Visum regelen voor je reis naar Indonesië

Binnenkort naar Indonesië? Dan is het handig om te weten welk visum je nodig hebt. Afhankelijk van je reisplan en de duur van je verblijf zijn er verschillende visumopties voor Indonesië beschikbaar.

Heb ik een visum nodig voor Indonesië?

Ja, een visum is vereist voor Indonesië, behalve voor mensen uit enkele Aziatische landen zoals Brunei, Filipijnen, Cambodja, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand en Timor. Verblijf je minder dan 30 dagen? Dan kun je eenvoudig een Visum bij Aankomst (VOA) krijgen voor 500.000 Indonesische roepies (ongeveer €29 of $33). Voor een langer verblijf zijn er verschillende opties.

Vereisten voor een visum in Indonesië:

 • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
 • Hoewel het zelden gevraagd wordt, is het handig om een pasfoto bij je te hebben.
 • Een bevestiging van je in- en uitreis of doorgaande vlucht.

De verschillende visa voor Indonesië

Visa on Arrival Indonesië

De standaardoptie is het Visa on Arrival (VOA) in Indonesië. Bij aankomst koop je dit gemakkelijk aan een loket. Na aanschaf ontvang je bij de douane een stempel in je paspoort waarmee je 30 dagen in Indonesië mag verblijven.

60 dagen visum Indonesië

Voor 2019 was het nog mogelijk om vooraf al een 60 dagen visum in Indonesië te regelen via de ambassade in Den Haag. Helaas is deze optie niet meer mogelijk, maar je kunt wel je 30 dagen visum (VOA) eenvoudig eenmalig verlengen wanneer je in Indonesië bent.
Dit kun je zelf regelen als je in Indonesië bent. Dit betekent wel dat je 3 keer naar het immigratiekantoor moet en het in totaal best een tijd in beslag kan nemen. Je moet 1 keer naar het immigratiekantoor om je paspoort af te geven, 1 keer voor vingerafdrukken en 1 keer om je paspoort op te halen. Wij besloten daarom om ons visum te verlengen via een lokaal visumkantoor. Dat kost dan 10 euro extra, maar je hoeft dan alleen nog maar 1 keer naar het immigratiekantoor. Daarnaast was het proces bij ons op Lombok binnen 3 dagen geregeld.
Wil je je visum regelen terwijl je in Lombok bent, dan is dit the place to be:

6 maanden visum Indonesië (B211A visum)

Voor toeristen is een visum voor 180 dagen mogelijk. Je krijgt eerst een visum voor 60 dagen en dit kun je 2 keer met 60 dagen verlengen, wat neerkomt op 180 dagen ofwel een half jaar. Dit visum is echter alleen voor single entry, je kunt dus niet het land in- en uitreizen met dit visum.
Voor aanvragen kun je terecht op de website: evisa.imigrasi.go.id. Het is een beetje een puzzelwerk en onduidelijk wat nu precies de stappen zijn. Mocht je geïnteresseerd zijn om dit visum te regelen, dan is het verstandig om hier een visum kantoor voor in te schakelen.
Het is ook mogelijk om dit visum vooraf al in Nederland bij de Ambassade in Den Haag te regelen. Lees hier meer: indonesia.nl

Dit zijn de stappen:

 1. Vul het online visumaanvraagformulier in.
 2. Verzamel alle benodigde documenten voor je aanvraag. Je vindt de lijst met documenten die je nodig hebt wanneer je het online formulier invult.
 3. Maak een afspraak met de Ambassade.
 4. Lever je documenten in tijdens je afspraak en betaal het visumtarief.
 5. Haal je visum op minstens 5 werkdagen nadat je je visumaanvraag hebt ingediend.

Visatarief voor toeristenvisum: 110 euro (deze betaal je bij de Ambassade)

Verlengingskosten: Rp 2.000.000 (118 euro) per verlenging bij de lokale immigratiekantoren in Indonesië

Een 6 maanden visum voor Indonesië kost in totaal ongeveer 350 euro.
Het visum moet binnen 90 dagen na de uitgiftedatum worden gebruikt om Indonesië binnen te komen, anders vervalt het en kan het niet meer worden gebruikt. Zoals hierboven vermeld, is elk Toeristenvisum een eenmalig visum, wat betekent dat ze verlopen zodra je het land verlaat.

Voor de aanvraag van visum zijn de volgende eisen verplicht:

 1. B211A Reisdocumenten met de volgende voorwaarden:
  • Een paspoort dat minimaal 12 maanden geldig is voor een visumaanvraag voor een eenmalige binnenkomst met een geldigheidsperiode van 180 dagen
  • Een paspoort dat minimaal zes maanden geldig is voor een visumaanvraag voor een eenmalige binnenkomst met een geldigheidsperiode van 60 dagen
  • Een wettelijk reisdocument dat minimaal 12 maanden geldig is voor een staatloos persoon
 2. Een garantiebrief van de sponsor (behalve voor toeristische doeleinden) of bewijs van immigratiegarantiestorting voor een buitenlandse investeerder
 3. Een bewijs van kosten van levensonderhoud voor de aanvrager en/of hun familie tijdens het verblijf in het Indonesische grondgebied van minstens 2.000 USD of equivalent
 4. Een retourticket of doorreisticket om de reis voort te zetten naar een ander land, behalve voor bemanningsleden van transportmiddelen die een tussenstop maken om aan boord te gaan en de reis naar een ander land voort te zetten
 5. Twee exemplaren van gekleurde foto’s met een formaat van 4 cm x 6 cm
Indonesië visum

Visa Run

Een andere optie om langer in Indonesië te blijven is door middel van een visa run. Je vliegt dan bijvoorbeeld voor een dag naar een ander land en hebt dan weer recht op een VOA van 30 dagen, welke je weer kan verlengen met 30 dagen.
Uiteindelijk zal het qua kosten niet heel veel uitmaken. Als je dus zeker weet dat je langer dan 60 dagen wil blijven, dan is een B211A handiger omdat het minder tijd kost.
Wij zijn 4 maanden in Lombok gebleven met daartussen een visarun. In totaal heeft dit het volgende gekost:

 • 2x VOA: 500.000 roepies
 • 2x Verlenging van 1.100.000 roepies via een visakantoor
 • 1x Visarun naar Kuala Lumpur: 800.000 roepies

In totaal heeft ons visum voor 4 maanden, inclusief de visa run in Indonesië, 4.000.000 roepies gekost. Dit komt neer op 235 euro.
Hadden we gekozen voor een B211A en de verlenging gedaan via een visakantoor, dan waren we het volgende kwijt geweest:

 • 110 euro voor de eerste 60 dagen
 • 3.000.000 roepies (175 euro) voor de volgende 60 dagen

In totaal had de B211A voor 120 dagen 285 euro gekost. Dit is iets meer, maar kost wel veel minder tijd.

Indonesië visum

Wat kost een visum voor Indonesië

De kosten voor je visum in Indonesië zijn afhankelijk van hoe lang je wil blijven en hoe je het visum wil regelen. Hier zijn de kosten op een rij:

Kosten VOA Indonesië 30 dagen

 • 500.000 roepies / 30 euro (bij aankomst, bij voorkeur contant)
 • 70 euro als je het vooraf wil regelen bij een visumkantoor in Nederland

Kosten 60 dagen Visum Indonesië

 • 500.000 roepies voor je VOA + 500k voor de verlenging (zelf regelen)
 • 500.000 roepies voor je VOA + 1.100.000 roepies voor de verlenging via een visumkantoor in Indonesië

Kosten 180 dagen visum Indonesië

 • Voor de eerste 60 dagen betaal je 110 euro
 • Voor de verlenging betaal je per 60 dagen 118 euro
 • Als je een half jaar in Indonesië blijft, kost het in totaal ongeveer 350 euro

B211A voor 6 maanden via een visakantoor: 3.000.000 roepies (175 euro per verlenging)

Wat gebeurt er bij een overstay in Indonesië

Wat gebeurt er als je langer in Indonesië blijft dan je visum toestaat? De boete bedraagt ongeveer 1.000.000 roepies per dag voor een overstay. Bij een overstay van 60 dagen wordt dit zelfs als een overtreding beschouwd. Naast een inreisverbod loop je het risico op een gevangenisstraf als de boete niet betaald wordt. Wij raden een overstay nooit aan.

Voor de meest recente en specifieke informatie over visumregelingen in Indonesië is het raadzaam de relevante autoriteiten te raadplegen: kemlu.go.id/thehague/lc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *