Tanjung Aan: kraakhelder water en witte zandstranden

Tanjung Aan is misschien wel ons favoriete strand op Lombok. We hebben dit strand ontelbare keren bezocht en krijgen er nog steeds geen genoeg van. Naast kraakhelder water en een wit zandstrand, is dit ook een geweldige plek om te surfen. Op het strand vind je verschillende warungs (lokale restaurants) waar je heerlijk kunt ontspannen op een bedje of in een zitzak. Parkeren is gratis en vaak hoef je niets te betalen voor een bedje als je iets te eten of drinken bestelt bij de ‘warung’. Deze plek mag zeker niet ontbreken aan je Lombok route!

In dit artikel

tanjung aan

Hoe Kom je bij Tanjung Aan?

Tanjung Aan ligt op slechts 10 minuten rijden van Kuta Lombok. De route ernaartoe is eenvoudig! Wij gebruiken altijd Warung Kolega als referentiepunt. Niet alleen vinden we dit een geweldige plek, maar de route ernaartoe is ook veel comfortabeler. Als je de navigatie instelt op de rechterkant van het strand, wil Google je soms via een hobbelig zandpad sturen.

Wandelen vanaf Kuta Lombok is een optie, maar het kan een behoorlijke tocht zijn, vooral bij warm weer.

Een andere optie is een taxi vanuit je accommodatie, maar dat kan in verhouding erg duur zijn. Een ritje op en neer kost al snel 200k, terwijl je voor een scooter ongeveer 60k per dag betaalt, oftewel 3,5 euro.

Tip! Download onze complete Lombok e-book →

tanjung aan

Parkeren bij Tanjung Aan

Parkeren op Tanjung Aan is nog steeds gratis, in tegenstelling tot veel andere plekken op Lombok. Je kunt je scooter parkeren bij de ‘warung’ waar je wilt eten of relaxen. Als je een bedje op het strand wilt, wordt wel verwacht dat je iets bestelt bij de ‘warung’.

Leuke Strandtenten/Warungs bij Tanjung Aan

Er zijn de laatste tijd veel nieuwe ‘warungs’ toegevoegd aan Tanjung Aan. Dit zijn vaak eenvoudige lokale strandtentjes waar je simpele maaltijden kunt bestellen en van een lekker drankje kunt genieten. Het is misschien niet luxe, maar wie maalt erom met je voeten in het zand en dat uitzicht!

Warung Kolega

Warung Kolega is onze vaste stek op Tanjung Aan om te surfen in Lombok en te ontspannen. Deze knusse ‘warung’ wordt gerund door Agus en zijn familie. Hier kun je zonder twijfel de beste surflessen in Tanjung Aan boeken. Voor ongeveer 15 euro krijg je een privéles van Agus, en die zijn echt waardevol. Ik heb al veel surflessen gevolgd en deze steekt er met kop en schouders bovenuit.

Je kunt hier ook een boot nemen om te surfen en boards huren. De boot kost 25K en het huren van een surfboard kost ongeveer 50k. Ze hebben zowel short- als longboards.

Het eten is hier ook erg goed, vooral de nasi goreng met pindasaus en de saté zijn echt een aanrader. Als je niet zo’n zin hebt in lokaal eten, moet je absoluut de yoghurt met fruit proberen. Kortom, een echte aanrader!

tanjung aan

Warung Pink Coco

Als we niet gaan surfen maar de hele dag op het strand willen liggen, kiezen we meestal voor deze plek. Er zijn hier meer opties voor ligbedjes en zitzakken. Bovendien zijn de mensen hier erg vriendelijk en is het er altijd gezellig druk.

Warung Turtle

Voor een dansje met je voeten in het zand moet je bij Warung Turtle zijn op Tanjung Aan. Hier worden regelmatig feestjes georganiseerd. Als je van dansen houdt, moet je hier zeker eens naartoe.

lombok
Lombok foto's

Surfen bij Tanjung Aan

Tanjung Aan is een van de beste surfstranden van Lombok. De surfcondities zijn hier perfect met weinig stroming, een mooie ‘channel’, prachtig water en fijne golven. Het is ideaal voor beginners die al wat ervaring hebben, gevorderden en longboarders. Het enige nadeel is dat het soms wat drukker kan zijn omdat dit strand zo geliefd is.

Als je hier wilt surfen, kun je een board huren bij verschillende ‘warungs’ en vervolgens de boot nemen naar de ‘line-up’. Sommigen peddelen hier zelf naartoe, maar geloof me, dat is verder dan je denkt.

Het huren van een surfboard kost ongeveer 50k – 75k en voor de boot betaal je 25k per keer. Veel mensen gaan met de boot heen en peddelen dan terug, dat is ook een optie.

tanjung aan

Bukit Merese

Als je toch in de buurt van Tanjung Aan bent, moet je zeker ook de klim maken naar Bukit Merese. Het is ongeveer 15 minuten rijden vanaf Kuta Lombok. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over de kustlijn van Lombok. Hier zie je pas echt hoe mooi en helder Tanjung Aan is. Met de scooter is Bukit Merese heel makkelijk te bereiken. Je betaalt 10k voor het parkeren van je scooter, maar het uitzicht zelf is gratis. Als je geluk hebt, spot je op de heuvel ook nog een paar schattige aapjes.

bukit  merese

Met zijn kristalheldere water, uitnodigende surfmogelijkheden en de levendige sfeer van de lokale ‘warungs’ biedt Tanjung Aan een veelzijdige en onvergetelijke dag aan de kust van Lombok.

Of je nu komt om te surfen, te ontspannen onder de zon, lokale lekkernijen te proeven of gewoon te genieten van het adembenemende uitzicht vanaf Bukit Merese, Tanjung Aan zal je zeker verrassen en blij maken.

Kortom, dit stukje paradijs aan de kust van Lombok is een must-visit voor iedereen die op zoek is naar een mix van ontspanning, avontuur en de ware schoonheid van dit Indonesische eiland.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *