De ultieme Raja Ampat route

De ultieme Raja Ampat route

Een trip naar Raja Ampat stond al lange tijd op onze bucketlist. In 2024 was het eindelijk zover, van Bali vlogen we naar West Papua! In 2 weken sliepen we bij verschillende homestays en resorts en bezochten we de mooiste eilanden van Indonesië. Of je nu voor 1 week gaat en 2 eilanden bezoekt of 3 weken wilt eilandhoppen, wij helpen je! Van Waigeo, Kri, Gam tot Misool! Ontdek onze Raja Ampat route en tips!

Eilandhoppen of op één eiland blijven?

De perfecte route voor Raja Ampat hangt af van het aantal dagen, budget en interesses. Je kunt bijvoorbeeld in 2 weken 4 verschillende eilanden bezoeken of 2 weken op één eiland verblijven en dagtrips maken vanaf daar. In 2 weken verbleven we bij 3 verschillende accommodaties, ideaal voor onze eerste keer in Raja Ampat. We brachten voornamelijk tijd door op Gam Island en hebben verschillende dagtrips gemaakt.

Raja eilanden
raja route
raja ampat route

Op welk eiland kun je het beste verblijven in Raja Ampat

Raja Ampat heeft meer dan 1500 eilanden, yup dat zijn er nogal wat en kan het plannen van je route wat overweldigend maken. De bekendste eilanden zijn Waigeo, Gam, Kri, Mansuar, Arborek, Misool, Batanta en Waiag. Bekijk het artikel “De mooiste eilanden van Raja Ampat” voor meer informatie over deze eilanden.

Homestays en resorts liggen vaak in afgelegen baaien of zelfs op het water en zijn alleen bereikbaar per boot. Daarom is het niet altijd mogelijk om direct vanuit je verblijf zelf activiteiten te ondernemen, behalve snorkelen bij het huisrif of een kajaktocht maken als dat mogelijk is. Dit geldt niet voor alle homestays, maar wel voor de meeste. Het maakt daarom niet uit waar je precies verblijft, want je moet toch een dagtocht maken naar bezienswaardigheden zoals Manta Point of de paradijsvogeltrip. Dagtochten naar deze plekken zijn natuurlijk wel goedkoper als je homestay in de buurt is.

Gam, Kri, Arborek en Mansuar liggen dicht bij elkaar, dus je hoeft niet per se op al die eilanden te verblijven.

Fam-eiland kun je eventueel bezoeken voor een dagtrip, maar wil je meer zien van de omgeving dan kun je Fam Islands ook zeker toevoegen aan je itinerary.

Batanta, Waiag en/of Misool zijn aparte bestemmingen, dus voor een bezoek aan één van deze eilanden is het slim om minstens 2 of 3 nachten te boeken op elk eiland.

West Papua reis

Wat is de beste route voor Raja Ampat?

Alle eilanden op Raja Ampat zijn prachtig! Waar je ook verblijft, je kijkt echt je ogen uit. Wel vonden wij het fijn om minimaal 3 nachten op 1 plek te blijven. Ook omdat je vaak niet zoveel doet op de aankomst- en vertrekdag en hierdoor al behoorlijk wat tijd verliest. Daarnaast vonden wij een fijne accommodatie belangrijker dan het eilandhoppen zelf. Zo bleven wij 2 nachtjes slapen op Kri Island, omdat wij dachten dat dit een must zou zijn voor onze route. Maar achteraf vonden we dit niet per se nodig. Kri, Gam en Mansuar liggen namelijk erg dichtbij elkaar en zijn allemaal prachtig. Heb je dus een fijne accommodatie gevonden, dan kun je vanuit hier prima andere eilanden bezoeken. Lijkt het eilandhoppen je juist leuk, dan zeggen we go for it! De beste route voor Raja Ampat is dus heel erg afhankelijk van je eigen wensen.

Ook als je op je budget wil letten is het goedkoper om wat langer op 1 plek te blijven en vanuit hier dagtrips te boeken. Voor dagtrips is het namelijk makkelijker om meer mensen via je homestay mee te krijgen, wat voor een transferbootje weer wat lastiger is.

Op basis van onze eigen ervaringen hebben we een aantal verschillende routes voor Raja Ampat samengesteld.

Raja Ampat: 1 week

Heb je 1 week voor Raja Ampat dan is dit een goede route om te volgen. Heb je een paar dagen voor dit deel van Indonesia, dan mogen deze Raja Ampat eilanden zeker niet ontbreken aan je reisroute.

 • Dag 1: Sorong (mocht je heel vroeg aankomen, dan kun je eventueel nog de veerboot in de middag nemen naar Waigeo om een extra dagje toe te voegen aan Raja Ampat)
 • Dag 2 – 4: Gam Island, Kri of Mansuar (Arborek vonden wij leuk als een dagtrip)
 • Dag 5-6: Fam Islands
 • Dag 7: Sorong

Wil je minder reizen of vooral duiken, dan kun je ook van dag 2-6 op 1 eiland blijven en vanuit hier een dagtrip maken naar de Fam Islands.

Raja Ampat: 2 weken

Als je op zoek bent naar een reis van twee weken in Raja Ampat, dan kun je eventueel Batanta aan je reisroute toevoegen of je blijft wat langer in de omgeving van Gam en Kri Island. Deze route van 2 weken heeft een mooie combinatie van prachtige duiklocaties, afgelegen stranden en adembenemende uitzichten.

 • Dag 1: Sorong
 • Dag 2-5: Batanta
 • Dag 6-9: Gam Island
 • Dag 10-13: Fam Islands
 • Dag 14: Sorong

Je zou eventueel ook Batanta kunnen overslaan en nog een paar nachten kunnen toevoegen aan Gam, Kri of Mansuar. Vooral als je veel wil duiken raden we je aan om wat langer in deze omgeving te blijven. Zo vind je op Kri Island Soul Divers, een van de weinige PADI-gecertificeerde duikscholen in Raja Ampat die niet behoort tot een resort.

Raja Ampat: 3 weken

Tijdens een reis van 3 weken door Raja Ampat heb je de kans om de adembenemende schoonheid van dit paradijs in West Papua te ontdekken. Van het verkennen van de prachtige onderwaterwereld tot het wandelen door weelderige jungle en het ontmoeten van de vriendelijke lokale bevolking, er is zoveel te zien en te beleven. Een avontuur om nooit te vergeten!

 • Dag 1: Sorong
 • Dag 2-6: Gam Island
 • Dag 7-11: Fam Islands (eventueel Waiag toevoegen)
 • Dag 12-16: Kri Island
 • Dag 16-20: Batanta
 • Dag 21: Sorong
Raja Ampat eilanden
West Papua eilanden
raja ampat route
Raja Ampat reis

Op de bonnefooi of alles van tevoren regelen

Het is mogelijk om naar Raja Ampat te reizen en accommodaties ter plekke te regelen, maar de kans bestaat dan wel dat populaire accommodaties volgeboekt zijn. Wij besloten daarom om van tevoren het een en ander alvast te regelen. Dit doen we eigenlijk nooit, maar in Raja Ampat waren we onwijs blij dat we dit toch hebben gedaan. Hoewel er altijd wel homestays beschikbaar zijn, is de keuze niet gigantisch. Zo sliepen we 2 nachten op een heel dun matrasje in een hutje vol kakkerlakken, voor 2 nachten prima, maar we waren HEEL blij dat we de overige nachten wat betere accommodaties op de planning hadden staan.

Accommodaties kun je boeken via Stayrajaampat.com en een aantal via booking.com

Raja Ampat eilanden
raja ampat
raja ampat reisroute

Raja Ampat archipelago

Voor ons was Raja Ampat een ervaring om nooit meer te vergeten. Absoluut één van de mooiste plekjes ter wereld. Het laatste paradijs op aarde is een slogan die deze eilandengroep in West Papua meer dan verdiend heeft! Het lijkt wel of moeder natuur hier helemaal los is gegaan in dit gebied. Van de meest kleurrijke koraal, een diversiteit aan vogels, prachtige landschappen tot de meest bijzondere duiklocaties! Raja Ampat archipelago heeft het allemaal!

Meer weten over Raja Ampat, lees dan ook:

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *