Eten in Nepal: 7x favoriete gerechten van Foedsie

Al jaren stond Nepal op ons lijstje. In 2017, tijdens onze reis van 6 maanden door Azië, was het dan eindelijk zover, 4 weken Nepal met als hoogtepunt het Annapurna Circuit. Halsoverkop werden we verliefd op dit land. Zo puur. De mensen zijn enorm vriendelijk en gastvrij, de natuur adembenemend en het eten is er geweldig! Het klinkt misschien een beetje gek, maar goed eten tijdens een reis vind ik zo belangrijk en wat was het fijn om de Nepalese keuken te ontdekken. Reis met mij mee door de keuken van Nepal met mijn 7x favoriete gerechten uit Nepal.

>> English: FOOD IN NEPAL: 7X MY FAVORITE NEPALESE FOOD AND NEPALI DISHES

Dal Bath

DAL BATH POWER, 24H! De Dal Bath is het nationale gerecht van Nepal en ik ben er echt dol op. Overal in Nepal kun je Dal Bath bestellen. Er werd ons zelfs verteld dat ongeveer 80% van de bevolking iedere dag, 2 keer per dag Dal Bath eet en that’s it. Het gerecht bestaat uit rijst, een linzen curry (de Dal), vaak met papadum of broodje, een groente curry ( Tarkari). Toch is geen één Dal Bath hetzelfde. IEdereen maakt het op zijn eigen manier. Vooral in de bergen wordt er veel Dal Bath gegeten. Voor wandelen de perfecte maaltijd, want het geeft je inderdaad een flinke boost. Het beste van alles, je mag Dal Bath onbeperkt aanvullen. Wil je meer, dan komen ze gewoon langs met wat extra Dal. Dit was Leroy voldoende reden om tijdens onze trekking bijna 3x per dag Dal Bath te eten. Ik vond het heerlijk, maar dat ging mij zelfs iets te ver.

nepal food
Nepal eten

Dal is perfect voor na de trekking, heerlijk warm om een haardvuur.

Momo

Dit klinkt toch al meteen als een mega goed gerecht: Momo. Als je van dumplings houdt dan is dit gerecht iets voor jou. De Nepalese momo’s zijn gestoomde deegpakketjes gevuld met vlees, kaas of groente geserveerd in een pittig sausje. I love it! Ook dit gerecht kun je werkelijk overal bestellen. Dus zeker doen!

nepal food
Nepal eten

Knoflooksoep

Misschien niet het beste gerecht om te bestellen tijdens een eerste date, maar knoflooksoep is stiekem super lekker en mega gezond. Vooral tijdens je trekking is het verstandig om zo nu en dan een knoflooksoepje te bestellen. Hoewel de soep mega heftig klinkt, valt de knoflook smaak reuze mee. Absoluut een aanrader.

Jag Cheese

Als ik één ding mis tijdens het reizen door Azië dan is het wel Kaas. Ik ben echt dol op kaas. We hadden al 4 maanden geen fatsoenlijk stukje kaas gehad, toen we plotseling op 3500m hoogte, in een klein berghut de Jak Cheese ontdekte. Een Jak is een gigantische koe met lange haren die op grote hoogte leven. Alles van de Jak wordt gebruikt in de bergen: vlees, melk en zelfs zijn huid. Tijdens onze trekking bestelden wij regelmatig een chapati (brood) met wat Jak Cheese. Onze eigen samengestelde Nepalese kaasplankje. Wat was dit fijn zeg.

Appeltaart

Say What!! Ja echt appeltaart. Oké dit is misschien niet een typisch Nepalees gerecht, maar tijdens onze Annapurna trekking kwamen wij overal gebakjes of cake met appel tegen. Appelbomen in overvloed namelijk, waardoor de lokale bevolking van alles maakt met appels waaronder dus ook gebakjes. De gebakjes zijn echt goddelijk. Ze zijn er in allerlei vormen en maten.

nepal food
Nepal eten
Appeltaart of appelflappen eten op de mooiste plekken van Nepal. Overal vind je kleine kraampjes/winkeltjes waar je heerlijke gebakjes kunt kopen.

Hummus, falafel en een frietje kapsalon???

Het is natuurlijk niet Nepalees, maar je komt het overal tegen: de dönerzaak. Een van onze favoriete hotspots in Kathmandu was dan ook Thamel Doner, een piepklein zaakje waar je voor 1 euro döner of falafel kon bestellen. En ook bij de hotspots van Pokhara komt de döner terug. Het gerucht gaat zelfs dat het frietje kapsalon helemaal is overkomen waaien naar Nepal en hier super populair schijnt te zijn. Dus na een avondje stappen, kun je gewoon je oude vertrouwde kapsalon bestellen.

nepal food
Nepal eten

Alu Tama

Een traditionele Nepalese soep met aardappelen en bamboescheuten.

PIN & SAVE VOOR LATER

FOOD NEPAL

Ook leuk om te lezen:

2 reacties op “Eten in Nepal: 7x favoriete gerechten van Foedsie”

  1. Maria schreef:

    Jammie Jammie, leuke foto’s ook erbij!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *