Kawah Ijen: alle tips voor je vulkaan beklimming

Wil je een vulkaan beklimmen in Indonesië, dan is Kawah Ijen absoluut een aanrader. In Indonesië vind je 130 actieve vulkanen, wat dit het land maakt met de meest vulkanisch actieve regio’s ter wereld. Kortom: je mag Indonesia eigenlijk gewoon niet verlaten zonder dat je een vulkaan hebt gezien. Alleen op het eiland Java vind je ongeveer 45 vulkanen, waaronder Merapi, Bromo en natuurlijk de Ijen Vulkaan. Deze vulkaan vind je in Oost-java en staat bekend om haar knalblauwe kratermeer. Naast haar unieke schoonheid staat het meer ook bekend om zijn zwavelmijnen.

Het blauwe kratermeer en Blue fire van Ijen

Het indrukwekkende turquoise meer van Mount IJen wordt veroorzaak door de hoge zuurgraad en de aanwezigheid van opgeloste metalen. Een ander uniek fenomeen wat je kunt bewonderen tijdens je Ijen vulkaanbeklimmen is het bewonderen van de Blue Bluefire. Wanneer zwaveldampen ontbranden bij hoge temperaturen ontstaan er blauwe vlammen. Deze vlammen zijn alleen in het donker te bewonderen. Ook leuk: de Kelimutu Vulkaan op Flores heeft zelfs 3 blauwe kratermeren.

De top van de vulkaan ligt op ongeveer 2799 meter wat Ijen één van de hoogte pieken op java maakt. Wil jij ook de Ijen vulkaan gaan beklimmen? Lees dan snel verder voor al onze tips.

In dit artikel

poon hill trekking

Banyuwangsi: Het startpunt van de Kawah Ijen beklimming

Ga je Mount Ijen beklimmen, dan stop je waarschijnlijk bij Banyuwangi. Wat een geweldige plaatsnaam, toch? Om hier te komen, kun je het beste de trein pakken. Dit kost misschien iets meer, maar je bespaart bijna de helft op reiskosten. Vanaf Surabaya kun je eenvoudig een trein nemen naar Banyuwangi, die er ongeveer 5 uur over doet. Ook vanaf Yogyakarta gaat er een trein, alleen duurt die iets langer. Als je op een strak budget reist, kun je altijd nog een bus nemen.

Wij zijn grote fans van Uber en Grab en hebben hier in Java erg veel gebruik van gemaakt. Helaas stoppen deze diensten bij Banyuwangi. Als je eenmaal bent aangekomen in Banyuwangi, zul je ergens een taxi moeten regelen en die weten aardige prijzen te vragen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een tour te boeken voor de Ijen Vulkaan. Je kunt zelfs een tour boeken voor zowel Bromo als Ijen en beide vulkanen beklimmen in 3 dagen tijd. Het startpunt voor deze tours is vaak in Surabaya of Malang. Bekijk hier alle hotels in Banyuwangi.

Ijen trekking boeken

Veel mensen kiezen ervoor om een Ijen trekking te combineren met een bezoek aan de Bromo, door een Bromo en Ijen tour te boeken. Je bezoekt dan beide vulkanen in 3 dagen tijd. Dit kan behoorlijk intensief zijn, omdat je dan twee keer ’s nachts vroeg moet opstaan. Maar het is ook mogelijk om de vulkanen afzonderlijk te bezoeken als je wat meer tijd hebt, en dat raden we zeker aan.

Wij kozen er uiteindelijk voor om alleen naar IJen te gaan. Achteraf gezien hebben we wel een beetje spijt, want Bromo ziet er ook fantastisch uit. Een tour boeken kan op verschillende manieren: bij je accommodatie, op straat, en ja, het is zelfs mogelijk om Ijen op eigen houtje te verkennen.

Je kunt ook van tevoren online de beklimming boeken. Bekijk hier alle opties >

poon hill trekking

Wat kost een Ijen Tour

De kosten voor een bezoek aan Kawah Ijen variëren afhankelijk van wat je kiest: ga je zelf de vulkaan beklimmen of boek je een meerdaagse tour?

Voor alleen de entree van Ijen betaal je ongeveer 100.000 tot 150.000 roepies (ongeveer 6 tot 9 euro).

Als je bijvoorbeeld de sunrise tour naar Kawah Ijen wilt boeken, moet je rekening houden met een prijs tussen de 30 en 80 euro per persoon. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren: heb je bijvoorbeeld vervoer nodig? Wordt er accommodatie voor je geregeld? Enzovoort.

Voor de combinatie van Bromo en Ijen vulkaanbeklimming moet je rekening houden met een bedrag tussen de 150 en 300 euro per persoon, afhankelijk van de kwaliteit en omvang van de trekking. Ga je met een groep of wil je liever een privétocht maken? Wat voor accommodatie? Zijn maaltijden inbegrepen? Transport? Al deze factoren hebben invloed op de kosten voor je Ijen Vulkaan Beklimming.

Kortom, de kosten voor de Ijen Vulkaan beklimming:

  • Kosten Ijen entree zonder tour: 6 – 9 euro entree
  • Kosten IJen beklimming met gids: 30 – 80 euro per persoon
  • Kosten 3-daagse tour Bromo en Ijen: 150 – 300 euro per persoon
poon hill
poon hill trekking

Sunrise, Sunset of overdag Ijen beklimmen

De meeste mensen zullen Kawah Ijen bezoeken tijdens de zonsondergang, omdat je dan het blauwe vuur nog kunt zien. Je hike begint dan om 2 uur ’s nachts. In 1,5 tot 2 uur loop je naar de top, en vervolgens moet je nog 150 meter afdalen naar het kratermeer. Hier kun je het blauwe vuur bewonderen. Voordat de zon opkomt, wandel je terug naar de top om te genieten van een prachtige zonsopgang. Het is absoluut adembenemend mooi, maar het enige nadeel van deze tour is dat het ongelooflijk druk is. Achteraf gezien had ik misschien liever een ander tijdstip gekozen.

Maar er zijn ook andere opties. Sommige mensen kiezen ervoor om een hike bij zonsondergang te doen of zelfs overdag de vulkaan te beklimmen. Toen wij rond 7 uur ’s ochtends terugliepen, kwamen er juist mensen omhoog, en stiekem vond ik dit best een goed idee. Je hebt dan nog weinig last van de hitte en de grootste massa is al verdwenen. Het enige nadeel is dat je het unieke blauwe vuur mist. Maar als dat voor jou geen must is, denk ik dat Kawah Ijen het beste kan worden bezocht in de ochtend. Het is dan een stuk rustiger en het uitzicht is echt prachtig.

Een andere optie is om juist bij zonsondergang de vulkaan te bezoeken. Dit doen relatief weinig mensen. Ook dan is de kans op het spotten van het blauwe vuur klein, maar je deelt de top van Ijen met slechts een klein groepje mensen.

ijen vulkaan
Mount Ijen
Kawah Ijen trekking

Wat je aan moet trekken en meenemen tijdens je Ijen hike

Op een hoogte van 2799 meter kan het behoorlijk fris worden, dus het is slim om je wat warmer te kleden. Draag vooral veel laagjes tijdens je Ijen beklimming. Hoewel het op de top koud kan zijn, krijg je het door het wandelen al snel warm, vooral als de zon eenmaal begint te schijnen. Laagjes zijn dus de sleutel tot comfort. Het is ook belangrijk om goede schoenen te dragen. De hike naar de top is vrij eenvoudig, maar het pad naar het kratermeer kan wat uitdagend zijn.
Het is ook handig om wat water en bijvoorbeeld een kleine snack mee te nemen, zoals een banaan of een mueslireep. Onderweg zijn er ook nog wat kleine winkeltjes waar je wat lekkers kunt halen.

ijen vulkaan
ijen vulkaan

Onze Ijen Ervaring

We hadden de tocht naar de top allebei een beetje onderschat. We zijn behoorlijk sportief en ik trek zelfs regelmatig mijn hardloopschoenen aan voor een makkelijke 10 km. Dus toen mij werd verteld dat de Ijen trekking zelfs door kinderen gedaan kon worden, dacht ik dat het een eitje zou zijn. Nou, dat was het dus niet. Dit was een heel ander verhaal. Wij, mensen uit de lage landen, zijn namelijk helemaal niet gewend aan hoogtes en steile hellingen in het pikkedonker. In het begin ging het redelijk, maar na een uur van alleen maar steil omhoog wandelen, begonnen de zweetdruppels toch wel op mijn voorhoofd te verschijnen.

ijen vulkaan

Ik had mezelf als een Eskimo aangekleed omdat iedereen mij vertelde dat het zó koud zou zijn. Maar als je gids zo snel mogelijk naar de top wil en iedereen voorbij rent, krijg je het al snel behoorlijk warm. Na een paar keer stoppen en ongeveer 2 uur wandelen, bereiken we de top en dan staat er nog een tocht naar beneden op ons te wachten.

De tocht naar de krater was mijn minst favoriete gedeelte. Wat een verschrikkelijke mensenmassa! Met honderden tegelijk probeert iedereen via een smal pad naar beneden te komen. Levensgevaarlijk en behoorlijk frustrerend. Want er zijn altijd mensen die proberen voor te dringen of niet kunnen wachten.

ijen vulkaan

Bluefire

Eenmaal beneden konden we het magische blauwe vuur bewonderen. En magisch was het zeker. Erg bijzonder en de tocht naar beneden zeker waard. Niet alleen het blauwe vuur, maar ook de mijnwerkers die daar dagelijks nog werken in de verschrikkelijke zwavelstank waren bijzonder om te zien. Terwijl wij met gasmaskers rondlopen, werken zij hier zonder enige bescherming. Vervolgens lopen zij met grote manden naar boven door de mensenmassa (wat voor ons al zonder manden lastig is). Ontzettend knap./

Mount Ijen
Kawah Ijen trekking
ijen vulkaan

Een magisch uitzicht

De zon komt langzaam achter de bergen tevoorschijn en we besluiten weer naar boven te gaan. Opnieuw langs de mensenmassa, veel wachten, en na een behoorlijke klim bereiken we de top. Omdat we om 1 uur ’s nachts zijn vertrokken, hebben we nog niets gezien van de omgeving. Maar hier staan we dan om 5 uur ’s ochtends met een prachtige zonsopgang en de meest magische omgeving. Dit is zonder twijfel het mooiste uitzicht dat ik ooit heb gezien.

Mount Ijen
Kawah Ijen trekking

Daar staan we dan op 2800 meter hoogte. Wanneer je vanaf de top in de krater kijkt, is het blauwe vuur bijna niet meer zichtbaar, maar zie je het blauwe meer in de krater. Samen met de mist en de opkomende zon is het een bijzonder gezicht. Maar het uitzicht rondom de vulkaan is misschien wel het meest indrukwekkend. Wat is dit mooi zeg. Overal zie je prachtige bergen opdoemen uit de wolken. Een geweldige ervaring.

Mount Ijen
Kawah Ijen trekking

Heb jij nog een leuke tip voor de Ijen vulkaan beklimming? Help ons en andere lezers met je tip en laat een reactie achter.

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Banyuwangi?

Eén reactie op “Kawah Ijen: alle tips voor je vulkaan beklimming”

  1. maria schreef:

    die foto’s zo gaaf ,en volgens mijn was leroy echt moe !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *