Banyuwangi, Foedsie naar de top!

Banyuwangi, Foedsie naar de top!

Ga je de Ijen Vulkaan beklimmen of via Java met de ferry naar Bali, dan kom je sowieso langs Banyuwangi. Wat een geweldige plaatsnaam. Wij kwamen we hier met name voor de Ijen trekking, maar werden erg verrast door ons verblijf Bangsri Breeze en de prachtige omgeving eromheen. Het centrum van Banyuwangi zelf is er één die je het liefst overslaat. De stad is erg vies en heeft helaas weinig te bieden. Wil je toch iets meer zien van Banyuwangi ga dan naar Bangsri Breeze. Een prachtig resort in een mooie groene omgeving.

20170722_055302

20170722_061331

Hoe kom je naar Banyuwangsi

In Java kun je altijd het beste de trein pakken. Dit kost je misschien iets meer, maar je bent bijna de helft minder kwijt aan reizen.  Vanaf Surabaya kun je eenvoudig een trein pakken naar Banyuwangi die er ongeveer 5 uur over doet. Ook vanaf Yogyakarta gaat een trein, alleen doet die er iets langer over. Reis je op een strak budget, dan kun je ook altijd nog een bus pakken.

Wij zijn groot fan van Uber en Grab en hebben hier in Java erg veel gebruik van gemaakt. Helaas stopte dit bij Banyuwangi. Als je eenmaal bent aangekomen op Banyuwangi zul je ergens een taxi moeten regelen en die weten aardige prijzen te vragen.

Bangsri Breeze, de plek om te slapen in Banyuwangi

Wil je uitgerust aan de Ijen trek beginnen of juist lekker bijkomen na de trekking dan is dit absoluut de beste plek om naar toe te gaan. Wat was dit heerlijk zeg. Het voelde oprecht een beetje als thuis, alleen dan een stuk luxer. De mensen zijn zo lief en vriendelijk, de omgeving is prachtig en de villa is heerlijk. Ik kan geen negatief puntje bedenken over dit verblijf.

20170721_085738

De villa’s van Bangsri Breeze hebben werkelijk alles (zelfs HBO). Een heerlijk zitje, een super fijn bed, een ruim terras met een fantastisch uitzicht en een badkamer wat eerder op een balzaal lijkt. Wat is dit genieten zeg. Even helemaal bijkomen in deze prachtige villa.

20170720_095245

Na onze spullen te hebben uitgepakt, drinken we ons drankje op ons terras en genieten van we van het uitzicht. We besluiten de rest van de dag niet veel meer te doen. Lekker aan het zwembad liggen, genieten van goed eten in het restaurant en als kers op de taart boeken we ook nog even een massage. Lees meer over Bangsri Breeze.

20170720_095258

20170720_095213

Ijen Trekking

Één van onze highlights van onze reis de Ijen Trekking. Het begon echter slecht. De tour die we namelijk hadden geboekt was vreselijk. De homestay, die de organisatie had geregeld, was ontzettend smerig en de gids kon geen woord Engels en probeerde continue voor te dringen. Echter, eenmaal op de top aangekomen vergeet je alles.

20170722_060907

Misschien toch een beetje onderschat

We hadden de tocht naar de top beide een beetje onderschat. We sporten flink en zo nu en dan trek ik zelfs mijn hardloopschoenen aan en ren ik relatief makkelijk 10km. De Ijen trekking kan zelfs gedaan worden door kinderen werd mij verteld, dus dit zou een makkie woorden. Nou niet dus. Dit is hele andere koek. Wij volk van de lage landen, zijn namelijk helemaal niet gewend aan hoogtes en steile stukken omhoog wandelen in het pikkedonker. In het begin ging het relatief goed, maar na een uur alleen maar steil omhoog wandelen begonnen de zweetpareltjes toch wel op mijn voorhoofd te verschijnen.

Banyuwangsi Desi Tel (41)

Ik had me namelijk als een Eskimo aangekleed omdat iedereen mij wist te vertellen dat het zooooo koud zou zijn. Nou als je gids zo snel mogelijk naar de top wil en iedereen voorbij rent, heb je het al snel genoeg erg warm.  Na een paar keer stoppen en ongeveer 2 uur wandelen bereiken we de top en dan staat er nog een tocht naar beneden te wachten.

De tocht naar de krater was mijn minst favoriete stuk. Wat een vreselijk mensenmassa. Met honderden tegelijkertijd probeert iedereen via een smalle weg naar beneden te komen. Levensgevaarlijk en behoorlijk frustrerend. Want er zijn natuurlijk altijd mensen die proberen voor te dringen of niet kunnen wachten.

Bluefire

Eenmaal beneden konden we het magische bluefire bewonderen. En magisch was het zeker. Erg bijzonder en de tocht naar beneden zeker waard. Niet alleen het bluefire, maar ook de mijnwerkers die daar dagelijks nog werken in de vreselijk zwavel stank was bijzonder om te zien. En terwijl wij met met gasmaskers rondlopen, werken zij hier zonder enige bescherming. Vervolgens lopen zij met grote manden naar boven door de mensenmassa (wat voor ons al zonder manden lastig is). Ontzettend knap.

Banyuwangsi-Desi-Tel-(46)

Een magisch uitzicht

De zon verschijnt langzaam achter de bergen en we besluiten weer naar boven te gaan. Opnieuw langs de mensenmassa, veel wachten en na een behoorlijk klim bereiken we de top. Omdat we om 1 uur ’s nachts zijn vertrokken, hebben we nog niks gezien van de omgeving. Maar hier staan we dan om 5 uur ’s nachts met een prachtige zonsopgang en de meest magische omgeving. Dit is zonder twijfel het mooiste uitzicht wat ik ooit heb gezien.

Banyuwangsi Desi Tel (66)

20170722_061331

Daar staan we dan op 2800 meter hoogte. Wanneer je van de top in de krater kijkt, is de bluefire bijna niet meer zichtbaar, maar verschijnt het blauwe meer in de krater. Samen met de mist en de opkomende zon een bijzonder gezicht. Maar het uitzicht om de vulkaan heen is misschien wel het meest indrukwekkend. Wat is dit mooi zeg. Overal zie je prachtige bergen verschijnen uit de wolken. Een geweldige ervaring.

20170722_053942

20170722_060737

20170722_053251

20170722_060156

P1080493

P1080479

Ijen trekking boeken

Veel mensen boeken een Ijen trekking samen met de Bromo. Dit zijn echter behoorlijk zware dagen. Je vertrekt bij de Bromo midden in de nacht en de volgende dag ga je direct door na de Ijen waar je wederom om 1 uur ’s nachts moet opstaan. Wij kozen er daarom voor om alleen de Ijen te doen en zelf naar Banyuwangi te gaan (dit is erg goed te doen). Maar we hebben erg mooie verhalen gehoord over de Bromo vulkaan. Een tour boeken kun je in Banyuwangi eenvoudig zelf doen. Wij boekte een trekking bij Pepe tour maar vonden dit erg tegenvallen. Het beste kan je een tour regelen in de stad en specifiek vragen om een Engels sprekende gids.

20170722_053323

 

P1080498

P1080480

P1080481

P1080492

 

 

 

 

Bekijk alle artikelen over
Bekijk alle artikelen over

Reizen naar het mooie Indonesië

Wij zijn fan! Wat is Indonesië mooi. Dit land heeft alles: strand, avontuur, wildlife, geweldig eten en natuur. Bezoek het hippe eiland Bali of ontdek het ongerepte Sulawesi. Met meer dan 15.000 eilanden is Indonesië een perfect land voor alle type reizigers.

@foedsie

Benieuwd waar we nu zijn? Volg ons op instagram. Vinden we leuk!

Booking Deals voor Bali

Booking.com

Vliegen met Qatar

Eén reactie op “Banyuwangi, Foedsie naar de top!”

  1. maria schreef:

    die foto’s zo gaaf ,en volgens mijn was leroy echt moe !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *