu is het één van de mooiste plekken in Sumatra.

Lake Toba
roadtrip sardinie

Hoe kom je er

De meeste  mensen starten hun reis in Sumatra in Bukit Lawang. Vanuit Bukit Lawang gaan dagelijks busjes richting medan, berastagi en Lake Toba. De busjes richting Lake Toba gaan eerst naar Berastage om hier vervolgens een nachtje te blijven en de volgende dag verder te gaan naar Lake Toba. Wij kozen er echter voor om direct in één keer door te  gaan. In totaal ben je ongeveer 8 uur aan het rijden naar Parapat. Waarna je met een bootje vertrekt naar het eiland. Het leukste deel van het eiland is TukTuk.

Accommodatie

Tijdens ons verblijf in Lake Toba was Tabo Cottages absoluut ons favoriet. Wat een fijne plek. Zwembadje, goed restaurant, leuke Batak huisjes en een prachtig uitzicht. Lees meer over ons verblijf in Tabo Cottages.

Bij Tabo Cottages vind je verschillend huisjes, waaronder cottages geïnspireerd op de traditionele Batak huisjes. Met een trapje treedt je het huisje binnen. Wat is dit leuk zeg. En dat bed! Na op de grond te hebben gelegen in de jungle en verschillende keren mijn lakenzak tevoorschijn heb moeten halen was dit toch wel even lekker. Verder heeft het huisje een zitje, een badkamer met bad, warme (ook al een tijdje geleden) douche, ruime wastafel en toilet. Maar ook nog een tweede verdieping. Namelijk een kleine gezellige ruimte met verschillende matrassen op de grond, kussens en het beste: uitzicht over het meer. Een heerlijk knusse plekje. Ook mag ik het ruime balkon met zitje en hangmat niet vergeten.

Lake Toba
roadtrip sardinie

Hotspots Lake Toba

Overal in TukTuk vind je lokale restaurantjes waar je goed kan eten. TukTuk is niet groot dus het meeste kun je prima te voet doen. Wij hebben natuurlijk wel leuke tips voor je:

Yuwita restaurant

Vanaf de buitenkant zou je het misschien niet zeggen, maar je hebt in dit restaurant een prachtig uitzicht en het eten is ook nog eens fantastisch. Een heerlijke plek waar je voor weinig kunt eten.

Tabo Cottages

Blijf je niet slapen bij Tabo Cottages, dan moet je er zeker wel een keer gaan eten. Het eten is hier fantastisch lekker. Zo hebben ze Indonesische salades, lokale gerechten  maar ook de Westerse gerechten zagen er goed uit. En ook kun je er een compleet ontbijt bestellen met vers brood, yogurth en allerlei lekkernijen. Ze werken samen met een bakkertje op de hoek, die iedere dag vers brood komt brengen. Smullen.

Jenny’s Cafe

Een schattig restaurantje op het einde van de heuvel. Ook hier kun je heerlijk eten en borrelen voor weinig geld.

Lake Toba
roadtrip sardinie

To Do

Je komt vooral naar Tabo Lake om te genieten van het uitzicht, het weer en de sfeer.  Er zijn niet heel veel specifieke bezienswaardigheden, maar je kunt hier meer dan genoeg ondernemen.

 • Pak een scooter en verken het eiland
 • Ga fietsen (wel behoorlijk zwaar)
 • Kajakken over het meer
 • Pak een boottour
 • Bostrekking doen met een guide
 • Wandel door de omgeving
 • Neem een duik in het meer
 • Ook leuk bezoek de markt in Parapat
Lake Toba
roadtrip sardinie

2 reacties op “Lake Toba: het grootste kratermeer van Indonesië”

 1. maria schreef:

  tis toch nie normaal op hoeveel mooie plaatsen jullie al zijn geweest ,dit ziet er idd geweldig uit .kom maar op met de foto’s en verhalen !!!

 2. Daisy schreef:

  Die blauwe foto van het meer! Wauw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *