10 X favoriete Indonesische gerechten
Selamat Makan! Het meest gehoorde zinnetje in Indonesië, want eten en koken kunnen ze wel. Met een Indonesische moeder ben ik opgegroeid met de Indonesische keuken. (Ja, ik ben een geluksbal). Als ik vroeger bij mijn oma bleef logeren, was ze om 7 uur ‘s ochtends al druk aan het koken voor de hele familie. De hele keuken rook naar knoflook, trassi en pittige kruiden. Weegschalen en maatbekers waren overbodig. Alles ging op gevoel. Fantastisch om te zien en nog beter om te eten.
Hoewel Nederland absoluut mijn thuis is, voelde Indonesië voor mij ook erg vertrouwd. Overal op straat herkende ik veel dingen uit mijn eigen jeugd. Liedjes die werden gezongen, woorden, schreeuwende indonesische vrouwtjes (heel herkenbaar ;p) en natuurlijk het eten. Ontzettend gaaf om te zien dat cultuur zoveel jaren later en zoveel kilometers ver gewoon zijn meegereisd.
Oh en wist je dat rijsttafel, gewoon rijsttafel heet in Indonesië. En dat ieder eiland een eigen keuken heeft. Zo is de Balinese keuken bijna niet vergelijken met de maaltijden in Sumatra. Mijn favoriet blijft toch wel de Javaanse keuken.
De menukaarten staan vol met lekkere gerechten. Om het je iets makkelijker te maken, heb ik mijn 10 favorieten Indonesische gerechten voor je op een rijtje gezet.
Ga je naar Indonesië dan zijn dit absoluut de gerechten die je moet proberen:
1. Soto Ayam
Gezond en ook nog eens super lekker is Soto Ayam. Een goed gevulde kippensoep wat ik al sinds ik klein ben regelmatig eet. Het komt oorspronkelijk uit Java, maar wordt bijna in het hele land gegeten. Je hebt verschillende soorten soto, maar die met kip (ayam) is toch wel het lekkerste. Naast kip is de soep gevuld met rijst, aardappelen, ei, taugé, selderij en een heleboel lekkere kruiden.
2. Gado Gado
Gado Gado is eigenlijk een soort van streetfood en ook dit gerecht vind je veel op Java. Het is een vegetarisch gerecht wat vaak koud wordt geserveerd. Het gerecht bestaat uit plakrijst, boontjes, gekookt eitje, tempe, selderij en een super lekkere pindasaus.
3. Rendang
Rendang werd een aantal jaar geleden door de CNN uitgeroepen tot het lekkerste gerecht van de wereld. In Indonesië zijn ze dan ook super trots op dit gerecht. Je vindt rendang bijna in iedere warung, maar het komt oorspronkelijk uit West Sumatra. Rendang is rundvlees wat uren wordt gestoofd en het is echt goddelijk!
4. Nasi Campur
Als je geen keuze kunt maken, kies dan altijd voor Nasi Campur. Het is namelijk een gerecht wat bestaat uit verschillende indonesische gerechtjes. Het is overal weer anders. Vaak kregen wij Nasi Campur met een eitje, tempe goreng (wat je ook altijd moet bestellen, want dit is zo lekker), rijst, rendang, kip en boontjes. Klinkt goed toch!
5. Tjendol
Oké dit is eigenlijk geen eten, maar mag niet aan mijn lijstje ontbreken. Ik hou namelijk echt van Tjendol. Wij kregen dit vroeger alleen op feestjes of als we naar de Pasar Malam gingen. Het is een drankje met javaanse suiker, kokosmelk en pandan sliertjes. Het is echt super zoet en mega lekker. Je moet wel van kokos houden en van zoet anders vind je het niks 🙂
6. Eigenlijk alles met Tempe
Staat er Tempe/Tempeh op de menukaart dan moet je dit erbij bestellen. Tempe wordt gemaakt van sojabonen en is zo lekker. Meestal kun je Tempe als bijgerecht bestellen. Dan is het vaak Tempe goreng in sambel, echt heel lekker! Maar je vindt soms ook tempe sate of tempe burgers.
7. Sate
Als je denkt Saté wat saai! Nou dan heb je het mis. Saté in Indonesië is namelijk niet te vergelijken met hoe wij saté in Nederland eten. De sateetjes zijn dunner, super goed gekruid en eet je meestal zonder saus.
8. Lemper
Super lekkere rolletjes kleefrijst met gekruide kip erin. Vooral verkrijgbaar in Java bij de straatkraampjes.
9. Spekkoek, sponscake of roti kukus
Indonesië staat niet echt bekend om haar toetjes, maar wees niet gevreesd er zoetigheid genoeg. Bijna iedereen kent spekkoek wel. Maar heb je ooit wel eens indonesische pandan sponscake of roti kukus geprobeerd. Vaak gewoon op straat te bestellen. Kom je een kraampje tegen met roti kukus of spekkoek dan moet je zeker een plakje proberen.
10. Pisang Goreng
Een gebakken banaan krijgen we meestal bij de Chinees met wat poedersuiker erbij. Geloof me, dit echt niet te vergelijken met de echte Pisang Goreng. Ben je in Indonesië, zit je lekker op het terras, bestel dan een porte pisang goreng erbij als snack. Geloof me, je krijgt geen spijt. En het mooie van alles, een heel bord pisang goreng kost je vaak een euro.