Frankrijk roadtrip: alles wat je moet weten

Frankrijk roadtrip: alles wat je moet weten

Het heeft wat jaren geduurd voordat Frankrijk als vakantiebestemming op onze radar verscheen. Buiten mijn liefde voor croissants, macarons, crêpes en crème brûlée was er eigenlijk maar weinig wat mij in Frankrijk echt aansprak. Of nou ja dat vertelde ik mezelf althans graag en ik denk zo velen met mij. Stiekem vonden we het waarschijnlijk niet exotisch genoeg, niet spannend genoeg, niet ver genoeg, niet uniek genoeg, niet hip genoeg? Een beetje gekke (domme) redenen om een land over te slaan.

Adembenemende landschappen, prachtige stranden, bruisende steden, geweldig eten en heel veel historie, dat zouden de belangrijkste punten moeten zijn om een reisbestemming te kiezen. Gooi daar ook nog even een heerlijk surf sfeertje bij en talloze kampeeropties en TADAAAA daar is Frankrijk. Roadtrip heaven. Na 2,5 week zijn wij overtuigd. Frankrijk is heerlijk.

Vandaag delen we we alles wat je moet weten voor je Frankrijk Roadtrip: route, bezienswaardigheden, handige tips, budget en leuke accommodaties.

frankrijk roadtrip

Route roadtrip Frankrijk

In iets meer dan 2 weken maakten we een schitterende roadtrip langs de westkust van Frankrijk.

Lees ook het artikel “Route Zuidwest Frankrijk

frankrijk roadtrip

Bezienswaardigheden

 • Maak een mini roadtrip door Normandië en leer meer over de geschiedenis van Frankrijk tijdens de 2e wereldoorlog. Erg indrukwekkend.
 • Bezoek Utah Beach en Utah Beach landingsmuseum, één van de belangrijkste landingsstranden tijdens de 2e wereldoorlog.
 • De Normandy American Cemetery & Memorial vind je in Colleville-sur-Mer. Er zijn op deze plek 9.385 militairen begraven, gestorven tijdens D-Day.
 • Pointe du Hoc is een hoge klif tussen Omaha Beach en Utah beach. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit punt zwaar bewaakt door de Duitsers.
 • Bezoek Saint Mont Michel, een schiereiland in het zuidwesten van Normandië en zelfs één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk.
 • Surfen in Cap del Homey: één van de mooiste surfplekken van misschien wel Europa.
frankrijk roadtrip
frankrijk roadtrip

Handige tips voor je roadtrip door Frankrijk

 • Download de app Park4night & campercontact voor de leukste kampeerplekken. Oh en vergeet onze oude vertrouwde vriend google maps niet.
 • Gebruik in het voor- en naseizoen de ACSI kortingskaart (wel even aanvragen)
 • Gaat de hond mee? Zorg dan voor de juiste inentingen, chip, ontwormingspillen en paspoort. Vraag van te voren altijd om advies bij je dierenarts. Ook in Frankrijk is dit al nodig. Lees ook het artikel “roadtrippen met de hond”.
 • DIt is wat je verplicht mee moet nemen in de auto of camper: gevarendriehoek en veiligheidsvest. Natuurlijk zijn reservelampen, een reservewiel en een EHBO doos handig om bij je te hebben, maar dit is niet verplicht.
 • Mijd tolwegen! 1 ding wat we absoluut niet tof vinden aan Frankrijk zijn de tolwegen. Super Boring en kost je echt een rib uit je lijf.
 • Let ook op voor milieugebieden in Frankrijk. Je hebt vaak milieustickers nodig in steden. Check van te voren altijd even de ANWB voor de laatste updates, dit verandert namelijk bijna dagelijks en is voor elk land weer anders.
 • Onze roadtrip door Frankrijk was tijdens Corona. Dit maakte de reis soms wat lastiger. Tijdens onze reis veranderde de situatie snel en werd het reisadvies per regio continu aangescherpt. Lees je van te voren altijd even in. Let op! Reis je in oranje gebied dan bij je bij de meeste verzekering niet meer volledig verzekerd. Vaak is dit alleen voor corona gerelateerde zaken, maar het is toch goed om je hier goed over te informeren.
frankrijk roadtrip

Beste reistijd Frankrijk

De beste reistijd voor een roadtrip door Frankrijk is van juni t/m september. Frankrijk is één van de meest populaire vakantiebestemming van Nederlanders, wij raden je daarom wel aan om niet tijdens het hoogseizoen te reizen. Het is dan lastig om een kampeerplek te vinden en het kan behoorlijk prijzig zijn. Vanaf oktober zijn de meeste campings in Frankrijk gesloten en dalen de temperaturen flink.

frankrijk roadtrip

Budget voor je roadtrip door Frankrijk

Helaas is Frankrijk niet echt een budgetbestemming is. Een klein speciaalbiertje kost je zo maar even 7 euro. Die hebben we dan ook maar even afgeslagen.

In totaal hebben we ongeveer 80 euro per dag uitgegeven in Frankrijk. Normaal gesproken proberen we minimaal onder de 60 euro blijven, maar dat is helaas in Frankrijk niet gelukt.

Het grootste deel ging uit naar benzine en tol, in totaal 524 euro.Y up dat krijg je met een monster van een camper uit 1991. Doordat het reisadvies in Frankrijk dagelijks werd aangescherpt konden we ook niet echt rustig door Frankrijk rijden. Omdat we toch heel graag het zuiden wilden zien, hebben we in een korte tijd flinke afstanden afgelegd. Dit is iets wat we normaal gesproken niet zo snel zouden doen. Hierdoor zijn de kosten voor vervoer behoorlijk opgelopen. Belangrijkste tip als je kosten wilt besparen, doe het rustig aan. NIet alleen met je geld, maar vooral met je reistempo.

Zie hieronder onze kostenoverzicht voor onze roadtrip door Frankrijk.

 • Benzine € 403,33 in totaal / € 25,21 per dag
 • Bezienswaardigheden: € 17,90 in totaal / € 1,12 per dag
 • Boodschappen: € 245,00 in totaal / € 15,31 per dag
 • Camping: € 280,00 in totaal / € 17,50 per dag
 • Tol: € 121,00 in totaal / € 7,56 (vooral de tunnel naar Italië was echt heel duur)
 • Uit Eten: € 190,00 in totaal / € 11,88 per dag
frankrijk roadtrip

De leukste camping in Frankrijk

frankrijk roadtrip

Helemaal heppiedepeppie met dit artikel


Helemaal heppiedepeppie met dit artikel en wil jij Foedsie wat liefde sturen? Dat Kan! Laat onder het artikel een reactie achter, volg Foedsie op Instagram of tag ons als je een tip uit het artikel gebruikt. Of ga helemaal nuts en doe het alledrie. Daar worden wij helemaal blij van.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *