Cascata delle Marmore: de grootste waterval van Europa

Of de grootste waterval er net zo indrukwekkend uitziet als dat die klinkt? Absoluut! Cascata delle Marmore is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Umbrië en dat is zeker niet voor niets. De waterval is prachtig en bovendien dé perfecte plek voor wat afkoeling tijdens een warme Italiaanse zomerdag. De waterval heeft een indrukwekkende hoogte van maar liefst 165 meter en is daarmee de hoogste waterval van Europa.

Cascata delle Marmore
waterval Umbrië
Cascata delle Marmore
waterval Umbrië

Het ontstaan van Cascata delle Marmore

De waterval Cascata delle Marmore is kunstmatig aangelegd door de mens. Voor sommige een minpuntje, maar ik vond dit juist extra indrukwekkend. Het is namelijk niet aangelegd voor het beeld of als toeristische attractie, maar om overstromingen te voorkomen. De waterval werd 271 v. Chr. al aangelegd door de Romeinen, De Velino rivier veroorzaakte regelmatig voor overstromingen en was verantwoordelijk voor vele ziektes in die tijd. Het water werd omgeleid naar een helling op de Marmore berg. Dit had niet meteen succes waardoor het systeem door de eeuwen heen verder is ontwikkeld.. Uiteindelijk is dit in 1787 gelukt en sindsdien zijn de prachtige watervallen van Marmore te bewonderen.

Tegenwoordig is het niet alleen één van de belangrijkste trekpleisters van Umbrië, maar de kracht van de waterval voorziet ook diverse energiestations van stroom. Voldoende zelfs om het complete omliggende gebied van stroom te voorzien! Yes! Indrukwekkend toch.

Hoe kom je er en wat kost het?

De watervallen zijn eenvoudig te bereiken. Je hebt 2 verschillende ingangen:Belvedere Superiore en de andere is Belvedere Inferiore. Bij de één start je bovenaan de waterval en de bij de tweede optie aan het onderste deel. De meeste mensen lopen van boven naar beneden, dus in principe maakt het niet uit waar je start.


Per persoon betaal je ongeveer €10,- p.p. Kinderen onder de 5 jaar zijn gratis en de tussen de 5 – 10 jaar betaal je €7,-. Tickets kun je vooraf bestellen via de site of eenvoudig bij de ingang.

Voor parkeren betaalde wij met de camper 5 euro voor de hele dag.

waterval umbrië

Wandelroutes

In totaal heb je verschillende wandelroutes geschikt voor alle niveaus.

Wandelpad 1

Het eerste wandelpad is de meest uitdagende wandeling en wat minder geschikt voor kleine kinderen of voor mensen die slecht ter been zijn. Het pas is vrij land en stijl, maar wel één van de mooiste wandelpaden.

Wandelpad 2 en Wandelpad 3

Wandelpad 1 gaat over naar wandelpad 2 en wandelpad 3. Beide wandelpaden zijn heel eenvoudig en kort. De wandelpaden brengt je met houten bruggetje en kleine trappen naar het hart van de waterval. Dit vonden wij één van de mooiste stukken van de route.

Het balkon van geliefden: “Balcone degli Innamorati”

Wil je genieten van het meest spectaculaire uitzicht van de waterval dan kun je eventueel ook nog het balkon van de geleide bezoeken. Je gaat dan door een tunnel naar het mest peachrige uitzicht van de waterval. Je hebt hier wel een aparte ticket voor nodig.

Cascata delle Marmore
waterval Umbrië

Wandelpad 4

Dit pad brengt je langs het onderste deel van de waterval waar je eventueel ook nog een hapje en een drankje kan doen.

Wandelpad 5

Een makkelijk wandelpad van ongeveer 1km welke je bij het Top View Point brengt. Een vlak pad met een schitterend uitzicht over de prachtige landschappen.

Wandelpad 6

Dit wandelpad verbindt het onderste deel met het bovenste deel van de waterval en is dus een pittige klim. Het terrein is ruig en soms erg steil. Minder geschikt voor kinderen en mensen slecht ter been.

Raften

Ben je op zoek naar meer avontuur dan is het ook mogelijk om te raften. Er worden elke dag verschillende tochten georganiseerd. Het kan wel vrij zwaar zijn en is hierdoor niet geschikt voor beginners.

Cascata delle Marmore
waterval Umbrië
waterval umbrië

Ga nuts!

Helemaal heppiedepeppie met dit artikel en wil jij Foedsie wat liefde sturen? Dat Kan! Laat onder het artikel een reactie achter, volg Foedsie op Instagram of tag ons als je een tip uit het artikel gebruikt. Of ga helemaal nuts en doe het alledrie. Daar worden wij helemaal blij van.

Wil je het artikel later nog een keer lezen? Pin & save dit artikel dan voor later.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *