Ruta del Cares

Ruta del Cares

De hike der hikes van Picos de Europe: RUTA DEL CARES! Een flinke wandeling van maar liefst 24 kilometer die van Poncebos naar Cain de Valdeón loopt en weer terug (of andersom kan natuurlijk ook). Je wandelt dus terug via hetzelfde pad. Het ook wel de Goddelijk Kloof genoeg en wij snappen wel waarom.

De wandeling is FANTASTISCH mooi en is niet voor niets één van de meest populaire hikes van Noord Spanje. Je wandelt door de beroemde Cares kloof waardoor je continu omringd wordt door prachtige bergen sommige meer dan 2000 meter hoog en kabbelende beekjes. Je kan de hike starten in Cain maar dus ook in Poncebos. Vanuit Poncebos is het eerste stuk een flinke klim, waardoor dit startpunt iets minder gewild is. Vooral tijdens een warme dag kan dit een pittige start zijn.

Ruta del Cares
Ruta del Cares
Picos de Europa
Ruta del Cares

Ruta del Cares in Cijfer

 • Afstand: 24,3 kilometer
 • Tijd: 8 uur
 • Hoogteverschil: 500 meter
 • Afdeling: 500 meter
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Hoewel de hike als makkelijk wordt omschreven is een beetje conditie wel wenselijk. De afstand en duur van de hike maken de tocht uiteraard niet makkelijker. Een paar tips om de hike wat makkelijker te maken:

 • Trek goede schoenen aan
 • Begin vroeg vooral op warme dagen
 • Het eerste stuk (vanuit Poncebos) is het zwaarste dus laat je vooral niet ontmoedigen hierdoor. Het wordt beter!
 • Ga van te voren naar het toilet, want onderweg zijn er weinig plekken om waar je even snel een struik in kunt duiken
 • Geef de berggeiten geen eten! Ze zien er schattig uit, maar zijn kleine klootzakken
 • Vind je 24 kilometer op 1 dag te veel, dan kun je ook een hostel boeken in Poncebos of Cain en de volgende dag pas de route weer terugwandelen. Het is zelf mogelijk om een jeeptocht terug te nemen, maar deze moet je wel van te voren even boeken.
Ruta del Cares
Picos de Europa
Ruta del Cares
Picos de Europa

Wandelen van Poncebos naar Cain – Ruta del Cares

Ruta del Cares is een populaire hike en één van de langste wandelingen in Picos de Europe. Vanaf Poncebos is vooral het eerste deel van de hike onwijs zwaar. Het is een flink klim van ongeveer 2 kilometer, maar uitzicht vanaf de top is wel adembenemend. Vertrek je vanuit Cain dan raden we je aan om niet helemaal tot het einde te wandelen, aangezien het begin vanaf Poncebos niet heel interessant is. Je kan dan het beste net voor de klim omkeren.

Na de eerste klim is het grootste deel vlak en loop je langs de kloof heen. De wandeling is niet heel kids friendly, aangezien je langs een flinke afgrond loopt. Ook honden kun je beter aangelijnd houden. De route is uitgehouwen in de zijkant van de berg en er zijn geen leuningen of hekken die je van de rand weghouden, dus een beetje opletten is wel aan te raden.

Als je in de buurt van Cain komt verandert de hike in smalle tunnels en grotten. Ook passeer je verschillende bruggen. Een spectaculair deel van de hike. Vanaf het hoogste deel Los Calla’s heb je het mooiste uitzicht en kun je soms zelf de berg Urriellu bewonderen.

Tip! Wat je waarschijnlijk ook leuk vindt om te lezen is het artikel over de hike naar Bulnes.

Ruta del Cares
Picos de Europa
Ruta del Cares

Wanneer kun je de hike Ruta del Cares het beste doen?

Eigenlijk kun je de hike het hele jaar doen, maar in de lente staat alles mooi in bloei en zijn de watervallen op hun mooist. In de zomer kan het vrij warm zijn, dus dan is het verstandig om vroeg te vertrekken. In de winter heb je de kans op sneeuw en door de steile kliffen is dit deze periode misschien niet de beste optie.

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Ruta del Cares / Poncebos of Cain?

Hoe kom ik in & parkeren bij Ruta Del cares?

& parkeren bij Ruta Del cares?

Ben je met de camper dan kun je het beste starten vanuit Poncebos. De ingang van de wandeling is namelijk eenvoudig te bereiken met de camper en er zijn verschillende parkeermogelijkheden langs de weg. Het is ook mogelijk om je auto, bus of camper te parkeren bij de kabelbaan van Bulnes. Vanaf hier is het nog wel 20 minuten naar de ingang.

Het is ook mogelijk om je bus of camper te parkeren bij Las Arenas. Vanaf hier is het wel nog een wandeling van 45 minuten.

Openbaar vervoer rijdt alleen is het hoogseizoen, maar is vrij beperkt. Dit is wel de goedkoopste optie, namelijk slecht 1,55 en vertrekt vanaf Arenas de Cabrales.

De laatste optie is met de taxi vanaf Las Arenas te gaan. Omdat onze bus helaas bij de garage stond besloten wij om de taxi te pakken. Dit kost 10 euro. Dan heb je wel geen gedoe met parkeren en je wordt pal voor de ingang afgezet.

Vanaf Cain is de ingang wat lastiger te bereiken met een camper of bus. Zo is het eigenlijk niet toegestaan om de weg van Posada de Valdeón naar Cain met de camper te doen. Dit door de vele steile hellingen. Toch zie je veel busjes en campers dit wel doen. Wij besloten uiteindelijk deze route met de bus over te slaan. Met de auto is het dorpje Cain wel eenvoudig te bereiken.

Een andere optie is om de hike vanaf Posada de Valdeón te doen. Dit maakt de route wel nog langer en een overnachting in Poncebos is dan wel aan te raden.

Ruta del Cares
Picos de Europa

Blij met dit artikel?

Heb je nog een leuke aanvulling voor dit artikel over Ruta del Cares Of een foutje ontdekt? Laat het ons weten. Stuur een DM via instagram of mail naar desi@foedsie.nl. Kneitertje blij met dit artikel en wil je ons wat liefde sturen? Laat dan een reactie achter of volg ons op Instagram voor nog meer tips. Of ga helemaal nuts en doe het allebei ;p

Verder reizen naar

Wie is (er) Foedsie? Desi, Leroy en Buddha zijn vaak Foetsie en altijd op zoek naar food. Reis met ons mee naar de leukste bestemmingen & lekkerste hotspots.

@foedsie

Benieuwd waar we nu zijn? Volg ons op instagram. Vinden we leuk!

Booking.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaak Foetsie en een beetje een foodie. Dat ben ik in een notendop. Het liefst ben ik zoveel mogelijk weg, op reis, de wereld aan het ontdekken. Dit doe ik niet alleen, maar samen met mijn grote liefde (bijna man) en heel af en toe onze lieve, oude, brompot van een mopshond. Maar ook met vrienden en familie natuurlijk. Van duiken tot het beklimmen van gigantische bergen, eten aan straat tot luxe villa’s, van helemaal niks doen tot blaren onder onze voeten lopen.

Foedsie