Bozen: complete city guide

Bozen: complete city guide

Heb jij Zuid Tirol al op je bucketlist staan? Snel doen hoor! Het noorden van Italië is nog relatief onontdekt, het barst van de adembenemende natuur en charmante steden als Bozen. Oh en voor de foodies onder ons is dit echt een walhalla. Wil je een Italië ontdekken die maar weinig mensen kennen, dan moet je hier zijn.

Bozen is de perfecte uitvalsbasis om de regio Zuid Tirol te ontdekken. Bozen is een kleine stad met iets meer dan 100k inwoners verscholen in het bergachtige Zuid Tirol. Het is de grootste stad en tevens de hoofdstad van de regio. Het is niet alleen een geweldig stad om de omgeving te ontdekken, maar ook vind je in de omgeving kastelen, prachtige kerken en een rijke historie. Wij delen in dit artikel de leukste tips voor Bolzano.

In dit artikel

Bozen City Guide

Bezienswaardigheden Bozen

Funivia del Renon

Er is geen betere manier om de omgeving van de stad te verkennen met de Renon Kabelbaan. De kabelbaan vertrekt iedere 5 minuten, duurt 11 minuten en legt een afstand af van 4.541 meter. Je komt uiteindelijk aan op 1222 meter hoogte bij een station. Hier kun je de trein pakken naar verschillende bergdorpjes zoals, Renon Costa Lovara en Collalbo. We raden je zeker aan om dit doen! Je kan hier heerlijk wandelen en gezellig zitten bij één van de vele berghutten die je hier vindt.

Een retour tickets kost 10 euro. Kijk op de website van de kabelbaan voor de actuele tijden en prijzen.

Culinaire hoogstandjes

Je kan in Zuid Tirol echt geweldig eten. De stad Bozen barst dan ook van de hotspots. Vooral bij de kleinere berghutjes kun je geweldig eten. Mijn favoriet in de regio is toch wel Kaiserschmarrn. Een soort kapotgemaakte pannekoek. Echt gruwelijk goed. En ook Knödel is erg lekker. Dit is een soort deegbal met kaas. Niet echt dieet vriendelijk, maar och vakantie calorieën tellen toch niet ;p.

Wil je meer te weten komen over lokale gerechten en de leukste hotspots dan raden we je aan om Streetfood Tour te boeken. Dit is altijd de beste en lekkerste manier om een stad te ontdekken.

bozen
bozen cityguide

Ga de bergen in!

Deze stad kun je perfect combineren met natuur. Op slechts een uurtje rijden sta je namelijk tussen de imposante bergketen De Dolomieten. Zo maakten wij een geweldige hike bij Seceda; een bergtop op meer dan 2500 meter hoogte.

Lees ook het artikel “Zuid Tirol in de zomer” voor meer tips in de omgeving.

bozen
bozen cityguide
Bozen

Ook leuk om te doen:

 • Museum of Archaeology
 • Bezoek kasteel Ronco en/of castel tirolo
 • Doe de Zuid-Tiroolse wijnroute
 • Bezoek Messner Mountain Museum. De museum bevindt zich op een prachtige locatie in de bergen.
 • Piazza Walther is het centrale punt van de stad

Hotspots en eten in Bozen

  Batzenhäusl: hip, betaalbaar en goed eten

  Restaurant Vögele: voor echt Zuid Tirools eten

  Franziskaner Stuben: super lekkere Knoedel

  Fishbank: het leukste terras van Bolzano

bozen
bozen cityguide

Beste reistijd Bozen

De regio Zuid Tirol is het hele jaar mooi om te bezoeken. In de winter kun je hier geweldig skiën en in de zomer is het weer perfect om te wandelen. De stad zelf lijkt mij het leukste om te bezoeken met mooi weer. Dan kun je hier volop genieten van het zonnetje en plaats nemen op de vele terrasjes.

Je kan Zuid Tirol het hele jaar bezoeken. Zo schijnt gemiddeld 300 dagen de zon in de regio! Ieder seizoen brengt wel iets moois.

Bozen

Welk budget heb ik nodig in Bozen?

Bozen is ontzettend mooi, maar niet echt budgetvriendelijk. Vooral overnachten is hier erg duur, ook voor campings. In het hoogseizoen vragen ze gerust 40 tot 60 euro per nacht voor camperplek. Ook activiteiten in de omgeving zijn vaak behoorlijk prijzig. Wij vonden gelukkig een mooie camperplek in de buurt van Bozen voor ongeveer 25 euro per nacht.

Ons budget in Zuid Tirol:

  Camperplek 25 euro per nacht

  Eten en drinken: 20 – 30 per maaltijd voor 2 personen

  Activiteiten: 20 – 40 euro per persoon (voor Seceda betaalde wij ongeveer 80 euro voor 2 personen en een hond)

  Boodschappen zijn vergelijkbaar met Nederland.

  Ook de benzineprijzen zijn vergelijkbaar met Nederland.

  Openbaar vervoer: ongeveer 2 euro per persoon voor een enkeltje (30 minuutjes)

Gemiddeld waren wij ongeveer 85 – 100 euro per dag kwijt, We zijn wel bijna dagelijks uit eten geweest (lunch + diner) en hebben o.a. in Bozen de kabelbaan genomen en hebben we Seceda bezocht.

Bozen

Praktische informatie over Bozen

  Ga je met de auto? Check voordat je vertrekt nog even goed je auto, want de bergen kunnen behoorlijk heftig zijn.

  Zorg ervoor dat je altijd motorolie en koelvloeistof bij je hebt.

  Met een ACSI kortingskaart krijg je vaak korting op campings in het laagseizoen.

  Neem je de hond mee, dan ben je verplicht om een muilkorf bij je te hebben. Honden moeten dit dragen op openbare plekken. Toch hebben wij het bijna nooit gezien.

  Voor de leukste kampeerplek gebruiken wij altijd de app Park4night & campercontact

  Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer altijd voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dichter bij een uitwijkplaats bevindt.

  Gebruik in de bergen niet te veel je rem, maar probeer af te remmen op je motor.

  In de auto gelden dezelfde verplichtingen als in Nederland. Dus veiligheidshesje en gevarendriehoek mee!

  In Italië zijn veel winkels, restaurants en supermarkten tussen de middag vaak dicht. Iets wat wij bijna elke dag wel vergaten.

Bozen
bozen
bozen cityguide

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Bozen?

Wij besloten een paar nachten te blijven op de camperplek van camping Montiggl. Voor een camperplek betaal je 25 euro voor 24 uur. Voor een plek op de camping zelf bijna het dubbele.

Hotels in Bozen

In de winter bleef ik een paar nachten bij het hele fijne La Casies in Gsies. Echt een prachtige accommodatie, met geweldig eten, prachtige kamers en een heerlijke wellness. Dikke tip!

Hoe kom ik in Bozen?

Het is ongeveer 11 uur rijden met de auto. Het is ook mogelijk om te vliegen naar Venetië of Innsbruck. Vanaf het vliegveld is het ongeveer 2 tot 3 uur rijden. We raden je wel aan om een auto te huren, zodat je meer van de omgeving kunt zien.

Wij maakten een roadtrip door Italië en reden van Trentino naar Bozen.

Ook leuk om te lezen:

Ons oordeel

Zuid Tirol is geweldig en dan mag je Bozen zeker niet missen. Het is een heerlijke plek en de perfecte uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken.
Door By :>Foedsie 8,5 / 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *