Wat kost een roadtrip door Italië

Wat kost een roadtrip door Italië

Wij houden echt van Italië! Het eten, de stranden, de mensen, het zonnetje en het sfeertje. Italië is vakantie! In 2020 gingen we er dan ook voor de tweede keer naar terug. Dit keer om een roadtrip te maken van noord naar zuid met Puglia als einddoel. Flink wat kilometers maar het was de rit absoluut waard.

Benieuwd wat onze roadtrip door Italië heeft gekost? Wij hebben alle kosten voor je verzameld en in een overzicht gezet.

budget roadtrip italia

Budget voor Italië

Italië is niet bepaald een budget bestemming. Toch kun je het zo duur maken als dat je zelf wilt. Je budget is dan ook erg afhankelijk van je reisstijl.

Wij hanteren voor elke reis een dagbudget van 60 euro. Dit is inclusief boodschappen, tol, benzine, overnachting, bezienswaardigheden etc. Met de camper best een ruim budget. Wij gaan dan ook bijna dagelijks uit eten of in ieder geval ergens een drankje doen en staan altijd op een camperplaats of camping.

Sommige van lifers hanteren een budget van 20 – 30 euro. Dat is ook echt prima te doen. Je zal dan alleen wat vaker moeten wildkamperen en wat minder vaak uit eten moeten gaan.

Tips om geld te besparen tijdens je roadtrip:

  • Neem je tijd, rijd lekker langzaam en korte afstanden
  • Pak zoveel mogelijk binnendoor wegen en mijd de tolwegen
  • Check altijd waar je het goedkoopste kan tanken, tank nooit langs de snelweg
  • Ga wat minder vaak uit eten en wat vaker picknicken op het strand (ergens anders mag natuurlijk ook)
  • Plan je eten en doe 1x in de week grote boodschappen. Ik start elke week met het verzamelen van min. 4 gerechten (min. de helft nieuwe gerechten) die ik die week wil koken. Zo kun je ingrediënten op elkaar afstemmen, hoef je maar 1 keer in de week naar de supermarkt en maak je dus veel minder op aan boodschappen.
  • Check van te voren de transactiekosten bij je bank. Wij hebben beide een knab rekening, omdat je bij deze bank geen extra kosten hoeft te betalen voor je transacties in Europa.
budget roadtrip italia

Kosten Benzine tijdens onze roadtrip

Het grootste deel van ons budget ging op aan benzine: in totaal € 752,46. Dat is gemiddeld € 19,80 per dag. Dit is zonder tolwegen. Wij hadden wat langer de tijd, dus besloten geen tolwegen te nemen, maar als je kiest voor de snelste route dan zal je hier nog wat extra kosten bij op moeten tellen.

lucca reistips

Kosten Uit Eten

In Italië moet er natuurlijk goed gegeten worden. Onze 2e grootste uitgaven was dan ook uit eten gaan. Sorry, but not sorry! Want holy moly wat is het eten in Italië toch heerlijk en ook nog eens super betaalbaar. Wij besloten dan ook om heel vaak ergens een hapje te doen. In totaal hebben we tijdens onze roadtrip door Italië € 711,16 besteedt aan uit eten gaan. Gemiddeld € 17,81 per dag.

Had dat minder gekunnen. Jazeker! Hebben we daar spijt van. Absoluut niet!

lucca tips
travel guide lucca

Kosten Camping & camperplekken

Kamperen in Italië is gelukkig niet heel duur. In het laagseizoen betaal je gemiddeld 15 – 25 euro per nacht voor een plek met stroom en faciliteiten. In het hoogseizoen zijn de prijzen uiteraard iets hoger. Wij kiezen vaak kleine camperplekken of staan op een camping waar je een ACSI kortingskaart kan gebruiken.

In totaal hebben we € 592,34 besteed aan camperplekken en campings in Italië. Gemiddeld € 15,59 per nacht.

budget roadtrip italia

Kosten Boodschappen roadtrip Italië

De Lidl is ook in Italië je beste maat. De kosten voor boodschappen vonden wij Italië heel erg meevallen. Wij doen vaak 1x per week grote boodschappen en proberen ook regelmatig wat te kopen bij kleine lokale shops of op markten. Daarnaast eten wij geen vlees en dat scheelt flink op de kosten.

Gemiddeld hebben we € 13,52 per dag besteedt aan boodschappen. De totale kosten voor boodschappen tijdens deze roadtrip kwamen uit op € 513,78.

Overige kosten

Dan hebben we nog overige kosten. Dit zijn kosten die we gemaakt hebben voor Buddha, bezienswaardigheden, wassen, parkeerkosten etc. In totaal hadden we ongeveer 150 euro besteedt aan overige kosten. Gemiddeld ongeveer 3,95 euro per dag.

Roadtrippen door Italië, wat heeft het gekost?

In totaal hebben we een roadtrip gemaakt van 38 dagen door Italië en ongeveer 5200 kilometers afgelegd. In totaal heeft onze roadtrip door Italië € 2.719,74 gekost. Dat is een dagbudget van ongeveer 71 euro.

  • In totaal heeft de roadtrip door Italië 2719 euro gekost
  • Gemiddeld hebben we 71 euro per dag besteedt
  • Gemiddeld kost een roadtrip door Italië 2.159 euro per maand

Overzicht kosten roadtrip Italië

Totaal Per dag
Benzine 752,46 19,80
Boodschappen 513,78 13,52
camping 592,34 15,59
Overige 150 3,95
Uit Eten 711,16 18,71
€ 2.719,74 € 71,57

Budget gelukt of niet?

Helaas hebben we ons dagbudget van 60 euro in Italië niet gehaald. Maar 71 euro per dag voor Italië is zeker niet verkeerd.

Het had zeker goedkoper te kunnen. Maar 2020 was een gek reisjaar, waardoor we wat anders hebben gereisd dan normaal. Zo hadden we wat minder lang de tijd dan gepland, moesten we vaak van route wijzigen door Corona en was het na maanden binnen zitten moeilijk om niet elke dag uiteten te gaan.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *