Benang Stokel en Benang Kelambu Watervallen in Lombok bezoeken

Op nog geen uurtje cruisen vanaf Kuta Lombok vind je de watervallen Benang Stokel en Benang Kelambu. Vanuit het zonnige en soms toch droge zuiden rijd je in een uurtje een groene oase in. Lombok is misschien klein, maar biedt een onwijs diverse natuur en landschappen. Je vindt deze watervallen in het dorpje Aik Berik. De watervallen zijn prachtig en moet je zeker toevoegen aan je Lombok route.

De letterlijke vertaling van de Benang Stokel-waterval is een klomp garen. Deze naam kreeg de waterval vanwege het water dat als “kleinere” witte strengen naar beneden komt, als een soort witte garen. Het water van Benang Kelambu daarentegen stroomt als een deken naar beneden. Volgens de lokale bevolking lijkt deze waterval op een klamboe, vandaar de naam Kelambu.

Naast deze twee watervallen zijn er nog een paar kleine, verstopte watervallen, en de omgeving is echt prachtig. Deze plek in Lombok wordt zowel door buitenlandse als lokale toeristen bezocht.

In dit artikel:

Download onze complete Lombok e-book →

stokel watervallen
waterval lombok
kelambu waterval

Hoe bereik je Benang Stokel en Benang Kelambu watervallen:

Je kunt deze watervallen in Lombok op verschillende manieren bezoeken. De watervallen zijn centraal gelegen, waardoor het vanaf elke plek goed te bereiken is:

 • Kuta Lombok: 1 uur rijden
 • Mataram: 1 uur rijden
 • Tetebatu: 45 minuten rijden
 • Bangsal (Gili’s): 1,5 uur rijden

Als je eenmaal bij de watervallen bent aangekomen, moet je nog ongeveer 30 minuten wandelen om de eerste waterval te bereiken, of je kunt een stukje met de scooter gaan. De rit ernaartoe is echter vrij intens, dus als je niet zo comfortabel bent op de scooter, kun je dit stuk beter wandelen.

Verschillende manieren om de watervallen te bezoeken:

Pak de scooter en ga op eigen houtje:

De makkelijkste en goedkoopste manier om de watervallen te bezoeken is op eigen houtje. Een scooter huren kost ongeveer 3 – 6 euro per dag. Het is een mooie en leuke route om te rijden.

Boek een privé taxi:

Een andere optie is met de taxi. Je behoudt dan wel de vrijheid van eigen vervoer en hebt het comfort van de auto. Dit is wel een duurdere optie. Voor een rit naar de watervallen betaal je ongeveer 500 – 700k voor een retour, wat ongeveer 30 euro is.

Boek een tour bij je accommodatie of bij een loket:

Op straat en bij de meeste accommodaties wordt ook een tour aangeboden. Je gaat dan vaak met een groep mensen op een vaste tijd naar de watervallen. Voor deze tour betaal je ongeveer 200.000 – 300.000 per persoon. Je hebt dan iets minder vrijheid, maar wel het gemak dat alles voor je geregeld wordt. Daarnaast is het altijd gezellig om met een groep op pad te gaan.

stokel watervallen

Wat kost het om Benang Stokel en Benang Kelambu te bezoeken:

Als je eenmaal bij de waterval bent, zijn er twee opties: of je gaat naar het kleine loket en koopt daar alleen een ticket, of je gaat naar het toerismekantoor. De mensen van het park zullen je vooral sturen naar het kantoortje omdat ze graag willen dat je een tour boekt. Wij hebben hier uiteindelijk ook voor gekozen en zijn hier heel blij mee geweest. Onze tourguide nam ons ook mee naar verborgen watervallen die we anders nooit hadden ontdekt.

 • Lokale toeristen betalen 3.000 IDR entree.
 • Buitenlandse toeristen betalen 10.000 IDR.
 • Waterval tour: 75.000 – 100.000 IDR.
 • Tour via een accommodatie: 200.000 – 300.000 IDR.
stokel watervallen
stokel watervallen

Handig om te weten als je de watervallen bezoekt:

 • Je loopt tijdens de hike door water heen. Draag dus goede slippers, sandalen of schoenen die nat mogen worden.
 • Het kan wat steil en glad zijn.
 • Je mag eigen eten en drinken meenemen. Ruim natuurlijk wel je troep op!
 • Er zijn kleine shops aanwezig waar je drinken en eten kunt kopen.
 • Bij Kelambu is er zelfs een klein restaurant aanwezig.
 • Neem voldoende kleingeld mee, aangezien het niet altijd mogelijk is om te pinnen.
 • Er zijn verschillende toiletten aanwezig, maar deze zijn wel heel basic.
waterval lombok
kelambu waterval

Houd rekening met de lokale bevolking

Wij bezochten de watervallen tijdens een vakantieperiode waardoor het erg druk was bij Stokel en Kelambu. Onze gids gaf aan (wat hij heel lastig vond) dat als ik als vrouw wilde zwemmen dit het beste kon doen bij de verstopte watervallen, omdat het eigenlijk niet is toegestaan/normaal is om in mijn bikini te zwemmen bij Kelambu of Stokel. De watervallen worden ook veel bezocht door lokale mensen. Ik heb uiteindelijk besloten om gewoon lekker met kleren en al in het water te duiken bij een hidden waterfall en dat was echt heerlijk. Het was zo warm dat alles binnen 15 minuten alweer droog was.

Het was erg druk tijdens ons bezoek aan de watervallen en vond het zelf een kleine moeite om hier rekening mee te houden. Onze tourguide gaf aan dat een badpak en bikini prima kon, maar liever niet bij de drukke plekken. Wat ik hier vooral uit kon halen, is dat een bikini of badpak eigenlijk helemaal niet zo prima is als er lokale mensen bij zijn, Dus waarom zou ik het dan doen? Een kleine moeite om hier rekening mee te houden.

Neem daarom een duik bij een minder drukke waterval en draag het liefst een badpak of een shirt over je bikini. Kleine moeite om een beetje respect te tonen naar de lokale toeristen/bevolking die de watervallen ook bezoeken. En hoe knap je billen ook zijn, een stringbikini is hier gewoon echt niet oké.

waterval lombok
kelambu waterval

DOEN: boek een tour

Wij kozen voor de uitgebreide tour: Stokel, Kelambu en 2 hidden waterfalls. Samen met onze tourguide reden we met onze scooters naar het beginpunt van de watervallen. Ja, je kan dit ook lopen, maar dat vinden ze hier in Indonesië echt HEUL raar als je dat doet. We liepen direct de “jungle” in en het was veel meer off track dan dat we hadden gedacht. Onze verwachting was we gaan gewoon simpel twee watervallen bezoeken. Maar daar dacht onze gids echt anders over. We liepen dwars door de jungle, beekjes en steile padjes naar de eerste waterval. Een “kleine” verstopte waterval bijna helemaal voor onszelf.

Na de eerste waterval liepen we verder. Opnieuw dwars door al het groen heen. Wat een prachtige omgeving. Echt boek die tour, want anders mis je misschien wel het mooiste deel van de watervallen. De tweede waterval was absoluut mijn favoriet. Deze waterval is echt al heel intens en groot en het mooiste van alles: je bent helemaal alleen.

waterval lombok
kelambu waterval

Vanaf de derde waterval loop je verder naar Kelambu. Hier was het plotseling veel drukker en dat is helemaal niet zo gek, want de waterval is echt een PLAATJE! Een gigantisch gordijn van water wat sierlijk naar beneden valt.

En toen door naar Waterval Stokel. Iets minder indrukwekkend als Kelambu, maar ook een absoluut plaatje. We dachten even snel 2 watervallen te bezoeken, maar uiteindelijk werd het een hele dag rondwandelen bij de watervallen en kwamen we pas met zonsondergang weer terug in Kuta Lombok.

Een plek die ik zeker niet had willen missen. Een absolute must-visit als je een reis door Lombok maakt.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *