Kri Island : één van de bekenste eilanden van Raja Ampat

Kri Island is een van de meest populaire eilanden van Raja Ampat. Ondanks zijn bescheiden omvang – slechts 1,6 vierkante kilometer groot met een kustlijn van 7,5 kilometer – telt het meer dan 20 homestays. Meer dan genoeg keuze dus en kun je daarom eenvoudig toevoegen aan je Raja Ampat route.

Het eiland heeft eigenlijk de naam Mansuar Kecil, wat ‘klein Mansuar’ betekent. Vernoemd naar de grote broer Mansuar, maar kreeg de naam omdat hier een resort werd gevestigd met de naam Kri. Dit resort stond ooit op het eiland Kri in Batanta, maar de eigenaren vonden het te veel werk om alles over te zetten. Dus werd het Kri Island.

Het is absoluut prachtig, maar de vele homestays op dit eiland kennen ook hun keerzijde. Veel accommodaties hebben te kampen met ongedierte, vooral ratten en kakkerlakken. Natuurlijk weten we dat dit bij het avontuurlijke leven hoort, maar het deed ons toch wat minder lekker slapen.

kri island
kri raja ampat
kri duiken

Hoe kom je op Kri Island

Vanaf Sorong neem je de veerboot naar Waisai. Dit kost ongeveer 100.000 IDR per persoon. Er gaat een veerboot in de ochtend, rond 9 uur, en één in de middag rond 14.00 uur. Vanaf Waisai kun je een pickup regelen met je homestay. Dit kost vaak 700.000 IDR per boot, ongeveer 40 euro.

Wat kun je doen op Kri Island

Ook op Kri Island bestaan de meeste bezienswaardigheden uit duiken en snorkelen, maar doordat Kri Island wat vlakker is, kun je ook wat andere plekken bezoeken.

Duiken

Er zijn wat homestays met een eigen duikcentrum, maar wij hebben hier wat wisselende verhalen over gelezen (en gehoord van mensen daar) vooral over het apparatuur. Dat is natuurlijk wel per homestay verschillend, maar het is dan prettig als je weet waar je op moet letten. Enige ervaring is dus wel belangrijk. Een alternatieve goede optie is Soul Scuba Divers. Dit is een PADI-gecertificeerd duikcentrum. Wees er wel snel bij, want deze duikschool is erg populair. Ook is het belangrijk om te weten dat je hier niet kunt duiken, als je homestay ook duikactiviteiten aanbiedt.

De meest bekende duikspots rond Kri Island zijn: Cape Kri, Blue Magic, Mike’s Point, Yenbuba Jetty, Friwenbonda en Sorido Wall. Ben je niet zo van het duiken en de ander wel, dan zijn er vaak ook opties dat de één meegaat om te snorkelen.

Snorkelen

Snorkelen kan rondom Kri Eiland eigenlijk overal. Het koraal is echt prachtig. Wel moet je oppassen dat je niet te ver op zee gaat, want de stromingen in Raja Ampat kunnen erg sterk zijn. Wil je echt de ultieme snorkelplek bij Kri Island bewonderen, dan moet je tussen Kri en Rasiwor gaan snorkelen. Het onderwaterleven is hier echt fantastisch!

kri island
duiken kri island
kri duiken

Huur een Kayak

Wil je meer zien van het eiland, dan is een kayak huren een super leuk idee. Bij het duikcentrum Soul Scuba Divers kun je een kayak huren vanaf 300.000 IDR. Tip! Ga met de kayak op pad tijdens zonsondergang voor een spectaculaire ervaring.

kri island

Bezoek Yenbuba Village

Yenbuba Village is een charmant dorpje dat zeker een bezoek waard is. Je kunt hier kennismaken met de lokale cultuur en genieten van de gastvrijheid van de bewoners.

kri
kri raja ampat

Maak een wandeling

Bij eb is het mogelijk om de zandbanken over te steken naar Ransiwor en Mansuar. Het is een leuke wandeling waar je gegarandeerd veel krabbetjes en mijn favoriet de hermietkreeft tegenkomt. Zorg ervoor dat je weet wanneer het tij terugkeert als je van plan bent om terug te lopen. Mocht je vast komen te zitten, dan kun je in Yenbuba iemand vinden die je tegen betaling met een boot terug naar je homestay kan brengen.

kri
kri raja ampat

Lekker niksen

Lieve mensen, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar je bent nog steeds op vakantie en het mooie aan Raja Ampat is dat je al het moois voor je deur hebt liggen. Dus plan ook zeker een dagje bij je homestay of resort. Pak een boek, ga lekker bakken, maak een strandwandeling en ga snorkelen bij het huisrif. Geloof ons, dit waren enkele van onze favoriete dagen.

kri raja

Viewpoint Kri Island

Er is ook een viewpoint op Kri Island. Helaas kregen wij die niet gevonden, maar het schijnt dat je er moet komen als je maps.me gebruikt. Ik heb foto’s van het viewpoint gezien en die zijn toch wel spectaculair.

De leukste homestays van Kri Island

Alle homestays van Kri Island vind je op stayrajaampat.com en een aantal zijn ook aanwezig op booking.com. Het is mogelijk om ter plekke nog accommodaties te regelen, maar de populaire homestays zijn dan vaak al bezet. Homestays zijn vaak erg eenvoudig en bestaan meestal uit een simpel bamboehutje met een bed en klamboe. De badkamer is bijna altijd gezamenlijk, maar bij de meeste is er tegenwoordig wel een westers toilet aanwezig. Accommodatie is altijd volpension. Dat betekent dat je ontbijt, lunch en avondeten + koffie en thee inbegrepen zijn.

Turtle Dive Homestay is toch wel de homestay van het eiland.

Wij sliepen zelf bij Junior Homestay, maar vonden dit erg tegenvallen.

kri raja

Winkeltjes, elektriciteit en wifi op Kri Island

Op het eiland zijn er geen winkels, dus wil je wat anders te snacken of te drinken hebben, dan is het slim om van tevoren wat mee te brengen.

Overdag is er vaak geen elektriciteit. In de avond gaat de elektra een paar uurtjes aan. Het is daarom slim om een powerbank mee te nemen.

Door het buureiland Mansuar is er behoorlijk goed bereik op het eiland Kri. Op de meeste plekken heb je een redelijk stabiele 3G-verbinding. Een lokaal simkaartje is dan dus best handig. Wij raden Telkomsel aan, dit netwerk heeft vaak het beste bereik.

Sommige homestays bieden ook wifi aan, maar deze werkt vaak slecht of niet. Wil je af en toe een update naar het thuisfront versturen, dan is een lokale simkaart best handig.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *