Bajawa, Flores | Mini reisgids

Bajawa, Flores | Mini reisgids

In het midden van Flores vind je het traditionele dorpje Bajawa, hoofdstad van het Ngada gebied. Cultuur en natuur komen hier perfect samen! Het is één van de meest bijzondere plekken in Indonesië. De vulkanische omgeving, kratermeren, hotsprings, groene jungle en de meest fotogenieke dorpjes met allemaal hun eigen tradities maken deze plek zo bijzonder en uniek.

Het is dé plek op Flores waar je de natuur in gaat of cultuur gaat snuiven, maar het liefst doe je beide tegelijkertijd. En dat kan hier perfect, want de traditionele dorpjes bevinden zich op de mooiste plekken van Flores.

Bajawa
Bajawa Flores

Vervoer Bajawa

Vervoer op Flores is heel simpel. Je gaat langs de weg staan en wacht tot er een taxi, bemo of busje langs komt. Er is maar 1 weg dus je gaat naar het westen of het Oosten. Vaak kun je ook vervoer regelen via je hotel of guesthouse.

Accommodatie Bajawa

Accommodatie op Bajawa is vaak erg simpel. Er zijn veel guesthouses en homestays waar je kunt overnachten. Onze voorkeur gaat hier vaak naar uit. Zo leer je de lokale bevolking en tradities een beetje kennen. Toch besloten we na wat hostels en guesthouses in Bajawa voor een hotel: Bajawa-Roo. Simpel, maar een ontzettend leuke en fijne plek. De eigenaar is een vriendelijke, enthousiaste man waar je zo de hele avond mee aan het babbelen bent.

Na een tijdje gezellig kletsen en eten in het hotel werden we door de eigenaar spontaan uitgenodigd voor een bruiloft. Volmondig antwoorden we met Ja. Dus hop achter in de jeep en gaan met die banaan. We kwamen aan bij een gigantische tent met honderden mensen. De bruiloften hier zijn toch net iets anders dan in holland. Het was een super mooie avond met heel veel raki, dansen (heel veel dansen) en eten.

Meer informatie over het hotel Bajawa-Roo

En als je ten dans wordt gevraagd, dan zeg je natuurlijk ja. Ook als staat er verder niemand op de dansvloer. Ik kreeg overigens geen kans meer om te zitten. Nadat deze jongeman mij ten dans had gevraagd, bleven de aanvragen maar komen :). Ik voelde me enorm vereerd.

Dagtrip van Bajawa

De eigenaar nodigde ons uit om de volgende dag een tour te boeken via het hotel. Hij zou dan zelf het gebied laten zien met een lunch bij familie in een traditioneel dorpje waar hij is opgegroeid. ‘s Ochtends vroeg vertrokken we met een groepje van zes personen.

Bezienswaardigheden Bajawa

We bezochten in één dag de volgende plekken rondom Bajawa:

  • Inerie vulkaan
  • Waterval
  • Mini Kelimutu
  • Bena Village
  • Tololela Village
  • Natuurlijke hotsprings Malanage
Bajawa
Bajawa Flores

Inerie (Inierie) vulkaan

Onze eerste stop was naar een viewpoint met een prachtig uitzicht op de vulkaan Inerie. In Indonesië vind je talloze actieve vulkanen. Inerie is een stratovulkaan met de perfecte kegelachtige vorm. Vulkanen heb je in allerlei verschillende vormen en maten, maar Inerie heeft voor mij de perfecte vorm. De vulkaan is 2.245m hoog en is daarmee de hoogste vulkaan in Flores. Wat een plaatje. Je kan de vulkaan ook beklimmen. Wat een plaatje.

Bajawa
Bajawa

Waterval en Mini Kelimutu

De tweede stop bezochten we een prachtige waterval waar ooit een oude sauna heeft gezeten. Er is hier helemaal niemand en de waterval is echt prachtig. Je kan de Ogi waterval gaan. Deze waterval is erg bekend in de regio, maar hierdoor ook een stuk drukker en behoorlijk een eindje rijden. Hierdoor kun je minder zien op een dag. Daarom besloten wij voor deze optie. En hier was ik erg blij mee.

Na een bezoek aan de waterval vertrokken we naar Mini Kelimutu. Kelimutu (niet mini Kelimutu) is een fantastisch mooie vulkaan die je vind in de buurt van de stad Ende. Deze vulkaan staat bekend om haar driekleurige vulkanisch kratermeren. Mini Kelimutu is niet zo indrukwekkend als de Kelimutu vulkaan, maar wel erg bijzonder om te zien. Het heeft de naam Mini Kelimutu gekregen, omdat het gebied bestaat uit mini kratermeren (eerder plassen genoemd) allemaal met verschillende kleuren. Een bezoek aan dit gebied is echter niet zonder gevaar. Het water is namelijk kokend heet en vaak moesten we over glibberende stenen naar de overkant. Maar de omgeving is prachtig.

Bajawa
Mini Kelimutu, Bajawa

Lunchen in een traditioneel dorp

De eigenaar van het hotel nam ons mee naar zijn familie om daar te gaan lunchen. De traditionele dorpjes van Bajawa zijn erg mooi, maar vaak druk bezocht. Hierdoor was een bezoek aan het dorpje van de eigenaar extra bijzonder. Wij waren hier echt te gast en werden met open armen ontvangen. Met zijn allen op de grond eten we een simpele noodle soep. De eigenaar krijgt er ook nog wat vlees bij. Als nieuwsgierige food addict kan ik het niet laten om te vragen wat het is. Hij zegt Flores Goat en vraagt of een stukje wil. Ik neem een hap en vraag of het geen hond is, aangezien dit heel normaal is in dit gebied om te eten. Hij lacht vriendelijk en het blijkt inderdaad hond te zijn. Wil je liever geen hond eten (waar mijn voorkeur ook naar uitgaat) dan is het altijd verstandig om dit dubbel te checken). Benieuwd naar onze reactie? Lees dan het reisverhaal van Leroy.

Bajawa
bajawa

Traditionele dorpjes van Bajawa Tololela & Bena

Na een goede (maar vooral een beetje vreemde) lunch vertrokken we naar het eerste traditionele dorp, Tololela. Ja inderdaad, probeer dat maar eens 10x snel achter elkaar te zeggen. Niet alleen de naam is geweldig, ook het dorpje is prachtig. Omringd door de prachtige bergen van Bajawa vind je dit traditionele dorp. De huizen staan allemaal tegenover elkaar en in het midden vind je een open plek. Hier vind je mannelijke en vrouwelijke totems, Ngadu en Bhaga genoemd. Het aantal totems geeft aan hoeveel families/clans er in het dorp wonen. Bij een aantal huizen vind je horens bij de deuren, dit geeft aan dat er een belangrijk persoon woont. Ook begraven de mensen familieleden recht voor het huis, zodat ze hun familie dicht bij zich kunnen houden. Dit soort dorpjes kennen talloze tradities en rituelen. Vrouwen zijn aan het weven, er lopen wat hondjes rond en kinderen zijn aan het spelen. Wat een mooie plek.

Bajawa
Bajawa
Bajawa
Bajawa

Het tweede dorpje dat we bezoeken is één van de grootste traditionele dorpjes op FLores, namelijk Bena. Bena ligt aan de voet van Mount Inerie en omringd door heel veel rotsen en groen. Het is één van de meest bezochte dorpjes in het Ngada gebied. Een stuk drukker dus, maar zeker een bezoekje waard. De omgeving is namelijk adembenemend, de mensen ontzettend vriendelijk en het dorpje met haar tradities is erg indrukwekkend.

Bajawa
Bajawa
Bajawa

Afkoelen in natuurlijke hotsprings

Wat een top afsluiter van de dag, een beetje chillen in natuurlijke hotsprings. Net iets buiten Bajawa vind je Malanage hotsprings, ook wel Wae Bana Malanage genoemd. Een unieke plek. Want op deze plek komt koud water van de rivier en kokend water samen, waardoor je  allemaal verschillende watertemperaturen krijgt. Zo zijn sommige delen ijskoud en andere weer ontzettend warm. Je kan hier heerlijk relaxen en even bijkomen van de dag. Het was voor ons echt de perfecte afsluiter.

We hadden het hier veels te relax, dus helaas geen foto’s.

Veel mensen die Flores bezoeken, bezoeken alleen Labuan Bajo en Komodo islands. Echt een geweldig gebied dat je niet mag missen. Maar heb je nog een paar daagjes over bezoek dan ook de rest van Flores.

Pin it! En bewaar het artikel op Pinterest

bajawa
bajawa
Bajawa
Bajawa
Bajawa
Bajawa
Bajawa
Bajawa
Bajawa
Bajawa
Bajawa
Bajawa

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Bajawa?

Het prachtige Bajawa heeft ontzettend leuke accommodaties. Hieronder vindt je onze favorieten en de tips van andere reizigers die wij tegenkwamen tijdens onze tijd in Bajawa.

Bekijk alle artikelen over
Bekijk alle artikelen over

Vaak Foetsie, beetje

Reizen naar het mooie Indonesië

Wij zijn fan! Wat is Indonesië mooi. Dit land heeft alles: strand, avontuur, wildlife, geweldig eten en natuur. Bezoek het hippe eiland Bali of ontdek het ongerepte Sulawesi. Met meer dan 15.000 eilanden is Indonesië een perfect land voor alle type reizigers.

@foedsie

Benieuwd waar we nu zijn? Volg ons op instagram. Vinden we leuk!

Booking Deals voor Bali

Booking.com

Vliegen met Qatar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaak Foetsie en een beetje een foodie. Dat ben ik in een notendop. Het liefst ben ik zoveel mogelijk weg, op reis, de wereld aan het ontdekken. Dit doe ik niet alleen, maar samen met mijn grote liefde (bijna man) en heel af en toe onze lieve, oude, brompot van een mopshond. Maar ook met vrienden en familie natuurlijk. Van duiken tot het beklimmen van gigantische bergen, eten aan straat tot luxe villa’s, van helemaal niks doen tot blaren onder onze voeten lopen.