Bukit Lawang | Jungle Sumatra
Na een busrit van meer dan 4 uur, komen we aan bij de bushalte van Bukit Lawang. Bukit Lawang is compleet anders dan dat wij verwacht hadden. Het dorpje is erg groot en het is er behoorlijk druk. Helemaal in het begin heb je veel guesthouses voor weinig geld. Het is er helaas wel wat drukker en je hebt niet zo’n mooi uitzicht.
Als je wat verder loopt kom je bij het deel Riverside. Hier is het een stuk rustige en hebben de meeste hotels en guesthouses huisjes met een balkon en uitzicht op de jungle en rivier. Aan de overkant heb je ook wat guesthouses en dan zit je direct aan de jungle, dus ook de meeste kans om direct wildlife te spotten vanaf je kamer. Het is hier een stuk rustiger, maar wel erg mooi en groen.
Welcome to the jungle
Je komt natuurlijk naar Bukit Lawang voor de jungle. Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Van een trekking van een paar uur tot het wandelen in 10 dagen naar de andere kant van de jungle. De meeste kiezen echter voor een nachtje jungle, trekking van 2 dagen en terug tubben naar het dorp.
Een trekking van 2 dagen incl. eten en overnachting kost je ongeveer 90 euro. De prijzen zijn al vastgesteld, dus onderhandelen heeft weinig zin. Een trekking bevat vaak het volgende:
- Overnachting, tentje met een dun matrasje (boek bij een goede organisatie voor meer dan alleen een doek op de grond, zoals wij helaas hadden)
- 1x ontbijt, 2x lunch en 1x diner en fruit en water tussendoor
Je kan de trekking op je sneakers doen, maar goede wandelschoenen zijn wel erg fijn omdat je meer grip hebt en sommige stukken behoorlijk steil zijn. Neem daarnaast volgende kleren mee, want je zweet je een ongeluk en kleren worden niet meer droog in de jungle. Trek een lange sportbroek of wandelbroek aan voor de muggen en eventueel takken die tegen je benen aankomen bij het lopen. Neem genoeg water mee. Ze adviseren 1 fles, maar gelukkig hadden we ieder 2 grote flessen meegenomen. Niet dat er geen water is, maar het water wat je vervolgens krijgt is drinkbaar maar niet bepaald lekker. Ze koken het water van de rivier, maar hierdoor proef je heel goed het vuur. Een soort van barbecue water. Je moet er van houden.
Boek je tour bij: http://orangutanexperience.com/ (Tip van Travelsecrets)
Dag 1
Nog voordat we de jungle inlopen komen we al een groep thomas leaf monkey tegen. Dit belooft een bijzondere trip te worden. We zijn in totaal met zijn viertjes. Een frans stel gaat met ons mee en dit wordt voor hun de tweede keer dat ze jungle trek boeken. Ze hebben namelijk al een trekking gedaan van 4 dagen. Hebben wij weer. Het stel is razend snel en vliegt door de jungle. Ondanks dat we behoorlijk fit zijn, hebben we er beide soms moeite mee om ze bij te houden.
We rennen en klimmen door de jungle. Binnen 10 minuten ben ik zeik en nat en helemaal kapot. Man wat is dit heftig. 1,5 uur en een flinke klim later, houden we een korte pauze. Je zou bijna vergeten dat je op zoek bent naar de Orang Oetan. Je bent meer bezig met bikkelen en overleven ;p Oké een beetje overdreven, maar zwaar is het zeker.
Wat een geluksbal ben ik zeg
Dan na ongeveer 2 uur zien we 2 prachtige Orang Oetans zich verplaatsen hoog in de toppen van de bomen. Wow…… ik ben er stil van. Opperst geconcentreerd probeer ik geen seconde te missen van dit spektakel. Wat is dit bijzonder. 1 van de 2 komt ons even inspecteren. Hij of zij beweegt zich elegant naar beneden en blijft op een afstandje naar ons kijken. Wat een ongelooflijke gelukzak ben ik om hier te mogen zijn en dit te ervaren.
Lunchen in de jungle
We besluiten na deze ervaring wat te eten. Onze gids tovert heerlijk vers fruit uit zijn rugzak en dient het geheel op alsof we ons in een sterrenrestaurant bevinden. Gezellig met zijn allen op de grond van de jungle en grote makaak op de loer eten we ons buikje rond met ananas, meloen en passievrucht. Nadat we ons compleet vol hadden gegeten aan al het fruit, krijgen we na een uur onze echte lunch. Tja… wist ik veel dat onze gids een compleet buffet mee had in zijn rugzak. Ook hier tovert hij weer fantastische nasi goreng met een eitje en wat kroepoek tevoorschijn. Aan goed eten komen we zeker niet te kort.
We wandelen een stuk naar beneden wanneer de gids achter ons begint te roepen. Blijkbaar hangt er een Orang Oetan op ooghoogte langs ons en zijn we er zo voorbij gelopen. Je zou denken dat je deze reuzen eenvoudig zou spotten, maar ze zijn stil en bewegen zich sierlijk en bijna geruisloos.
We spotten ongeveer 5 Orang Oetans. Gelukkig heeft Mina (de meest beruchte en redelijk agressieve Orang Utan) ons gemist. Doordat ze Mina vaak eten hebben gegeven, weet ze heel goed hoe ze nu aan eten moet komen en bij wie ze moet zijn. Helaas doet ze dit niet altijd even vriendelijk en heeft ze al verschillende gidsen gebeten. Wat vreemd is voor een Orang oetan omdat het ontzettend vriendelijke wezens zijn.
Ja hoor, hoe mooi wil je het hebben
Net voordat we ons kamp bereiken horen we hoog in de toppen van de bomen gerommel. Ja hoor…… het is niet geloven. Na al het moois vandaag, zien we ook nog eens witte gibbons. Gibbons blijven vaak hoog in de bomen waardoor ze moeilijk te spotten zijn. Na een tijdje verdwijnen en lopen wij verder richting kamp.
Wandelschoenen uit en ontspannen
Na ongeveer 6 tot 7 uur wandelen kunnen we dan eindelijk onze wandelschoenen uittrekken en een duik nemen bij een waterval. En het zou de jungle niet zijn als er ook niet even tropisch regenbuitje overkomt. Natuurlijk hebben de makaken al lang gespot dat we het kamp hebben bereikt en staan rustig op een afstandje te kijken of ze hier wat lekkers kunnen vinden. Overal zijn mensen druk aan het koken en het ruikt heerlijk. Als het donker wordt, krijgen we ons diner opgediend. Een Indische rijsttafel met allerlei lekkers en veeeeeeeelllllll. Het eten was FANTASTISCH.
“Ik maak snel Leroy wakker, anders gelooft hij mij NOOIT!”
We spelen wat spelletjes en duiken dan vroeg ons “bed” (yogamatje) in. Ondanks dat we de grond voelen, vallen we als een blok beton in slaap. ’s Nachts word ik wakker wanneer iedereen ligt te slapen. In de verte hoor ik een luid gebrul. Het is een mannetjes Orang Oetan die aan het roepen is. Ik maak ook snel Leroy wakker (anders gelooft hij mij NOOIT!) en ook hij hoort de luide kreet van de Orang Oetan. Zo bijzonder.
Dag 2
We mogen kiezen nog een trekking of meteen tubben. Wij als die hards besluiten nog een stuk te wandelen, alsof gistere nog niet zwaar genoeg was. We worden al gewaarschuwd door het Franse stel dat dit stuk nog een stuk zwaarder is. En we hadden naar ze moeten luisteren. Vallend, klimmend en hangend aan taken beklimmen we een berg en glijden we bijna naar beneden. Zelfs de gids lijkt het soms moeilijk te hebben. Maar na 4 uurtjes (helaas geen apen meer) bereiken we de rivier. Na een korte duik en opnieuw een heerlijke lunch, klimmen we in onze band en gaan we over het water terug naar het dorp.
Het was een geweldige ervaring die wij nooit meer gaan vergeten. Zelfs het slapen op de grond, plassen in het pikkedonker ergens in de jungle en de liters zweet waren het allemaal dubbel en dwars waard.
Accommodatie in Bukit Lawang
Je hebt meer dan genoeg keuze om te verblijven in Bukit Lawang. Je hoeft van te voren niet perse iets te boeken, maar dit kan wel fijn zijn. Een aantal accommodaties die wij kunnen aanbevelen zijn:
On The Rocks / prijs +/- 20 euro
Een hele klim om er te komen, maar zeker de moeite waard. On the Rocks ligt aan de overkant, helemaal aan het einde van de straat. Het ligt helemaal bovenin pal tegen de jungle. Je hebt de keuze uit verschillende huisjes, die allemaal een balkon hebben met een prachtig uitzicht en een heerlijke hangmat. De perfecte plek om even bij te komen na een jungle trekking. Ook kun je er heerlijk eten. Een prachtige locatie met fijne, schone kamers. Enige nadeel is de klim er naar toe. Ook is er s avonds vrij weinig te doen.
Junia’s Guesthouse
Hier hebben we alleen wat gegeten, maar de plek zag er heerlijk uit. Ook hier hebben de huisjes een balkon.
Riverside / +/- 10 euro per nacht
Vrienden van ons zaten hier en waren hier erg tevreden over. Het ia redelijk basis, maar schoon en op een perfecte locatie.
Terimakasi Guesthouse / +/- 6 euro per nacht
Hier verbleven we de eerste nacht. De kamer viel erg tegen. Je hebt namelijk geen westers toilet of een normale douche. Maar voor 6 euro mag je ook niet klagen. Geef je hier niet zoveel om, dan is dit een erge leuke plek. De mannen van dit guesthouses zijn namelijk allemaal ontzettend vriendelijk en muzikaal. Zo is het ieder avond een feestje in de reggae bar waar ze met zijn allen jammen.
Vervoer naar Bukit Lawang
Er zijn verschillende manieren om in Bukit Lawang te komen. De makkelijkste manier is met een privé auto, maar dit ook meteen de meest dure optie. Een tweede optie is met een shared taxi of toeristenbus. De laatste en meteen de goedkoopste optie met het openbaar vervoer. Alle opties doen er ongeveer 4 uur over.
Met een Privé auto naar Bukit Lawang
Zowel op het vliegveld als online kun je een auto regelen. Heb je al guesthouse geboekt dan kan het vaal voor een vriendelijke prijs. Gemiddeld kost een ritje tussen de 40 en 60 euro. Afhankelijk met hoeveel man je bent valt de prijs nog relatief mee. Met Uber of Grabb naar Bukit Lawang gaat helaas niet. Ook al bieden ze dit aan.
Met het openbaar vervoer naar Bukit Lawang
Eigenlijk gaat dit net zo makkelijk alleen moet je een keer overstappen in Banij. Van het vliegveld naar Banji kost je 40000 roepies (ongeveer 2,50 euro). Als je tegen de buschauffeur zegt dat je naar Bukit Lawang moet zetten ze je ze vaak direct op de juiste plek af. Staan er geen busjes klaar op de plek waar je uitstapt vraag dan aan een gojek of je naar de bushalte willen brengen (ongeveer 5000 roepies dus 30 cent). Vanuit Banjin gaat er een bus naar Bukit Lawang. Locals betalen ongeveer 10000 roepies, maar bij toeristen vragen ze al snel 150.000. Dit is natuurlijk belachelijk. 50.000 max. Maar het liefst natuurlijk minder. In totaal ben je maar 6 euro kwijt.
TIPS voor Bukit Lawang
- Neem goede schoenen mee voor de trekking
- Zorg voor voldoende water
- Neem een extra setje kleding mee
- Boek een tour bij een goede organisatie, zodat je zeker weten dat ze respect hebben voor de dieren, maar ook dat je een goede slaapplek hebt
- Bukit Lawang is prima met het openbaar vervoer te doen
- Sigrid van Travelsercrets is groot fan van Sumatra en heeft talloze tips op haar blog staan. Wij hebben hier ontzettend veel aan gehad. Ga naar haar blog voor alle tips over Sumatra.
Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Bukit Lawang?
Wat zijn nou dé plekken om te verblijven in Bukit Lawang? Hieronder de tips van Foedsie.
Eén reactie op “Bukit Lawang | Jungle Sumatra”
wat een avonturen maken jullie toch mee ,herineringen voor het leven .