Duiken in Flores

Wil je gaan duiken in Flores in Indonesië? Wij zeggen doen, doen doen! Het Komodo National Park in Flores herbergt een aantal van de beste duikplekken ter wereld.

Ondanks dat een dagje duiken soms wat aan de prijs kan zijn valt dit in Flores reuze mee. En vergeet niet, duiken in Flores is écht een ervaring om nooit meer te vergeten. Het Komodo National Park behoort tot de beste en meest diverse duiklocaties ter wereld! Doordat het nationale park uit meerdere eilandjes bestaat en het feit dat de Indische Oceaan en de Stille Oceaan hier samen komen is het gebied met name ook bekend om de zeer!!! sterke stromingen die hier voorkomen. Dit betekent dat daardoor de koraalriffen nog in perfecte staat zijn en je enorm veel kans hebt op haaien, manta roggen, schildpadden en als je geluk hebt spot je ook nog een dugong.

Duiklocaties in Komodo National Park

Je kunt bijna overal in en rond het Komodo Nationaal Park het water inspringen en een duik maken. In totaal zijn er 33 duiklocaties geschikt voor diverse niveau’s. Er zijn toplocaties voor de beginnende duikers en uiteraard ook spots waar je regulator bijna uit je mond wordt geblazen en de current junkies onder ons hun hart kunnen ophalen.

Wij doken zelf 9 keer in Flores en bezochten hierbij onderstaande duikspots en hadden ook graag bij sommige van deze spots gedoken ondanks dat wij daarvoor helaas niet tijd genoeg hadden.

duiken Flores
duiken komodo

Manta Point

Dé plek om de prachtige manta roggen te spotten. Een duik die je gedaan moet hebben. De kans is erg groot dat je tijdens een duik bij Manta Point meerdere manta roggen zult spotten.

 • Niveau: Beginner/Advanced
 • Maximale diepte: 15 meter
 • Type duik: Reef
 • Stroming: Mild/Sterk

Sebayur Kecil

Sebayur Kecil is een geweldige plek voor een relaxte duik met een grote diversiteit aan koralen, vissen en schildpadden. Op deze duikplek is normaal gesproken zeer weinig stroming. Ideaal dus als je nog een beginnende duiker bent of als je even wil bijkomen na een heftige drift dive.

 • Niveau: Beginner/Advanced
 • Maximale diepte: 20 meter
 • Type duik: Coral slope
 • Stroming: Erg mild/Mild

Batu Bolong

Wow! Batu Bolong is wat ons betreft één van de mooiste plekken waar wij ooit gedoken hebben. De hoeveelheid en diversiteit aan vissen is ongekend en het koraal is nog in perfect staat. Tevens spot je hier ook het grotere werk zoals gigantische Napoleon Wrasse, schildpadden, white en blacktip reefsharks en nog veel meer. Het is écht een ongelooflijke duikspot. Eentje die zo uit een Planet Earth documentaire lijkt te komen. Ondanks dat er bij Batu Bolong zeer!!! maar dan ook zeer!!! sterke stromingen kunnen voorkomen is het op sommige dagen ook een geschikte plek voor beginnende duikers.

 • Niveau: Beginner/Advanced
 • Maximale diepte: 30 meter
 • Type duik: Steep slope
 • Stroming: Sterk/Super sterk en kans op downcurrents

Mini Wall

Wederom een prachtige plek om te duiken. Weinig tot geen stroming waardoor het een zeer relaxte wall dive is. Naast de diversiteit aan vissen kun je hier ook nudibranches, krabben, eagle rays en hawksbill turtles spotten tijdens je duik.

 • Niveau: Beginner/Advanced
 • Maximale diepte: 30 meter
 • Type duik: Steep slope
 • Stroming: Erg mild/Mild

The Cauldron (Shotgun)

Dé plek voor de current junkies onder ons. Doordat je in een klein kanaal tussen twee eilandjes duikt kan de stroming hier echt intens sterk zijn waarbij je als het ware weg wordt geschoten tussen prachtige koralen door. Een duik die je wellicht beter kan doen als je meer ervaring hebt.

 • Niveau: Advanced
 • Maximale diepte: 30 meter
 • Type duik: Coral slope / Channel
 • Stroming: Sterk/Ultra sterk!
duiken komodo Flores
duiken komodo Flores
Duiken Flores

Duikscholen in Flores

Het barst van de duikscholen in Flores en die zul je allemaal vinden in het kleine plaatsje Labuan Bajo. Dit is tevens hét vertrekpunt voor alle duikscholen in Flores wanneer zij het Komodo National Park ingaan om te duiken. Het aanbod is écht enorm en de meeste duikscholen krijgen gelukkig erg goede reviews. Zelf doken wij een aantal keer met Manta Rhei Dive Center en Komodo Dive Center. Dit waren echt super fijne duikscholen, waarom? Dat lees je hieronder.

Manta Rhei Dive Center

Deze door Belgische gerunde duikschool viel ons al heel snel op. Alles ziet er perfect uit, de boot is prachtig ingericht, het materiaal is van topkwaliteit, er wordt een heerlijk ontbijt met Belgische wafels geserveerd en ook de lunch was smullen. Tevens waren de divemasters zeer bekwaam en lieten ons onder toeziend oog ook onze gear opzetten. Hierdoor leer je weer wat bij! Voor ons wat dit de beste duikschool waar wij ooit mee hebben gedoken en raden daarom iedereen aan om een dagje met Manta Rhei de onderwaterwereld van Flores te gaan ontdekken.

Komodo Dive Center

Na een aantal dagen te hebben rondgereisd door Flores kwamen wij terug in Labuan Bajo om nog meer te gaan duiken. Helaas was Manta Rhei volgeboekt waardoor wij naar een andere duikschool op zoek moesten. We kwamen uit bij Komodo Dive Center. Ook deze duikschool heeft alles goed voor elkaar, heeft een fijne boot waar je tussen het duiken door heerlijk kan chillen en fijne divemasters met een duidelijke briefing. Ook een absolute tip wanneer je graag wil gaan duiken in Flores.

Wat praktische informatie over duiken in Flores

Nog even een kleine note. Er wordt veel gewaarschuwd over het feit dat duiken in Flores niet geschikt is voor beginners.

En in zekere zin klopt dat ook. Sommige duiklocaties zijn absoluut niet geschikt voor beginnende duikers.
Máár er zijn genoeg divespots die WEL geschikt zijn. Wanneer je bij je duikschool aangeeft dat je nog weinig ervaring hebt en bijvoorbeeld nog nooit hebt gedoken in sterke stroming zullen zij je meenemen naar plekken waar ook jij als beginner fantastisch kunt duiken in rustige en minder heftige omstandigheden.

Wees kritisch in de keuze voor je duikschool en dan is het alleen maar genieten!

Kosten duiken in Flores

De kosten voor 3 duiken bij Manta Rhei Dive Center en Komodo Dive Center:
Voor 3 onwijs gave duiken waren wij €90 per persoon kwijt. Dit is inclusief ontbijt en lunch en materiaal uiteraard.

Tijden

De boten vertrekken vroeg in de ochtend rond 07.00.
Rond een uur of 17.00 ben je weer terug in Labuan Bajo.
Tijdens de tocht terug kun je genieten van een prachtige zonsondergang.

Man o man, tijdens het schrijven van dit artikel kunnen wij zelf niet wachten om weer te gaan duiken in de onwijs mooie onderwaterwereld van Flores. Zit jij ook te denken om eens een duik te wagen in Flores? Doen, doen, doen!

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Labuan Bajo?

3 keer duiken op één dag kan best vermoeiend zijn. Daarom is het super fijn als je na een lange dag op zee je even fijn kan terugtrekken in een leuk hostel of hotel. Zelf waren wij erg fijn van onderstaande accommodaties in Labuan Bajo.

Zelf zoeken naar een accommodatie in Labuan Bajo?

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *