Berchtesgaden: de leukste tips

Via Pinterest kwam ik een artikel tegen over onontdekt Beieren met een verwijzing naar het natuurpark Berchtesgaden. Is dit Duitsland? Het klinkt een beetje gek, maar bij Duitsland denk ik niet direct aan mooie natuur, maar daar ben ik tijdens deze trip compleet op terug gekomen. Wat een schitterende natuur kun je hier vinden. Eerst werd ik verrast door de enorme bergen en bossen van het Zwarte Woud, vervolgens reden we door de prachtige wijnvelden en onze laatste stop werd het schitterende National Park Berchtesgaden met haar knalgroene meren en enorme bergtoppen. Wat 1 nachtje moest zijn, werden al snel 4 nachten. Door de regen en onze niet zo’n snelle Tomos hebben we helaas niet alles kunnen doen wat we wilden maar wat hebben we hier genoten, Duitsland is gewoon HEEL mooi met Berchtesgaden als onze favoriet. Waarom? Dat vertel ik je graag.

Berchtesgaden
Berchtesgaden

Overnachten in Berchtesgaden

Ons dagbudget voor deze reis is niet enorm. Voor overnachtingen willen we liever niet te veel uitgeven, maar we zijn ook nog niet echt fan van die simpele kampeerplekken. Een keertje ergens langs de weg staan vinden we allebei niet zo erg, maar het is stiekem toch wel echt iets leuker om gezellig de luifel uit te draaien en de barbecue aan te gooien.

In Berchtesgaden vonden we de perfecte oplossing, een camperplek bij een mega luxe camping. Voor nog geen 20 euro (in het hoogseizoen) konden we hier overnachten en van alle faciliteiten gebruik maken incl. zwembad en sauna. Het sanitair was echt super luxe en je had er ook nog een gezellig restaurantje waar je kon eten en de omgeving was schitterend. Een normale campingplek kost al snel 50 euro bij deze camping. Echt een aanrader.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Desi ❤️ Travel and food (@foedsie) op

Wat je moet doen in Berchtesgaden

Het documentatiecentrum & het adelaarsnest

Het klinkt misschien een beetje gek, maar in Berchtesgaden vind je hét vakantiehuis wat ooit van Hitler is geweest. Het huis staat hoog op een berg en kun je dus bezoeken. Het vakantiehuis is tijdens de tweede oorlog bijna onaangetast gebleven en is nu een restaurant. En nu denk je misschien waarom zou je dit willen bezoeken? Dat dacht ik in het begin inderdaad ooit. Toch is het een stukje geschiedenis. Maar waarom je het adelaarsnest vooral moet bezoeken, is het uitzicht. De rit naar de top bedraagt maar liefst 20 minuten met een speciaal ontworpen bus die met een behoorlijk tempo door de haarspeldbochten rijdt. Dé echte top bereik je alleen met de lift. Verwacht overigens niet dat je rustig kunt genieten van het uitzicht. Ieder jaar trekt het adelaarsnest 1 miljoen toeristen.

Onderaan de berg vind je het documentatiecentrum. Hier vind je veel informatie over het huis en de oorlog.

Berchtesgaden
Berchtesgaden

Koningsee

Één van de eerste beelden die ik zag over Berchtesgaden was het schitterende koningsee. Vastberaden waren we dan ook om hier met de brommer naar toe te rijden en stukje te gaan hiken. Helaas begon het bij aankomst enorm te stormen en hebben we alleen een klein, en tegelijkertijd ook het meest toeristische deel, van het meer mogen zien. Zonde! Want dit is echt één van de mooiste plekken van Berchtesgaden. Vanaf Kelkeshuis hebben we het meer al van boven mogen bewonderen, maar een hike rondom het meer schijnt echt adembenemd te zijn.

Berchtesgaden
Berchtesgaden

Zoutmijnen

In Berchtesgaden vind je ook verschillende zoutmijnen. Vanaf de camping was het ongeveer 10 minuten rijden met de brommer, dus ook ongeveer 15 minuutjes fietsen aangezien wij niet zo snel gaan ;p Wij hebben de zoutmijnen niet zelf bezocht, want honden waren niet welkom, maar wel gezellig op een terrasje gezeten en genoten van het uitzicht. We hebben er wel leuke verhalen over gehoord. Op een regenachtige dag is dit absoluut een aanrader.

Fietsen en wandelen

Ga de natuur in! Berchtesgaden is wandel- en fiets heaven! De natuur is hier wönderbar! Je hebt talloze wandel- en fietsroutes langs het kraakheldere water en dwars door de bossen.
Echt een aanrader.

Berchtesgaden
Berchtesgaden

Eten & drinken in Berchtesgaden

Omdat het wat slechter weer was, hebben wij een aantal keren bij de camping gegeten. Het restaurant biedt een fijne diversiteit aan gerechten, ook voor mensen die geen vlees eten. Vegans hebben het hier wel een beetje zwaar. Als het geen vlees of vis bevat dan is het alternatief toch al snel kaas. Op woensdag is er haksendag, dikke tip voor de vleesliefhebbers.

Wat vooral ook erg leuk is aan Duitsland is dat je werkelijk overal schattige biergartens vind. Tijdens het fietsen of wandelen vind je altijd wel een leuk plekje om te stoppen. Duur is het zeker niet. Voor een hofdgerecht betaal je ongeveer 10 euro en een halve liter bier misschien 3,50 euro.
Ook wij is erg betaalbaar en een stuk goedkoper (en vaak ook lekkerder) dan in Nederland.

2 reacties op “Berchtesgaden: de leukste tips”

  1. Daisy schreef:

    Super mooi daar!

  2. Maria schreef:

    Het is daar echt een wauw effect !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *