Wat kost een roadtrip door Europa
Wat kost een roadtrip door Europa

Wat kost een roadtrip door Europa

Let’s talk money, honey! Het is misschien wel de meest gestelde vraag over onze roadtrip “Wat kost een roadtrip door Europa nou ongeveer?” of “Is reizen door Europa niet gigantisch duur?”. Dus hebben we alle afschrijvingen verzameld, doorgespit en hebben we exact voor jullie in kaart gebracht wat wij hebben uitgegeven tijdens onze laatste 2 Europa Roadtrips.

60 euro dagbudget

Normaal gesproken hanteren we een dagbudget van max 60 euro per dag. Dit is inclusief boodschappen, tol, benzine, overnachting, bezienswaardigheden etc.. Voor het camperleventje best een ruim budget, maar wij houden dan ook wel van een borrel en lekker uit eten gaan. Ook staan we bijna elke nacht op een camperplek of camping. We vinden het wildkamperen heerlijk, maar omdat wij onderweg nog veel werken zijn we dagelijks afhankelijk van stroom en lukt het niet om alle apparaten op te laden met onze zonnepanelen.

Kosten Benzine & tolwegen tijdens onze roadtrip

Het grootste deel van het budget ging uit naar benzine: in totaal 970 euro. Per dag iets meer dan 19 euro. Hier hadden we flink op kunnen besparen. Niet alleen is de benzine in zowel frankrijk als Italië vrij hoog, ook hebben we tijdens deze reis flink wat afstanden gelegd. Rij je wat langzamer dan zijn de kosten per dag voor benzine uiteraard veel lager.

Omdat we soms sneller op locatie wilden zijn, besloten we ook om wat vaker tolwegen te pakken. In totaal heeft dit 115 euro gekost. Het grootste deel van deze kosten ging naar de oversteek van Frankrijk naar Italië. Hierbij moesten we een tunnel door, wat ons 65 euro heeft gekost.

In totaal heeft benzine en tol ons tijdens deze europa roadtrip € 1.085,61 gekost. Dat is 30% van ons totaalbudget.

termoli

Kosten Uit Eten in Italië en Frankrijk

Dat wij van borrelen en lekker eten houden werd tijdens deze roadtrip wel duidelijk. Vooral bij het doorspitten van de kosten. In totaal hebben we in 2 maanden tijd € 879,- besteedt aan ontbijtjes, lunch, diner en borrels. Oepssss…. dat is best wel veel en na benzine ook meteen onze grootste kostenpost. Gemiddeld kwam dit uit op € 17,59 per dag.

Normaal gesproken zijn deze kosten iets lager, maar deze roadtrip voelde ook iets meer als vakantie waardoor we bijna elke dag wel ergens een drankje en een hapje deden. Genoten hebben we zeker. Tip! Wil je wat kosten besparen maar toch genieten van een borrel, ga dan picknicken op het strand.

Je kan hier uiteraard nog flink op besparen. Ik ben echter blij dat we dit tijdens deze trip niet hebben gedaan, want de roadtrip was meer dan perfect.

termoli

Kosten Boodschappen tijdens het roadtrippen

Ondanks dat we bijna elke dag wel ergens een borreltje deden, hebben we nog steeds met veel liefde heel vaak bij de camper gegeten en daarvoor moesten er natuurlijk boodschappen gedaan worden. In totaal hebben we € 801,49,- besteedt aan boodschappen. Gemiddeld hebben we € 16,- besteedt aan boodschappen per dag.

Boodschappen in Italië en Frankrijk zijn niet heel goedkoop. Net iets duurder dan in Nederland. Ook besloten we regelmatig om een wat luxer kaasje en een wat duurder wijntje te pakken. Je bent tenslotte in Frankrijk en Italië en daar moet culinair van genoten worden.

Kosten Camping & camperplekken

Tijdens onze roadtrip Italië en Frankrijk hebben we elke dag op een camping of camperplek gestaan. Gemiddeld hebben we 15 euro per dag besteedt aan camperplekken en campings. Dit waren vaak kleine eenvoudige camperplekken.

In totaal hebben we € 798,70 besteedt aan campings & camperplekken.

termoli

Overige kosten

Dan hebben we nog overige kosten. DIt zijn kosten die we gemaakt hebben voor Buddha, bezienswaardigheden, wassen, parkeerkosten etc. In totaal hadden we ongeveer 150 euro besteedt aan overige kosten. Gemiddeld ongeveer 3 euro per dag.

2 maanden roadtrippen, wat heeft het gekost?

In totaal hebben we een roadtrip gemaakt van 51 dagen, net geen 2 maanden dus. In 2 weken tijd hebben we een roadtrip gemaakt langs de westkust van Frankrijk en toen zijn we doorgereden naar Italië om vanuit het noorden helemaal door te rijden naar de regio Puglia in het zuiden van Italië. Normaliter rijden we wat langzamer, maximaal 2 -3 uur per keer.

Echter door Corona moesten we onze route flink aanpassen. Zo werd Frankrijk tijdens onze reis plotseling oranje, waardoor we besloten om in één ruk door te rijden naar Italië. Hierdoor zijn de kosten voor deze europa roadtrip iets hoger uitgevallen dan verwacht.

In totaal heeft de reis 3733 euro gekost. Ongeveer 73 euro per dag.

camping lucca

Overzicht kosten 2 maanden roadtrip

 • In totaal heeft de roadtrip door Europa 3733 euro gekost
 • Gemiddeld hebben we 73 euro per dag besteedt
 • Gemiddeld 2220 euro per maand
Totaal Per dag
Benzine € 970,01 € 19,02
Boodschappen € 801,49 € 15,72
Camping € 798,70 € 15,66
Overige € 150,00 € 2,94
Tolwegen € 115,60 € 2,27
Uit Eten € 879,56 € 17,25
€ 3.733,16 € 73,20

 

Budget gelukt of niet?

Nope, helaas hebben we het budget dit keer niet gehaald.. Terwijl we hier normaal gesproken best goed in zijn. Dit komt vooral omdat we nu wat minder lang de tijd hadden en we door Corona soms wat haastig hebben gereisd. Ook zijn Frankrijk en Italië niet echt budget bestemmingen. Had het goedkoper kunnen? Jazeker! Hadden we hier zin? NOPE!

Ondanks dat we het budget niet gered hebben, ben ik best blij met het eindresultaat. 73 euro per dag is best netjes. De reis was heerlijk!

Verder reizen naar

Wellicht ook leuk om te lezen

6 reacties op “Wat kost een roadtrip door Europa”

 1. Aïken schreef:

  Hoii,
  ik ben volgende zomer van plan om een rondje door europa te maken met 4 van mijn maten, dus toen ben ik hier gekomen om een idee te krijgen van wat het gaat kosten! het is allemaal hele nuttige informatie met goeie tips, maar ik heb een vraag over de gemiddelde dag kosten (73,20).
  is dit per persoon of voor 2 personen? (ik ga ervan uit dat jullie met z’n tweeën waren)

  Alvast bedankt!
  Mvg, Aïken Bruijn

  • Desi schreef:

   Hi Aiken,

   Wat super leuk dat je een roadtrip gaat maken door Europa met je maten en thanks voor de leuke reactie 🙂
   Dit waren inderdaad de kosten voor 2 personen en een flinke bus die niet echt zuinig is. Op dit moment zijn we ook aan het roadtrippen door Europa (hoogseizoen) en we zitten deze maand net iets onder de 60 euro per dag met zijn tweetjes en het kan echt wel nog veel goedkoper. Een beetje afhankelijk welke plekken je gaat bezoeken.

   73 euro is echt een ruim budget voor 2 personen met flink vaak borrels en uiteten gaan, soms een tolweg nemen, snel reizen en grote afstanden en veel campings. Wil je wat kosten besparen dan raden we je vooral om lekker rustig te roadtrippen. Dus soms een paar dagen op 1 plek staan of kleine afstanden rijden. Dan redden jullie het makkelijk met 25 euro p.p. per dag.

 2. Sean schreef:

  Hii,

  Ik wil samen met mijn partner en onze 2 kids en ook nog een vriend en vriendin samen met hun dochter op een roadtrip gaan. Dus nu ben ik even opzoek naar informatie over alles en nog wat hahaha. Alleen heb ik niet zoveel vakantiedagen (51 dagen). Kunnen we veel bewonderen binnen max 1 maand ?

  • Desi schreef:

   Hi Sean,

   Wat een gaaf vooruitzicht! Wij hebben prachtige roadtrips gemaakt in 51 dagen dan kan je absoluut veel zien, in 2021 nog een mooi roadtrip door Noord Spanje gemaakt en in 2022 Zuid-WEst Frankrijk icm Puglia. Het aantal plekken wat je kan bezoeken is voor ieder verschillend. ZO werken wij bijna dagelijks nog onderweg en gaat onze bus niet harder dan 80. Hierdoor kunnen we per dag niet echt lange afstanden maken en reizen we wat langzamer. Toevallig heb ik deze week nog een artikel geplaatst over onze favoriete roadtrip van Europa :). Heb je al een bestemming of bestemmingen op het oog? En kom maar door hoor als je meer vragen hebt, vinden we alleen maar leuk.

 3. Ellen schreef:

  hey Desi,

  Ik wil je even bedanken!! Je hebt echt een goed overzicht gemaakt! binnen tien minuten heb ik zoveel duidelijk gekregen. Zelf ben ik van plan met een vriendin door Europa te toeren. Alleen zijn wij waarschijnlijk vaker in de auto dan er uit. :):):). Ons plan was in zes dagen via Antwerpen, Parijs, le mans en Milaan naar Noord Italië. Dan kijken we daar hoeveel tijd we nog hebben en kijken daar rond. Daarna gaan we via münchen en drielandenpunt naar Drenthe.

  Denk je dat dit fysiek mogelijk is? Of zouden we dan echt tien uur in de auto moeten zitten elke dag? Want dat lijkt mij wel veel.
  We hebben een auto uit 2013 en hij is vier-personen benzine auto.
  O ik had dus wel een vraag. Verassinggg

  Groetjess
  Ellen

  • Desi schreef:

   Hi Ellen,

   Excuses dat mijn reactie even heeft geduurd. Ik had je berichtje helemaal gemist.
   Ik weet dus niet of je al bent vertrokken. Hoeveel wil je rijden per dag is een beetje afhankelijk van je wensen en wat je wil zien, maar ook zeker hoe leuk je rijden vindt.
   Wij zijn echt de slechtste vanlifers ooit, aangezien wij liever niet zoveel in de bus willen zitten. Dus rijden we vaak max. maar 3 uurtjes per dag.
   Maar je kan tijdens het rijden natuurlijk ook lekker vaak stoppen op verschillende plekken. Zo zie je weer onwijs veel in een korte periode.
   Of het haalbaar is durf ik niet te zeggen. Zelf vind ik korte afstanden wat prettiger, maar dat is voor iedereen verschillend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *