Normandië Travel Guide

Normandië stond al een hele tijd hoog op onze bucketlist. Het is natuurlijk ooit de plek waar de bevrijding van Europa begon tijdens de tweede wereldoorlog. De plek waar duizenden soldaten via lucht en water met D-Day de Duitsers wisten te verrassen. Een stukje geschiedenis en een regio die je zeker een keertje moet bezoeken.

In eerste instantie zouden we ook dit jaar weer richting Portugal gaan, maar doordat het reisadvies van Spanje is gewijzigd, besloten we de route iets te wijzigen. Toch wilden we Frankrijk niet overslaan – we zijn hier namelijk nog nooit echt geweest – dus werd de nieuwe route Frankrijk en Italië. Niet helemaal logisch, maar daar houden we wel van. En gelukkig maar, want we vonden Normandië erg indrukwekkend en een mooi begin van onze reis. In dit artikel deel ik de leukste tips voor een mini roadtrip door Normandië.

In dit artikel

Normandië reistips
Normandië

Bezienswaardigheden Normandië

Utah Beach

Utah Beach was 1 van de belangrijkste landingsstranden tijdens D-Day. Nu vind je er een museum, verschillende monumenten en ook nog een oude Duitse bunker. Wij vonden dit een erg indrukwekkende plek.

Wij hebben een nachtje bij Utah Beach overnacht met de camper en hebben toen het fietsje gepakt om de omgeving verder te ontdekken. Dit is zeker een dikke tip, want de omgeving is echt prachtig. Zo ontdek je tijdens een fietstocht de prachtige natuur en slaperige franse dorpjes.

Het strand is overigens ook makkelijk te bereiken met de auto. Op loopafstand heb je een ruime parkeerplaats, waar je o.a. ook de camper kwijt zou kunnen.

Normandië reistips
Normandië

Utah Beach landingsmuseum

Wil je meer te weten komen over deze plek en D-Day bezoek dan ook het museum bij Utah Beach. Het Utah Beach Landingsmuseum staat exact op de plek waar op 6 juni de Amerikaanse troepen aan land kwamen. In het museum zijn alle gebeurtenissen in detail uitgewerkt. Ook vind je er talloze voorwerpen, materialen en voertuigen uit deze periode. Zoals een originele B-26 bommenwerper. Hiervan zijn er nog maar 6 van bewaard gebleven.

Normandië reistips
Normandië

Normandy American Cemetery & Memorial

De Normandy American Cemetery & Memorial vind je in Colleville-sur-Mer. In 1944 werd hier door het Amerikaanse eerste leger tijdelijk een begraafplaats geplaatst. Er zijn op deze plek 9.385 militairen begraven, gestorven tijdens D-Day. Een indrukwekkende plek om te bezoeken. Uiteraard is deze plek niet toegankelijk met hond.

Omaha Beach

Ook Omaha beach was een belangrijk landingsstrand tijdens D-Day. In totaal lande hier XXX soldaten tijdens deze dag. Net voor en op het strand vind je monumenten. Ook vind je er verschillende informatiepunten die meer vertellen over het strand en wat er tijdens D-Day heeft plaatsgevonden.

Normandië reistips
Normandië

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc is een hoge klif tussen Omaha Beach en Utah beach. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit punt zwaar bewaakt door de Duitsers. Pointe du Hoc was daarom een belangrijk doelwit van de geallieerden.

We hadden deze plek graag bezocht. De intentie was er zeker. Het campertje was al gekampeerd en toen kwamen we erachter dat de hond niet welkom was. Helaas. Deze plek hebben we daarom moeten overslaan. Het schijnt een erg bijzondere en mooie plek te zijn, die door veel mensen werd getipt. Hoewel we niet zelf hebben bezocht, raden we je het toch aan op je must-visit lijstje te zetten.

Saint Mont Michel

Als tip kregen we van meerdere mensen Saint Mont Michel door. Het is een schiereiland in het zuidwesten van Normandië en zelfs één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Wij – super slecht als reisblogger – kenden deze plek nog niet. Wel eens toffe foto’s van voorbij zien komen, maar verder nog niet veel over gelezen. Toevallig lag deze plek op onze route. We hadden ons weer eens totaal niet ingelezen en besloten hier onderweg we; even “snel” te stoppen. Even snel een kijkje doen, rondje lopen en hoppa weer verder richting de kust.

We hadden misschien wel een paar weken de tijd om Frankrijk en Italië te ontdekken, doordat het reisadvies voor vertrekt nog was aangescherpt en we enorm graag wilden surfen, besloten we niet te lang op plekken te blijven. Anders waren we uiteraard wat langer in N0rmandië gebleven.

Na een uurtje rijden kwamen we aan bij Saint Mont Michel We kwamen er vrij snel achter door de talloze enthousiaste fietsers, wandelaars en automobilisten dat dit een populaire plek is om te bezoeken. Bij aankomst van de parkeerplaats kwamen we er pas achter dat het meer dan 5 km lopen is om het eiland te bereiken. We stonden al op de parkeerplaats met het niet zo winnende ticket van 15 euro die we al uit de machine hadden getrokken. Hoewel we eigenlijk maar max. een uurtje hadden, besloten we toch een poging te wagen om een heel eind te komen. Met mopshond in de rugzak ging team Foedsie vol goede moed naar Saint Mont Michel.

Wat een plaatje! Al van ver zie je het eilandje verschijnen. We lopen een heel eind, maar realiseren ons snel dat het echt te ver is om er helemaal naartoe te lopen. We besloten daarom een rustig plekje op te zoeken op een heuvel en te genieten van het uitzicht.

Natuurlijk enorm zonde en zonder Corona hadden we waarschijnlijk sneller de beslissing genomen om er dan maar een nachtje aan vast te plakken. Maar dat is helaas nu even niet zo. Dus we bewaren deze plek gewoon voor een volgende keer. Dan gaan we goed voorbereid op pad, met de fiets ;p.

Mocht je in Normandië zijn dan mag je deze plek zeker niet missen. Trek er wel een hele dag of in ieder geval middag voor uit. Mont Saint Michel is veel te mooi om even vluchtig gezien te hebben. Alhoewel wij nog steeds enorm blij zijn dat we een glimp van zijn schoonheid hebben mogen opvangen.

Het is mogelijk om het schiereiland via een pad of via het wad te bezoeken, maar er rijden ook gratis pendelbussen (honden niet toegestaan). Je kan op het eiland prachtig wandelen en genieten van het uitzicht. Op het eiland vind je mooie huisjes, restaurants en winkeltjes.

Overige bezienswaardigheden:

 • Bewonder de krijtrotsen van Étretat
 • Bezoek het Overlord Museum
 • Slenter door het havenstadje Honfleur
 • BEzoek het dorpje Caen
 • Ook het dorpje Rouen is een aanrader
 • Pont-Audemer wordt ook wel het Venetië van Frankrijk genoemd
 • Rij over de beroemde brug Pont de Normandie

Hotspots en eten in Normandië

We hadden helaas niet heel veel tijd in Normandië, dus echt op zoek naar leuke hotspots was wat lastiger. Een plek die zeker een vermelding verdient, is de burgertent Embusqué.

Mocht je zelf nog een leuke tip hebben, laat het mij dan weten in een reactie.

Normandië reistips
Normandië

Beste reistijd Normandië

De beste reistijd voor Normandië is toch wel de zomer. Dan heb je de grootste kans op het zonnetje. Wij bezochten Normandië begin september na het hoogseizoen, dan is het er heerlijk rustig. In het hoogseizoen kan het natuurlijk wel wat drukker zijn.

Maar ook de winter en de herfst is een mooie tijd om deze regio om te bezoeken. De ruige kustlijn en het grauwe weer past ook wel weer bij deze regio.

Welk budget heb ik nodig in Normandië?

In totaal zijn we 4 dagen in Normandië geweest. We hebben in deze 4 dagen 345 euro uitgegeven. Dat is een gemiddeld dagbudget van 86 euro.

 • Benzine: 135 euro
 • Camping: 63 euro (21 euro per nacht)
 • Boodschappen: 55 euro
 • Bezienswaardigheden:  18 euro (Saint Mont Michel)
 • Uiteten: 44 euro

Praktische informatie over Normandië

 • Probeer zoveel mogelijk tolwegen te mijden. De tol in Frankrijk is gigantisch hoog. Ook kom je zo door mooie knusse Franse dorpjes die je anders niet snel zou zien.
 • Gebruik de app campercontact of park4night voor het vinden van de leukste camperplaatsen en campings
 • Vergeet niet een ACSI kaart te bestellen als je in het laagseizoen reist.
 • Wij hebben onderweg al 2x per pech gehad en waren toen erg ik met de ANWB. Dit jaar hebben we zelfs gekozen voor het compleet pakket, aangezien we vorig jaar 8 dagen vast kwamen te zitten in Duitsland en alleen 80 euro per dag kwijt waren aan accommodatie.
 • In Frankrijk zijn mondkapjes momenteel verplicht i.v.m Corona (sep 2020). Ook op straat en ook op de camping. Hou hier rekening mee. Wij kochten er flink wat in en legde op verschillende plekken wat neer. Hetzelfde geldt voor handgel.
 • Download de app van buitenlandse zaken en blijf op de hoogte van het laatste reisadvies.
 • Let op bij Oranje Reisadvies. Ook als je door een oranje gebied reist, kan je verzekering kosten weigeren. Is er een oranje reisadvies ivm Corona dan dekt de verzekering alleen de kosten niet die betrekking hebben tot Corona.
 • Tanken doe je goedkoper in dorpjes. Gooi dus nooit je tank vol op de snelweg.
 • Wil je geld pinnen in Europa, dan moet je vaak een kleine vergoeding aan je bank betalen. Wij zijn onlangs overgestapt naar Knab, die geen extra kosten rekent. Alle beetjes helpen.
Normandië reistips
Normandië

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Normandië?

We vonden een charmante Huttopia camping net binnen de regio van Normandië, Camping Huttopia Calvados-Normandie. Helaas waren de meeste faciliteiten van de camping gesloten ivm het laagseizoen, maar er heerst nog steeds een heerlijk ontspannen sfeertje. Het sanitair is super modern en luxe, zo heeft de douche zelfs een kleine heater voor als je het koud hebt. Ook heb je er 2 zwembaden en een leuk terras waar je kan zitten. In het hoogseizoen kun je hier ook een hapje en drankje doen. Lees ook het artikel “Camping Huttopia Calvados-Normandie” voor meer informatie.

Camping Tips Normandië!

Wij hebben hier zelf niet gestaan, maar hadden deze wel bij onze tips staan:

Hoe kom ik in Normandië?

Je rijdt in ongeveer 7 uur naar Normandië, met een oude camper kun je daar wel dik een uur bij optellen. Het is dus prima te doen met eigen vervoer. Je eigen vervoer in Normandië is sowieso erg prettig om te hebben, aangezien de meeste bezienswaardigheden behoorlijk van elkaar af liggen en je vooral lekker moet roadtrippen door het gebied.

Het is ook mogelijk om naar Normandië de trein te pakken. Je zal eerst een trein moeten pakken naar Parijs en daar zul je over moet overstappen naar een trein richting Normandië. We raden je dan wel aan om alsnog ter plekke een auto te huren. Met de trein naar Normandië kost hierdoor vaak meer geld en meer tijd.

Ook is het mogelijk om te vliegen naar Normandië, maar niet rechtstreeks. Deze optie is hierdoor erg duur en omslachtig. Mocht je de kans hebben, dan raden we je vooral aan om met eigen vervoer naar Normandië te reizen.

Normandië reistips
Normandië

Ook leuk om te lezen:

Ons oordeel

Een bijzondere regio die je zeker een keer bezocht moet hebben. Naast de historie is kent Normandië ook een schitterende kustlijn en prachtige natuur. Absoluut een aanrader voor een aantal dagen.
Door By :>Foedsie 8 / 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *