Moni en vulkaan Kelimutu

Moni en vulkaan Kelimutu

Holy Moni, wat ben jij tof. Onze vierde stop op Flores werd het dorpje Moni. Op onze bucketlist stond namelijk het bezoeken van de unieke Kelimutu vulkaan. Deze vulkaan kun je het beste bezoeken vanuit Moni, een klein schattig dorpje wat nog veel meer te bieden heeft dan alleen de Kelimutu vulkaan.

Moni Kelimutu

Vervoer naar Moni

Via ons hotel hadden we een minibusje geregeld naar Moni. Een adembenemende route, soms wel een beetje spannend. We moesten een overstap maken in Ende, wat wij echt een vreselijke stad vonden. Na ongeveer 6 uurtjes kwamen we aan in Moni. Je kunt ook een taxi of bemo pakken. Je gaat langs de weg staan en je hoeft alleen maar te wachten tot er eentje stopt. Lekker makkelijk. Een derde optie is om een motorbike te huren voor een paar euro per dag en zelf het eiland te ontdekken.

Accommodatie: Gecko Homestay

Hoe gaaf we Bajawa we ook vonden, helaas vertrokken we hier minder gezellig. We waren namelijk ziek geworden. Of we nu een griepje hadden opgelopen, te veel raki hadden gedronken of iets verkeerds hadden gegeten, beide waren we niet top fit. We besloten om het even rustig aan te doen. Voor 10 euro boekten we een klein bamboe hutje bij Gecko Homestay. Wat absoluut onze nr. 1 plek van heel Indonesië werd. Waarom? Nou omdat Lopez (de eigenaar), zijn 3 honden en familie je echt een thuisgevoel geven. Zo mochten we mee koken en eten, sliepen de honden voor je deur en hadden we tot in de nacht de meest interessante en grappige gesprekken met Lopez. Wat 1 nachtje zou zijn, werden er snel meerdere. Het was een heerlijke plek om even bij te komen.

>> Meer informatie over Gecko Homestay

Gecko homestay

Koken met Lopez

Gecko homestay

Eten in Moni

Iedere avond aten we gezellig mee met Lopez en zijn familie. Uiteraard moesten we wel zelf koken. Verder heb je wat kleine, simpele tentjes in Moni. Via tripadvisor zul je al snel terecht komt bij Mopi’s place. Echt een topplek. Wij hebben hier iedere dag heerlijk geluncht. Ook de taartjes zijn goddelijk.

Watervallen van Moni

De eerste dag deden we niet zo veel. We besloten om bij het huisje te blijven en even uit te rusten. Ook de tweede dag waren we niet zo fit. Lopez adviseerde ons om de watervallen te bezoeken. Dit was niet te ver wandelen en een erg mooi gebied.

Onderweg kwamen we nog een klein “restaurantje’ tegen. We besloten hier even te stoppen en wat te drinken en de weg te vragen. Het staat namelijk niet echt goed aangegeven. En met niet echt, bedoelen we gewoon niet. Ook hier waren we weer de enige toeristen en werden we met open armen ontvangen. Na ongeveer een uurtje wandelen kwamen we aan bij de watervallen. Het kan zijn dat de mensen een kleine bijdrage vragen om een bepaald gebied in te gaan. Zij hebben hier simpele bruggen aangelegd, zodat je de waterval kunt bezoeken. Dus gewoon betalen en gaan, want het gebied is echt een sprookje. Alsof je zo Riverdell in wandelt en ieder moment een elf kunt spotten, voor de Lord of the Rings fans onder ons. De watervallen zijn niet gigantisch groot, maar de plek is schitterend.

Moni waterval

Moni waterval

Kelimutu vulkaan

Na een paar dagen voelden we ons weer iets beter en besloten we naar Kelimutu te gaan. Je kan dit op verschillende manieren doen. Vanuit Moni kun je er naar toe wandelen. Dit duurt ongeveer 2 – 3 uur. Succes! Wij kozen voor de makkelijke optie, namelijk achterop de scooter voor een euro of 2. Veel mensen bezoeken de vulkaan met zonsopgang. Wat inhoudt dat je midden in de nacht op moet staan. Het lijkt wel of bijna alles in Indonesië midden in de nacht begin. Bromo, IJen, Borobudur, Komodo islands, duiken en ga zo nog maar even door. Super mooi, maar ook vaak superrrr druk. Dus wij vertrokken aan het einde van de ochtend met als resultaat dat we de vulkaan helemaal voor onszelf hadden. Misschien geen bijzondere zonsopgang, maar een vulkaan helemaal voor jezelf. Wie kan dat nu zeggen.

Kelimutu vulkaan

Kelimutu is erg uniek en bijzonder. De vulkaan heeft drie kratermeren die door mineralen elk een andere kleur hebben: donkergroen, blauwgroen en lichtgrijs. Maar dit is nog niet alles, want in de loop der jaren veranderen de kleuren weer. Zo was 1 meer ooit rood en een ander ooit wit. Hoe dit precies komt, weet men niet. Kelimutu is niet alleen erg mooi om te zien, maar voor de lokale bevolking is het een heilige plek. Vroeger werden hier buffels en varkens geofferd. En nog steeds geloven zij er in dat de zielen van hun overleden familieleden hier rusten. De berg heeft hierdoor de naam Berg der geesten gekregen.

Kelimutu vulkaan

De klim naar het uitzichtpunt is prima te doen. Onderweg kom je, hoe kan het ook anders, makaken tegen. De makaken hier zijn gelukkig niet zo brutaal als op Bali en laten je meestal met rust.

Na een paar dagen Moni hebben we vulkaan Kelimutu van onze bucketlist mogen strepen. Wat een top ervaring.

Koka Beach

Op ongeveer 2 uurtjes rijden van Moni vind je Koka beach. Een verstopt paradijsje op aarde. Perfect om een middagje te relaxen. Geniet met je voetjes in het witte zand, met een kokosnoot in je hand van een geweldig uitzicht. Dikke kans dat je het strand helemaal voor jezelf hebt. Je kan hier ook blijven slapen, je hebt hier verder niks en de accommodatie stelt niet veel voor. Ons advies: huur een scooter en ga er gewoon een dagje naar toe.

Moni mag je daarom zeker niet overslaan. Het is een prachtig stukje Flores. Bekijk ook onze Flores video:

Pin it! En bewaar het artikel op Pinterest

Kelimutu vulkaan

Bekijk alle artikelen over
Bekijk alle artikelen over

Reizen naar het mooie Indonesië

Wij zijn fan! Wat is Indonesië mooi. Dit land heeft alles: strand, avontuur, wildlife, geweldig eten en natuur. Bezoek het hippe eiland Bali of ontdek het ongerepte Sulawesi. Met meer dan 15.000 eilanden is Indonesië een perfect land voor alle type reizigers.

@foedsie

Benieuwd waar we nu zijn? Volg ons op instagram. Vinden we leuk!

Booking Deals voor Bali

Booking.com

Vliegen met Qatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *