Krakau, ik hou van jou

Krakau is het hele jaar door fantastisch om te bezoeken. Naast een rijke geschiedenis is het tegenwoordig een fijne plek met sprookjesachtige gebouwen en talloze hippe plekjes om te eten en te borrelen. En een mooi voordeel; Krakau is erg goed voor je portemonnee.

Ondanks haar heftige geschiedenis is Krakau vrijwel helemaal bespaard gebleven tijdens de tweede wereldoorlog. Hierdoor kom je overal mooie gebouwen en kerkjes tegen. Niet voor niets dat Krakau is aangewezen door Unesco als één van de belangrijkste historische steden ter wereld. Ook door verschillende reisorganisaties is deze stad al een paar keren uitgeroepen tot leukste stedentrip van Europa.

Bezienswaardigheden Krakau

Rynek Glówny Marktplein

Je kan er eigenlijk niet omheen als je Krakau bezoekt, het Rynek Glówny Marktplein. Het is één van de grootste pleinen ter wereld en altijd gezellig druk en sfeervol. Overal staan kleine hutjes met Glühwein, maar ook worden er heerlijk warme maaltijden bereid, zoals stoofpotjes en verse broodjes met warm vlees. Rondom de markt vind je verwarmde terrassen, hippe restaurants, Jazz cafés en ook de Lakenhal.

Kazimierz, Joodse wijk

Vroeger was Kazimierz een aparte stad, maar nu staat dit gebied bekend als het hippe deel van Krakau. En hip is het zeker. Vooral ‘s avonds is het lopen de straten vol en kun je terecht bij verschillende trendy barretjes en restaurants. Vroeger woonde er in dit gebied een hechte Joodse gemeenschap. Maar hier kwam abrupt een einde toen de Nazi’s Polen binnenvielen. De joodse bevolking werden toen verhuist naar de Ghetto’s aan de andere kant. Door de verfilming van Schindler’s List werd de belangstelling naar de wijk groter en heeft de wijk zich weer ontpopt tot een levendige en hippe wijk.

Schindlers Factory

Na een wandeling door Kazimiers, besloten we verder te gaan naar Schindlers Factory. Vooral bekend door de film Schindlers list. Een film die wij al meer dan 10 keer bekeken hebben en waarschijnlijk nog veel vaker zullen doen. Hoewel je weinig ziet van de fabriek zelf, is het een prachtig museum geworden, waar je door de tijd heen loopt. Met tranen in mijn ogen heb ik alle verhalen gelezen. Wat een heftige geschiedenis, wat een verschrikkelijke dingen zijn hier gebeurd.

Auschwitz

Een belangrijke reden voor ons om naar Krakau te gaan was onder andere Auschwitz. Met de bus (ongeveer 1,5 uur rijden) vertrokken we de tweede dag naar Auswitsch. Van te voren hadden we een tour geboekt. Als eerste bezochten we Auschwitz 1. Dit deel is bijna volledig intact gebleven. In de oude barakken waar vroeger honderden mensen gevangen zaten, hangen nu foto’s en verhalen die we nooit meer zullen vergeten. Kamers vol schoenen, koffers, borstels en haar van mensen die hier zijn vermoord. Verschrikkelijk. Ook bezochten we één van de gaskamers. Ik kon even niks meer zeggen, denken of doen. Wat is dit heftig.

Na Auschwitz 1 gingen we verder naar Birkenau. Auschwitz 1 was voornamelijk bedoeld voor Duitse criminelen en niet Joodse gevangen. Joden gingen direct naar Birkenau, waar kinderen, oudere, zwangere vrouwen en zieken direct naar de gaskamers gingen en de overige in de kampen “mochten” werken. Ook zij hielden het vaak niet langer vol dan een paar weken. De omstandigheden in Birkenau waren nog veel slechter dan in Auschwitz 1. Van het kamp is niet veel meer over, toch is het erg indrukwekkend. De spoorlijn, het perron en een aantal barakken zijn nog over.  We bezochten de plek waar de gaskamers stonden, het monument en nog een oude barak. Opnieuw zijn we stil. Wat is dit heftig en indrukwekkend.

Hotspots en eten in Krakau

In Krakau kun je heerlijk eten en drinken. Natuurlijk hebben wij een aantal hotspots voor jullie op een rijtje gezet:

  • Bistro 11 – Helaas alleen ontbeten, maar wat had ik hier graag gegeten. Vriendelijke mensen, mooie inrichting en heerlijk eten.
  • Plac Nowy 1 – Ligt in de wijk Kazimierz. Heerlijk dineren. Top sfeer en fantastisch eten.
  • Cafe Bunkier – Heerlijk borrelen in een soort tuinkas. De hummus was fantastisch!
  • Resto Illuminati – Hier hebben we gedineerd. Het eten was heerlijk en de prijs goed.
  • Restaurant Starka – Prima restaurant om de Poolse keuken uit te proberen
  • Cyrano de Bergerac – hier wilde we heel graag wat gaan eten, maar helaas was het voor een paar dagen helemaal volgeboekt en we snappen waarom. Dit restaurant zit namelijk verstopt ergens onderin een kelder. De ambiance is fantastisch en het eten moet er erg goed zijn. We hebben ontzettend gebaald dat we dit restaurant niet konden uitproberen.

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Krakau?

Rustige hippe studio in het centrum

Wat houden we van Airbnb. Ook dit keer vonden we via deze site een fantastische studio midden in het centrum.Via een gigantische deur aan een drukke straat ga je naar een binnenplaats waar de ingang van het appartement zich bevindt. Dit is erg fijn, omdat je zo ondanks je midden in het centrum zit geen last hebt van de drukte buiten. De studio is heerlijk ruim met een mooi hoog plafond en stijlvol ingericht. Ook was ik op slag verliefd op de hardhouten visgraat vloer. De moderne keuken is voorzien van alle gemakken, dus je komt niks te kort.

Het beste van het appartement is toch we de locatie. Ongeveer 5 minuutjes lopen naar het Rynek Glówny Marktplein en een paar minuutjes van leuke restaurants en cafés. Moet je iets verderop zijn, geen probleem de bus en tram stoppen voor de deur. Anna was ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Echt een aanrader voor als je een paar daagjes in Krakau blijft. Per nacht betaal je ongeveer 40 euro. Geen geld dus.