Taman Negara

Daar gaan we dan op weg naar het oudste regenwoud ter wereld, ja zelfs ouder dan de Amazone. Precies op tijd stond de bus klaar om te vertrekken. Al ons vervoer in Maleisie hebben we geregeld met HAN travel. Dit was super: comfortabel, goed geregeld en altijd op tijd! Een aanrader dus.

Hoewel de busrit een beetje spannend was, ging het erg snel. Tijdens de rit zie je al een mooi deel van de jungle. Gigantisch! Taman Negara is namelijk het grootste nationaal park van Maleisië, maar liefst 4343 vierkante kilometer groot. Er is er nog nauwelijks gekapt en nog veel van het regenwoud verkeert nog in oorspronkelijke staat. Het blijkt dat de jungle van Taman Negara nooit te maken heeft gehad met de gevolgen van de ijstijd.

Helaas kom je door de grootte van het park minder snel grote dieren tegen. De leefruimte van de dieren is namelijk zo groot, dat zij zich liever verborgen houden voor toeristen. En misschien maar goed ook. Dieren die je wel regelmatig kunt spotten zijn wilde zwijnen, makaken, whiteleaf monkeys, tapirs, prachtige vogels en grote hagedissen. Hoewel er ook olifanten, sun bears, tijgers en neushoorns leven, kom je deze hier zelden tegen.

Mutiara Taman Negara Resort
Het is wat aan de prijs, maar het Mutiara Taman Negara Resort is absoluut de nummer 1 plek om te verblijven als je naar Taman Negara gaat. Je zit namelijk met je houten hutje direct aan de jungle. Een wandeling maken gaat daardoor een stuk makkelijker en ook de kans op dieren spotten is veel groter. Wij verbleven in huisje nummer 50. Perfecte locatie, dichtbij de ingang van de jungle, maar ook het restaurant en de boottaxi. We verbleven hier 3 nachten en hadden op het einde nog steeds het idee dat we te weinig hadden gezien. Je betaalt per nacht ongeveer 100 euro, maar het hotel heeft ook goedkope hostel plekken. Tegenover het resort heb je ook nog voldoende keuze aan goedkopere accommodatie.

Je kan kiezen om direct met de bus naar het resort te gaan of met een bootje. Deze boottocht duurt ongeveer 3 uur en is niet echt comfortabel, maar wij vonden het de moeite waard. Langs de oevers waan je je direct in een andere wereld. Gigantische bomen en heerlijke geluiden. Na 3 uurtjes in de bus en nog eens 3 uurtjes boot, kwamen rond 5 uur aan in het resort. De kamers zijn heerlijk ruim en hebben een leuke veranda. Het geluid is prachtig, precies zoals een jungle hoort te klinken. Net voordat ik een douche wil pakken, hoor ik harde geluiden op het dak en rondom het huisje. Wat blijkt de apen uit de jungle komen even gedag zeggen. Een beetje angstig besluiten we op onze veranda het spektakel van spelende baby aapjes, strenge ouders en nieuwsgierige aapjes te bewonderen. Wow, het is een feit: we zijn in de jungle! Dit is gewoon echt, wat onwerkelijk.

Nacht jungle – Taman Negara
Na een heerlijke maaltijd in het restaurant van het resort (een maaltijd hier kost ongeveer € 7,-, en is voor Taman Negara aan de dure kant, maar wel erg lekker), beginnen we ons avontuur direct met de nacht jungle. Aangezien je niets kan zien, besloot ik nog snel een lange broek aan te trekken en terwijl we teruglopen naar ons huisje, komen we onderweg een gigantische tapir tegen. Wat een prachtig beest!

Pikdonker met alleen een zaklampje en goed vertrouwen in je gids de jungle in, vol insecten en enge beesten. Ik moet toegeven dat ik in het begin niet zo’n held was, maar na een tijdje raak je gewend aan de geluiden en vind je zelfs het spotten van grote insecten leuk. Ja echt! Tijdens de wandeling hebben we een wild zwijn, stekelvarken, herten, een grote spin, schorpioen, hagedis en veel insecten gespot. Wat een gave ervaring.

Canopy walk en Bukit Teresek
Onze tweede dag starten we met de canopy walk. De wandeling ernaar toe is echter zwaarder dan de wandeling over de boomtoppen. De loopbrug is maar liefst 45 meter hoog en 500 meter lang, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over het park. Voor de Canopy walk heb je geen gids nodig (hoewel ze dit wel overal aanbieden, kun je dit beter zelf doen). Het is een prima wandeling en de paden zijn er goed onderhouden.

De Canopy heb je behoorlijk snel gelopen, waardoor wij besloten om daarna naar het punt Bukit Theresek te wandelen. Dit was een pittige beslissing. De combinatie hitte, hoge luchtvochtigheid en de steile stukken bleken toch iets zwaarder te zijn dan gedacht. Maar eenmaal boven is het uitzicht werkelijk prachtig.

Blue hide en Lata Bekoh
Op de derde dag werden we met een bootje naar de overkant gebracht. Daar stonden we dan, niemand te bekennen en geen paden te vinden. Alleen een pijltje met Blue hide gericht naar de jungle. Blue hide was ons doel, dus daar gingen we. Dit was toch iets anders dan de vorige dag. Geen aangelegde paden of trappen. Nee, met een stok maakte we ons pad vrij, met touw klommen we naar boven en regelmatig moesten we zoeken naar het pad. Spannend, maar vooral erg gaaf. Na een half uurtje wandelen horen we boven ons geluid en zien we takken bewegen. Wanneer we naar boven kijken, zien we daar een groep apen zitten, rustig en stiekem ons nauwlettend in de gaten te houden. Helaas halen we de blue hide niet, omdat we op tijd terug moeten zijn voor onze tour naar Lata Berkoh. Maar de tocht naar de blue hide was er één om nooit meer te vergeten.

Het enige nadeel van Taman Negara is de hitte. Ons bezoek aan het nationaal park van Maleise sloten we daarom af met een duik bij de watervallen van Lata Berkoh. Hoewel de watervallen niet heel bijzonder zijn, is de boottocht ernaar toe sprookjesachtig. We nemen een heerlijke duik in het water bij de watervallen. Een fijne verkoeling na een paar dagen wandelen in de hitte.

Na 4 dagen Taman Negara moeten we helaas afscheid nemen van ons houten hutje, de wilde dieren, de aardige mensen en de prachtige omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *