Anuradhapura: Duik in de geschiedenis van Oud Sri Lanka

Anuradhapura is de stad in Sri Lanka voor het bezoeken van diverse tempels. De stad zelf is niet heel mooi, maar het is wel dé plek waar je de kans hebt om de Sri Lankaanse cultuur en historie beter te leren kennen. Ooit was dit namelijk de eerste hoofdstad van Sri Lanka, waardoor er talloze stupa’s en tempels zijn gebouwd.

Wij besloten om Anuradhapura toe te voegen aan onze route omdat we dit graag wilden combineren met Wilpattu. Het oudste wildlife park van Sri Lanka en één van de weinige plekken waar de jaguar nog gespot kan worden. Helaas hadden we maar 1 middag om Anuradhapura te bezoeken, waardoor we keuzes moesten maken.

In dit artikel

Anuradhapura
Anuradhapura Tips
Anuradhapura Sri Lanka

Is Anuradhapura een bezoek waard?

Wil je meer weten over de historie en cultuur van Sri Lanka dan is Anuradhapura absoluut de moeite waard. Verwacht echter geen tempels zoals je deze kent van bijvoorbeeld Angkor Watt. Bovendien is Anuradhapura goed te combineren met Wilpattu dus ook daarom is een goede bestemming om toe te voegen aan je route. Of je Anuradhapura moet toevoegen aan je Sri Lanka Route is daarom afhankelijk van je tijd en wat je graag wilt zien tijdens je reis.

Bezienswaardigheden Anuradhapura

Tempels bezoeken in Anuradhapura

De meeste mensen gaan voor de vijf bekendste tempels. Hier betaal je dan ook de hoofdprijs voor. Entree voor 1 dag kost ongeveer 30 euro per persoon. Dit zijn dan nog niet alle tempels. Omdat wij slechts een middag de tijd hadden om de stad te verkennen, besloten we zelf een scooter te huren en de minder bekende tempels te bezoeken.

Om binnen te komen bij de overige tempels betaal je vaak een kleine donatie. Het was een prima manier om de stad wat beter te leren kennen, maar niet een highlight van onze reis. We hadden het ook kunnen missen. Achteraf was het misschien beter geweest om een volle dag voor Anuradhapura te plannen en wat dieper in het buidel te tasten.

Tuktuk voor een dag

Op Reisjunk las ik als tip, dat het verstandig is om een tuktuk voor een dag te boeken, zodat je ook meer leert over de historie en cultuur van Sri Lanka. Hier sluit ik mij helemaal bij aan. Tijdens een dagtrip leer je veel meer over de stad en ontdek je de mooiste tentjes. Deze dagtrips kun je eenvoudig boeken bij je accommodatie. Tip! Vraag aan je gids waar je het beste terecht kunt voor echt Sri Lankaans eten. Zij weten als geen andere beste eetplekjes.

Anuradhapura
Anuradhapura Tips
Anuradhapura Sri Lanka

Beste reistijd Anuradhapura

De beste reistijd om Anuradhapura te bezoeken is februari en maart. In het noorden begint in maart de regen af te nemen. Vertrek je in februari naar Sri Lanka dan kun je het noorden het beste als laatste aan je route toevoegen, omdat hier in maart het regenseizoen pas echt voorbij is.

Welk budget heb ik nodig in Anuradhapura ?

Je budget voor het bezoeken van Anuradhapura is afhankelijk van wensen en wat je wil bezoeken. Ga je voor een uitgebreide dagtrip met luxe accommodatie dan ben je voor 2 dagen Anuradhapura al snel 200 euro kwijt. Heb je een kleiner budget en verblijf je graag in homestays dan red je het ook al met een budget van rond de 40 euro per dag voor 2 personen. Zo waren rond de 50 euro kwijt en dit was incl. een uitgebreide maaltijd bij onze homestay, luxe 2 persoonskamer, scooter voor een dag en een bezoek aan verschillende tempels.

 • Homestay: 15 euro per nacht voor 2 personen
 • Luxe accommodatie: +50 euro per nacht voor 2 personen
 • Tempels bezoeken: 30 euro per persoon
 • Dagtrip: 50 euro per persoon
 • Gratis tempels bezoeken: 5 euro per persoon
 • Scooter huren: 5-10 euro voor een dag
Anuradhapura

Praktische informatie over Anuradhapura

 • Download de app PickMe. De uber van Sri Lanka waar je ook tuktuks mee kunt boeken. Ideaal!
 • Wil je een tempel bezoeken? Hou dan rekening met je kleding. VOor zowel mannen als vrouwen geldt benen en schouders bedekt. Koop ergens een leuke sarong en zorg ervoor dat je die altijd mee hebt.
 • Neem kleingeld mee voor het bezoek aan de tempels en rotsen voor de entree, maar ook voor een lekkere snack onderweg.
 • Wil je fietsen door de stad. Boek dan een accommodatie dicht bij het oude centrum.
 • Bezoek de tempels vroeg in de ochtend i.v.m. de drukte en warmte.
 • Neem zonnebrandcrème mee.
 • Voor een Tuktuk ritje betaal je ongeveer 100 – 300 roepies (ongeveer 1,50 max). Dit is voor een ritje van ongeveer 5 – 15 minuten.
 • Ze rijden LINKS in Sri Lanka. Niet vergeten hé.
 • Bij de meeste restaurants betaal je 10% extra servicekosten. Het is dan nog steeds gebruikelijk om 5 – 10% fooi te geven (afhankelijke van het eten en services). Klinkt misschien veel maar gem. kost een diner met drankjes nog geen 10 euro incl. servicekosten. Dus die ene euro kun je best wel missen ;p
Anuradhapura Tips
Anuradhapura Sri Lanka

Wat zijn leuke plekken om te overnachten in Anuradhapura ?

Wij hebben 2 nachten geboekt bij Ceylonima Home Stay & dat was echt geweldig. Accommodatie is eenvoudig, maar super schoon en netjes. De eigenaren zijn echt FANTASTISCH! Mocht je deze accommodatie boeken, dan raden we je ook aan om hier te dineren. Dit was echt goddelijk! Ceylonima Home Stay krijgt dan ook een 10 op BOOKING met meer dan 100 reviews. Yup dat zegt genoeg.

Hoe kom ik in Anuradhapura ?

Omdat wij de laatste dagen niet heel veel tijd meer hadden, besloten wij van Trincomalee een taxi te boeken naar Anuradhapura. Wij betaalden hiervoor ongeveer 25 euro en de reis duurde 2 uur.

Vanuit Trincomalee naar Anuradhapura kun je eventueel ook een bus pakken. Hiervoor betaal je vaak slechts 2 euro en je bent gemiddeld 4 uur onderweg. Het beste kun je aan je accommodatie vragen waar je kunt opstappen.

Van Colombo naar Anuradhapura gaat een trein die er ongeveer 4 uur over doet. De trein is de perfecte en meest comfortabele manier om door Sri Lanka te reizen. Wel van te voren even een ticket boeken.

Van Kandy naar Anuradhapura kun je ook de bus pakken. Deze gaat eerst naar de stad Dambulla en hier kun je overstappen naar een bus naar Anuradhapura. Er is ook een rechtstreekse verbinding. Het beste kun je mensen bij de bushalte vragen om advies.

Anuradhapura

Pin & Save for later

Ook leuk om te lezen:

Ons oordeel

Wij vonden Anuradhapura geen must-visit, maar wel een leuke toevoeging voor je reis. Vooral als je Willpatu op je planning hebt staan. De tempels zijn uiteraard erg bijzonder, maar niet zo mooi zoals we ze in andere landen kennen. Mocht je Anuradhapura toch bezoeken, dan raden we je aan één volle dag hiervoor uit te trekken en een dagtrip te plannen, zodat je ook echt de historie en cultuur van Sri Lanka leert kennen.
Door By :>Foedsie 7,5 / 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *