Sorong: het startpunt van je Raja Ampat reis

Sorong: het startpunt van je Raja Ampat reis

Sorong is de grootste stad van de provincie Zuidwest-Papua en staat vooral bekend als de toegangspoort tot het beroemde Raja Ampat. Voor de meeste bezoekers is het meer een verplichte stop, want Sorong zelf is niet de meest aantrekkelijke stad om te bezoeken. Met ongeveer 50.000 inwoners is het een van de grotere steden van Papua, maar nog steeds relatief klein. De stad groeit de afgelopen jaren enorm, omdat het het logistieke centrum is van de olie- en gasindustrie.

De kans is groot dat je een dag in deze stad moet doorbrengen tijdens je Raja Ampat route vanwege de veerboot die slechts twee keer per dag vertrekt. Dat betekent echter niet dat je dag verloren is. Hier zijn een aantal leuke tips om het meeste uit je dag in Sorong te halen.

market indonesia

Bezoek het kleine Sorong Doom

Op 15 minuten varen met een lokale boottaxi vind je het kleine eiland Doom. Dit eiland speelde een belangrijke rol tijdens de Nederlandse bezetting. In 1906 vestigden de Nederlanders hier een koloniaal post, wat het eiland tot een administratief centrum maakte met kantoren, een gevangenis en een recreatiegebouw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bezet door de Japanners. Na de oorlog en de overdracht van Papua aan Indonesië in 1965, verhuisde de stad Sorong naar het vasteland.

Het eiland heeft een rijke geschiedenis en is daarom bijzonder om te bezoeken. Daarnaast heerst er een andere sfeer dan het drukke en chaotische hoofdstad. Het is heuvelachtig, groen en de lokale huisjes aan het water maken het een unieke bestemming. De mensen zijn erg gastvrij en maken graag een praatje met je. Je kunt ongeveer 1-2 uur besteden aan een rondje wandelen over het eiland. Een aanrader als je wat tijd over hebt.

Het beste kun je met een taxi naar de haven gaan. Vanaf hier kun je eenvoudig een bootje huren. Wij betaalden ongeveer 15k per rit voor twee personen.

sorong
sorong
sorong
sorong

Ratna Pagoda

Een andere unieke bezienswaardigheid in Sorong is de Ratna Pagoda. Dit is een mooie boeddhistische pagoda midden in de stad. De pagode biedt een adembenemend uitzicht, vooral bij zonsondergang, wanneer de stad en de natuur in gouden tinten worden gehuld.

Bezoek een lokale markt

Een bezoek aan een lokale markt is altijd een goed idee. Het biedt een unieke kans om de levendige cultuur en het dagelijks leven van de stad te ervaren. De grootste markt van Sorong is Pasar Jembatan Puri. De markt ligt in het hart van Sorong en is gemakkelijk bereikbaar voor bezoekers die in de stad verblijven.

market indonesia

Vervoer in Sorong

Je hebt in Sorong twee manieren om je eenvoudig te vervoeren. Grab, de Indonesische Uber, is de makkelijkste optie. Download de app voor vertrek en koop een Telekomsel simkaartje bij aankomst, zodat je je nooit zorgen hoeft te maken over vervoer in Sorong.

Wil je liever geen gebruik maken van internet tijdens je reis of ben je geen voorstander van Grab, dan kun je ook gebruik maken van een angkot. Dit is het lokale openbaar vervoer. Het zijn kleine gekleurde minibusjes die als gedeelde taxi’s functioneren. Ze rijden geen vaste route, dus je zegt gewoon waar je naartoe gaat. Voor een enkele rit betaal je slechts 5.000 IDR.

ankot indonesia

Vliegen naar Sorong

Je kunt Sorong op verschillende manieren bereiken, maar de makkelijkste en goedkoopste vluchten gaan via Jakarta, Makassar en Bali. De vlucht van Bali gaat één keer per week ’s nachts en dan vlieg je met Garuda. Mocht je de kans hebben, dan raden we je aan om deze vlucht te nemen. Wij bespaarden hiermee bijna 100 euro per vlucht. Garuda is een van de beste maatschappijen ter wereld en het is een rechtstreekse vlucht. Voor een retourvlucht waren wij ongeveer 270 euro per persoon kwijt. Bekijk hier de opties >

Hotspots en eten in Sorong

Op één KFC na vind je in Sorong vooral lokale restaurants. Wij sliepen bij de Aston en vonden het eigenlijk fijn om daar te eten. De menukaart was erg simpel en vooral voor vegetariërs zijn er nauwelijks opties, maar je kunt wel lekker bij de “skybar” plaatsnemen met een leuk uitzicht over de stad.

De leukste warungs van Sorong:

  • Marina Star Restaurant Seafood
  • MAMBERAMO (LIVE) SEAFOOD
  • Mansae Hore Korean Grill Sorong cabang KAMPUNG BARU
  • Pizzeria Terrazza di Sorong

Tip! Ben je op zoek naar goede koffie? Zoek dan op Google naar Point Coffee. Je vindt Point Coffee altijd bij de Indomaret en het is echt onwijs lekker. Starbucks is er niks bij, geloof ons.

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Sorong?

Mocht je de kans hebben, dan raden we je aan om bij de Aston te overnachten. Dit is een vrij nieuw hotel en erg modern. De kamers zijn ruim, er is een zwembad en het ontbijt is uitgebreid. Verwacht echter geen goed georganiseerd westers hotel; er zijn zeker nog wat verbeterpunten, maar het is een fijn start- en eindpunt voor je reis naar Raja Ampat.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *