Gospić: bergachtig en verrassend mooi

Gospić: bergachtig en verrassend mooi

Gospic is een klein dorpje in de Kroatische provincie Lika-Senj. Het dorpje telt nog geen 6000 inwoners. Het gebied is bergachtig en verrassend mooi. Gospic stond in eerste instantie helemaal niet op onze reisplanning tijdens onze reis door Kroatië, maar omdat we de rit van Krk naar Sibenik te lang vonden besloten we hier een nachtje te blijven. We werden aangenaam verrast door de rust en natuur in dit dorpje en besloten zelfs nog een nachtje bij te boeken.

In dit artikel:

Gospic camper
Gospic

Bezienswaardigheden Gospić

Het gebied wordt omringd door de bergketen Velebit. Het Nationaal Park Velebit is perfect voor wandelingen. Ook staat Smiljan, in de buurt van Gospic, bekend als het geboortedorp van Nikola Tesla. Hier vind je dan ook een museum over één van de grootste uitvinders ter wereld.

Het nationaal park Velebit

Velebit is de grootste berg van Kroatië en behoort tot een beschermd natuurpark. Het gebied van het park is ongeveer 2.000m2 groot. Hoewel Gospic niet heel erg bekend is. behoort deze berg tot het meest waardevolle bezit van Kroatië.

Het Nationaal Park Noord-Velebit is een klein onderdeel van het park en is door zijn unieke landschap en rijkdom aan planten en dieren veruit het meest populaire gebied van het natuurpark. Je vindt hier een aantal bijzondere bezienswaardigheden zoals de karstformaties van Hajdučki en Rožanski kukov. Maar ook een grot Lukina Jama en een botanische tuin. Ook voor bergbeklimmers is een hele fijne plek.

Gospic camper
Gospic

Beste reistijd Gospić

De beste tijd om Gospic te bezoeken is van juni t/m september. In Gospic zul je niet veel last hebben van het hoogseizoen. Ook tijdens het hoogseizoen is het hier relatief rustig. Wanneer je het hoogseizoen kan mijden, dan raden we je dit toch aan. Hoewel Gospic altijd lekker rustig is, zijn de toeristische plekken als Plitvice enorm druk tijdens het hoogseizoen.

Gospic camper
Gospic

Welk budget heb ik nodig in Gospić?

In Gospic hebben we het lekker rustig aan gedaan, ook met ons budget. Van te voren hebben we wat boodschappen gedaan en zijn we lekker bij de camper gebleven.

Hieronder ons dagelijks budget voor Gospic:

 • Camping: +/- 12 euro per nacht
 • Boodschappen: 20 euro
 • Benzine: 10 euro

Totaal budget per dag Gospic: 32 euro per dag excl. benzine / 42 euro incl. benzine.

Gospic camper
Gospic

Praktische informatie over Gospić

 • Je betaalt in Kroatië met de Kuna
 • Tol voor de brug kost ongeveer 35 kuna
 • Bij huisdieren is een rabiës inenting verplicht en moet je hond gechipt zijn. Bezoek voor je reis altijd even de dierenarts voor informatie.
 • Zorg ervoor dat je paspoort of identiteitsbewijs nog minimaal 6 maanden geldig is.

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Gospić?

Overnachten bij Eco Camp Rizvan City

In Gospic kwamen we terecht bij Eco Camp Rizvan City. Wat een heerlijke plek was dit. In het begin hadden we het terrein helemaal voor ons alleen. Hoe gaaf! De camping wordt omgegeven door prachtige landschappen en ligt aan de voet van de Velebit-berg. De camping heeft een centrale ligging, namelijk 30 km van de zee en op slecht 70 km van het Plitvice Lakes National Park. Voor ons was dit de perfecte tussenstop en ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen er nog een paar dagen aan vast zouden pakken.

De camping is een oase van rust, weg van het massatoerisme en ideaal voor de natuurliefhebber. Ben je overigens niet met je eigen camper, caravan of tentje, dan kun je ook een huisje boeken of nog veel toffer een glamping tent! Oh en met warm weer kun je ook nog even een frisse duik doen in het zwembad.

Gospic camper
Gospic

Hoe kom ik in Gospić?

Gospic heeft een erg centrale ligging:

 • Krk – Gospic: 2,5 uur met de auto – 3,5 uur met onze bus
 • Sibenik – Gospic: 2 uur met de auto – 3 uur met onze bus
 • Zadar – Gospic: 2 uur met de auto – 3 uur met onze bus
 • Nationaal park Plitvicemeren – Gospic – 1 uur met de auto – 1,5 uur met onze bus

Verder reizen naar

Alle Kroatië artikelen

Klik hier om terug te gaan naar alle artikelen over Kroatië

@foedsie

Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *