Het echte Gambia ontdekken

Terwijl we met ons knalblauwe bus langs de kust van Portugal rijden, komen we onverwachts een opdracht tegen die ons op het lijf geschreven staat. Een reisorganisatie is namelijk op zoek naar iemand die mee gaat naar Gambia om voor hen de content te verzorgen en aan de slag gaat met de website. Leroy is al 11 jaar front-end developer gespecialiseerd in WordPress en ik werk al 8 jaar als online marketeer met vooral heel veel liefde voor content marketing. Klinkt als een droomopdracht. We nemen contact op met Travel2Learn en na het eerste gesprek voelt het al meteen goed. De klik is er en we hebben echt het gevoel dat we iets ontzettend moois kunnen doen voor deze organisatie. Na een paar gezellige skype meetings, rijden we in 3 dagen onverwachts terug naar Nederland om een week later in het vliegtuig te stappen naar Gambia.

Gambia reis
het echte Gambia

Travel2Learn

Wie is Travel2Learn? Travel2learn is een kleine reisorganisatie die kleinschalige unieke reizen naar Gambia organiseert. De reisorganisatie is ontstaan dankzij de stichting Learn2Learn; een stichting die educatieve theater- en filmprojecten in Gambia (West-Afrika) ondersteunt. De stichting kreeg steeds vaker aanvragen voor cultuur- en studiereizen naar Gambia, en zo ontstond Travel2Learn. Marlies Verdonk organiseert sinds een paar jaar samen met een klein team cultuur-, studie- en fotografie reizen naar het land. De organisatie blijft ver weg van de toeristische gebieden en richt zich vooral op het “echte” Gambia. Iets wat ons enorm aansprak.

Kleine note: hoewel we in opdracht voor Travel2Learn meehelpen met het inrichten van hun digitale kanalen is dit geen gesponsord artikel. Dit artikel is volledig uit eigen initiatief geschreven, omdat de passie voor Gambia van Travel2Learn vreselijk aanstekelijk is.

Gambia is dat niet het land van ……

Ga je op zoek naar een vakantie naar Gambia dan kom je vooral gigantische resorts, scherpe aanbiedingen voor zonvakanties of artikelen over de sekstoerisme tegen. Yup… sekstoerisme inderdaad. Bij aankomst vallen de jonge Gambianen die staan te wachten op ‘t vliegveld op hun veels te oude westerse gasten direct op. Een schrijnend aanzicht. Zowel oudere mannen als vrouwen uit Europa maken schaamteloos misbruik van het feit dat deze jonge Gambianen (vaak net 18 jaar) zo weinig te besteden hebben dat dit de enige oplossing lijkt te zijn voor een beetje inkomen.

Ik wil er niet veel over schrijven, want het verdient deze aandacht absoluut niet. Een land zo mooi als Gambia verdient namelijk veel meer echte liefde. Mensen zouden massaal naar dit land moeten afreizen om de gastvrijheid, de unieke cultuur en prachtige natuur te ontdekken. Iets waar Travel2Learn zich voor inzet en wij met dit project ook een steentje aan kunnen bijdragen.

Het echte Gambia ontdekken

Na het roadtrippen door Europa stonden we plotseling in het kleurrijke Gambia. Alleen de rit van het vliegveld naar onze lodge was al een hele happening. Kleuren, geuren en vooral veel gezellige chaos. Het is een hele omschakeling maar wel een fijne. Marlies en Fleur van Travel2Learn nemen ons meteen mee op sleeptouw. Holy Crap dit is toch wel een behoorlijke omschakeling. Iedereen en alles is hier buiten. Er is veel stof en het is behoorlijk chaotisch, maar wat ons direct het meeste opvalt zijn de enorm vriendelijke mensen die je hier met open armen ontvangen.

Gambia reis
het echte Gambia

Hatseflats meteen het binnenland in

Na een paar dagen wennen aan de omgeving komen de eerste mensen aan; twee vriendinnen die iets eerder zijn aangekomen in Gambia om zo nog een paar dagen het binnenland in te gaan. Dit staat namelijk niet altijd op de planning bij de fotografiereis. Ideaal voor ons, want zo kunnen wij in een wat kleinere setting het binnenland van Gambia ontdekken. De eerste dag bestaat uit een lange rit, maar we zijn in goed gezelschap en de omgeving is prachtig. We komen aan in Kuntaur en vanuit hier gaan we een boottocht maken over de Gambia rivier naar Baboon island en om nijlpaarden en Chimpansees te spotten. En die zien we!

Baboon Island is onderdeel van het Chimpanzee Rehabilitation Project. Dit project werd in 1979 opgericht doordat in het begin van 1900 het leefgebied van de Chimpansees in Gambia in een rap tempo verdween. Nu wonen er meer dan 100 chimpansees en nog veel meer aapsoorten op Baboon Island, verdeeld over drie eilanden. Doordat er te weinig voedsel op de eilanden aanwezig is, wordt er twee keer per dag extra fruit en groente gebracht.

Baboon Island mag niet bezocht worden door mensen, maar je kan er wel een  boottocht langs maken. Wanneer het eten net is gebracht, zitten de Chimpansees rustig langs de kant van het water. Je kan ze dan op gepaste afstand bewonderen. Voor ons absoluut een highlight van onze reis.

Om deze trip helemaal compleet te maken, werden we ook nog eens getrakteerd op nijlpaarden die zich af en toe lieten zien. In de avond maakten we nog een prachtige wandeling door Baobab Forest en sloten we dag af met een welverdiend biertje met een geweldige zonsondergang.

Gambia reis
het echte Gambia

Een oase van rust

Het binnenland van Gambia is super groen en erg rustig. Op onze tweede dag van de binnenland trip komen we aan bij Abca’s Creek. Een absoluut pareltje en pal aan een mangrove. Een geweldige plek om even tot rust te komen. We maken een prachtige wandeling door het gebied, verkennen de omgeving met een boottocht en sluiten de dag af met een heerlijk ontspannen massage. Top dagje zeg ik zo.

Het vissersdorpje Tanji

De rest van onze tijd besteden we in en rondom het dorpje Tanji. Een klein vissersdorpje aan de Atlantische kust. Er staat een druk en divers programma op de planning waarbij er veel ruimte is voor eigen invulling. Van het bezoeken van de vismarkt, de lokale school, Lamin Lodge, dagje strand tot het bezoeken van de Serekunda Market met het openbaar vervoer. Maar één van de leukste dagen is “de dag met een Local”.

Gambia reis
het echte Gambia

Een dag met een local in Gambia

Marlies probeert bij iedere groepsreis een dag met een local te organiseren. Zo gingen wij de hele dag mee met Sani mee, een bescheiden jongen die net iets buiten het dorp woonde.
We begonnen de dag op de markt, waar we direct een deel van zijn familie ontmoette en verse vis kochten voor de lunch. Vervolgens nam hij ons mee naar zijn dorp, waar we onder andere een nieuwe school alleen voor meisjes bezochten. Super interessant. Voorheen kregen de meisjes vooral les in koken en over het huishouden, maar hier kunnen ze ook kiezen voor bijvoorbeeld videobewerking, zonnepanelen aanleggen of vakken als meubels bouwen en elektriciteit aanleggen. Hoe tof!

Vervolgens liet Sani ons de moestuin van zijn familie zien, wat ik natuurlijk helemaal fantastisch vond. Ook het huis van zijn zus moesten we bezoeken, waar we direct konden aanschuiven voor een geweldige lunch. Want als je op bezoek bent dan eet je mee.

Gambia reis
het echte Gambia

Na een flinke lunch, vertrokken we naar het huis van Sani. De families in Gambia zijn echt enorm. Sani vertelde ons dat hij ongeveer 20 broers en zussen heeft. De rest van de middag hebben we heerlijk gerelaxed op de compound (zo heet het deel waar het huis of huizen van een familie) van Sani en het was echt geweldig. Eigenlijk deden we niet heel veel, maar dat vond ik juist zo mooi. Onderdeel zijn van de familie voor heel even was al zo’n beleving op zich. Ondanks dat we al een flinke lunch hadden gehad bij zijn zus, kregen we ook hier weer een mega lunch geserveerd met onze eigen vis. Leuk hé. Het eten was echt geweldig.

Gambia reis
het echte Gambia

Snel meer over Gambia

Holy crap tarts! Ik merk nu pas bij het schrijven van dit artikel hoeveel we wel niet hebben gedaan en hebben meegemaakt. In dit artikel onze reiservaring in een notendop, maar er volgen snel meer artikelen over Gambia.

3 reacties op “Het echte Gambia ontdekken”

 1. Maria schreef:

  Wat een gave reis, en prachtige foto’s. Zo reizen we toch een beetje mee met die mooie verhalen die je schrijft !!

 2. Stan schreef:

  Wat leuk om dit terug te lezen, ik kwam jullie toevallig tegen op insta, ik krijg spontaan weer helemaal zin om daar heen te gaan! Het was zo geweldig.

 3. Desi schreef:

  Hi Stan,

  Wat ontzettend leuk. Jaaaa wij kunnen ook echt niet wachten om terug te gaan. Wat een geweldige tijd was het toch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *