7x wil je niet missen tijdens de Nijmeegse zomerfeesten 2024

Woehoeeee, het is weer bijna tijd voor de Zomerfeesten in onze favoriete stad: Nijmegen! Nog effekes en dan mogen de voetjes weer van de vloer, kan het borrelen beginnen, en mogen we ons weer volproppen met de lekkerste gerechten van alle streetfood pareltjes die voor ons klaarstaan. En natuurlijk ook de wandelaars gezellig aanmoedigen, want hoewel het voor ons altijd de Nijmeegse Zomerfeesten zijn, is het jaren geleden al omgedoopt tot de Vierdaagsefeesten. Best logisch eigenlijk, aangezien het feesten zijn tijdens de Nijmeegse wandelvierdaagse. Maar zoals we dat op zijn Nijmeegs zeggen, ze moeten niet nuilen. Zomerfeesteb of Vierdaagsefeesten, het is beide helemaal oké.

En voor de mensen die deze feestweek in Nijmegen nog niet kennen, hier wat feitjes:

 • Met 1,5 miljoen bezoekers per jaar is het één van de grootste evenementen van Nederland.
 • In totaal zijn er 40 podia verspreid over de hele stad.
 • De Zomerfeesten duren zeven dagen (de Vierdaagse zelf slechts vier uiteraard, aangezien het Vierdaagse heet).
 • Naar muziek, is er ook theater, worden er concerten gegeven, is er kunst, markten en is er een vuurwerkshow.
 • Voor de knieperds onder ons, ja de Zomerfeesten kosten niks, noppes, nada. Je hoeft voor de Zomerfeesten geen entree te betalen, het is dus gratis.
 • De Vierdaagse bestaat al sinds 1909, dit is de 108e editie. De Vierdaagsefeesten werden voor het eerst georganiseerd in 1969 om de wandelaars te ontvangen. Dit jaar is de 55e editie.

Als kind ging ik altijd met mijn ouders naar de Vierdaagsefeesten, en dat is eigenlijk nooit meer gestopt. We (Leroy en ik) hebben elkaar hier ook 18 jaar geleden ontmoet, bij de braadworstenkraam met heul veul bier. Het begin van elk sprookje natuurlijk. We willen het nooit missen, en hoewel we elk jaar zeggen dat we dit jaar echt niet elke dag gaan, mislukt dit telkens weer.

Hoewel elk jaar weer een nieuw programma voor de deur staat, zijn dit onze favoriete plekjes om neer te strijken. Lees snel verder voor welke dagen, plekken en feestjes je niet mag missen tijdens de Zomerfeesten van 2024. Wil je het complete programma inzien of ben je benieuwd naar alle locaties. Bekijk het programma op de site van de Vierdaagsefeesten.

nijmegen zomerfeesten

Smaakmarkt

Ik hou echt van de Smaakmarkt. Het is net buiten het centrum en daarom iets rustiger dan andere plekken. Daarnaast zit je lekker aan de Waal, wat deze plek extra mooi maakt. Het is perfect om lekker neer te strijken overdag met een lekker biertje; kinderen kunnen mee en er is altijd wel wat te doen. Overdag vind je hier de platenbus waar je zeker even een klein dansje moet doen, maar ook toffe bandjes op het podium. In de avond gaat het hier los met Boemshakalaka en de leukste feestjes. Eigenlijk kun je hier de hele dag vertoeven.

Valkhof

Elk jaar weer onze favoriet, want dit is dé plek waar Doornroosje neerstrijkt tijdens de Zomerfeesten. Van hiphop, latin tot keiharde rock, je vindt het hier allemaal. De sfeer is altijd goed, dus ook als dit niet helemaal je genre is, moet je er zeker even doorheen lopen.

Club Voerweg

Waar je boven in het park de livebands treft en kan dansen op vunzige deuntjes, vind je bij Club Voerweg van Doornroosje de beste DJ’s van over de hele wereld. De avond afsluiten kan hier altijd en heel goed!

Roze Woensdag

Niet zozeer een plek, maar wel absoluut een dag die je niet mag missen, is Roze Woensdag. Op deze dag kleurt heel Nijmegen roze en de sfeer is fantastisch. Ook voor de wandelaars is dit een van de favoriete dagen. Het is de dag waarbij de acceptatie en zichtbaarheid van de LGBTQ+ gemeenschap centraal staan. Eigenlijk al genoeg reden om Roze Woensdag op je programma te zetten, maar ook de sfeer, feesten en events zijn tijdens deze dag geweldig. Niet voor niets is dit een van de drukste dagen tijdens de Zomerfeesten.

nijmegen zomerfeesten

Park Kronenburg

Nog een beetje de nieuwkomer van de Zomerfeesten, maar nu al een dikke tip. Kom je met de trein, ga dan een keer niet over de Ramblas, maar wandel via het Kronenburgerpark de stad in. Als het zonnetje schijnt, kun je hier heerlijk in het gras gaan liggen met de muziek op de achtergrond. In de avond gaat het volume op standje dansen en kunnen de voetjes van de vloer. Van live optredens tot elektronische pop, deze nieuwkomer is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Tip! Je vindt hier vaak ook een hele leuke bus met allerlei toffe vintage kleding.

Vuurwerk

De Waal in vlammen! De zondag staat in het teken van vuurwerk en ook als je geen vuurwerkliefhebber bent, is dit altijd een hele leuke plek om te bezoeken. Je kunt het vuurwerk bewonderen vanaf de Waalkade, maar ook aan de overkant bij het Waalstrandje, wat nu Stadseiland Stek heet, als je niet zo van de drukte houdt.

nijmegen vierdaagsefeesten
zomerfeesten

Stadseiland Stek

Stadseiland Stek is nog zo’n favorietje. Deze plek vind je aan de overkant van de Waal en kun je bereiken via de spoorbrug, trein en als het water niet te hoog of te laag staat, gaat er ook een klein veerpondje van de Kaaij naar deze plek. Stadseiland Stek is bijna een festival op zich. Het is de perfecte plek om aan de drukte te ontsnappen. Je vindt er muziek, maar ook theater en allerlei activiteiten voor de kinderen. Zo was er vorig jaar zelfs een ramp. Wij bezoeken Stadseiland Stek het liefst tijdens het vuurwerk en zijn er meestal ook te vinden tijdens het feest “Het Zusje van Debbie”. Ook een dikke tip!

nijmegen vierdaagsefeesten
zomerfeesten

De Kaaij

Hou je van een beetje chaos, gezelligheid, vintage en een topsfeer? Dan is De Kaaij de plek voor jou. De Kaaij is er voor iedereen. Je kunt hier met je ouders naartoe, met vrienden of met de kids, het maakt eigenlijk niet uit. Elke dag vind je de leukste bandjes, van ska, blues tot reggae. Het is een plek die wij sowieso een keer bezoeken tijdens de Zomerfeesten.

Tip! In de avond kan De Kaaij erg druk zijn, wij vinden deze plek overdag vaak iets gezelliger. Oh, en mocht je al een keer in Nijmegen zijn, De Kaaij is bijna de hele zomerperiode geopend!

nijmegen vierdaagsefeesten
zomerfeesten

Er is nog veel meer:

 • Kelfkensbos: Van vintage items tot uit je dak gaan met de beste R&B en hiphop van vroeger tijdens Rewind.
 • Credible: Altijd gezellig druk en leuke muziek. Zeker de moeite waard voor een dansje.
 • Wandel door de Grotestraat richting de Waalkade en ontdek Groots: Hier staat altijd een liveband te spelen verspreid over de straat.
 • De Ramblas: Dit is vaak de eerste plek die je tegenkomt als je van het station richting het centrum loopt. Er is een groot huiskamercafé en stiekem blijven wij hier altijd ongepland wat langer hangen. Absoluut een leuke plek om je Zomerfeesten te beginnen.
 • Van Ouds: Hou je van meezingers en guilty pleasures? Dan hou je van Van Ouds.
 • Stevenskerk: Wil je iets heel anders ervaren? Kijk dan eens naar het programma van de Stevenskerk. Van lezingen tot complete orkesten, maar ook optredens van bijvoorbeeld Fresku. En dat allemaal in de mooiste kerk van Nederland 🙂 Vinden wij Nijmegenaren natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *