Jellyfish Lake: een absolute must-visit van de Togian Islands

Jellyfish Lake: een absolute must-visit van de Togian Islands

Als ik echt iets haat aan zwemmen in de Noordzee, dan zijn het wel KWALLEN. Doodsbang ben ik voor deze glibberige monsters van de zee. Toch sprong ik in Sulawesi in een meer vol met duizenden kwallen. Er bestaat namelijk een uniek meer in de Togean Islands , Jellyfish Lake, vol met kwallen die niet meer kunnen steken. Glibberig en opdringerig blijven ze nog steeds, maar het is absoluut één van de meest magische dingen die ik ooit heb gedaan. Vergeet yoga…. een uurtje onder water staren naar kwallen die heel langzaam en sierlijk voorbij zwemmen is absoluut next level meditatie.

jellyfish lake
jellyfish lake

Badass van de zee

Stiekem vinden we kwallen allemaal nare beesten. Kwallen aka de wespen van de zee. Irritant, pijnlijk en altijd op plekken waar je ze niet wil hebben. Maar eigenlijk zijn kwallen mega badass. Wist je bijvoorbeeld dat er kwallen bestaan die onsterfelijk zijn. De Turritopsis dohrnii om precies te zijn kan nadat hij volledig is ontwikkeld weer terug naar de eerste stadium van zijn ontwikkeling. Ja inderdaad… probeer dat maar eens na te doen. Daarnaast bestaan kwallen voor 95% uit water. Ze hebben geen hart, zenuwstelsel, ademhalingsstelsel en zelfs geen hersenen en toch zijn kwallen al meer dan 500 miljoen jaar oud. Holy crap! Dat maakt de kwal één van de meest succesvolle zeedieren ter wereld. En hoe irritant ze soms ook kunnen zijn, kwallen eigenlijk gewoon ongelooflijk mooi.

jellyfish lake

#Hoedan?

Tijdens ons bezoekje aan Jellyfish Lake op de Togian Islands is mij verteld dat dit meer ooit onderdeel was van de zee. Door een vulkaanuitbarsting of een aardverschuiving werd een deel van zee afgesloten en ontstond er een zoutwatermeer. De kwallen hadden geen natuurlijke vijand meer en hierdoor waren de giftige tentakels niet meer nodig. Hoewel ze de tentakels nog wel hebben, zijn de tentakels de afgelopen duizenden jaren zo verzwakt dat aanraking geen pijn meer doet. Een duik in het meer is vooral erg bijzonder en dus compleet pijnloos.

jellyfish lake
jellyfish lake

Jellyfish Lake trip boeken

Een bezoek aan Jellyfish Lake is vaak onderdeel van een dagtrip waarbij je meerdere plekken bezoekt. Wij boekten deze trip bij Poki Poki. Bij de meeste accommodaties bieden ze verschillende boottrips aan waarbij je betaalt per boot. Hoe meer mensen er dus mee gaan, hoe goedkoper de trip. Volgens mij hebben wij in totaal ongeveer 50-60 euro voor een boot moeten betalen, waar we met 4 mensen in konden. Dus ongeveer 15 euro p.p. Lunch zit vaak bij je accommodatie inbegrepen, dus hier hoef je niet meer extra voor te betalen. Tijdens onze dagtrip hebben we niet alleen met duizenden kwallen mogen zwemmen, maar ook een geweldige lunch gehad op Karina beach en verschillende dolfijnen gespot.

jellyfish lake
jellyfish lake

Tip! Ga je eilandhoppen? Bespaar geld en tijd door je te laten droppen bij je nieuwe accommodatie tijdens je dagtrip.

Op de Togian Islands hebben wij op verschillende eilanden overnacht. De eilanden kunnen echter behoorlijk uit elkaar liggen. Wanneer je na de volgende bestemming wilt, zul je daarom een boottaxi moeten boeken. Maar wat je ook kan doen, is een dagtrip boeken en vragen of ze je op je nieuwe locatie willen droppen. Wij moesten van Poki Poki naar Karidiri wat normaal gesproken een boottrip is van ongeveer 2 uur. Het resort zat echter niet ver van het meer af, dus werden we op de terugweg meteen bij Karidiri afgezet. Zo hebben we behoorlijk wat geld en tijd kunnen besparen.

Verder reizen naar

Bekijk alle artikelen over
Bekijk alle artikelen over

Reizen naar het mooie Indonesië

Wij zijn fan! Wat is Indonesië mooi. Dit land heeft alles: strand, avontuur, wildlife, geweldig eten en natuur. Bezoek het hippe eiland Bali of ontdek het ongerepte Sulawesi. Met meer dan 15.000 eilanden is Indonesië een perfect land voor alle type reizigers.

@foedsie

Benieuwd waar we nu zijn? Volg ons op instagram. Vinden we leuk!

Booking Deals voor Bali

Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *