Handige tips voor je reis door Kroatië
Binnenkort naar Kroatië? Bekijk dan snel al onze handige tips voor je reis. Van het besparen op campings tot verplichte inentingen voor de hond.
Handige apps voor voor Kroatië
Ben je met een camper of caravan op pad dan is de app Park4night en Campercontact echt onmisbaar. Met deze app vind je de leukste camperstops, campings maar ook wildkampeerplekken. Wildkamperen is echter wel verboden in Kroatië en wordt sterk afgeraden, vooral in het hoogseizoen.
Ook Google maps en Maps.me mogen natuurlijk niet ontbreken op je telefoon.
ACSI kosting
Ga je kamperen buiten het hoogseizoen, dan kun je flink wat geld besparen bij campings met ACSI kortingskaart. Je betaalt dan nooit meer dan 20 euro. Wij vonden de campings in Kroatië vreselijk duur en moesten vaak goed zoeken naar iets betaalbaars. Wij raden iedereen aan om het land vooral buiten het hoogseizoen te bezoeken, dan vallen de prijzen erg mee.
Tolwegen
Wij vonden Kroatië echt het land van de tunnels. Wanneer je niet via de snelweg rijdt, ben je behoorlijk wat extra tijd kwijt. Je ontkomt hierdoor bijna niet aan tolwegen en deze zijn helaas niet goedkoop. Probeer daarom tolwegen te vermijden wanneer dit mogelijk is.
Verplichtingen in de auto
Check voor je reis altijd even wat je mee moet hebben in je auto. In Kroatië is het volgende verplicht om mee te hebben: gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en reservelampen. Reis je met een bedrijfsauto dan ben je ook verplicht om een brandblusser bij te hebben.
Voor het vervoeren van honden zijn geen vaste regels. Wel is het niet toegestaan om je hond voor op de stoel te hebben.
De hond mee naar Kroatië
Reis je met je hond naar Kroatië, dan heeft ook jouw hond een geldige Europees paspoort nodig en is een chip verplicht. Ook een tatoeage is niet meer toegestaan in Kroatië. Daarnaast ben je verplicht om je hond in te enten op rabiës. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet, want je hond mag pas na 21 dagen de grens over. De dierenarts moet de datum van inenting duidelijk in het paspoort vermelden. Vraag je dierenarts daarnaast altijd om reisadvies voor je hond.
In Kroatië zijn daarnaast de Pitbull Terriër of kruisingen hiervan niet toegestaan. Ook rassen als Dobermann, American StaffordShire Terriër, Bull Terriër, Rottweiler, Dog, Duitse en Belgische herder, Japanse gevechtshonden, Grote Japanse spits, Mastiff, Sarplaninac en hun kruisingen moeten in openbare ruimten aangelijnd en gemuilkorfd zijn. Toch zijn we vaak soortgelijke honden tegenkomen, waarbij dit niet het geval was.
Betalen in kroatië
In Kroatië betalen ze niet met de euro, maar met de Kuna. Op toeristische plekken nemen sommige mensen euro’s wel aan, maar krijg je vaak kuna’s als wisselgeld terug.
Wil je geld pinnen, let dan wel even op de extra kosten van je bank. Contant geld opnemen kost je vaak wat extra’s. Het is daarom veel goedkoper om min mogelijk met contact te geld te betalen. Zelf hebben wij een rekening bij Knab. Zij rekenen geen extra transactiekosten voor het opnemen van geld in Europa. Ook kan het handig zijn om een creditcard aan te schaffen.
Auto Huren in Kroatië
Ben je niet met eigen vervoer naar Kroatië gekomen, dan raden we je zeker aan om een auto te huren. Kroatië zit boordevol mooie plekjes die je vaak alleen kan bereiken met eigen vervoer. Wil je zoveel mogelijk van het land ontdekken, huur dan bij aankomst direct een auto.
Paspoort of ID
Je kan als Nederland zowel met een paspoort als een identiteitskaart naar Kroatië reizen. Je mag dan 90 dagen in Kroatië blijven. Wil je langer blijven dan moet je voor je reis een visum aanvragen bij de Ambassade van Kroatië in Den Haag.