Een jungle trekking door Chitwan; de jungle van Nepal

Het dak van de wereld, zo staat Nepal ook wel bekend. Haar imposante bergen, waaronder de hoogste berg ter wereld; the Mount Everest, trekken jaarlijks duizenden wandelaars. Ook voor ons waren de Nepalese bergen de belangrijkste reden om onze vliegtickets naar Nepal te boeken. Tijdens de 30 dagen in Nepal hebben we bijna de helft besteed aan het Annapurna Circuit. Maar Nepal heeft nog veel meer te bieden. Zo heeft Nepal bijvoorbeeld een jungle! Een hele mooie zelfs.  Zo bezochten Chitwan National Park, een plek die je zeker niet mag missen.

chitwan

Een jungle trekking door Chitwan

Er zijn twee verschillende parken in Nepal, namelijk het Chitwan National Park and the Bardiya National Park. Chitwan is het meest bezochte en ook het oudste park van Nepal. Het park staat sinds 1984 op de Unesco Werelderfgoedlijst en het is dé perfecte plek om wildlife te spotten.

De jungle is misschien niet zo immens groot als in Indonesië of Brazilië, maar de kans dat je hier unieke diersoorten spot is gigantisch. En dit zijn niet zomaar dieren! In Chitwan leven namelijk wilde olifanten, de Aziatische neushoorn, beren en het is één van de laatste plekken ter wereld waar je de Bengaalse tijger kunt spotten.

chitwan

Jeep Safari of een wandelsafari

Een trekking door de jungle doe je per voet of met een jeep. Beide opties hebben voor- en nadelen. Met de jeep kun je wat dieper de jungle in en heb je een grotere kans op het spotten van een tijger. Nadeel is weer dat je dieren door het lawaai kunt afschrikken. Hiken door de jungle is natuurlijk extra bijzonder en je maakt een stuk minder geluid. Echter is de kans op het spotten van tijgers weer kleiner doordat je bij de rand van de jungle blijft. Bovendien weet ik ook niet of je wel blij wordt als er plotseling een tijger voor je staat met alleen een wandelstok als wapen tot je beschikking.

chitwan jungle
chitwan

Wij kozen toch voor een wandelsafari. Je kan ervoor kiezen om met een traditioneel bootje naar de jungle gebracht te worden. Je vaart dan 20 minuten in een piepklein bootje/boomstam over de rivier tussen de krokodillen. Ja….best wel spannend. Maar toch ben ik blij dat we dit hebben gedaan. Het was een erg fijn begin van de trekking.

Tip! Aanrader is om eind oktober naar Nepal te reizen. Dan zijn de meeste toeristen al vertrokken.

chitwan

Oké alle beesten in Chitwan willen je dood hebben

Please do not run when you spot a Tiger they are faster than you, when a rhino comes at you try to hide behind a tree or zigzag as fast as you can and if an angry elephant is approaching. well then you are fucked. Hilarisch, dit was letterlijk onze intro voordat onze trekking begon. Het kwam er eigenlijk op neer dat je stiekem hoopt dat je helemaal geen dieren gaat spotten, terwijl dit nou juist de reden was voor een bezoek aan de jungle.

chitwan

De jungle van Chitwan is er één met veel open vlaktes met hoog gras. Verstoppen achter een boom valt dus eigenlijk onmiddellijk af ;p, maar het maakt de trekking wel comfortabel en prima vol te houden. Al vrij snel komen we sporen tegen van een tijger. Tijdens het wandelen vertelt onze gids, die overigens alleen is bewapend met de staf van Gandalf alleen dan zonder superkrachten, dat de kans op het spotten van tijgers zo moeilijk is, omdat de tijgers ons vaak al veel eerder zien. Oké fijne gedachte…. terwijl ik wandel door het hoge gras kan er dus ergens een tijger zitten die mij wel ziet, maar ik de tijger niet. Thanks man…

chitwan

De angst voor de tijgers verdwijnt naar een tijdje omdat ik veels te veel geniet van de prachtige omgeving. Na 2 uurtjes wandelen strijken we neer bij een hutje op palen waar je dieren kunt spotten. En ja hoor… in de verte spotten we twee neushoorns, een moeder met een baby. Hoe tof! De neushoorns wandelen weer rustig de jungle in en ook wij hervatten onze wandeling.

chitwan

Oog in oog komen te staan met een neushoorn in Chitwan

De groep valt na de lunch al snel uit elkaar en wij wandelen samen met onze gids vooraan in een behoorlijk tempo door. Na een tijdje denk ik toch echt dat ik daar een neushoorn in het water zie staan. Maar aangezien niemand die mening deelt en ik eigenlijk geen klote zie zonder bril, zal ik het wel mis hebben. Onze gids wandelt gewoon gezellig door en dan plots sta ik oog in oog op nog geen 10 meter afstand van mama neushoorn. Angst, blijdschap, zenuwen…… ik voel het allemaal. Na wat zwaai gebaren en een zenuwachtige DUDE, HELLO keert onze gids (nog steeds alleen bewapend met stok) zich eindelijk om. Ik wijs naar de neushoorn die er wat minder vriendelijk uitziet van dichtbij. Wanneer ik naar de gids kijk zie ik doodsangst…. haha niet zijn idee van de ideale wandeling dus.

Leroy staat op ongeveer 3 meter afstand van mij en ik voel me behoorlijk eenzaam bij de neushoorn. Ik besluit voorzichtig terug te wandelen naar Leroy, maar daar was moeders het niet mee eens. Met een flink kabaal en een mega snelheid begint de neushoorn op ons af te rennen. Onze gids schreeuwt RUNNNNNNN…. en ik zie nog net dat onze gids als een idioot tussen ons in springt met alleen een stok en flink wat geschreeuw. Wat een mafkees.

chitwan

Ik heb nog nooit zo hard gerend in mijn leven en passeer ondertussen de twee amerikanen die een stukje achter ons liepen en die niks van het spektakel hebben meegekregen. Ik besluit achter een struik te staan (want jaaa die kan vast een neushoorn tegenhouden) en achter de twee Amerikanen. Hahaha yes mijn ware aard kwam naar boven en ik ben schijnbaar niet zo gemoeid met het welzijn van andere mensen. Ook Leroy ben ik schijnbaar tijdens mijn sprint gepasseerd en zie ik hem nog net als een mega idioot zigzaggend voorbij rennen. Angst nam direct plaats voor een lachkick. Thanks Leroy.

chitwan

Onze gids staat nog steeds met een stok te zwaaien en de neushoorn lijkt nog steeds in paniek. Eigenlijk gewoon erg sneu. Stonden ze net zo relaxed met zijn tweetjes te badderen, komen er van die malloten voorbij. Uiteindelijk lopen de neushoorns rustig de jungle weer in.

Ik kan er nu gelukkig vooral erg hard om lachen.

Tijgers in Chitwan

Het hele neushoorn incident heeft behoorlijk wat energie gekost en ik heb wat minder vertrouwen in de trekking gekregen. Na ongeveer 2 uurtjes komen we een spoor tegen van een tijger die nog nat is. Aangezien het plus 30 graden is, duidt alles erop dat de tijger nog steeds in de buurt is. Misschien voor sommige een moment van blijdschap, voor mij de reden om terug te keren.

chitwan

Hoewel we geen tijger meer spotten, zien we wel nog een wild zwijn en genieten we van een prachtige omgeving. In totaal hebben we ongeveer 7 uur gewandeld. Ondanks alle gekke omstandigheden een tocht om nooit meer te vergeten en die ik absoluut niet had willen missen.

chitwan

Handige tips voor een trekking door Chitwan

  • Het is verstandig om helemaal in het zwart gekleed te gaan.
  • Neem voldoende water mee en een pet of sjaal voor over je hoofd.
  • Neem zonnebrandcrème mee en smeer je goed in.
  • Ook muggenspray kan handig zijn.
  • Trek goede wandelschoenen aan.
  • Wanneer je tijgers wilt spotten, dan kun je beter een jeepsafari of een meerdaagse safari boeken.

Pin & Save for Later

Chitwan

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Chitwan?

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *