Budget 2 weken roadtrip door Frankrijk

Budget 2 weken roadtrip door Frankrijk

Frankrijk stond nooit heel hoog op onze travel bucketlist. Niet dat Frankrijk niet enorm veel te bieden heeft, maar vooral omdat niet bepaald een budgetbestemming is. Boodschappen, uit eten gaan en benzine het kost allemaal behoorlijk wat.

Toch was het met ons dagbudget van 60 euro prima te doen als je een beetje op je centen let. We besloten daarom in 2020 om naar de zuidwestkust van Frankrijk te rijden om daar een paar dagen te surfen. Of nou ja Leroy dan, ik modder een beetje aan als een beperkte zeehond op een plank in het water.

Het werd uiteindelijk een mini roadtrip door Frankrijk van 2 weken. We waren er graag nog wat langer gebleven, maar doordat het reisadvies dagelijks werd aangescherpt besloten we wat sneller naar Italië te reizen. Benieuwd wat onze roadtrip door Frankrijk heeft gekost? Wij hebben alle kosten voor je op een rijtje gezet.

frankrijk roadtrip

Besparen op kosten in Frankrijk

Frankrijk is helaas niet goedkoop. Benzine is net iets duurder dan in Nederland, de kosten voor boodschappen zijn behoorlijk hoog en uit eten gaan binnen het dagbudget was bijna onmogelijk. Dit betekent dat je wat beter op je budget moet letten onderweg, maar geloof me dat is helemaal niet erg.

Is een bestemming wat duurder dan bezuinigen we wat op boodschappen en koken we wat creatiever. Ook slaan we dure toeristische bezienswaardigheden over (toch niet te doen met een hond) en pakken we zoveel mogelijk binnendoor wegen. Omdat uit eten gaan in Frankrijk zo enorm duur was, besloten we om overdag ergens alleen een drankje te doen en dan lekker wat hapjes mee te nemen naar het strand en te picknicken. Geloof me, met de stranden in Zuidwest Frankrijk is dat absoluut geen straf.

Budget tips voor je roadtrip:

  • Rij langzaam en kleine afstanden
  • Probeer zo min mogelijk tolwegen te pakken
  • Tank nooit langs de snelweg
  • Ga wat minder vaak uit eten en wat vaker picknicken op het strand (ergens anders mag natuurlijk ook)
  • Maak van het koken bij de camper een feestje, zodat dit voelt als een avondje uit eten gaan
  • Plan je eten en doe grote boodschappen. Ik start elke week met het verzamelen van min. 4 gerechten (min. de helft nieuwe gerechten) die ik die week wil koken. Zo kun je ingrediënten op elkaar afstemmen, hoef je maar 1 keer in de week naar de supermarkt en maak je dus veel minder op aan boodschappen.
  • Check van te voren de transactiekosten bij je bank. Wij hebben beide een knab rekening, omdat je bij deze bank geen extra kosten hoeft te betalen voor je transacties in Europa.
moliets

Kosten Boodschappen tijdens het roadtrippen

Zoals eerder vermeld staat in het artikel is boodschappen doen in Frankrijk niet echt een feest. De prijzen zijn een beetje vergelijkbaar met Nederland, maar groente en vlees zijn wel iets duurder. Nu eten wij gelukkig geen vlees, dus van die extra kosten hadden wij gelukkig geen last. Ook zijn we in Frankrijk wat minder vaak uit eten geweest en hebben we wat vaker wat luxer gegeten bij de camper.

In totaal hebben we € 287,22,- besteedt aan boodschappen. Gemiddeld hebben we dus € 20,52 per dag besteedt aan boodschappen.

Kosten Benzine & tolwegen tijdens onze roadtrip

Ook ging er een groot deel van het budget uit naar benzine: in totaal 206,74 euro. Per dag iets meer dan 14,77 euro.

Daarnaast hebben we ook nog € 115,60 aan tolwegen. Normaal gesproken vermijden we tolwegen, maar doordat we snel naar Italië wilden gaan omdat we bang waren dat anders de grenzen zouden sluiten hebben we dit keer gekozen voor de snelste route.

Het grootste deel van deze kosten ging naar de oversteek van Frankrijk naar Italië. Hierbij moesten we een tunnel door, wat ons 65 euro heeft gekost.

In totaal heeft benzine en tol ons tijdens deze europa roadtrip € 322,34 gekost. Gemiddeld 23 euro per dag, dat is ⅓ van ons totaalbudget.

Kosten Uit Eten in Frankrijk

Het was even schrikken toen we bierprijzen van Frankrijk zagen bij het eerste terrasje in Mimizan. Voor een kleine Tripel Karmeliet werd zo maar €7,50 gevraagd. HOLY MOLY! De speciaalbiertjes lieten we even voor wat het is.

Gezellig uitgebreid dineren zat er in Frankrijk niet echt in. Natuurlijk hebben wel een paar keer lekker ergens een burger gepakt en een borreltje gedaan, maar echt uitgebreid dineren hebben we bewaard voor Italië. Normaal gesproken zou ik dit enorm jammer vinden, maar dit keer besloten we om bijna elke dag lekker te barbecueën bij de camper en met zonsondergang nog lekker een borrel te doen op het strand. Helemaal niet verkeerd dus.

In hebben we € 168,40 besteed aan uit eten gaan. Gemiddeld hebben we € 12,03 per dag besteedt aan uit eten gaan tijdens deze roadtrip..

Kosten Camping & camperplekken

In Frankrijk hoeft kamperen gelukkig niet duur te zijn. In het laagseizoen betaal je vaak tussen de 15 – 20 euro per nacht voor een plek. Als je goed zoekt zelfs minder. Wij betaalde gemiddeld € 14,74 voor onze overnachtingen. Dit waren dan vaak wel kleine eenvoudige camperplekken of we kregen korting dankzij onze ACSI kaart. Je betaalt hier eenmalig 20 euro voor en kan dan in Europa in het laagseizoen kamperen met extra korting.

In totaal hebben we €206,36 besteedt aan campings en camperplekken tijdens onze 2 weken roadtrip door Frankrijk. Dat is gemiddeld € 14,74 per dag.

moliets

Overige kosten

Dan hebben we nog overige kosten. DIt zijn kosten die we gemaakt hebben voor Buddha, bezienswaardigheden, wassen, parkeerkosten etc. In totaal hadden we ongeveer 12,65 euro besteedt aan overige kosten. Gemiddeld ongeveer 0,90 euro per dag.

2 weken roadtrippen door Frankrijk, wat heeft het gekost?

In totaal hebben we een roadtrip gemaakt van 14 dagen.

Door Corona moesten we onze route soms flink aanpassen. Frankrijk werd plotseling oranje, waardoor we besloten om bepaalde plekken over te slaan en in één ruk door te rijden naar Italië. Doordat een groot deel al oranje was geworden, moesten we hierdoor flink omrijden. Hierdoor zijn de kosten hoger uitgevallen dan verwacht en hebben we wat vaker tolwegen moeten pakken.

In totaal heeft de reis door Frankrijk 996,97 euro gekost. Dat is net iets meer dan 71 euro per dag.

Overzicht kosten 2 maanden roadtrip

  • In totaal heeft de roadtrip door Frankrijk 997 euro gekost
  • Gemiddeld hebben we 71 euro per dag besteedt
  • Gemiddeld 2.159 euro per maand voor een roadtrip door Frankrijk
Frankrijk
Benzine 206,74 14,77
Boodschappen 287,22 20,52
Camping 206,36 14,74
Overige 12,65 0,90
Tolwegen 115,6 8,26
Uit Eten 168,4 12,03
996,97 71,21

Budget gelukt of niet?

We hebben ons dagbudget net niet gehaald dit keer. Maar met 71,21 euro in Frankrijk hebben we het helemaal niet zo verkeerd gedaan. Kon de reis goedkoper? Jazeker! Hadden we daar zin in? NOPE! Je moet ook nog steeds genieten natuurlijk.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *