Italië Roadtrip: alles wat je moet weten

Bella Italia! Italië wat ben je mooi! Tijdens onze roadtrip door Europa werd Italië al heel snel één van onze favoriete bestemmingen. Het is een geweldig land voor een roadtrip. Geniet van de schitterende bergen in het noorden tot de meest idyllische stranden op Sardinië. Van culinair genieten in Toscane tot cultuur snuiven in Puglia. Italië heeft werkelijk alles! Staat bij jou binnenkort een Italië roadtrip op de planning? Lees dan snel al onze tips!

toscane route

Route door Italië

Heb je de tijd, dan raden we je zeker aan om roadtrip te maken van noord naar zuiden. Zo kun je genieten van de natuur, culinaire hoogstandjes, prachtige steden en de meest prachtige stranden. Zo reden wij van Turijn helemaal naar Gallipoli in Puglia. Voor de complete route heb je echter wel min. 3 weken nodig. Heb je wat minder lang de tijd, dan kun je bijvoorbeeld ook alleen één regio bezoeken, bijvoorbeeld Zuid Tirol, Toscane, Puglia of onze Italië favoriet Sardinië.

Bekijk hier de verschillende routes:

Route italie

Bezienswaardigheden Italië

 • Ontdek de mooiste stranden van Sardinië
 • Bezoek de witte huisjes van Alberobello
 • Slenter rond de charmante straten van Matera
 • Bezoek de Gladiator Road in Toscane, in de buurt van Pienza
 • Geniet van de lekkerste wijntjes in Montepulciano
 • Beklim de berg Seceda in de dolomieten
 • Maak de meest prachtige wandelingen in Zuid Tirol
 • Geniet van de schoonheid van Venetië
roadtrip italie
Roadtrip door italie
route italie
roadtrip italie

Beste reistijd Italië

De beste reistijd voor een roadtrip door Italië is van juni t/m oktober. Dit is echter wel afhankelijk van de plek waar je bent. In het zuiden is het in oktober nog erg aangenaam, maar in andere delen van Italië kan het al erg koud worden. Ook sluiten veel campings vanaf oktober.

Welk budget heb ik nodig in Italië?

In 2020 hebben we een roadtrip van noord naar zuid gemaakt in 38 dagen. In totaal hebben we meer dan 5200 km afgelegd en heeft de reis € 2.719,74 gekost. Dat is een dagbudget van ongeveer 71 euro. Normaal gesproken hanteren we een dagbudget van 60 euro en dit een prima budget. Dit keer hebben we echter weinig gelaten, waardoor we iets meer hebben uitgegeven dan normaal.

De grootste kostenpost was Benzine en tol. In totaal 755 euro. Na benzine hebben we het meeste uitgegeven aan uit eten gaan €711,-. Aan campings en camperplekken waren we 592 euro kwijt en aan boodschappen 513 euro.

Benieuwd naar alle kosten van onze Italië roadtrip.

toscane route
sardinie roadtrip

Praktische informatie over Roadtrip Italie

 • Download de app Park4night & campercontact voor de leukste kampeerplekken. Oh en vergeet onze oude vertrouwde vriend google maps niet.
 • Gebruik in het voor- en naseizoen de ACSI kortingskaart (wel even aanvragen)
 • Gaat de hond mee? Zorg dan voor de juiste inentingen, chip, ontwormingspillen en paspoort. Ook heb je in ITalië een muilkorfplicht. Echter hebben wij geen enkele hond met muilkorf gezien. Vraag van te voren altijd om advies bij je dierenarts Lees ook het artikel “roadtrippen met de hond”.
 • DIt is wat je verplicht mee moet nemen in de auto of camper: gevarendriehoek en veiligheidsvest. Natuurlijk zijn reservelampen, een reservewiel en een EHBO doos handig om bij je te hebben, maar dit is niet verplicht.
 • Je kan in Italië een boete krijgen als je rijdt met slippers
 • Mijd tolwegen! Veel leuker om andere routes te nemen.
 • Let op voor milieugebieden in Italië. De milieuzones worden alleen met borden aangegeven en zijn vaak moeilijk te spotten. Vooral in grote steden heb je verschillende milieuzones.
 • In Italië zijn veel winkels, restaurants en supermarkten tussen de middag vaak dicht.
 • Download de app van buitenlandse zaken om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Regels zijn per regio verschillend, dus lees je van te voren goed in.
 • Het is verstandig om even bij je bank te checken of je extra transactiekosten moet betalen in Europa. Wij zijn beide om deze reden overgestapt naar Knab. Een fijne bank die geen transactiekosten vraagt.
 • Ook is een creditcard altijd prettig om bij je te hebben.

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Italië?

Er is één klein nadeel van Italië; de campings zijn niet geweldig. Van gigantische speelparadijzen tot campings die meer weg hebben van een verlaten parkeerplaats. Toch hebben wij echt hele toffe camperplekken voor je gevonden. Lees het artikel “De leukste campings in Italië” voor een compleet overzicht.

De leukste accommodatie in Italië

In Italië hebben we naast kamperen ook overnacht bij verschillende accommodaties.

Hoe kom ik in Italië?

Wij hebben vorig jaar Italië gecombineerd met een roadtrip door Frankrijk en het jaar daarvoor bezocht tijdens onze Europa roadtrip van 5 maanden. Italië kun je dus perfect combineren met andere landen of als één bestemming bezoeken. Met de auto rij je in ongeveer 12 uur naar het noorden van Italië. Het is natuurlijk ook mogelijk om te vliegen naar een stad in Italië en daar een auto te huren voor je roadtrip.

Helemaal heppiedepeppie met dit artikel

Helemaal heppiedepeppie met dit artikel en wil jij Foedsie wat liefde sturen? Dat Kan! Laat onder het artikel een reactie achter, volg Foedsie op Instagram of tag ons als je een tip uit het artikel gebruikt. Of ga helemaal nuts en doe het alledrie. Daar worden wij helemaal blij van.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *